Jämför företagslån – Finansiera en företagsidé eller växande verksamhet

Ett företagslån kan vara ett sätt att få den finansiering som man behöver för att kunna ta sin affärsidé från att vara just en idé till verklighet. Att låna till företaget kan också vara ett alternativ när ditt bolag växer och du behöver mer kapital.

Jämför företagslån från välkända långivare som är specialiserade på att hjälpa dig få rätt finansiering.

Ferratum Business Allmänna villkor

Låna 20 000 – 2 000 000 kr i upp till 24 månader
Ansök dynget runt och få svar direkt på skärmen.
Pengarna utbetalas inom 24 timmar.
Inga dolda avgifter och inget pappersarbete.

Ansök
Froda Allmänna villkor

Låna 10 000 – 2 000 000 kr i upp till 24 månader
Ansök enkelt med BankID. Det tar bara ett par minuter.
Betala av lånet i förtid utan extra kostnader.
Ansökan är kostnadsfri. Kundfavorit!

Ansök
KREA Allmänna villkor

Få upp till 16 låneförslag inom 24 timmar
Ansök kostnadsfritt med BankID på endast 2 minuter.
Många långivare gör utbetalningen samma dag.
Ansökan är inte bindande.

Ansök
Kompar Allmänna villkor

Låna upp till 5 miljoner hos 16+ långivare
Få svar inom 24 timmar. Ansök kostnadsfritt.
Få pengarna inom 24 timmar.

Ansök
Fakturino Allmänna villkor

Låna upp till 60 miljoner kr i upp till 5 år
Jämför företagslån, factoring och företagsleasing.
Samarbete med över 20 finansbolag och banker.
Gratis rådgivning från kunniga experter.

Ansök
Approva Allmänna villkor

Låna upp till 100 000 kr i 36 månader
Smarta och flexibla lösningar
Svar omgående med snabb utbetalning
Ny och innovativ

Ansök
Capcito Allmänna villkor

Låna upp till 300 000 kr i 24 månader
Ansök med svar direkt
Sälj dina fakturor tryggt
Trygg och nytänkande

Ansök
OPR Företagslån Allmänna villkor

Låna upp till 500 000 kr i upp till 18 månader
Låna utan pappersarbete.
Ansök och få svar i mobilen samma dag.
Utbetalning sker samma dag som beviljat lån.

Ansök
Monetise Allmänna villkor

Låna 30 000 kr – 1 000 000 kr i upp till 12 månader
Låna till fast pris.
Ansök nu och få svar inom 24 timmar.
Utbetalning sker samma dag som du godkänner offerten.

Ansök
Qred Allmänna villkor

Låna 10 000 – 500 000 kr i upp till 12 månader
Betala 500 – 5000 kr i fast månadsavgift.
Ansökan är inte bindande och görs online.
Få svar inom 1 timme under kontorstid.

Ansök
Ponture Allmänna villkor

Låna upp till 20 000 000 kr i upp till 36 månader
Få erbjudanden från flera partners
Erbjuder fakturaköp
Finansiering och rådgivning

Ansök
Fedelta Allmänna villkor

Låna 25 000 – 500 000 kr i upp till 36 månader
Inga dolda avgifter tillkommer. Inom 24 timmar utbetalas lånet.
Tar emot alla bolagsformer och branscher.

Ansök
Toborrow Allmänna villkor

Låna upp till 5 000 000 kr i upp till 36 månader
Enkla, snabba och flexibla företagslån.
Kostnadsfri ansökan där du får svar direkt.
Ett alternativ till den traditionella banken.

Ansök
Mynt Allmänna villkor

Låna räntefritt upp till 18 månader
Mynt betalar ut lånen inom 24 timmar.
Du kan se ditt kreditutrymme på 3 minuter.
Erbjuder fakturalån.

Ansök
Likvid Allmänna villkor

Låna mellan 30 000 – 2 000 000 kr i upp till 36 månader
Ansökan är kostnadsfri, tar 2 minuter och är inte bindande.
Du får en fast månadskostnad.
Anpassat för just din verksamhet och ditt företags situation.

Ansök
Lendo Allmänna villkor

Låna 50 000 kr – 500 000 kr i upp till 36 månader
Ansök hos flera långivare med endast en UC.
Ansökan snabbt och du får svar inom 24 timmar på vardagar.
Jämnför lånen helt kostnadsfritt!

Ansök


Kostnadsexempel:

Belopp: 100 000 kr
Löptid: 6 mån
Lånekostnad: 17 000 kr
Uppläggningsavgift: 2.5% av lånet (endast nya lån)
Totalt att återbetala: 117 000 kr

Exemplet är hämtat från Ferratum Business.


Vad är ett företagslån?

Företagslån är lån eller krediter som en långivare efter godkänd ansökan beviljar ett företag eller en ekonomisk förening.

Med hjälp av ett företagslån kan företaget få loss kontanter för att till exempel finansiera tillväxt eller undanröja en tillfällig brist på likvida medel.

Marknaden för företagslån och kreditgivning till företag är mycket stor. Den är emellertid långt ifrån mättad på utbudssidan och det dyker ständigt upp nya aktörer med nya idéer. En mer effektiv marknad än marknaden för företagslån är svår att hitta och det innebär självklart fördelar för alla företag som har behov av att få in kontanta medel.


 

Ett företagslån är ett lån för ett företag istället för en privatperson, som istället kan ta ett privatlån eller ett sms lån. Företagslån har ett större spann på hur mycket pengar som får lånas och har ofta en kortare återbetalningstid. Hur många år eller månader man kan få i återbetalningstid är väldigt individuellt anpassat efter företaget. Företagslån får man genom att dela med sig av företagets affärsidé och resultat. Därefter utvärderar långivaren företaget och återkommer med en offert på lån.

Företagslån

Vilka företag kan ansöka om lån?

De allra flesta företag och former kan ansöka om lån, under förutsättning att långivarens villkor uppfylls.

  • Aktiebolag
  • Enskild firma
  • Handelsbolag
  • Kommanditbolag
  • Ekonomisk förening

Villkoren för att få låna till företaget skiljer sig mellan olika banker och långivare. Vanliga krav är att företaget ska ha varit verksamt under en viss tid, ofta minst 1-2 år samt att företaget ska ha en viss årlig omsättning. I många fall krävs också att alla ägare i bolaget ska vara baserade i Sverige.

Anledningen till att företag vanligtvis måste ha funnits i ett eller ett par åt för att bli beviljat lån handlar om riskfaktorn. Långivaren tar nämligen en relativt hög risk när denne beviljar ett lån till ett helt nystartat företag som inte kan visa upp några siffror eller resultat på tidigare framgångar.

Mot bakgrund av detta måste företag i regel vara verksamma under ett eller ett par åt innan de kan låna pengar. Ju längre företaget har funnits, desto mer vet man om det och desto lägre ränta kan det få.

Två typer av företagslån

Företagslån finns i två varianter. Den ena är i praktiken ett blancolån på samma sätt som de privatlån som erbjuds privatpersoner. Den andra varianten fungerar som en löpande kredit som kan tas i anspråk närhelst företaget behöver få loss kontanta medel. Nedan kan du läsa lite närmare om de två varianterna.

Företagslån som blancolån

För ett företagslån av typen blancolån gäller i allt väsentligt samma regler som för ett privatlån. Det innebär bland annat att företaget inte har någon skyldighet att ställa säkerhet för lånet, till exempel pant i fast egendom eller liknande. I stället är det företagets kreditvärdighet som fungerar som säkerhet.

Ju bättre lönsamhet och ju högre soliditet företaget har, desto säkrare är lånet ur långivarens perspektiv och desto lägre ränta kan långivaren erbjuda. Emellertid kräver de allra flesta banker och kreditinstitut även att företaget ställer ut ägarborgen och att företagsinteckning görs. Dessa åtgärder medför emellertid normalt inga större besvär.

Även när det gäller beloppen och återbetalningstiderna fungerar ett företagslån som ett privatlån. Normalt kan man låna mellan 30 000-300 000 kr och låneperioden är i regel mellan 12-60 månader.

Kontokrediter

Med ett blancolån kan företaget få tillgång till en större summa likvida medel omedelbart, vilket gör denna lösning utmärkt exempelvis om företaget behöver pengar för en investering. Om företaget i stället är i behov av mer flexibilitet i den löpande verksamheten är kontokrediten det naturliga valet.

En kontokredit för ett företag är en kredit som kopplas till ett transaktionskonto. I det fall likviderna på transaktionskontot förbrukas aktiveras en kredit för att företaget ska kunna fortsätta den löpande verksamheten med att betala ut löner till anställda samt betala leverantörsfakturor.

För den kredit som utnyttjas måste företaget betala ränta. Dessutom utgår en avgift periodvis för att kontokrediten ska fortsätta vara tillgänglig.

Det är många företag, särskilt sådana som är inne i en period av kraftig tillväxt, som använder kontokredit för löpande finansiering. Kontokredit är också en bra lösning för företag som ofta binder upp stora belopp i kundfakturor till ett mindre antal kunder.


Fakturabelåning

Ett alternativ till företagslån är s.k factoring, där du belånar dina kundfakturor. På det viset får du snabbare in pengar i bolaget då du slipper vänta att fakturorna ska bli betalda. Man kan säga att du säljer dina fakturor till en bank eller ett kreditbolag.

Det kostar naturligtvis en liten summa pengar men fördelen är att du får dina pengar direkt, vilket ibland kan vara nödvändigt om du inte har större ekonomiska tillgångar i bolaget.

Ansök om företagslån

Det är, i grunden, lika enkelt för ett företag att ansöka om ett företagslån som det är för en privatperson att skicka in en ansökan om ett privatlån. Det finns några formaliteter att ordna med (ägarborgen och företagsinteckning), men man behöver inte oroa sig för att ansökningsprocessen ska bli särskilt komplicerad. Varje bank och kreditinstitut som erbjuder företagslån har standardrutiner på plats och som företagare behöver man bara följa de instruktioner som ges.

Hos vissa långivare går det utmärkt att ansöka direkt på nätet, men hos storbankerna krävs tyvärr normalt ett besök på ett bankkontor.

Finns det alternativ till företagslån?

Företagslån i form av rena lån eller kontokrediter är inte det enda alternativet för företag som behöver få in friskt kapital i kassan. Aktiebolag kan ta in pengar från såväl aktieägare (aktieägartillskott) som från tredje part (normalt via obligationer).

Noterade bolag, det vill säga bolag som är registrerade på en börs, kan i tillägg göra nyemissioner och ställa ut skuldebrev med mera.

Att tänka på vid företagslån

Att få ett företagslån är inte bara att skicka ett mail till banken och vänta på pengarna. Det krävs tid och noga planering för att får det bästa möjliga lånet som passar just ditt företag. Inte bara är det viktigt att du vet vad för sorts företagslån du vill ha, hur stort det ska vara och vilka avtal du är ute efter.

Det är viktigt att se över sitt eget företag och se till att allt är i rätt ordning innan långivarna börjar titta igenom företaget för att bestämma villkoren för lånet. Om du inte gjort dina förberedelser till punkt och pricka så är risken stor att du inte visar upp företaget från dess bästa sida och således går miste om möjligheten till att kunna teckna ett företagslån.

Välj vilket typ av lån

Det finns flera olika typer av företagslån du kan ta som tillmötesgår ditt företags olika långsiktiga behov som investeringar och kortsiktiga behov som likviditet.

Behöver ditt företag investera i saker som maskiner, byggnader, inventarier och liknande kan en investeringskredit vara något för dig. Genom att använda ditt lån till en investering kan du försäkra dig om en framtida vinst.

Vid denna typ av lån så fastställs räntesatsen tillsammans med banken. Avbetalningens storlek och hur ofta man ska amortera baseras på storleken på investeringen

Checkkredit, eller kreditlina, kontokredit eller rörelsekredit som det också kallas, är ett lån som hjälper dig när ditt företag har ett ojämnt kassaflöde. Detta kan vara på grund av naturliga svängningar som säsongsförsäljning eller långa projekt. Under dessa perioder med lägre inkomst kan du då använda en checkkredit för att klara dig till nästa uppsving. Denna typ av företagslån är alltså inte lika passande för långsiktiga investeringar.

Är du ett mindre företag som behöver den där lilla summan för att få igång företagen? Då kan du göra precis som privatpersoner och ta ett snabblån eller ett microlån. Dessa mindre lån kan vara så små som 10 000 kr upp till 250 000 kr. De är snabba att ansöka om och man får snabbt svar, precis som vanliga snabblån. Vid dessa typer av lån krävs ingen försäkring på lånet vilket dock även innebär en högre kostnad för lånet.

Välj rätt långivare

Precis som vid vanliga lån som privatlån, snabblån och liknande är det precis lika viktigt att jämföra de olika långivarna som kan tänka sig ge ut ett företagslån. Det finns flera typer av långivare och även om de ser samma ut till en början, kan det finnas flera aspekter som gör dem olika.

De största av långivarna som ger ut företagslån är de stora bankerna. Dessa banker brukar vara långsammare, ha mer rigorösa förundersökningar samt ha hårdare krav för lån. Mindre lokala banker brukar fungera på liknande sätt men ha lösare krav för sina företagslån.

Precis som vid vanliga lån som du tar som privatperson kan man även ansöka om företagslån snabbt och enkelt online. Flera långivare specialiserar sig på att ge ut denna typ av lån till småföretagare och startup företag. Avtalen och kriterierna hos dessa långivare kan variera stark på grund av den ständigt hårda konkurrensen. Genom att jämföra de olika långivarna kan du lättare hitta det lån som passar dig och ditt företag bäst.

Företagslån med betalningsanmärkning

Är du slarvig eller har du svårt att betala dina räkningar i tid kan ditt företag, precis som du, få betalningsanmärkningar. Betalningsmärkningar skadar företagets kreditering och försämrar chanserna att få framtida lån och krediter. Det är dock inte dödsstämpel, utan det är fullt möjligt att få lån till företaget trots att det har anmärkningar.

Även stora företag har betalningsanmärkningar och det behöver inte vara på grund av slarv eller sinande tillgångar. Det kan även bero på en stor ekonomiavdelning, problem med administrationen eller helt enkelt att man har för många fakturor.

Får företaget betalningsanmärkningar gäller det först och främst att lösa de anmärkningar man har. Det är väldigt svårt att få ett nytt företagslån medans företaget har ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden. Därefter gäller det att se till att man inte får fler anmärkningar i framtiden.

Ligger företaget redan efter är det lätt att det skapas en lavineffekt och problemen bara växer och avlöser varandra. Du kan prata med dina leverantörer och förhandla fram om en betalningsplan för att undvika fler anmärkningar. Slutligen kan du även ansöka om ett mindre företagslån som t.ex. en checkkredit eller ett mikrolån för att hjälpa företaget att komma på fötter igen.

Lån med eller utan säkerhet?

Långivare är främst intresserade i om du och ditt företag kan betala tillbaka lånet. Det är därför de vill ha så grundliga undersökningar på företagets finanser och lönsamhet. För att försäkra långivarna att lånet kommer att betalas tillbaka kan det vara nödvändigt, eller fördelaktigt, att ta ett företagslån med säkerhet.

Detta kan vara i form av företagets maskiner, utrustning, land och liknande. Företagslån med säkerhet innebär möjligheten till större lån med lägre ränta då långivaren kan vara säker på att, även om du inte kan betala skulden, de fortfarande får tillbaka sina pengar.

Vissa långivare kan även kräva att ägaren av företaget garanterar säkerheten på lånet. Något som kan bli problematiskt då ägaren riskerar att bli av med sina egna tillgångar.

Undersök villkoren

För att hitta det bästa företagslånet behöver du först och främst bestämma vilka villkor du är ute efter och vilka som är viktigast när det kommer till ditt företagslån.

Vilken ränta är du ute efter och är du redo om den förändras under lånets gång? Vill du betala den veckovis, månadsvis eller årsvis?

Du behöver också veta hur amorteringskraven för lånet ser ut och om du kommer att klara av de gemensamma kostnaderna. Kostnader som administrationsavgifter och liknande. Många långivare kräver en stor del finansiell information om ditt företag innan de vågar ge ditt företag ett lån.

Du bör alltid vara förberedd och ta reda på exakt vilken information långivaren är ute efter och ha all nödvändig information redo vid låneansökan.

Läs även om factoring här