Kreditupplysning

Hur mycket vill du låna?

När du skickar in en ansökan om ett lån, oavsett det handlar om att få bästa sms lån, ett privatlån eller någon annan lånetyp, är långivaren skyldig att göra en kreditupplysning för att se om du har en tillräckligt god ekonomi, både i dagsläget och på sikt, för att kunna återbetala lånet.

Det enklaste sättet att få tillräckligt med information för att göra en kreditkontroll är genom att göra en kreditupplysning.

Kreditkontrollen är inte bara ett verktyg till långivarens fördel. Du är ju inte betjänt av att bli godkänd som låntagare för ett lån som du inte kan betala tillbaka.

Du bör därför inte se negativt på det faktum att det kommer en kopia på kreditupplysningsförfrågan i posten när du har ansökt om ett lån. Se det i stället som en trygghet för dig och din ekonomi även om kreditkollen skulle visa att du t.ex. har betalningsanmärkningar sedan tidigare. Läs mer om smslån med betalningsanmärkning som ger pengar direkt ifall du är i behov av ett mindrelån trots tidigare anmärkningar.

En kreditupplysning omfattar en mängd uppgifter om:

 • din person
 • dina fastighetsengagemang
 • dina bolagsengagemang
 • dina krediter
 • tidigare betalningsanmärkningar

Det finns dock ingen standardmall för kreditupplysningar. Långivare och andra som har intresse av att få en bild av din ekonomi kan därför ta ut de uppgifter som är av störst intresse.


Kreditupplysning

Kreditupplysningsföretag

Det finns flera kreditupplysningsföretag i Sverige men de flesta känner bara till UC (Upplysningscentralen). Många tror att ”UC” är en förkortning för kreditupplysning men så är alltså inte fallet. Upplysningscentralen är det största företaget som utför dessa kreditkontroller och företaget ägs av Sveriges största banker:

 • Nordea
 • SEB
 • Handelsbanken
 • Swedbank

Utöver UC så finns det en rad andra kreditupplysningsföretag, de vanligaste är:

 • Bisnode
 • Creditsafe
 • Soliditet

Rent generellt så används UC av alla stora banker och kreditbolag som erbjuder större låneformer, t.ex privatlån och bolån. De mindre kreditbolagen som erbjuder smslån använder sig oftast av de övriga upplysningsföretagen.

Senaste nytt


Minimera antalet kreditupplysningar

Om man ansöker om många lån, abonnemang, hyresavtal eller annat så kan man ses som mindre kreditvärdig om flera upplysningar tas på dig som person under en väldigt kort tid.

Anledningen till att vissa långivare och kreditinstitut höjer på ögonbrynen är för att det helt enkelt ses som ett tecken på en svag och osäker ekonomi att ha många upplysningar registrerade.  Det finns dock bra ett sätt för att undvika ett stort antal kreditupplysningar.

Ansök hos flera banker med en enda kreditupplysning

Om du är i behov av ett större lån och känner dig osäker över din ansökan, så kan du ansöka om lån hos en låneförmedlare. Istället för att gå till varje bank var för sig och då bli objekt för en kreditupplysning kan man få en enda istället.

För att undvika att bli registrerad för flera upplysningar så kan man göra en så kallad sammanslagen kreditupplysning. En sådan innebär att man får ta del av flera olika låneofferter från olika långivare utan att mer än en kreditupplysning registreras.

Din ansökan behandlas då av låneförmedlaren som också hanterar kreditupplysningen. Din ansökan och informationen från upplysningen skickas sedan ut till flera banker och kreditbolag som passar ditt lånebehov.
Se låneförmedlare

Ansök om lån utan UC

Om du behöver låna en mindre summa pengar och  inte vill ha en registrerad låneansökan i din UC-information, så finns det ett stort antal kreditbolag som använder sig av de övriga upplysningsföretagen Bisnode, Creditsafe och i vissa fall Soliditet.
Se alla lån utan UC


Gör en egen kreditupplysning

Innan du ansöker om ett smslån eller privatlån kan det vara en god idé att göra en egen kreditupplysning. Genom detta får du inte bara svart på vitt på hur din ekonomiska situation ser ut, du kan också se om du kan förväntas bli godkänd för det lån du önskar.

Om du har en betalningsanmärkning ska du givetvis vara försiktig med att låna pengar, men du blir inte nödvändigtvis automatiskt underkänd som låntagare. Det finns långivare som godtar betalningsanmärkningar förutsatt att du i övrigt anses kreditvärdig.

Ett av de lättaste, snabbaste och smidigare sätten att göra en egen kreditupplysning är genom att ladda ner appen Kreddy. Kreddy är en app som finns tillgänglig för såväl iPhone som Android och har tagits fram av bland annat Upplysningscentralen. I och med att det är just UC, alltså Upplysningscentralen, som ligger bakom appen så vet du att informationen som anges där är helt och hållet tillförlitlig.

För att använda Kreddy laddar du helt enkelt ner appen och registrerar dig genom Mobilt BankID. Därefter kommer Kreddy samla in all relevant information för att sedan leverera ditt kreditbetyg på skärmen inom loppet av några sekunder – allt detta helt gratis!


Gör din egen kreditupplysning här


Tänk på! Om du blivit nekad flera låneansökningar och försöker hitta kryphål för att få ytterligare ett lån, så befinner du dig med all säkerhet i en ekonomiskt obekväm situation. Att ta flera lån och öka dina skulder kan göra din situation ännu värre och leda till att du får betalningsanmärkningar. Dessa anmärkningar leder till att du får ännu svårare att få lån, abonnemang och hyresavtal i framtiden och det tar 3 år innan en anmärkning tas bort. Betalningsanmärkningar registreras hos samtliga upplsyningsföretag.

Har du svårt att ta lån? Låt oss hjälpa dig

Utforska Sveriges lånelandskap med oss, din pålitliga jämförelsetjänst. Med 20,000 användare varje månad och över 30 års samlad erfarenhet, hjälper vi dig hitta de bästa lånen och ger insikter om budgetering och investeringar. Starta din väg mot smartare ekonomiska beslut.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden