Jämför företagslån – finansiera affärsidé eller växande verksamhet

Ett företagslån är ett av många sätt att skaffa kapital till ditt företag. Det kan göras med anledning av en expansion, investering eller tillfällig likviditetsbrist. Med ett företagslån ökar du bolagets likviditet utan att behöva minska ditt aktieinnehav. Det gör att du kan behålla kontrollen över bolaget samtidigt som du får utrymme att investera i din affärsidé – vare sig det är ett nystartat eller redan etablerat företag.

I listan nedan kan du jämföra företagslån från långivare som är specialiserade på att hjälpa dig hitta rätt finansiering.

Kundfavorit
Lånebelopp
50 000 – 3 000 000 kr
Låneperiod
6 mån – 5 år
Månadsbelopp
Nej
Om Lendo Företagslån
Låna 50 000 kr – 3 000 000 kr i upp till 5 år
  • Ansök hos flera långivare med endast en UC.
  • Snabb ansökan, svar inom 24 h på vardagar.
  • EU-lån med 20 % borgenkrav för aktiebolag
Villkor
  • Svensk-registrerat och aktivt företag
  • Du som söker har en ledande roll i bolaget
Lånebelopp
10 000 – 5 000 000 kr
Låneperiod
1 mån – 5 år
Månadsbelopp
Ja
Om Krea
Jämför flest långivare kostnadsfritt på KREA
  • Störst jämförelse av företagslån i Sverige
  • Nöjdast kunder inom förmedling av företagslån
  • Har hjälpt över 7000 svenska företag hitta lån
Villkor
  • Svenskregistrerat företag
  • God återbetalningsförmåga
  • BankID för verifiering
Lånebelopp
10 000 – 5 000 000 kr
Låneperiod
1 mån – 3 år
Månadsbelopp
Ja
Om Froda
Låna 10 000 – 5 000 000 kr i upp till 36 månader
  • Ansök enkelt och snabbt med BankID.
  • Betala av lånet i förtid utan extra kostnader.
  • Ansökan är kostnadsfri. Kundfavorit!
Villkor
  • God kreditvärdighet
  • Svenskt registrerat företag
  • Krav på personlig borgen
  • Alla bolagsformer är välkomna
  • Försäljning i minst 6 månader (finns undantag)
Lån anpassade för dig

Kostnadsexempel för ett lån på 200 000 kr:

Belopp: 200 000 kr

Löptid: 6 månader

Månadskostnad: 35 767 kr (ränta + amortering)

Lånekostnad: 14 600 kr

Övriga avgifter: 0 kr

Totalt att återbetala: 214 600 kr

Så lånar du pengar till företaget

Ett företagslån kan vara ett sätt att finansiera företagets tillväxt, exempelvis genom att utöka produktutbudet eller anställa nya medarbetare. Lånet kan även nyttjas för att komma på rätsida vid tillfälliga likvida problem eller vid uppstarten av ett företag för att få igång en verksamhet.

Oavsett anledning finns det mycket att tänka på när det kommer till företagslån – bör lånet vara med eller utan säkerhet? Krävs personlig borgen och vilken ränteform är mest fördelaktig? Här har vi samlat allt du som företagare behöver känna till när du ska teckna företagslån.

Vad är ett företagslån?

Som namnet antyder är ett företagslån ett lån som företag tecknar hos ett finansbolag eller en bank. Själva begreppet innefattar olika typer av finansieringslösningar – så som ett traditionellt banklån med säkerhet, ett företagslån utan säkerhet (så kallat investeringslån) och checkkredit.

Företagslån kan handla om lånebelopp på allt från några tusen till flera miljoner kronor. Det finns alltså belopp både för småföretag och större bolag. Ofta är löptiden relativt kort på någon månad till ett par år. Lånebelopp och återbetalningstid varierar utifrån det sökande företagets förutsättningar och den långivare som ansökan sker hos.

Syftet med ett lån för företag är att göra det möjligt att driva verksamheten, vare sig det handlar om att kunna göra en större investering för att växa eller att kortsiktigt stabilisera kassaflödet för att överleva. Det senare behöver inte innebära att det går dåligt för bolaget. Företaget kan fortfarande göra bra ifrån sig resultatmässigt, men kanske ligger ur fas med faktureringen eller har tagit på sig jobb med stora omkostnader.

När lönar det sig att teckna ett företagslån?

Ett företagslån bör tecknas när kapitalet kan användas för att generera intäkter som är större än lånets kostnader. Rör det sig om likviditetsproblem bör lån endast tas i de fall då svackan är tillfällig och det finns säkra utsikter om ökat kassaflöde. Det kan till exempel handla om att företaget inväntar en större betalning från en kund, men behöver pengar nu för att kunna betala löner och andra kostnader.

Anledningar till att teckna ett företagslån:

  • Anställa personal

Att anställa nya medarbetare kan vara ett sätt att få företaget och intäkterna att växa. Det finns endast så mycket du och eventuella anställda hinner med. Om det finns en ökad efterfrågan kan det vara läge att utöka personalstyrkan för att slippa säga nej till affärer.

  • Investering av maskiner

Ibland behövs nya maskiner eller utrustning för att öka företagets konkurrenskraft. Det kan också röra sig om ett jobb som kräver viss utrustning. Maskiner har dessutom ett andrahandsvärde, vilket är en trygghet om investeringen inte skulle löna sig.

  • Köpa in varulager

Större inköp av varor kan vara tungt för bolagets ekonomi eftersom det ofta rör sig om en stor kostnad där det kan dröja innan du får betalt för varorna. Ett företagslån kan då användas för att fylla på varulagret, kanske inför en kommande period av högtryck.

  • Marknadsföring

Ökad synlighet är ett bra sätt att få fart på företagets försäljning, men det kan dröja månader innan det får effekt och företaget kan ta del av intäkterna. Ett företagslån kan ge tillräckligt med kapital för att ta fram en reklamkampanj, annonsera eller göra om hemsidan.

  • Ökat kassaflöde

Det är lätt att det uppstår likviditetsbrist, exempelvis om företaget har gjort stora utlägg för leverantörs- eller produktionskostnader och betalning från kund dröjer. För att hålla företaget flytande tills kunden betalat kan ett företagslån vara en tillfällig lösning.

Jämför långivare till företagslån

Kollegor diskuterar företagslån

Vad krävs för att teckna företagslån?

De allra flesta företag och bolagsformer kan ansöka om lån, under förutsättningen att långivarens villkor uppfylls. Det gäller oavsett om du har ett aktiebolag, enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag. Däremot kan förutsättningarna och villkoren se olika ut. Exempelvis kan lån till mindre eller nystartade företag vara villkorade med personlig borgen eller att något pantsätts som säkerhet för att lånet ska bli beviljat.

Generella krav som långivare brukar ställa är att det finns en F-skattsedel, att företaget är svenskt och att det är registrerat hos Bolagsverket. Företaget måste även kunna presentera en genomarbetad och realistisk affärsplan och budget. Det här är särskilt viktigt om bolaget är nystartat.

En del långivare lånar inte ut till nystartade företag utan har som krav att företaget måste ha varit verksamt en viss tid samt ha haft en viss årlig omsättning. Anledningen till det är den risk som finansbolaget tar genom att att låna ut pengar till ett företag som inte kan visa upp siffror eller resultat på tidigare tillgångar. Med det sagt är det inte omöjligt att få lån som nystartat företag, men ofta ställs då krav på annan säkerhet.

Vi har ännu inte nämnt den absolut viktigaste faktorn vid ansökan om företagslån – att företaget och eventuella borgensmän har en god ekonomi. Vid en ansökan görs alltid en kreditprövning och företaget måste då uppvisa en god betalningsförmåga. Vanligen används bokslut och balansräkningar som underlag. Ett nystartat företag måste istället genom affärsplan och budget visa på sin framtida betalningsförmåga.

Det handlar i grund och botten om att långivaren vill skapa sig en helhetsbild av företaget för att veta vilken risk som följer med det eventuella lånet. Kommer företaget eller företagets ägare att kunna betala för sig? Det är också denna risk som avgör vilken ränta företaget får betala.

Företagslån till nystartat företag

Ett nystartat företag har ingen ekonomisk historia att visa upp. Det innebär en större risk för långivaren som måste förlita sig på en oprövad affärsplan. En del finansbolag och banker beviljar därför inte företagslån till nya företag, men det finns de som gör det. Det ställer dock högre krav på företaget. Utöver de generella villkoren som måste uppfyllas, kan följande saker öka möjligheterna för att få ett godkänt företagslån till nystartat företag:

  • Genomarbetad och realistisk affärsplan, budget och marknadsundersökning.
  • Konkret plan för hur lånet ska användas och hur det kommer leda till intäkter.
  • Kunna erbjuda säkerhet för lånet eller en/flera borgensmän med god ekonomi.
  • Ansöka via en låneförmedlare som då samlar in offerter från 10 – 20 långivare.

Ansök om företagslån till startup

Företagslån med eller utan säkerhet

En vanlig uppdelning när det gäller företagslån är lån med eller utan säkerhet. Vid ett traditionellt företagslån ställs ofta själva investeringen, exempelvis en fastighet eller maskiner, som säkerhet. Även andra tillgångar som varulager eller kundfodringar kan användas som säkerhet för ett företagslån. Vid ett lån utan säkerhet är räntan högre och det är inga miljonbelopp som beviljas utan snarare några hundra tusen kronor.

Fördelen med företagslån utan säkerhet är att det är en enklare och snabbare ansökningsprocess. Ofta krävs inga fysiska möten utan du kan ansöka online och få svar redan samma dag. För företagslån med säkerhet är processen mer tidskrävande och innefattar ofta ett antal fysiska möten.

Den främsta nackdelen med ett företagslån utan säkerhet är att de, på grund av den ökade risken, är dyrare att teckna. Det ställer också betydligt högre krav på en god kreditvärdighet och i många fall villkoras dessa lån också med ett borgensåtagande.

Företagslån med personlig borgen

Personlig borgen för företagslån fungerar på samma sätt som för bolån. Den som går i borgen för lånet förbinder sig att betala för det om den huvudsakliga låntagaren, i det här fallet företaget, inte kan betala. Borgensmannen kan vara företagets ägare, men också någon annan. Ibland kan det vara tal om flera borgensmän för ett lån. Det handlar helt enkelt om att försäkra banken om att lånet kommer att betalas.

Det är vanligt att lån till företag i form av mindre aktiebolag villkoras med ett borgensåtagande. För enskild firma och handelsbolag är ägarna redan personligt ansvariga för alla lån som tecknas i företagets namn. I sådana fall görs även en kreditupplysning på ägarna eller borgensmännen.

Innan du beslutar dig för att ta ett företagslån där du är ytterst betalningsansvarig bör du ha gjort ett ordentligt förarbete med en realistisk lånebudget. Att hamna i en situation där företaget inte kan betala för lånet kan få stora privatekonomiska följder för dig som betalningsskyldig.

Ja, det finns långivare som erbjuder företagslån utan UC. Då används istället upplysningsföretag som Bisnode och Creditsafe, vilket kan vara fördelaktigt om du vill göra flera ansökningar och jämföra låneerbjudanden. Ditt kreditbetyg hos UC påverkas då inte av dessa.
Ja, du kan lösa ett företagslån i förtid. Villkoren för eventuella extra tillkommande kostnader kan dock se olika ut för olika långivare. Kolla upp vad som gäller hos långivaren du planerar att ansöka hos.
Ja, det finns långivare som beviljar företagslån trots enstaka betalningsanmärkningar. Det krävs dock att företaget i övrigt har god ekonomi och räntan kommer med stor sannolikhet att bli högre. Lånebeloppet som beviljas kan också bli lägre än det önskade.
Hur stort lånebelopp som beviljas varierar mellan olika långivare, men kan röra sig mellan några tusen till flera miljoner kronor. Avgörande för beloppet är företagets kreditvärdighet och om det finns någon säkerhet för lånet eller inte.
Alla företagsformer kan ansöka om företagslån, oavsett om det är ett aktiebolag, enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag. En del långivare kan dock ha begränsningar för vissa bolagstyper i form av krav på säkerhet eller borgen eller en viss omsättning.
Hur lång tid det tar varierar mellan olika långivare och när ansökan görs, men ett företagslån utan säkerhet betalas ofta ut inom 24 timmar eller som senast inom ett par dagar. Gäller det ett företagslån med säkerhet är processen oftast längre och mer tidskrävande.
Factoring är när ett företag säljer eller belånar sina kundfakturor. Fakturorna överlåts då till ett factoringbolag som betalar ut en viss del av fakturabeloppet till företaget. På så sätt kan bolaget snabbt öka sin likviditet och slipper vänta på att kunden ska betala fakturan.

Vad kostar ett företagslån?

För att låna ut pengar till företag tar långivare betalt i form av ränta och eventuellt även andra avgifter. Räntan utgör en procentandel av lånebeloppet och betalas vanligtvis månadsvis. Utöver den kan det tillkomma kostnader i form av uppläggnings- och aviavgifter. Precis som med ett bolån kan räntan vara rörlig eller bunden, men det finns även räntefria företagslån som istället har ett fast månadsbelopp som låntagaren betalar. Observera att det är den nominella räntan man syftar på, den effektiva räntan som inkluderar alla avgifter kommer inte att ligga på noll ens för ett räntefritt företagslån.

Det finns flera för- och nackdelar med att ha rörlig respektive fast ränta. Den rörliga räntan följer marknadsräntan och kan både höjas eller sänkas. Det gör att du inte kan budgetera för ett exakt månadsbelopp som med fast ränta. Däremot kan företaget med rörlig ränta ta del av eventuella räntesänkningar och det går att lösa lånet i förtid utan extra kostnad. Om räntan är bunden kan långivaren kräva ersättning.

Om planen är att lösa lånet i förtid kan det därför vara bra med rörlig ränta. För att hålla nere räntekostnaden de första månaderna kan det även vara fördelaktigt att välja en lång löptid, även om intentionen är att lösa lånet så fort intäkterna ökat igen eller investeringen lönat sig.

Räkneexempel

Hur mycket företaget får betala i ränta eller avgifter bestäms av långivaren, men genom att jämföra olika låneerbjudanden kan du välja det billigaste alternativet. Något annat som spelar roll för den totala lånekostnaden är återbetalningstiden på lånet. Det kan dock löna sig att välja en lång löptid och sedan betala tillbaka lånet i förtid för att hålla nere månadskostnaderna under en initial period med sämre likviditet.

Nedan presenteras två exempel på företagslån med fast månadsbelopp baserat på ett lån om 200 000 kr:

Exempel 1:
Lånebelopp 200 000 kr
Löptid  6 månader
Ränta / månad 2 433 kr
Månadskostnad (ränta + amortering) 35 767 kr
Total kostnad för lån 214 600 kr
Exempel 2:
Lånebelopp 200 000 kr
Löptid 24 månader
Ränta / månad 2 133 kr
Månadskostnad (ränta + amortering) 10 467 kr
Total kostnad för lån 251 200 kr

I exemplen ovan mer än tredubblas kostnaden för lånet när löptiden höjs från 6 till 24 månader. Samtidigt sjunker månadskostnaden från 35 000 till 10 000 kronor eftersom amorteringsdelen blir mindre. Det kan vara bra om företaget inledningsvis har svårt att klara en större kostnad. Som du kan se är det viktigt att du alltid jämför företagslån.

Teckna företagslån med låg ränta

Trots att du i två låneansökningar presenterar exakt samma uppgifter kan lånekostnaden variera stort. Det beror på att långivare är olika villiga att ta risker och kan bedöma företagets situation på olika sätt. Det är därför viktigt att jämföra olika låneerbjudanden.

Om du väljer att ansöka hos flera aktörer bör du vara medveten om att många förfrågningar hos UC kan sänka ditt och företagets kreditbetyg. Det finns långivare som erbjuder företagslån utan UC och genom att ansöka hos dessa påverkas inte UC-betyget.

Ett annat, och antagligen det effektivaste sättet, att jämföra flera låneerbjudanden är att ansöka via en låneförmedlare. De flesta låneförmedlare har mellan 10 och 20 samarbetspartners för företagslån, vilket innebär att du med en ansökan och UC får offerter från flera stycken.

Jämför låneförmedlare till företagslån

Jämför företagslån om du behöver låna pengar till företaget

Företagskrediter – checkkredit och kontokredit för företag

Ett företagslån ger bolaget tillgång till en större summa likvida medel omedelbart, vilket lämpar sig vid en investering eller en akut likviditetskris. Om företaget i stället är i behov av mer flexibilitet i den löpande verksamheten kan en checkkredit eller kontokredit vara ett bra alternativ. Det är helt enkelt en kredit som är kopplad till företagskontot och fungerar som en slags vilande buffert som används vid behov.

Krediten aktiveras först när pengarna på företagskontot har förbrukats och används för att säkerställa betalning av löner och fakturor. Företaget betalar endast ränta på den kredit som utnyttjas, men det tillkommer en mindre årsavgift för att kontokrediten ska vara tillgänglig.

Det är många företag, särskilt de som befinner sig i en period av kraftig tillväxt, som använder check- och kontokrediter för löpande finansiering. Det kan också vara en bra lösning för de företag som ofta binder upp stora belopp i fakturor till ett mindre antal kunder.

Factoring – fakturaköp och fakturabelåning

Ytterligare ett alternativ till företagslån är factoring. Det går ut på att ett företag säljer eller belånar sina kundfakturor till så kallade factoringbolag. På det viset får företaget snabbare in pengar eftersom du slipper vänta på att fakturorna ska bli betalda av kunden.

Factoring kan vara särskilt fördelaktigt inom branscher med långa kredittider och projekt, som entreprenadbranschen. Ibland kan det räcka med att kunden har en kredittid på 30 dagar samtidigt som leverantörer måste betalas omgående för att likviditetsbrist ska uppstå. I sådana fall kan fakturorna säljas till ett factoringbolag som betalar ut summan direkt, minus en avgift, och tar över all administration. Du kan läsa mer om factoring och andra typer av företagslån på www.alltomforetagslan.se.

Teckna företagslån till låg ränta

Utforska Sveriges lånelandskap med oss, din pålitliga jämförelsetjänst. Med 20,000 användare varje månad och över 30 års samlad erfarenhet, hjälper vi dig hitta de bästa lånen och ger insikter om budgetering och investeringar. Starta din väg mot smartare ekonomiska beslut.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden