Körkortslån – Låna pengar till körkort

Hur mycket vill du låna?

Att ta körkort kan ge dig en enorm frihet – möjligheten att kunna åka vart du vill precis när som helst. En hel del arbeten kräver också att man har körkort, och därför ser många det som ett smart karriärsdrag att försöka ta körkortet så fort som möjligt, gärna redan innan de tar studenten.

Att ta körkort kan dock i många fall kosta en hel del och vill man ta körkortet snabbt kan det i många fall vara svårt att ha råd utan att spara en längre period. Därför kan ett körkortslån vara ett bra drag för att du ska slippa vänta länge. Nedan listar vi dem förmånligaste lånen för att ta körkort.

Men att ta körkort kostar ganska mycket, och det kan vara svårt att ha råd med alla körlektioner om du inte har ett jobb eller har lyckats spara undan pengar. Då finns möjligheten att ta ett privatlån för att finansiera körkortet.

Om du funderar på att låna för att få pengar till körkort är det viktigt att noga undersöka olika alternativ för att hitta det bästa erbjudandet med den lägsta räntan. Försök att ta reda på så mycket som möjligt om privatlån innan du ansöker. Du bör också räkna på lånekostnaderna så att du faktiskt har råd att betala tillbaka allt inom löptiden, inklusive ränta och avgifter.

På så sätt kan du öka dina chanser att bli beviljad ett lån så att du äntligen kan sätta igång att ta ditt körkort!

Jämför privatlån för körkort

Körkort

Vad kostar det att ta körkort?

Du som funderar på att låna till körkort måste först ta reda på hur mycket pengar du behöver låna. Hur mycket ett körkort kostar beror på hur många körlektioner du behöver, och hur du har tänkt att ta körkortet.

En körlektion kostar vanligen mellan 500 och 750 kr och är mellan 40 och 60 minuter lång.

Många sparar själva ihop pengar till sitt körkort, eller får pengar av sina föräldrar. Men en hel del tar också lån för att kunna ta körkortet så snabbt som möjligt.

Det finns till exempel intensivkurser där man kan ta körkortet inom bara några veckor, medan andra väljer att övningsköra under en längre period med en förälder eller släkting. Du som har bråttom att ta ditt körkort kan med fördel satsa på en intensivkurs .

Medan du som gärna tar det i en lugnare takt kan dela upp körlektionerna och teorin under en period på flera månader upp till ett år.

Många tycker att en intensivkurs är ett bra alternativ för att man då har möjlighet att fokusera på att ta körkortet inom en viss tid, så att det inte drar ut på tiden och rinner ut i sanden.

Ju mer du övningskör själv, desto mindre behöver du betala till körskolan. Men en del kostnader såsom teoriprovet, riskutbildning och uppkörningen kan man inte komma ifrån.

Teoriprovet kostar 325 kr, en uppkörning 800 kr och tillverkningen av körkortet 250 kr.  Riskutbildning och halkbana kostar ytterligare 700 kr repsektive 2 000 kr.

Senaste nytt

Du som är nybörjare och väljer att bara ta körlektioner på en körskola behöver i genomsnitt betala 15 000 kronor för ett körkort. Om du dessutom kan övningsköra en del hemma ökar du chanserna att klara uppkörningen på första försöket.

Du kanske har chans att få ett attraktivt jobb där du uppfyller alla kraven förutom att ha ett körkort? Du kanske precis fått barn och upptäcker hur mycket smidigare det vore att ha bil? Eller så kanske du vill spara tid genom att köra bil till skolan eller jobbet i stället för att ta bussen?

Det finns många anledningar till varför man kan behöva ett körkort så snabbt som möjligt, och då är det ofta en bra idé att ta ett privatlån.

Bilresa

Hur mycket kostar det att låna till körkort?

Eftersom ett privatlån utan säkerhet normalt sett är lite dyrare än att ta ett lån med säkerhet så bör du räkna med en något högre ränta. Men vad innebär det, och vad blir den totala lånekostnaden egentligen?

Kostnaden för ett lån för körkort är baserad på den risk som långivaren tar genom att låna ut pengar till dig. Den mest uppenbara kostnaden är räntan, den procentandel av lånet som du måste betala utöver själva amorteringarna på lånesumman.

Hitta körkortslån

Men räntan är inte lika hög överallt, utan varje långivare sätter sin egen ränta utifrån ett antal olika kriterier. För att göra detta tittar de på din ekonomiska situation, om du till exempel har några betalningsanmärkningar och skulder.

Det innebär att två låntagare kan ha olika ränta och villkor, och ju bättre kreditvärdighet du har, desto lägre ränta kan du få.

Andra kostnader för ett privatlån för körkort är till exempel aviavgift och uppläggningsavgift. Ofta kan man se den totala kostnaden i form av den effektiva räntan, där både räntan och alla kringkostnader under ett år har räknats ihop.

Genom att titta på den effektiva räntan kan du få den mest rättvisande informationen om vad lånet kommer att kosta dig per år. En del långivare lockar med riktigt låga räntor, men tar i stället ut höga avgifter. Detta är något du särskilt bör se upp med om du tar ett mindre lån till ett körkort.

Då kan de höga avgifterna drastiskt öka lånets totalkostnad, och det är därför nödvändigt att jämföra den effektiva räntan för de olika lånen för att hitta det billigaste alternativet.

Det är alltså mycket viktigt att du jämför olika lån för att hitta de långivare som erbjuder den bästa räntan och villkoren.

Räntan på privatlån kan variera väldigt mycket beroende på vilken bank du vänder dig till, och det finns en hel del pengar att spara genom att inte bara välja första bästa.

Räntan kan ligga på allt emellan någon enstaka procent upp till 20-30 %, och det finns både fasta och rörliga räntor.

En fast ränta innebär att du betalar samma räntesats ända tills du betalat tillbaka hela lånesumman, medan en rörlig ränta påverkas av marknaden. Eftersom den rörliga räntan kan variera och därmed medför en högre risk, så är den också oftast billigare.

Fast ränta är lite dyrare, men är å andra sidan mer säkert eftersom du redan från början vet hur hög räntan kommer att vara under hela återbetalningsperioden.

Den totala kostnaden för ett lån till körkort är alltså ränta (fast eller rörlig), eventuell uppläggningsavgift som är en kostnad för att administrera lånet samt eventuell aviavgift som är kostnaden för att en faktura ska skickas ut. Till detta kommer sedan amorteringarna på lånet.

Om du vill undvika aviavgiften kan du i stället betala via autogiro så att pengarna dras från ditt konto automatiskt varje månad.

Hur kan jag ansöka om ett privatlån till körkort?

Om du har bestämt dig för att låna pengar till körkort är det värt att spendera lite tid på att jämföra olika lån för att hitta de bästa villkoren. När du sedan har bestämt dig för vilken långivare du ska vända dig till besöker du bara deras hemsida och anger de uppgifter som krävs.

Långivaren kommer att behöva dina person- och bankuppgifter, och de behöver också veta vilken typ av lån du önskar, hur mycket du vill låna och hur lång löptid du vill ha för lånet. Efter detta är det bara att skicka in din ansökan och hoppas på att den blir godkänd.

Vanligtvis får man svar inom en eller ett par vardagar. Svaret brukar skickas via mail, och sedan sätts pengarna in på ditt bankkonto.

Det dröjer alltså inte särskilt länge från att du ansöker om lånet till att du kan betala för dina första körlektioner. Det är den stora fördelen med att låna till ett körkort, att man inte behöver vänta flera månader innan man sparat ihop till de pengar som behövs.

En del långivare erbjuder även billån ifall du behöver finansiera din första egna bil.

Instrumentbräda

Låna till körkort – Sammanfattning

Om du behöver låna pengar för att ta ett körkort är alltså ett privatlån det bästa alternativet. När man tar ett privatlån krävs ingen säkerhet, utan det enda du behöver visa är att du har en inkomst och att du helst inte har några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.

Om du inte får lån kan du alltid testa att ansöka igen tillsammans med en medsökande.

Eftersom ett körkort i genomsnitt kostar 15 000 kronor handlar det om ett mindre lån, som oftast kan betalas av på ett eller ett par år. Då är det extra viktigt att du ser till att lånets kostnader, såsom uppläggningsavgift, aviavgift och ränta, är så låga som möjligt.

Vilken ränta du får beror på din kreditvärdighet, hur hög inkomst du har och om du har några andra lån eller betalningsanmärkningar.

Olika långivare har olika villkor och regler för sina lån, och det lönar sig alltid att jämföra flera privatlån för körkort för att hitta det billigaste lånet för just dig.

Att ta ett privatlån för att ta körkort kommer alltid att bli dyrare än att betala pengarna direkt ur egen ficka. Men genom att vara lite smart och ha koll på alla avgifter samt jämföra olika lån i förväg kan du pressa ned kostnaderna så mycket som möjligt.

På så sätt kan i stort sett vem som helst ha råd med att låna en mindre summa för att kunna ta körkort direkt. Vem vet, tack vare ditt nya körkort kanske du får ett jobb som gör att du tjänar in den lånade summan på bara någon månad?

Det bästa är alltid att betala av lånet så fort som möjligt, för att minska den totala lånekostnaden, men det är såklart också viktigt att din privatekonomi inte drabbas av eventuella högre amorteringar. Se därför till att noga ha koll på din ekonomi och att du har råd att betala av lånet varje månad innan du tecknar ett lån.

Blir du sedan godkänd så kommer pengarna att betalas ut till dig inom bara några dagar. Du som funderar på att låna pengar till körkort kan alltså ta dina första körlektioner redan i nästa vecka om du gör din låneansökan idag!

Jämför olika privatlån till körkort direkt hos oss för att hitta den lägsta räntan och ha möjlighet att spara tusentals kronor. Nu när du har koll på allt som krävs för att låna pengar till körkort kan du öka dina chanser att bli beviljad ett lån med de allra bästa villkoren!

Jämför lån nu