FAQ

Hur mycket vill du låna?
FAQ

Vanliga frågor och svar

Här svarar vi på de vanligaste frågorna som gäller lån och krediter på nätet samt smslån. Du kan även kontakta oss om du inte hittar det du söker så ska vi göra vårt bästa för att hjälpa dig med din fråga.


Tyvärr inte. Varje långivare gör en kreditupplysning och en kreditbedömning utefter deras villkor. De följer lagarna och reglerna som gäller för lån i Sverige. Vi kan inte påverka några beslut eller öka dina chanser att få ditt lån beviljat av långivaren.
Nej det kan vi inte. Vi kan inte spärra dig för lån och kreditupplysning eftersom vi inte erbjuder egna lån eller utför några kreditupplysningar. Läs vår information om att spärra personnummer.
Det kan gå men är ofta svårt. Det finns långivare som kan låna ut till personer som vill betala sin skuld hos Kronofogden. Vi rekommenderar dock att du inte tar ytterligare lån om du redan har obetalade skulder hos Kronofogden. Du kan alltid ta kontakt med en skuldrådgivare hos din kommun för att få hjälp med att bli skuldfri.
De vanligaste låneformerna som du kan ansöka om är privatlån och smslån, som även kallas snabblån eller mikrolån. Du kan även ansöka om ett kreditkort hos oss.
Ja, det är säkert att ansöka om ett lån på internet. Långivarna som vi rekommenderar ska använda krypteringar för att skydda alla dina uppgifter. Både dina person- och bankuppgifter ska också hanteras enligt GDPR.
Efter en ansökan om ett smslån så får du oftast svar direkt på skrämen eller inom några minuter. Även vid privatlån får du snabbt svar. Oftast samma dag eller följande vardag.
Exakt hur mycket just du kan och bör låna beror på hur din ekonomiska situation ser ut. De olika låneformerna har följande kreditgränser:

  • Smslån: 500 – 50 000 kr
  • Privatlån: 1000 – 600 000 kr
  • Kreditkort: 10 000 – 500 000 kr
Den löptid som lånet har beror på två saker. Dels vilken typ av lån det gäller men även vilken långivare du tecknat lånet hos. Vi har listat de vanligaste löptiderna för de olika lånen.

Smslån: 1 – 12 månader (i vissa fall mer)
Privatlån: 1 – 12 år ( i vissa fall 15 år)
Kreditkort: ca 12 månader (30-60 dagars räntefritt)
Villkoren varierar mellan olika långivare. Det spelar även roll vilket typ av lån du ansöker om. Men för att ansöka om ett lån så rekommenderar vi att du uppfyller följande:

  • Minst 18 år gammal
  • Fast inkomst
  • Svensk medborgare
  • Folkbokförd i Sverige
  • BankID

Andra saker som påverkar din ansökan är följande lista.

  • Inga skulder hos Kronofogden (godtas i vissa fall)
  • Inga betalningsanmärkningar (godtas i vissa fall)

Om du uppfyller alla villkor ovan har du större chans att få din ansökan godkänd, men det är ingen garanti.
Ja, allt fler långivare erbjuder lån trots betalningsanmärkningar. Det förutsätter dock att du idag har en sund ekonomi och att du inte har för stora skulder sedan tidigare. Vissa långivare gör en egen bedömning av din kreditvärdighet, utöver att de tar en kreditupplysning. Se vilka långivare som godtar betalningsanmärkningar.
Det är ingen skillnad på dessa lån längre. Förr kunde man ansöka om smslån med ett enkelt sms men detta är ersatt av BankID. Smslån, snabblån och mikrolån är olika namn för samma sak. Det vill säga små lån på under 50 000 kr utan säkerhet.
Ett privatlån är ett större lån utan säkerhet, vilket innebär att du får använda pengarna till vad du vill och hur du vill. Du kan låna upp till 600 000 kr och återbetala lånet på upp till 12 år, i vissa fall 15 år. Läs mer och kolla vår topplista för privatlån.
Ja, vissa långivare erbjuder utbetalning under helger, förutsatt att du har den bank som de direkt samarbetar med. Kontrollera vilken bank som långivaren kan göra utbetalningen genom innan du ansöker. Här kan du läsa om smslån som utbetalad under helgen.
Räntan är kostnaden som du får betala för att långivaren lånar ut pengar till dig. Läs mer om ränta.
Först och främst så bör du välja en låneform som passar för ditt behov. Jämför och välj smslån om du behöver låna en mindre summa upp till 50 000 kr som du sedan vill återbetala på 1-3 månader. Om du vill låna en större summa så ska du ansöka om ett privatlån som också har längre återbetalningstid. Vi rangordnar långivarna efter popularitet, vilket innebär att långivarna längst upp har fått och godkänt flest ansökningar den senaste månaden.
Om du misstänker eller är säker på att någon lånat pengar i ditt namn, så ska du inte drabbas av panik. Det finns bra tillvägagångssätt för att få bukt med problemet. Läs mer om identitetsstöld här.
Du måste kontakta varje kreditupplysningsföretag och långivare för att spärra ditt personnummer. Vanligtvis räcker det att ringa kundtjänst eller att skicka e-post. Läs mer om att spärra personnummer här.
Räntor och lånekostnader för alla sorters lån är avdragsgilla i deklarationen. Läs mer om avdragsgilla räntor här.
Ja, det finns flera långivare som ger sms lån med betalningsanmärkningar. Det är ofta svårt för en person med betalningsanmärkningar att få lån hos en traditionell bank. För en person med betalningsanmärkning kan ett smslån vara det enda alternativet på lånemarknaden. Man bör dock ha beaktning att istället för att lämna något som säkerhet för lånet så kommer långivaren att ge låntagaren en ränta som är högre än den hade varit om säkerhet hade kunnat lämnats. Det är fullt möjligt att ha fler än ett SMS lån åt gången, med det sagt är det definitivt ingenting som rekommenderas. Läs mer om betalningsanmärkningar här.
Smslån är en typ av lån där låntagaren kan låna mindre summor. Du ansöker vanligtvis via långivarens hemsida och signerar med ditt BankID. Långivaren tar sedan en kreditupplysning, en del långivare erbjuder lån utan UC och de använder sig då utav t.ex. Bisnode istället. Därefter får du pengarna samma dag eller dagen efter. Smslånen ligger vanligtvis på mellan 500 kronor till 50 000 kronor med en löptid på 30 dagar, men den kan variera. Läs mer om Smslån.
Svaret på den här frågan beror mycket på vem det är du frågar. Att ta ett SMS-lån kan i vissa situationer vara den bästa eller till och med enda utvägen. Smslån är i regel relativt dyra lån på grund av den effektiva räntan och uppläggningsavgifter. Vet man dock att man kommer att kunna betala lånet åter när den dagen är kommen kan lånet vara väldigt praktiskt för att till exempel täcka oväntade kostnader så som en reparation eller liknande. Det ska däremot inte användas för att betala gamla lån.
Det skrivs och pratas mycket om det negativa med smslån och förknippas ibland med en oordnad ekonomi. Så behöver det dock inte alltid vara. Att ta smslån kan vara ett sätt att täcka upp för oväntad utgifter. Det kan vara saker som om bilen plötsligt går sönder eller om du hastigt behöver besöka tandläkaren. Om då sparkontot är tomt efter andra utgifter kan ett smslån vara ett alternativ.