Samla lån

Hur mycket vill du låna?

Det händer att man samlar på sig lån och krediter från ett antal olika långivare. Risken är att kostnaderna för dessa lån ibland blir för mycket för ens ekonomi.

Genom att samla lån och krediter via ett så kallat hopbakslån, även kallat samlingslån, kan du lösa dina smålån och mindre krediter med höga kostnader för att sänka dina lånekostnader. Du kan spara pengar genom att låna pengar, med andra ord.

Om du är belastad av höga månadskostnader kan du med ett privatlån, som ofta har en förhållandevis låg ränta, minska dina lånekostnader i ganska stor utsträckning. Det som sker när du samlar dina lån är att du i stället för att ha en mängd smålån får ett enda, stort lån.

Jämför privatlån

Samla lån
Snabbval
Läser in...

  Fördelar med att samla lån och krediter

  Varje lån löper med ränta och räntan ska betalas med jämna mellanrum (oftast månadsvis) tillsammans med amorteringar på skulden. Med många lån och krediter kan räntekostnaderna bli relativt höga, särskilt om krediterna är av typen sms lån, privatlån, avbetalningsköp eller kontokrediter på lägre belopp.

  Det är nämligen en slags grundregel inom all långivning att ju lägre lånebeloppet är, desto högre blir räntesatsen. Det är helt enkelt billigare att låna mycket än att låna lite. När du samlar dina lån och krediter i ett enda stort lån blir din totala kostnad lägre och du kan använda dina pengar på betydligt roligare saker än att betala räntor. En försiktig uppskattning ger vid handen att du kan sänka dina lånekostnader med upp emot 50%.


  Vi tar ett räkneexempel:
  Du har 10 smålån och krediter på sammanlagt 100 000 kr. Den genomsnittliga räntan är 10%, vilket gör att du betalar 10 000 kr per år bara i räntor (här bortser vi för enkelhetens skull från eventuella aviavgifter, med mera). Om du sedan ansöker om ett privatlån på 110 000 kr för att lösa dessa smålån, och får en ränta på 6%, sjunker din årskostnad till 6600 kr. Genom att göra detta sparar du alltså 3400 kr per år eller cirka 283 kr i månaden.
  Statistik samlingslån

  Investera dina sparade pengar

  Du vet säkert att det är viktigt att ha en buffert. Om du sänker månadskostnaden för dina lån kan du använda de pengar du ”sparar” på att bygga upp en buffert att använda när det dyker upp oförutsedda utgifter. På så sätt minskar behovet av att låna i framtiden och din ekonomiska ställning förbättras. Du kan även använda dina sparade pengar för att snabbare amortera ditt samlade lån. Genom att snabbare amortera lånet blir det snabbare återbetalat, vilket innebär att du behöver betala mindre ränta i slutändan.

  Ett annat alternativ är att investera dina sparade pengar. Ponera att du har satt i system att vid varje månadslön lägga undan ett antal hundra kronor på ett konto som är din buffert. Ett smart tips för den som är villig att ta en liten risk men ha möjlighet till framtida vinst, är att ta låt säga tvåhundra kronor från bufferten och placera antingen i en diversifierad fond eller köpa aktier.

  Över lång tid, det vill säga ett antal år, kan man nästan alltid räkna med att ha gjort en vinst på de pengar men har investerat. Detta sätt är utmärkt för den som har tålamod nog att vänta och inte har något kortsiktigt mål med vad pengarna ska användas till, utan snarare ser det som ett lite annorlunda och oftast roligare sätt att spara, och i bästa fall tjäna, pengar.

  Dra ner på mängden fakturor

  Något som inte direkt är en ekonomisk fördel, men som fortfarande är en positiv effekt av at samla dina lån är att du slipper alla fakturor du annars får. Genom att ha ett stort istället för många små krediter och lån så slipper du få brevlådan full med fakturor varje månad. Du sparar mycket tid och energi genom att slippa hålla ordning på alla dokument och brev.

  Samla lån och krediter hos låneförmedlare

  Det finns flera stora låneförmedlare i Sverige som samarbetar med dussintals banker och kreditbolag, exempel på dessa är:

  • Lendo
  • Freedom Finance
  • Advisa
  • AXO Finans
  • MyLoan

  När du ansöker hos en låneförmedlare så skickas din ansökan ut till flera långivare som då får tävla om dig som kund. Normalt får du flera låneförslag skickade till dig efter max 48 timmar och du kan då välja vilken långivare du vill låna hos, du kan även välja att tacka nej till samtliga.

  Flera av dessa förmedlare har även specialiserat sig på att hjälpa dig med att samla lån för att sänka dina lånekostnader. För att ansöka om detta så bör du sammanställa alla dina små skulder och krediter för att få fram ett totalbelopp. Detta belopp ansöker du sedan om hos en låneförmedlare för att få lägsta möjliga ränta.

  Lös dina krediter med privatlån

  På Sverigekredit kan du jämföra privatlån och banker som fungerar utmärkt för att samla små lån. Även om en bank, ett kreditbolag eller ett finansbolag inte erbjuder just en specifik tjänst för detta, kan du självklart ändå ansöka om ett privatlån i syfte att betala av dina befintliga småkrediter. Detta privatlån måste visserligen vara större än det totala lånebloppet för de små krediterna, men i utbyte har du möjlighet att få en lägre ränta vilket man tjänar på i längden.

  När du sedan får pengarna i handen betalar du helt enkelt av dina skulder. För avbetalningsköp, smålån och andra krediter har du alltid rätt att slutbetala skulden när som helst under löptiden utan att behöva erlägga någon extra avgift. Detta skiljer sig mot exempelvis bundna bolån. Har du ett bundet bolån måste du betala en så kallad ränteskillnadsersättning om du vill kunna betala av lånet innan löptiden är slut.

  Samla lån och krediter med medsökande

  I grund och botten samlar man lån genom ett vanligt privatlån. Vilket innebär att alla regler, fördelar och nackdelar är detsamma som vid vanliga privatlån. Och precis som vid vanliga privatlån kan man spara stora pengar på ränta genom att ta ett lån med medsökande. Genom att ta ett lån med medsökande kommer ni vara två personer som tar ett lån istället för en. Det betyder att ni har två inkomster som hjälps år med att betala av lånet.

  Detta är något som långivarna gillar och brukar då ge en lägre ränta. Men två personer är inte alltid bättre än en. Långivaren kommer fortfarande göra en kreditupplysning på båda medsökande. Visar det sig då att en av dem har en dålig kreditvärdighet med t.ex. flera betalningsanmärkningar kan räntan t.om. gå upp. Det är därför väldigt viktigt att man väljer rätt person som man söker lån tillsammans med.

  Samla lån utan UC

  Det är lätt att tro att UC är ett annat ord för kreditupplysning. Men i verkligheten står det för UC som i Upplysningscentralen. Upplysningscentralen är Sveriges ledande kreditupplysningsföretag och är dit där de flesta svenska långivare vänder sig för att göra en kreditupplysning på sina kunder.

  Det finns dock andra långivare som inte tar kreditupplysningar via UC och istället använder upplysningsföretag som Soliditet, Creditsafe och Bisnode. Att ansöka om lån utan UC innebär inte att det inte sker någon kreditprövning, endast att långivaren använder sig av ett annat kreditupplysningsföretag än UC.

  Har du saker som betalningsanmärkningar som gör det svårt för det att ta lån kan lån utan UC fortfarande hjälpa dig. Ansöker du om ett lån med kreditprövning hos t.ex. Creditsafe registreras denna endast hos Creditsafe. Det innebär att alla kreditprövningar som görs hos UC inte får någon information om din tidigare prövning och vice versa. Att ansöka om lån utan UC är alltså väldigt fördelaktigt för dig som har registrerat dig många gånger tidigare hos UC.

  Hur mycket får jag låna utan UC?

  De flesta typer av lån som kan tas utan UC är smslån, snabblån och kontokrediter. Dessa lån brukar ligga mellan 500 kr upp till 25 000 kr, dock finns det vissa som går upp högre. I slutändan är det fortfarande långivaren som har det slutgiltiga beslutet om hur mycket de vill låna ut utan UC. Genom att jämföra olika långivare och förbättra din privatekonomi kan du få bättre förutsättningar till större lån med bättre ränta.

  Hur mycket får jag låna?

  För privatlån brukar den maximala siffran dom långivare bevilja ligga på 350 000 – 500 000 kr. Detta är dock inget löfte och det är fullt upp till långivarna att bestämma hur mycket de vill låna ut till dig, om de ens väljer att låna ut något i huvud taget.

  Bästa sättet att ta reda på hur mycket man kan låna är att göra en lånjämförelse. En lånjämförelse innebär att flera banker och låneinstitut delar på samma kreditupplysning. På så sätt kan du jämföra flera banker och dessutom tvingar du dessa banker att konkurrera mot varandra och därmed pressa räntan.

  Vad bestämmer hur mycket jag får låna?

  Bankerna vill vara säkra på att du kommer att kunna betala tillbaka lånet när tiden kommer. Därför är de skyldiga att inte låna ut mer pengar än vad de tror att du har möjlighet att betala tillbaka. Långivarna får själva bestämma vilka kriterier och krav de får ställa och olika banker kan ha olika krav. Generellt baserar de lånemängden på din ekonomiska situation, din betalningsförmåga och din kreditvärdighet

  Din ekonomiska situation, det vill säga din betalningsförmåga är enkelt sagt din disponibla inkomst du har att röra dig med varje månad, samt hur stabil denna inkomst är. Desto större inkomst och mindre utgifter, desto mer disponibel inkomst har du. Räntor och liknande från tidigare lån räknas såklart som utgifter. Men de är särskilt obekväma för långivare då de inte kan vara säkra på att du kommer att prioritera just deras lån. Att samla lån är såklart ett självklart sätt för dig att lugna ner långivarna och endast ha en bank som du betalar ränta till.

  Din kreditvärdighet är starkt kopplat till just detta. Har du många smålån och om du lånar ofta har du en lägre kreditvärdighet enligt långivarna. Du ses som mer riskabel. Samma sak gäller om du har en eller flera betalningsanmärkningar. Med anmärkningar ser långivarna att du inte helt går att lita på när det kommer att betala tillbaka dina tidigare skulder. Varför skulle det vara annorlunda nu? Då kan det vara fördelaktigt att istället ansöka om lån utan UC eller möjligtvis lån med medsökande.

  Skydda ditt samlade lån

  Syftet med att samla lån och krediter är att sänka den totala räntan på dem, men det är inte alltid denna summan är tillräckligt låg för en att betala utan svårigheter. Händer det att man inte kan betala sina räkningar i tid kan man får problem hos inkasso och kronofogden. Vilket kan leda till otrevliga betalningsanmärkningar och dyra avgifter. Är du osäker över din ekonomi eller om din inkomst är ostabil kan det vara på framkant och skydda sitt lån med ett låneskydd. Låneskydd är en försäkring på ditt lån som skyddar dig om du inte kan betala dina skulder. Skulle du bli av med jobbet eller få en oväntad sjukdom som saboterar dina inkomster går låneskyddet in och betalar dina skulder för dig.

  Hitta marknadens bästa privatlån

  Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

  *” anger obligatoriska fält

  Hidden