Körkortslån – låna pengar till körkort

Hur mycket vill du låna?

Att ta körkort kan ge dig en enorm frihet – möjligheten att kunna åka vart du vill precis när som helst. En hel del jobb kräver också att man har körkort, och därför ser många det som ett smart steg karriärmässigt att försöka ta körkortet så fort som möjligt, gärna redan innan de tar studenten.

Att ta körkort kan dock i många fall kosta en hel del. Om man vill ta körkort snabbt kan det vara svårt att ha råd utan att spara en längre period. Därför kan ett körkortslån vara en lösning om du inte vill vänta för länge, till exempel om du är intresserad av att söka jobb som kräver körkort. Nedan listar vi våra mest förmånliga körkortslån.

Vad är ett körkortslån?

Med körkortslån menar vi faktiskt privatlån. Anledningen är att det bästa sättet att hitta förmånliga lån är att jämföra så många som möjligt, samt att det till vår kännedom bara finns en långivare som lånar ut specifikt till körkort – nämligen CSN.

CSN:s körkortslån kan ges till arbetslösa mellan 18 och 48 år. Det finns dock vissa krav som måste uppfyllas beroende på vilken ålder den sökande har. Man kan också låna max 15 000 kr, vilket sällan räcker till hela körkortet, om man inte enbart kör privat.

Om man inte tror att CSN:s körkortslån räcker eller inte uppfyller villkoren är det vanligaste körkortslånet man kan söka just privatlån. Det beror på att syftet med lånet – att finansiera körkortet – inte i sig utgör någon säkerhet för banken eller långivaren. Om du till exempel lånar till en bostad kan bostaden utgöra en säkerhet för lånet, ifall att du inte skulle ha råd att betala tillbaka det. När du vill ta ett körkortslån finns inte den garantin. Därför är låneformen som du behöver ett lån utan säkerhet.

Ett lån utan säkerhet kan kallas för många olika saker och komma i olika summor. Ofta brukar lån som sträcker sig från någon tusenlapp till ca 50 000 eller 75 000 kr kallas för snabblån eller sms-lån. Lån som uppgår till högre summor (och ofta startar från 5 000–10 000 kr) kallas i stället för privatlån eller blancolån.

Lån utan säkerhet

Sms-lån tenderar att ha korta återbetalningstider och relativt höga räntor. I jämförelse med dem är privatlån ofta en mer förmånlig typ av lån utan säkerhet, eftersom man kan få lägre ränta och även längre tid på sig att betala tillbaka. Vilken lånetyp som passar bäst beror egentligen på hur mycket man behöver låna och när man beräknar kunna återbetala lånet.

Om du funderar på att låna pengar till körkortet är det viktigt att noga undersöka olika alternativ för att hitta det bästa erbjudandet med den lägsta räntan. Försök att ta reda på så mycket som möjligt om privatlån innan du ansöker. Du bör också räkna på lånekostnaderna så att du faktiskt har råd att betala tillbaka allt inom löptiden, inklusive ränta och avgifter.

På så sätt kan du öka dina chanser att bli beviljad ett lån – och sedan kan du äntligen sätta igång att ta körkort.

Jämför privatlån för körkort

Vad kostar det att ta körkort?

Du som funderar på att låna till körkort måste först ta reda på hur mycket pengar du behöver låna. Hur mycket ett körkort kostar beror på hur många körlektioner du behöver, och hur du har tänkt att ta körkortet.

En körlektion kostar ofta mellan 500 och 900 kr och är mellan 40 och 60 minuter lång.

Det finns till exempel intensivkurser där man kan ta körkortet inom bara några veckor, medan andra väljer att övningsköra under en längre period med en förälder eller släkting. Du som har bråttom att ta ditt körkort kan med fördel satsa på en intensivkurs. Beroende på var i Sverige du bor kan en intensivkurs kosta olika mycket – från ca 13 000 kr i Gävleborg till 20–30 000 kr i Stockholm.

Många tycker att en intensivkurs är ett bra alternativ för att man då har möjlighet att fokusera på att ta körkortet inom en viss tid, så att det inte drar ut på tiden och rinner ut i sanden. Andra som gärna tar det i en lugnare takt kan dela upp körlektionerna och teorin under en period på flera månader upp till ett år.

Många sparar själva ihop pengar till sitt körkort, eller får pengar av sina föräldrar. Men en hel del tar också lån för att kunna ta körkortet så snabbt som möjligt.

Ju mer du övningskör själv, desto mindre behöver du betala till körskolan. Men en del kostnader såsom teoriprovet, riskutbildning och uppkörningen kan man inte komma ifrån. Följande priser gäller för att ta körkort för personbil:

Synundersökning (körskola)100–150 kr
Introduktionsutbildning300–600 kr
Riskutbildning 1 (teori)700–1 000 kr
Riskutbildning 2 (halkbana)2 000–3 500 kr
Teoriprov325 kr (400 kr kvällar och helger)
Körprov800 kr (1040 kr kvällar och helger)
Bil till körprov500 kr
Fotografering till körkort80 kr
Tillverkning av körkort280 kr

Det kostar inget att ansöka om körkortstillstånd eller handledarskap, men det måste göras innan du får börja övningsköra. Du kan läsa mer och ansöka hos Transportstyrelsen. Priserna för de olika utbildningarna beror såklart på vilken trafikskola du går till.

Förutom ovanstående avgifter är det inte ovanligt att dessutom ta såväl teori- som körlektioner. Många väljer att köpa olika paket hos sin körskola, som ofta inkluderar teoriböcker, lektioner, med mera. Det är numera även populärt att plugga teorin med hjälp av appar som innehåller frågor som är utformade efter teoriprovet och andra sätt att lära sig.

Vi ser alltså att även om du inte köper en teoribok eller tar en enda körlektion kommer ditt körkort i slutändan ändå att kosta dig minst 5 085 kr. De flesta väljer dock att ta lektioner och att köpa till teoriböcker och andra hjälpmedel.

körkortslån

Du som är nybörjare och väljer att bara ta körlektioner på en körskola behöver i genomsnitt betala 15 000 kronor för ett körkort. Om du dessutom kan övningsköra en del hemma ökar du chanserna att klara uppkörningen på första försöket.

Du kanske har chans att få ett attraktivt jobb där du uppfyller alla kraven förutom att ha ett körkort? Du kanske precis fått barn och upptäcker hur mycket smidigare det vore att ha bil? Eller så kanske du vill spara tid genom att köra bil till skolan eller jobbet i stället för att ta bussen?

Det finns många anledningar till varför man kan behöva ett körkort så snabbt som möjligt, och då kan det vara en bra idé att ta hjälp av ett körkortslån.

Senaste nytt

Hur mycket kostar det att låna till körkort?

Eftersom ett privatlån utan säkerhet är dyrare än ett lån med säkerhet så bör du räkna med en något högre ränta än till exempel vid ett bolån eller vid ett statligt studielån. Men vad innebär det, och vad blir den totala lånekostnaden egentligen?

Ränta och avgifter

Kostnaden för ett körkortslån i form av ett privatlån baseras på den risk som långivaren tar genom att låna ut pengar till dig. Den mest uppenbara kostnaden är räntan, den procentandel av lånet som du måste betala utöver själva amorteringarna på lånesumman.

Men räntan är inte lika hög överallt, utan varje långivare sätter sin egen ränta utifrån ett antal olika kriterier. För att göra detta tittar de på din ekonomiska situation, om du till exempel har några betalningsanmärkningar och skulder.

Det innebär att två låntagare kan ha olika ränta och villkor, och ju bättre kreditvärdighet du har, desto lägre ränta kan du få.

Andra kostnader för ett körkortslån är till exempel aviavgift och uppläggningsavgift. Ofta kan man se den totala kostnaden i form av den effektiva räntan, där både räntan och alla kringkostnader under ett år har räknats ihop.

Genom att titta på den effektiva räntan får du den faktiska informationen om vad lånet kommer att kosta dig per år. En del långivare lockar med riktigt låga räntor, men tar i stället ut höga avgifter. Detta är något du särskilt bör se upp med om du vill låna en mindre summa med ett körkortslån. De höga avgifterna kan drastiskt öka lånets totalkostnad. Därför är det nödvändigt att jämföra den effektiva räntan för de olika körkortslånen för att hitta det billigaste alternativet.

Det är alltså mycket viktigt att du jämför olika körkortslån för att hitta de långivare som erbjuder den lägsta räntan och de bästa villkoren.

Räntan på privatlån kan variera väldigt mycket beroende på vilken bank du vänder dig till och det finns en hel del pengar att spara genom att inte bara välja första bästa. Räntan kan ligga på allt från någon enstaka procent till 20–30 %. Det finns dessutom både fasta och rörliga räntor.

Fast eller rörlig ränta

En fast ränta innebär att du betalar samma räntesats ända tills du betalat tillbaka hela lånesumman, medan en rörlig ränta påverkas av marknaden. Eftersom den rörliga räntan kan variera och därmed medför en högre risk, så är den också oftast billigare.

Fast ränta är lite dyrare, men är å andra sidan mer säkert eftersom du redan från början vet hur hög räntan kommer att vara under hela återbetalningsperioden. Det här kan också hänga ihop med om det är ett annuitetslån eller rak amortering.

Den totala kostnaden för ett lån till körkort är alltså ränta (fast eller rörlig), eventuell uppläggningsavgift som är en kostnad för att administrera lånet samt eventuell aviavgift som är kostnaden för att en faktura ska skickas ut. Till detta kommer sedan amorteringarna på lånet. Om du vill undvika aviavgiften kan du i stället betala via autogiro så att pengarna dras från ditt konto automatiskt varje månad.

körkortslån

Låna eller spara – tips

Eftersom ett körkort i genomsnitt kostar 15 000–30 0000 kronor rör det sig om ett mindre lån, som oftast kan betalas av på ett eller ett par år. Då är det extra viktigt att du ser till att lånets kostnader, såsom uppläggningsavgift, aviavgift och ränta, är så låga som möjligt.

Att ta ett privatlån för att ta körkort kommer alltid att bli dyrare än att betala pengarna direkt ur egen ficka. Men genom att vara lite smart och ha koll på alla avgifter samt jämföra olika lån i förväg kan du pressa ned kostnaderna så mycket som möjligt. På så sätt kan i stort sett vem som helst ha råd med att låna en mindre summa för att kunna ta körkort direkt. Vem vet, tack vare ditt nya körkort kanske du får ett jobb som gör att du tjänar in den lånade summan på bara någon månad?

Det bästa är alltid att betala av lånet så fort som möjligt, för att minska den totala lånekostnaden, men det är såklart också viktigt att din privatekonomi inte drabbas av eventuella högre amorteringar. Se därför till att noga ha koll på din ekonomi och att du har råd att betala av körkortslånet varje månad innan du tecknar ett lån.

Hitta körkortslån

Hur ansöker jag om ett privatlån till körkort?

Om du har bestämt dig för att låna pengar till körkortet är det värt att spendera lite tid på att jämföra olika körkortslån för att hitta de bästa villkoren. När du sedan har bestämt dig för vilken långivare du ska vända dig till besöker du bara deras hemsida och anger de uppgifter som krävs.

Långivaren kommer att behöva dina person- och bankuppgifter. De behöver också veta vilken typ av lån du önskar, hur mycket du vill låna och hur lång löptid du vill ha för lånet. Därefter är det bara att skicka in din ansökan och hoppas på att den blir godkänd.

Vanligtvis får man svar inom en eller ett par vardagar. Svaret brukar skickas via mail och sedan sätts pengarna in på ditt bankkonto.

Det dröjer alltså inte särskilt länge från det att du ansöker om lånet tills du kan betala för dina första körlektioner. Det är den stora fördelen med att låna till ett körkort, att man inte behöver vänta flera månader innan man sparat ihop till de pengar som behövs.

En del långivare erbjuder även billån ifall du behöver finansiera din första egna bil när du väl har fixat körkortet.

körkortslån

Låna till körkort – sammanfattning

Om du behöver låna pengar till körkortet är ett privatlån ofta det bästa alternativet. När man tar ett privatlån krävs ingen säkerhet, utan det enda du behöver visa är att du har en inkomst och att du helst inte har några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.

Om din låneansökan inte beviljas kan du alltid testa att ansöka igen tillsammans med en medsökande eller att söka om körkortslån hos en annan långivare. Olika långivare har olika villkor och regler för sina lån och det lönar sig alltid att jämföra flera körkortslån för att hitta det billigaste lånet för just dig.

För du hitta det bästa körkortslånet kan du jämföra olika privatlån till körkort direkt hos oss. Genom att hitta den lägsta räntan har du möjlighet att spara tusentals kronor.

Nu när du har koll på allt som krävs för att låna pengar till körkort kan du öka dina chanser att bli beviljad ett körkortslån med de allra bästa villkoren. Om du funderar på att ta ett körkortslån kan du ha råd med dina första körlektioner redan nästa vecka om du gör låneansökan idag!

Jämför körkortslån nu

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden