FAQ

FAQ

Vanliga frågor och svar

Här svarar vi på de vanligaste frågorna beträffande lån och krediter på nätet samt SMS-lån. Om du inte hittar frågan eller svaret du söker så kan du kontakta oss så ska vi göra vårt bästa för att hjälpa dig med din fråga.


Kan ni hjälpa mig att få min ansökan godkänd?
Nej, varje långivare gör en kreditupplysning och en kreditbedömning utefter de lagar och regler som gäller för kreditgivning i Sverige. Vi kan inte påverka några beslut eller öka dina chanser att få ditt lån beviljat.
Kan ni spärra mitt personnummer?
Nej vi kan inte spärra dig för lån och kreditupplysning då vi inte erbjuder utlåning eller utför några kreditupplysningar. Läs vår information om att spärra personnummer
Kan jag låna med skuld hos Kronofogden?
Nej, du kan inte få din ansökan godkänd med skuld hos Kronofogden. Ta kontakt med en skuldrådgivare hos din kommun för att få hjälp med att bli skuldfri.
Vilka lån finns det att ansöka om på nätet?
De vanligaste låneformerna som du kan ansöka om är privatlån och snabblån, som även kallas smslån eller mikrolån. Du kan även ansöka om ett kreditkort.
Är det säkert att låna pengar på nätet?
Ja, det är säkert att ansöka om ett lån på nätet. Kreditbolagen som vi rekommenderar ska använda krypteringar för att skydda alla dina uppgifter. Både dina person- och bankuppgifter ska också hanteras enligt personuppgiftslagen.
Hur snabbt får jag svar på min ansökan?
Om du ansöker om ett smslån så får du oftast svar direkt eller inom några minuter. Om du ansöker om ett privatlån så kan det ibland ta lite längre tid, men sällan över 24 timmar.
Hur mycket kan jag låna?
Exakt hur mycket just du kan och bör låna beror på hur din ekonomiska situation ser ut. De olika låneformerna har följande kreditgränser:

 • Smslån: 500 – ca 25.000 kr
 • Privatlån: 1000 – 500.000 kr
 • Kreditkort: 10.000 – 200.000 kr
Hur lång återbetalningstid kan jag få?
Återbetalningstiden varierar beroende på vilket lån, och hos vilken långivare du ansöker. De vanligaste löptiderna är:

 • Smslån: 1 – 12 månader (i vissa fall mer)
 • Privatlån: 1 – 12 år ( i vissa fall 15 år)
 • Kreditkort: ca 12 månader (30-60 dagars räntefritt)
Vad är det för villkor för att få låna pengar?
Villkoren varierar mellan de olika kreditbolagen och lånen. Men för att ansöka om ett lån så rekommenderar vi att du uppfyller följande:

 • Minst 18 år gammal
 • Fast inkomst
 • Svensk medborgare
 • Svensk postadress
 • Inga skulder hos Kronofogden
 • Registrerat mobilabonnemang (smslån)
 • Inga betalningsanmärkningar (godtas i vissa fall)
Kan jag låna trots att jag har betalningsanmärkningar?
Ja, det kan du. Det förutsätter dock att du idag har en sund ekonomi och att du inte har för stora skulder. Vissa kreditbolag gör en egen bedömning av din kreditvärdighet, utöver att de tar en kreditupplysning. Se kreditbolag som godtar betalningsanmärkningar.
Vad är det för skillnad på smslån, mikrolån och snabblån?
Den enda skillnaden är att du legitimerar dig via sms när du ansöker om ett smslån. Snabblån och mikrolån är olika namn på samma sak och där legitimerar du dig oftast med e-legitimation.
Vad är ett privatlån?
Ett privatlån är ett större lån utan säkerhet, vilket innebär att du får använda pengarna till vad du vill och hur du vill. Du kan låna upp till 400.000 kr och återbetala lånet på upp till 12 år, i vissa fall 15 år. läs mer och kolla vår privatlåns-topplista här
Kan jag få pengarna utbetalda under helgen?
Ja, vissa kreditbolag erbjuder utbetalning under helger, förutsatt att du har den bank som de direkt samarbetar med. Kontrollera vilken bank som kreditbolaget kan göra utbetalningen genom innan du ansöker. Se kreditbolag som gör utbetalningar på helger.
Vad är ränta?
Räntan är själva kostnaden som du får betala för att kreditbolaget lånar ut pengar till dig. Läs mer om ränta.
Vad ska jag tänka på för att välja det bästa lånet?
Först och främst så bör du välja en låneform som passar för ditt behov. Jämför och välj smslån om du behöver låna en mindre summa upp till 25.000 kr som du sedan vill återbetala på 1-3 månader. Om du vill låna en större summa så ska du ansöka om ett privatlån som också har längre återbetalningstid.
Vi rangordnar kreditbolagen efter popularitet, vilket innebär att kreditbolagen längst upp har fått och godkänt flest ansökningar den senaste månaden. Välj ett kreditbolag som passar ditt behov och jämför framför allt lånekostnaden för att hitta det bästa lånet.Tänk på att hålla nere lånekostnaden genom att välja en kortare återbetalningstid. Försök att välja så hög månadskostnad som möjligt för att kunna återbetala lånet på kortast tid och därmed få betala mindre ränta.
Någon har stulit min identitet och lånat i mitt namn – Vad gör jag?
Om du misstänker eller är säker på att någon lånat pengar i ditt namn, så ska du inte drabbas av panik. Det finns bra tillvägagångssätt för att få bukt med problemet. Läs mer >

Hur gör jag för att spärra mitt personnummer hos långivare och kreditupplysningsföretag?

Du måste kontakta varje kreditupplysningsföretag och långivare för att spärra ditt personnummer. Vanligtvis räcker det att ringa kundtjänst eller att skicka e-post. Läs mer >

Vilka räntor och lånekostnader är avdragsgilla i deklarationen?
Räntor och lånekostnader för alla sorters lån är avdragsgilla i deklarationen. Läs mer >
Kan man ta ett SMS-lån trots att man har en betalningsanmärkning?
Anledningen till att många personer väljer att ta ett SMS-lån är för att de helt enkelt inte har möjlighet att ta någon annan typ av lån. SMS-lånens kanske största USP (unique selling point) är nämligen det att långivarna är väldigt generösa mot låntagare med svagt kreditbetyg. Vilket ökar chanserna till att få ett godkännt lån.
Det en kreditupplysning visar är den potentiella låntagarens ekonomiska ställning och huruvida denna har någon betalningsanmärkning eller ej. Personer med betalningsanmärkningar har ofta svårt att överhuvudtaget kunna ta ett lån på grund av att banker inte vågar lita på deras återbetalningsförmåga eller att det inte finns någonting som kan ställas i säkerhet för det lånade beloppet. För en person med betalningsanmärkning kan ett SMS-lån vara det enda alternativet på lånemarknaden. Man bör dock ha beaktning att istället för att lämna något som säkerhet för lånet så kommer långivaren att ge låntagaren en ränta som är högre än den hade varit om säkerhet hade kunnat lämnats.
Det är fullt möjligt att ha fler än ett SMS-lån åt gången, med det sagt är det definitivt ingenting som rekommenderas. Att ha flera SMS-lån åt gången är ofta ett tecken på att låntagaren hamnat i en negativ spiral i vilken man är tvungen att ta flera SMS-lån för att kunna betala tillbaka det föregående SMS-lånet. Har man så gott om pengar att man trots allt har möjlighet att ha flera SMS-lån samtidigt, bör man istället ser över alternativen för ett större privatlån som man kan få bättre räntevillkor på. Läs mer om betalningsanmärkningar>

Hur fungerar SMS-lån?

SMS-lån är en typ av lån där låntagaren snabbt och enkelt kan låna mindre summor, genom sin mobiltelefon och SMS-kommunikation med det berörda kreditföretaget. Det går till på så sätt att personen som är i behov att ett lån vänder sig till en kreditgivares hemsida och fyller där i ett formulär som vanligtvis behöver information så som personnummer, bankkontonummer samt såklart ditt mobilnummer.

Kreditbolaget tar sedan en kreditupplysning, en del kreditbolag erbjuder lån utan UC och de använder sig då utav t.ex. Bisnode istället. Därefter är det bara utbetalningen kvar, den kommer direkt om du har samma bank annars kan det dröja upp till en dag, förutsatt att det är en vardag. Förklaringen till att SMS-lån på senare tid blivit så pass stort som det har blivit är framförallt på grund av enkelheten i det.

SMS-lånen variera i storlek men ligger vanligtvis på mellan 500 kronor till 3000 kronor och tas över 15 till 30 dagar, men även det varierar såklart. Det finns däremot de kreditgivare som erbjuder större lån än så, till exempel 15 000 kronor, det beror helt enkelt på vilken kreditgivare man vänder sig till. Läs mer om Smslån >

Är SMS-lån ett dåligt lån?
Svaret på den här frågan beror mycket på vem det är du frågar. Att ta ett SMS-lån kan i vissa situationer, oftast akuta situationer ekonomiskt sett, vara den bästa eller till och med enda utvägen. SMS-lån i regel relativt dyra lån på grund av den effektiva räntan och uppläggningsavgifter. Vet man dock att man kommer att kunna betala lånet åter när den dagen är kommen kan lånet vara väldigt praktiskt för att till exempel täcka oväntade kostnader så som en reparation eller liknande.

Du som står i begrepp att ta ett SMS-lån behöver dock vara medveten om att flera storbanker och institut, däribland Konsumentverket och Kronofogdemyndigheten, öppet går hårt åt och kritiserat detta sätt att låna pengar på. För den med dålig ekonomi ska det absolut inte ses som en ”quick fix”, men för en person med sin ekonomi i ordning som behöver ett snabbt lån är det ett riktigt bra alternativ.

Varför ska jag ta SMS-lån?
Många frågar sig varför man ska ett SMS-lån. Det skrivs och pratas mycket om det negativa med SMS-lån och förknippas ibland med en oordnad ekonomi. Så behöver det dock inte alltid vara. Att ta SMS-lån är det bästa sättet för att täcka upp för oväntad utgifter.
Ta som exempel att du just bokat din semesterresa, en resa som du länge sparat till och vill lägga lite extra pengar på för att unna dig något skönt. Dagen efter resan är bokad och betald går din bil, kyl eller vad som helst sönder och måste akut lagas då det förstörda är en väsentlig del av ditt vardagsliv. Av förklarliga skäl ekar det lite väl tomt på kontot och en sådan hög utgift som en reparation var kanske inte riktigt det som behövdes just nu.
Det här är ett lysande exempel på när ett SMS-lån kommer väl till hands. På kort tid kan du ha pengarna på ditt konto och reparationsutgiften är inte längre något problem! Det ska såklart understrykas att SMS-lån inte endast är passande när din bil oväntat har gått sönder, det finns ett flertal tillfällen när ett extra tillskott på kontot är behövligt. Snabbt, smart och smidigt helt enkelt!