Körkortslån – låna pengar till körkort

Hur mycket vill du låna?

Att ta körkort kan ge dig en enorm frihet – möjligheten att kunna åka vart du vill precis när som helst. En hel del jobb kräver också att man har körkort, och därför ser många det som ett smart steg karriärmässigt att försöka ta körkortet så fort som möjligt, gärna redan innan de tar studenten.

Att ta körkort kan dock i många fall kosta en hel del. Om man vill ta körkort snabbt kan det vara svårt att ha råd utan att spara en längre period. Därför kan ett körkortslån vara en lösning om du inte vill vänta för länge, till exempel om du är intresserad av att söka jobb som kräver körkort. Nedan listar vi våra mest förmånliga körkortslån.

Lån anpassade för dig
Lån anpassade för dig

Vad är ett körkortslån?

Med körkortslån menar vi faktiskt privatlån. Anledningen är att det bästa sättet att hitta förmånliga lån är att jämföra så många som möjligt, samt att det till vår kännedom bara finns en långivare som lånar ut specifikt till körkort – nämligen CSN.

CSN:s körkortslån kan ges till arbetslösa mellan 18 och 48 år. Det finns dock vissa krav som måste uppfyllas beroende på vilken ålder den sökande har. Man kan också låna max 15 000 kr, vilket sällan räcker till hela körkortet, om man inte enbart kör privat.

Om man inte tror att CSN:s körkortslån räcker eller inte uppfyller villkoren är det vanligaste körkortslånet man kan söka just privatlån. Det beror på att syftet med lånet – att finansiera körkortet – inte i sig utgör någon säkerhet för banken eller långivaren. Om du till exempel lånar till en bostad kan bostaden utgöra en säkerhet för lånet, ifall att du inte skulle ha råd att betala tillbaka det. När du vill ta ett körkortslån finns inte den garantin. Därför är låneformen som du behöver ett lån utan säkerhet.

Ett lån utan säkerhet kan kallas för många olika saker och komma i olika summor. Ofta brukar lån som sträcker sig från någon tusenlapp till ca 50 000 eller 75 000 kr kallas för snabblån eller sms-lån. Lån som uppgår till högre summor (och ofta startar från 5 000–10 000 kr) kallas i stället för privatlån eller blancolån.

Lån utan säkerhet

Sms-lån tenderar att ha korta återbetalningstider och relativt höga räntor. I jämförelse med dem är privatlån ofta en mer förmånlig typ av lån utan säkerhet, eftersom man kan få lägre ränta och även längre tid på sig att betala tillbaka. Vilken lånetyp som passar bäst beror egentligen på hur mycket man behöver låna och när man beräknar kunna återbetala lånet.

Om du funderar på att låna pengar till körkortet är det viktigt att noga undersöka olika alternativ för att hitta det bästa erbjudandet med den lägsta räntan. Försök att ta reda på så mycket som möjligt om privatlån innan du ansöker. Du bör också räkna på lånekostnaderna så att du faktiskt har råd att betala tillbaka allt inom löptiden, inklusive ränta och avgifter.

På så sätt kan du öka dina chanser att bli beviljad ett lån – och sedan kan du äntligen sätta igång att ta körkort.

Jämför privatlån för körkort

Vad kostar det att ta körkort?

Du som funderar på att låna till körkort måste först ta reda på hur mycket pengar du behöver låna. Hur mycket ett körkort kostar beror på hur många körlektioner du behöver, och hur du har tänkt att ta körkortet.

En körlektion kostar ofta mellan 500 och 900 kr och är mellan 40 och 60 minuter lång.

Det finns till exempel intensivkurser där man kan ta körkortet inom bara några veckor, medan andra väljer att övningsköra under en längre period med en förälder eller släkting. Du som har bråttom att ta ditt körkort kan med fördel satsa på en intensivkurs. Beroende på var i Sverige du bor kan en intensivkurs kosta olika mycket – från ca 13 000 kr i Gävleborg till 20–30 000 kr i Stockholm.

Många tycker att en intensivkurs är ett bra alternativ för att man då har möjlighet att fokusera på att ta körkortet inom en viss tid, så att det inte drar ut på tiden och rinner ut i sanden. Andra som gärna tar det i en lugnare takt kan dela upp körlektionerna och teorin under en period på flera månader upp till ett år.

Har du funderat på hur du ska finansiera ditt körkort? Oavsett om du sparar pengar själv, får ekonomisk hjälp av föräldrar, eller överväger att ta ett lån, har vi informationen för att hjälpa dig fatta ett informerat beslut.

Ju mer du övningskör själv, desto mindre behöver du betala till körskolan. Men en del kostnader såsom teoriprovet, riskutbildning och uppkörningen kan man inte komma ifrån. Följande priser gäller för att ta körkort för personbil:

Synundersökning (körskola)100–150 kr
Introduktionsutbildning300–600 kr
Riskutbildning 1 (teori)700–1 000 kr
Riskutbildning 2 (halkbana)2 000–3 500 kr
Teoriprov325 kr (400 kr kvällar och helger)
Körprov800 kr (1040 kr kvällar och helger)
Bil till körprov500 kr
Fotografering till körkort80 kr
Tillverkning av körkort280 kr

Det kostar inget att ansöka om körkortstillstånd eller handledarskap, men det måste göras innan du får börja övningsköra. Du kan läsa mer och ansöka hos Transportstyrelsen. Priserna för de olika utbildningarna beror såklart på vilken trafikskola du går till.

Förutom ovanstående avgifter är det inte ovanligt att dessutom ta såväl teori- som körlektioner. Många väljer att köpa olika paket hos sin körskola, som ofta inkluderar teoriböcker, lektioner, med mera. Det är numera även populärt att plugga teorin med hjälp av appar som innehåller frågor som är utformade efter teoriprovet och andra sätt att lära sig.

Vi ser alltså att även om du inte köper en teoribok eller tar en enda körlektion kommer ditt körkort i slutändan ändå att kosta dig minst 5 085 kr. De flesta väljer dock att ta lektioner och att köpa till teoriböcker och andra hjälpmedel.

Du som är nybörjare och väljer att bara ta körlektioner på en körskola behöver i genomsnitt betala 15 000 kronor för ett körkort. Om du dessutom kan övningsköra en del hemma ökar du chanserna att klara uppkörningen på första försöket.

Du kanske har chans att få ett attraktivt jobb där du uppfyller alla kraven förutom att ha ett körkort? Du kanske precis fått barn och upptäcker hur mycket smidigare det vore att ha bil? Eller så kanske du vill spara tid genom att köra bil till skolan eller jobbet i stället för att ta bussen?

Det finns många anledningar till varför man kan behöva ett körkort så snabbt som möjligt, och då kan det vara en bra idé att ta hjälp av ett körkortslån.

körkortslån

Hur mycket kostar det att låna till körkort?

Eftersom ett privatlån utan säkerhet är dyrare än ett lån med säkerhet så bör du räkna med en något högre ränta än till exempel vid ett bolån eller vid ett statligt studielån. Men vad innebär det, och vad blir den totala lånekostnaden egentligen?

Ränta och avgifter

Kostnaden för ett körkortslån i form av ett privatlån baseras på den risk som långivaren tar genom att låna ut pengar till dig. Den mest uppenbara kostnaden är räntan, den procentandel av lånet som du måste betala utöver själva amorteringarna på lånesumman.

Men räntan är inte lika hög överallt, utan varje långivare sätter sin egen ränta utifrån ett antal olika kriterier. För att göra detta tittar de på din ekonomiska situation, om du till exempel har några betalningsanmärkningar och skulder.

Det innebär att två låntagare kan ha olika ränta och villkor, och ju bättre kreditvärdighet du har, desto lägre ränta kan du få.

Andra kostnader för ett körkortslån är till exempel aviavgift och uppläggningsavgift. Ofta kan man se den totala kostnaden i form av den effektiva räntan, där både räntan och alla kringkostnader under ett år har räknats ihop.

Genom att titta på den effektiva räntan får du den faktiska informationen om vad lånet kommer att kosta dig per år. En del långivare lockar med riktigt låga räntor, men tar i stället ut höga avgifter. Detta är något du särskilt bör se upp med om du vill låna en mindre summa med ett körkortslån. De höga avgifterna kan drastiskt öka lånets totalkostnad. Därför är det nödvändigt att jämföra den effektiva räntan för de olika körkortslånen för att hitta det billigaste alternativet.

Räntan på privatlån kan variera väldigt mycket beroende på vilken bank du vänder dig till och det finns en hel del pengar att spara genom att inte bara välja första bästa. Räntan kan ligga på allt från någon enstaka procent till 20–30 %. Det finns dessutom både fasta och rörliga räntor.

För att finna långivaren som erbjuder de allra bästa villkoren och den lägsta räntan, är det viktigt att du gör en genomgående jämförelse av tillgängliga körkortslån.

Fast eller rörlig ränta

En fast ränta innebär att du betalar samma räntesats ända tills du betalat tillbaka hela lånesumman, medan en rörlig ränta påverkas av marknaden. Eftersom den rörliga räntan kan variera och därmed medför en högre risk, så är den också oftast billigare.

Fast ränta är lite dyrare, men är å andra sidan mer säkert eftersom du redan från början vet hur hög räntan kommer att vara under hela återbetalningsperioden. Det här kan också hänga ihop med om det är ett annuitetslån eller rak amortering.

Den totala kostnaden för ett lån till körkort är alltså ränta (fast eller rörlig), eventuell uppläggningsavgift som är en kostnad för att administrera lånet samt eventuell aviavgift som är kostnaden för att en faktura ska skickas ut. Till detta kommer sedan amorteringarna på lånet. Om du vill undvika aviavgiften kan du i stället betala via autogiro så att pengarna dras från ditt konto automatiskt varje månad.

körkortslån

Låna eller spara – tips

Att ta körkort är en stor investering, men det behöver inte betyda att det måste vara en ekonomisk börda. Det finns olika sätt att finansiera ditt körkort, och ett alternativ är att ta ett körkortslån. Här är några tips för att hjälpa dig att välja mellan att låna eller spara till ditt körkort.

Jämför olika lån

Innan du bestämmer dig för att ta ett körkortslån är det viktigt att jämföra dem olika långivarna i topplistan för att hitta det som passar dig bäst. Se till att du jämför räntor, uppläggningsavgifter och aviavgifter för att hitta det mest kostnadseffektiva alternativet.

Betala av lånet så snabbt som möjligt

Det bästa sättet att minimera den totala lånekostnaden är att betala av lånet så snabbt som möjligt. Se till att du har råd att betala av körkortslånet varje månad innan du tecknar ett lån.

Tänk på din privatekonomi

Innan du bestämmer dig för att ta ett körkortslån är det viktigt att du har koll på din ekonomi och att du har råd att betala av lånet varje månad. Se över din budget och se till att du har tillräckligt med pengar över för att täcka dina andra utgifter.

Spara pengar

Om du inte vill ta ett lån kan du också spara pengar istället. Sätt upp en plan för hur du ska spara ihop pengar till ditt körkort genom att se över dina inkomster och utgifter. På så sätt kan du undvika att betala onödiga avgifter och räntor.

Att ta körkort behöver inte vara en ekonomisk börda. Genom att jämföra olika lån och ha koll på din privatekonomi kan du hitta det alternativ som passar dig bäst.

Hitta körkortslån

Hur ansöker jag om ett privatlån till körkort?

När du har bestämt dig för att låna pengar till ditt körkort är det viktigt att jämföra olika långivare för att hitta de bästa villkoren. När du har valt en lämplig långivare kan du besöka deras webbplats och ange de uppgifter som krävs för att ansöka om lånet.

För att ansöka om ett privatlån till körkort behöver du vanligtvis ge långivaren följande uppgifter:

  • Personuppgifter, såsom ditt namn och personnummer
  • Bankuppgifter, inklusive ditt bankkontonummer
  • Önskat lånebelopp och löptid
  • Typ av lån, i detta fall ett privatlån för körkort

När du har angett alla nödvändiga uppgifter kan du skicka in din ansökan. Vanligtvis får du svar inom en eller ett par vardagar, och du kommer att få beskedet via e-post. Om din ansökan godkänns kommer pengarna att sättas in på ditt bankkonto.

En fördel med att låna till körkort är att du inte behöver vänta flera månader innan du kan börja ta dina första körlektioner. Detta beror på att du vanligtvis får pengarna inom några dagar efter att din ansökan har godkänts.

Om du behöver finansiera din första bil efter att du har fått ditt körkort kan vissa långivare även erbjuda billån. Detta kan vara ett bra alternativ om du vill ha en bil för att ta dig till och från jobbet eller för att ha en större frihet i din vardag.

körkortslån

Låna till körkort – sammanfattning

Att ta körkort kan vara en dyr process, men det finns möjlighet att låna pengar för att täcka kostnaderna. Ett privatlån är oftast det bästa alternativet när det gäller att låna pengar till körkort. Det krävs ingen säkerhet för ett privatlån, utan det enda du behöver visa är att du har en inkomst och att du helst inte har några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.

Om din låneansökan inte beviljas kan du alltid testa att ansöka igen tillsammans med en medsökande eller att söka om körkortslån hos en annan långivare. Det är viktigt att jämföra olika körkortslån för att hitta det billigaste lånet med de bästa villkoren för just dig.

Du kan jämföra olika privatlån till körkort direkt hos oss för att hitta den lägsta räntan och spara tusentals kronor. Genom att ha koll på allt som krävs för att låna pengar till körkort kan du öka dina chanser att bli beviljad ett körkortslån med de allra bästa villkoren.

Om du funderar på att ta ett körkortslån kan du ha råd med dina första körlektioner redan nästa vecka om du gör låneansökan idag. Lycka till med ditt körkort!

Jämför körkortslån nu


Senaste nytt

Utforska Sveriges lånelandskap med oss, din pålitliga jämförelsetjänst. Med 20,000 användare varje månad och över 30 års samlad erfarenhet, hjälper vi dig hitta de bästa lånen och ger insikter om budgetering och investeringar. Starta din väg mot smartare ekonomiska beslut.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden