FAQ

Hur mycket vill du låna?
FAQ

Vanliga frågor och svar

Här svarar vi på de vanligaste frågorna gällande lån och krediter online. Om du inte hittar det du söker är du välkommen att kontakta oss så ska vi göra vårt bästa för att hjälpa dig med din fråga.


Nej, tyvärr. Vi erbjuder varken lån eller kreditupplysningar och kan därmed heller inte spärra ditt personnummer för dessa tjänster. Du kan läsa vår information om att spärra personnummer här.
Om du misstänker att någon lånat pengar i ditt namn, få inte panik. Det finns bra tillvägagångssätt för att få bukt på problemet. Du kan läsa om identitetsstöld här.
Tyvärr inte. Varje långivare gör en kreditupplysning och en kreditbedömning utefter deras villkor. De följer lagar och regler som gäller för lån i Sverige. Vi kan inte påverka några beslut eller öka dina chanser att få ditt lån beviljat av långivaren.
De vanligaste låneformerna som du kan ansöka om är privatlån, företagslån och sms-lån, även kallade snabblån eller mikrolån. Du kan också ansöka om kreditkort via oss.
”Lån utan UC” avser lån där kreditupplysning inte sker genom Upplysningscentralen (UC), vilket kan erbjuda fördelar för vissa låntagare. För att göra det enklare för dig att navigera i djungeln av långivare har vi sammanställt en topplista som jämför de bästa alternativen.
Ja, det är säkert att ansöka om lån online. Långivarna vi rekommenderar ska kryptera all känslig data och på så vis skydda alla dina uppgifter. Både dina person- och bankuppgifter ska också hanteras enligt GDPR.
Villkoren varierar mellan olika långivare. Det spelar även roll vilket typ av lån du ansöker om. Men vi rekommenderar att du uppfyller följande:

  • Minst 18 år gammal
  • Fast inkomst
  • Svensk medborgare
  • Folkbokförd i Sverige
  • Legitimation i form av BankID

Om du uppfyller alla villkor ovan har du större chans att få din ansökan godkänd. Har du betalningsanmärkningar eller en skuld hos Kronofogden så påverkar det här dina chanser negativt, men det behöver inte innebära att du inte kan få ett lån.
Exakt hur mycket just du kan och bör låna beror på hur din ekonomiska situation ser ut. De olika låneformerna har följande kreditgränser:

  • Sms-lån: 1 000 – 50 000 kr
  • Privatlån: 5 000 – 600 000 kr
  • Kreditkort: 10 000 – 200 000 kr
Ja, allt fler långivare erbjuder lån trots betalningsanmärkningar. Det förutsätter dock att du i dag har en sund ekonomi och att du inte har för stora skulder sedan tidigare. Vissa långivare gör en egen bedömning av din kreditvärdighet, utöver den kreditupplysning de tar.
Det finns så kallade omstartslån för dig med skuld hos Kronofogden eller inkasso. Dessa är en typ av samlingslån tänkta att ge dig en nystart i din privatekonomi. Vi rekommenderar att du inte tar ytterligare lån om du redan sitter på stora skulder. Du kan alltid ta kontakt med en skuldrådgivare hos din kommun för att få hjälp med att bli skuldfri.
Efter en ansökan om ett sms-lån får du oftast svar på en gång, eller inom några minuter. Även vid privatlån får du snabbt svar. Oftast samma dag eller följande vardag.
Den löptid som lånet har beror på två saker: dels vilken typ av lån det gäller, men även vilken långivare du tecknat lånet hos. Vi har listat de vanligaste löptiderna för de olika lånen.

Sms-lån: 1 – 12 månader (i vissa fall längre)
Privatlån: 1 – 20 år
Kreditkort: ca 12 månader (30-60 dagars räntefritt)
Räntan är kostnaden som du får betala för att långivaren lånar ut pengar till dig. Läs mer om ränta.
Räntor och lånekostnader för alla sorters lån är avdragsgilla i deklarationen. Läs mer om avdragsgilla räntor här.
Först och främst bör du välja en låneform som passar ditt behov. Jämför och välj sms-lån om du behöver låna en mindre summa upp till 50 000 kr som du sedan vill återbetala inom 1-3 månader. Om du vill låna en större summa så ska du ansöka om ett privatlån som också har längre återbetalningstid. Vi rangordnar långivarna efter popularitet, vilket innebär att långivarna längst upp har fått och godkänt flest ansökningar den senaste månaden.
Ett privatlån är ett större lån utan säkerhet, vilket innebär att du får använda pengarna till vad du vill och hur du vill. Du kan låna upp till 600 000 kr och får i många fall återbetala lånet i upp till 20 år. Läs mer och kolla vår topplista för privatlån.
Sms-lån är en typ av snabblån av mindre summor pengar. Du ansöker vanligtvis via långivarens hemsida och signerar med ditt BankID. Långivaren tar sedan en kreditupplysning, många erbjuder lån utan UC och de använder sig då av t.ex. Bisnode istället. Därefter får du pengarna samma dag eller dagen efter. Sms-lånen ligger vanligtvis på mellan 1 000 kronor och 50 000 kronor med en löptid på 30 dagar, men den kan variera. Läs mer om sms-lån.
Det är ingen skillnad på dessa lån längre. Förr kunde man ansöka om sms-lån med ett enkelt sms men detta är i dag ersatt av BankID. Sms-lån, snabblån och mikrolån är olika namn för samma sak. Det vill säga små och snabba lån, ofta under 50 000 kr och utan säkerhet.
Inte nödvändigtvis. Att ta ett sms-lån kan vara den bästa, eller till och med enda utvägen om du plötsligt måste täcka oväntade kostnader. Det är dock viktigt att du vet med dig att du kan betala tillbaka lånet inom den korta löptid som anges. Sms-lån har i regel en hög effektiv ränta och kan därför bli väldigt kostsamma om de tillåts ticka på för länge. Du bör aldrig ta ett sms-lån för att betala av andra lån.
Ja, vissa långivare erbjuder utbetalning under helger, förutsatt att du har den bank som de direkt samarbetar med. Kontrollera vilken bank långivaren kan göra utbetalningen genom innan du ansöker.
Utforska Sveriges lånelandskap med oss, din pålitliga jämförelsetjänst. Med 20,000 användare varje månad och över 30 års samlad erfarenhet, hjälper vi dig hitta de bästa lånen och ger insikter om budgetering och investeringar. Starta din väg mot smartare ekonomiska beslut.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden