Vilka sms lån är bäst 2021?

Hur mycket vill du låna?

Helt utan förvarning kan det ibland uppstå ett akut eller brådskande behov av att låna en lägre summa med pengar. Diskmaskinen går sönder, en akuttid hos tandläkaren, eller din hund behövde ett kostsamt veterinärbesök.

Jämför smslån

Lån anpassade för dig
Lån anpassade för dig
Sverigekredit - Vilka sms lån är bäst 2021? - ()

Oavsett vilken anledning du har till ditt lån kan det vara skönt att veta att det finns ett stort antal långivare som erbjuder sms lån. Det vill säga snabba lån om mindre summor, ofta med direkta utbetalningar. Eftersom det finns många sms kreditgivare att välja mellan kan det vara svårt att avgöra vilken av dessa som är bäst. I denna artikel ska vi därför ta upp vad du behöver tänka på när du väljer vilket sms lån du ska ta.

Sms lån eller privatlån – vad är skillnaden?

Det är inte många år sedan lånemarknaden var ytterst begränsad. Ville man ta ett lån behövde man boka en tid på banken för ett personligt möte med sin bankman. Låneprocessen kunde vara trög och att få de lånade pengarna på kontot samma dag som lånet beviljades var mycket sällsynt.

Idag är läget ett helt annat. Lånemarknaden är full av aktörer som har som enda mål att få låna ut pengar till just dig. Väldigt generaliserat kan man dock dela upp lånemarknaden i två delar. I ena änden har vi privatlånen och bolånen. De kommer med högre lånekrav och är på högre lånesummor, men bättre villkor. I andra änden har vi snabblånen med lägre lånekrav och lånesummor, med generellt sett högre räntor. Sms lånen tillhör den senare kategorin.

Jämför smslån

Vad passar dig bäst?

Medan privatlån ofta har längre ansökningsprocesser och högre krav på låntagaren, har sms lån ofta låga krav och direkta utbetalningar. Det betyder att du kan ha pengarna på kontot bara några minuter från det att du gjort din ansökan om lån.

De viktigaste skillnaderna mellan privatlån och sms lån är dessa:

* Privatlån har ofta högre lånekrav, medan sms lån har lägre krav på låntagaren
* Sms lån har som regel högre räntor än privatlån
* Sms lån betalas ofta ut direkt, medan privatlån ofta har någon till några bankdagars utbetalningstid
* Privatlån är oftast på högre lånesummor och sms lån på lägre summor
* Återbetalningstiden för sms lån är oftast avsevärt kortare än för ett privatlån

Hur vet jag vilka sms lån som är bäst?

Det finns som sagt ett väldigt stort antal olika långivare att välja på idag för en privatperson – detta gäller även för dig som vill ta ett sms lån. Villkoren mellan dessa långivare kan skilja sig markant. Det är därför viktigt att du ser till att noggrant jämföra olika långivare innan du bestämmer dig för vilken av dessa som passar dig bäst.

Framför allt är det kostnaderna för lånet som kan skilja sig åt stort, men det är även andra saker du bör ta i beaktande. Du bör syna dem utifrån vad som passar just dina ekonomiska förutsättningar bäst. Dessa punkter är bra att kontrollera när du väljer din sms långivare:

Vilka merkostnader tillkommer? Hur ser återbetalning ut? Hur snabbt kan du få lånet utbetalt?
Tas någon uppläggningsavgift ut, tillkommer några månatliga aviseringsavgifter, vilken är den nominella räntan? Du kan med fördel förenkla kostnadsjämförelsen för dig själv, genom att jämföra den effektiva räntan. Ska du betala tillbaka lånet på en eller flera månader? Funkar de tänkta avbetalningarna med din privatekonomi, eller kommer det bli svårt för dig att betala enligt något upplägg? Även om många sms lån betalas ut omgående gäller det inte alla. Om det är viktigt för dig att få pengarna direkt är det ganska dumt om du väljer ett sms lån som har utbetalning följande bankdag.

Sms lån utan UC – vad gäller?

Sverigekredit - Vilka sms lån är bäst 2021? - ()

I samband med att du ansöker om ett sms lån är det vanligt att du erbjuds ett sms lån utan UC. Att låna utan UC är för många låntagare synonymt med att låna utan kreditupplysning – så är dock inte fallet. Alla lån som ges i Sverige måste enligt svensk lag föregås av en kreditupplysning. Den enda låneform som är undantagen från detta krav är pantlånen. Dessa lån riskerar inte några ekonomiska konsekvenser för låntagaren om lånet inte kan återbetalas.

Alla andra långivare måste alltså ta en kreditupplysning på den som ansöker om ett lån – även om det ”bara” är ett sms lån på en mindre summa. Så säger lagen.

UC står för Upplysningscentralen. Det är från denna som alla banker hämtar sina kreditupplysningar i samband med att de beviljar lån. Det är också härifrån som alla kreditupplysningar till större lån hämtas. Upplysningscentralen är dock inte den enda aktör som man kan hämta sina kreditupplysningar från. Det finns också andra aktörer som till exempel Bisnode, Creditsafe och Sergel.

Jämför smslån

Alla lån kommer med en kreditupplysning

Skillnaden mellan dessa är att om upplysningen hämtas från någon av de senare aktörerna kommer inte kreditbetyget hos UC att påverkas. Detta betyg vill man gärna ha så bra som möjligt. Ett sms lån utan UC innebär alltså inte att någon kreditupplysning inte hämtas – det innebär det att upplysningen hämtas från någon annan aktör än just Upplysningscentralen.

Att en kreditupplysning hämtas i samband med att du ansöker om lån är dock något väldigt bra. Detta syftar till din egen trygghet och ska fungera som ett skydd från bland annat överskuldsättning och ekonomiska bekymmer kopplade till lånet.

Sms lån med utbetalning på helg

Förutom de relativt låga lånekraven och de snabba utbetalningarna finns det ytterligare en anledning till sms-lånens popularitet. Dessa erbjuder ofta utbetalning även på helger. Annars när det gäller banklån får man som regel inte pengarna förrän tidigast nästföljande bankdag. Det är inte så behändigt om det är under en helg som det akuta pengabehovet uppstår.

Det är inte alla sms lån som har helgutbetalningar. Ofta har dessa långivare ett samarbete med betalningsaktören Trustly och kallas därför ibland för ”Trustly-lån”.

Vem får ta ett sms lån?

Villkoren för att ta ett smslån kan variera beroende på långivare. Eftersom kraven som regel är mycket låga, brukar de ändå rent generellt se relativt likartade ut. Oftast är det bara små detaljer som skiljer dem åt.

Generella lånevillkoren för ett sms lån ser ut så här:

  • Du ska vara minst 18 år gammal
  • Du ska vara folkbokförd i Sverige sedan minst 1 år tillbaka
  • Du ska ha ett svenskt bankkonto
  • Du ska ha ett svenskt mobilnummer
  • Du ska ha någon form av månatlig inkomst (denna behöver som regel inte vara från tjänst, utan även CSN, pension, sjukpenning, föräldrapenning och liknande godkänns oftast)
  • Om du har betalningsanmärkningar måste dessa vara äldre än 6 månader (gäller för de aktörer som godtar anmärkningar)

Som synes är kraven för att låna inte särskilt höga. Om du ska ta ett sms lån bör du dock vara säker på att du har möjlighet att återbetala detta enligt avtalat. Räntorna på sms lån tenderar att vara höga och kostnaderna för lånet ökar snabbt om du inte sköter dina avbetalningar.

Senaste nytt

Utforska Sveriges lånelandskap med oss, din pålitliga jämförelsetjänst. Med 20,000 användare varje månad och över 30 års samlad erfarenhet, hjälper vi dig hitta de bästa lånen och ger insikter om budgetering och investeringar. Starta din väg mot smartare ekonomiska beslut.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden