Resekort

Hur mycket vill du låna?

Resekort blir allt vanligare både i våra plånböcker och mobiltelefoner. Vi har därför samlat Sveriges bästa kreditkort med bonus som flygpoäng, fria uttag och försäkringar vid resa – allt för att du enkelt ska kunna jämföra och hitta bäst kort för dig. Vill du ha ett riktigt bra resekort med kredit har du därför kommit rätt.

Jämför kreditkort för resan nedan.

Hitta ditt perfekta kreditkort

Nyckelfaktorer

 • Det finns många fördelar med att ha ett resekort på din resa, inklusive bonuspoäng, fria uttag och försäkringar vid resa.
 • Genom att jämföra olika resekort kan du hitta det kort som passar dig och dina behov bäst.
 • Med våra tips och råd kan du enkelt hitta det perfekta resekortet för dina framtida resor.

Vilket resekort är bäst?

Det är ingen dum idé att ta med ett kreditkort på resan. Förutom att fungera som ett extrakort om det vanliga bankkortet skulle försvinna finns också andra fördelar.

De flesta resekort har samma grundläggande funktioner. Det finns dock naturligtvis skillnader och det kan vara nyttigt att titta närmare på dem.

Det handlar om:

 • Förmåner och fördelar före resan
 • Fördelar på resan
 • Avgifter för transaktioner
 • Årsavgifter
 • Räntor och kostnader på utnyttjad kredit

När du ska välja ett resekort finns det flera saker du behöver tänka på. Många tänker enbart på kostnaden om du använder krediten, men det finns andra sätt att använda ett kreditkort på. Vilket som är det bästa kreditkortet för dig påverkas därför av dina mål och förutsättningar. Det finns resekort från flera företag som exempelvis SAS, Norwegian och SJ.

Resekort kan skilja sig åt genom vilka förmåner man kan få. Andra saker som skiljer sig är hur stor bonus man kan få när man använder kortet och såklart till vilken ränta man får betala tillbaka om man använder krediten.

En annan sak som skiljer resekorten åt är hos vilket företag förmånerna gäller. Precis som med många andra kreditkort kan du ofta endast använda bonusen hos det resebolag som utfärdat kortet.

Boka resan med ett resekort

Fördelar med ett resekort

Att ha ett resekort erbjuder flera fördelar, både när du reser inom Sverige och utomlands. Nedan följer några av de främsta anledningarna till att välja ett resekort:

 • Bekvämlighet och flexibilitet: Med den beviljade krediten kan du enkelt betala för det du behöver, precis när du behöver det.
 • Försäkringar och säkerhet: Många resekort inkluderar reseförsäkringar som kan ge trygghet under dina resor.
 • Ekonomiska förmåner: Du kan dra nytta av rabatter och bonusprogram som ger rabatt på resor och andra relaterade köp.
 • Exklusiva erbjudanden:
  • Hyrbilserbjudanden: Boka din hyrbil med resekortet för att få tillgång till fördelaktiga erbjudanden och ökad säkerhet.
  • Flygplatslounger: Få tillgång till loungen på flygplatsen medan du väntar, en perfekt plats för avkoppling och arbete.
  • Bagagehantering: Få hjälp om ditt bagage blir försenat eller kommer bort under resan.

Dessa fördelar gör att många väljer att använda ett resekort som sitt främsta betalmedel under resor. Om du vill njuta av en smidig och förmånlig reseupplevelse kan ett resekort vara det rätta valet för dig.

För en mer detaljerad genomgång av varje fördel och hur dessa kan berika din reseupplevelse, se de följande avsnitten nedan. Vi går igenom varje aspekt i detalj för att du ska kunna göra det bästa valet av resekort utifrån dina specifika behov.

Årsavgift

När det gäller årsavgiften för resekort så varierar den väldigt mycket. Det finns resekort helt fria från årsavgifter och det finns kort som har en ganska hög avgift. Ofta brukar dessa avgifter spegla sig i fördelarna. Om du väljer ett dyrare kort får du ofta bättre eller fler fördelar. Men det stämmer inte alltid.

Det går att hitta resekort utan årsavgift med bra bonussystem som passar dina ändamål. Du behöver först bestämma dig för vad som är viktigt när du väljer kort. Intressant är att alla kreditkorten i vår topplista är noggrant utvalda för att ge dig de bästa fördelarna utan någon årsavgift, vilket gör dem till ett utmärkt val för prismedvetna resenärer.

Bonusprogram

Bonusprogrammen för de olika resekorten kan vara det som lockar allra mest. Flyger du ofta så kan flygpoäng vara värt att satsa på, åker du mycket tåg så kan tågpoäng vara ett alternativ.

Det vanliga är att du får bonus för allt du handlar med ditt resekort, vare sig det handlar om resor, mat eller klädinköp. Hur stor bonusen är varierar från kort till kort men kollar vi på Norwegian till exempel så kan du välja mellan att få 0,5 % tillbaka i cashpoints (som du sedan kan använda som avbetalning för flygresor hos samma bolag) eller 0,5 % tillbaka i cashback (pengar som dras från din aktuella kreditskuld).

Då de olika företagen vill att du ska köpa dina resor genom dem kan det hända att bonuspoängen uteblir vid köp av resor hos andra bolag, däremot brukar du få en extra bonus när du köper din resa genom bolaget som utfärdat ditt kreditkort.

Det är viktigt att du tänker igenom om du kommer att resa med företaget innan du väljer ett kort. Det är kanske inte det bästa valet att välja ett resekort med flyg om du aldrig flyger, även om du samlar bra med poäng på kreditkortet.

Reseförsäkring

Att ha en bra reseförsäkring när man reser är avgörande för en trygg resa, oavsett om du reser inom Sverige, Europa eller till andra delar av världen. En omfattande reseförsäkring bör täcka dig både före, under och efter din resa.

En välvald reseförsäkring kan vara en räddare i nöden på flera sätt:

 • Innan resan: Försäkringen kan täcka avbokningskostnader om du eller någon i ditt resesällskap blir allvarligt sjuk och ni måste ställa in resan.
 • Under resan: Om en olycka inträffar, eller om någon blir akut sjuk, täcker försäkringen nödvändiga medicinska kostnader och sjuktransport. Dessutom kan försäkringen hjälpa till med juridisk assistans om du hamnar i en juridisk tvist eller behöver juridisk rådgivning.
 • Boende och personliga tillhörigheter: Försäkringen ger ersättning om ditt boende blir otillgängligt, om din packning försenas, tappas bort eller blir stulen.
 • Vid bilhyra: Om du hyr en bil, kan försäkringen täcka skador på bilen eller olyckor som involverar bilen, vilket skyddar dig mot höga kostnader och komplicerade situationer i främmande länder.

För att försäkringen ska vara giltig är det ofta ett krav att du har betalat minst 50 % av resans kostnader med ett kreditkort. Därför är det viktigt att du noggrant granskar försäkringsvillkoren. Det kan också vara bra att kontakta ditt försäkringsbolag för att förtydliga exakt vad som täcks och under vilka förhållanden. Vissa försäkringar erbjuder även möjligheten att lägga till extra skydd för aktiviteter som anses vara högrisk, såsom dykning eller bergsklättring.

Att vara väl förberedd med en reseförsäkring gör inte bara din resa säkrare, utan även mer avkopplande och njutbar, eftersom du vet att du har stöd om något oväntat skulle inträffa.

Jämför kreditkort till resan

Betala semestern med ett kreditkort för resor

Lounge

En av de mer lyxiga fördelarna som ett resekort kan ha är tillgång till en lounge. Många av resekorten erbjuder enbart detta i Sverige men det finns även de kort som erbjuder det världen över. Det går att få kostnadsfritt med vissa resekort, med andra resekort får du betala en mindre kostnad som ändå är betydligt lägre än vad det kostar för resande utan resekortet.

När det gäller extra förmåner som lounge gäller ofta att ju högre avgifter kortet har, desto bättre möjligheter får du när det gäller lounge för resor i olika länder. Detsamma gäller om du har de dyrare kreditkorten, även kallade premiumkort.

Premiumkort har både högre krav på inkomst och användning än motsvarande kort som är kostnadsfria. Men så får du också ofta bättre villkor och erbjudanden. Det kan därför vara värt att se över ett premiumkort om du reser mycket och om du handlar för de summor som krävs i din befintliga budget.

Vi rekommenderar dock inte att handla mer enbart för att kunna få ett premiumkort. Då är det bättre att välja ett billigare kort som är mer anpassat för din ekonomi.

Valutapåslag

En annan fördel med resekort är att valutapåslagen när du handlar i annan valuta än svensk ofta är väldigt låg. Det är inte ovanligt att påslaget på valutan endast är 1-2 %. Det finns även betalkort som nischat sig på att kunna handla utomlands med lågt valutapåslag, exempelvis Revolut. Ett sådant kort kan vara bra för att minimera kostnaden om du handlar i många olika länder.

Avgifter för uttag

Uttagsavgiften är en vanlig avgift för kreditkort. Ibland innebär det att du endast har ett visst belopp som du kan göra uttag på under månaden, men i vissa fall tillkommer avgiften direkt på första uttaget. Det finns dock undantag – några kreditkortsutgivare har fria uttag på sina resekort.

Om du vill undvika att gå omkring med en stor summa kontanter när du är ute och reser så kan det vara fördelaktigt att istället göra många mindre uttag. Då är det bäst att välja ett kort som erbjuder fria uttag.

För att ytterligare optimera hanteringen av dina uttag rekommenderas det att du planerar dina uttag noggrant. Det kan innebära att du använder appen eller webbplatsen för ditt resekort för att spåra hur mycket du har tagit ut och hur mycket av ditt fria uttagsbelopp som återstår. Dessutom kan det vara klokt att förhandla med din bank eller kreditkortsföretag om bättre villkor om du är en frekvent resenär. Att välja ett resekort som är specifikt utformat för resenärer kan också innebära lägre avgifter och bättre valutaväxlingskurser när du använder kortet utomlands.

Concierge service

Något som de flesta inte vet om eller använder sig av är kreditkortets concierge service. Många kreditkort har denna service och den kan innefatta allt ifrån små hjälpmedel som att komma med kontanter om du blivit bestulen på plånboken och reservera hotell till stora saker som att ordna hela event som en picknick i solnedgången för din gäst. I några fall kan de även leverera blommor till någon du håller kär.

Vad som ingår i kreditkortets concierge kan variera mellan de olika korten. Överlag kan man säga att premiumkort och ännu dyrare kort ofta har bättre service när det kommer till concierge.

Sammanfattning: Vilket är det bästa kreditkortet för resan?

När du ska välja ett resekort behöver du först besluta dig för vad du har för mål med kortet. Vill du samla poäng på tåg eller flyg, vill du få pengar tillbaka eller få tillgång till lounge vid resa?

Varje resekort har sina egna fördelar. Det kan vara allt ifrån hur mycket poäng du kan samla till vart du kan använda pengarna eller hur mycket du kan använda en concierge service.

Vilket som är det bästa resekortet kan du bara bestämma själv. Det är dina preferenser som ska vara styrande. Genom att göra jämförelser utifrån ovan faktorer tror vi att du kan hitta det kort som ger dig störst fördelar.

Skaffa ett resekort idag

Rent generellt kan dock sägas att ett utmärkt resekreditkort är ett som:

 • Ger dig ett mer omfattande konsumentskydd genom kompletterande reseförsäkringar
 • Ger åtminstone vissa rabatter på hyrbil, hotell och liknande
 • Har ett bonus/lojalitetsprogram
 • Erbjuder kostnadsfria uttag i bankomater i utlandet
 • Har en jämförelsevis låg kreditränta
 • Har en förhållandevis låg årsavgift

Vanliga frågor

Ett resekort kan erbjuda många fördelar, som lägre avgifter på utlandsresor, bonuspoäng och andra reserelaterade förmåner. Det kan göra dina resor både smidigare och mer kostnadseffektiva. Kolla in vår topplista för att jämföra olika resekort och hitta ett som passar dina behov.
Det bästa resekortet beror på dina individuella resebehov. Kolla in vår topplista, där vi jämför olika resekort baserat på täckningsområde, förmåner och avgifter, för att hitta det som passar dig bäst.
Det finns flera betalkort som är gratis och som är utan valutapåslag. En del av dem erbjuder även gratis uttag, men ofta upp till en viss gräns.
Vilket kort som är bäst beror oftast på just din situation, men desto färre avgifter, desto billigare och mer förmånligt är kortet för dig.
Möjligheten att ta ut kontanter med ett resekort varierar beroende på kortet. Vi rekommenderar att du granskar de specifika villkoren för varje resekort på vår lista för att se vilka som erbjuder denna funktion
Utforska Sveriges lånelandskap med oss, din pålitliga jämförelsetjänst. Med 20,000 användare varje månad och över 30 års samlad erfarenhet, hjälper vi dig hitta de bästa lånen och ger insikter om budgetering och investeringar. Starta din väg mot smartare ekonomiska beslut.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden