Låna pengar direkt

Att låna pengar direkt på nätet är enkelt, och det finns flera låneformer och långivare att välja mellan. Vilket sorts lån du ska välja beror på hur stort belopp du behöver, om du behöver ett snabbt lån, hur lång löptid du vill ha, och vad du ska använda pengarna till.

Snabbval
Läser in...

  Fortsätt läs om att låna pengar direkt eller gå vidare till de olika lånen:

  Jämför Smslån

  Jämför privatlån

  Jämför kreditkort

  Kastar löv

  Vilka låneformer finns det?

  Oavsett vilket lån du väljer att ansöka om på nätet när du behöver låna pengar, så är det i regel en form av blancolån, ett lån utan säkerhet. Även ett snabbt lån är ett lån utan säkerhet.

  Det finns i huvudsak tre olika krediter du kan ansöka om, smslån, privatlån och kreditkort.

  Dessa låneformer har olika villkor, kostnader och framför allt syften. Om du t.ex behöver låna 10000 kr så kan du göra det med både smslån och privatlån men räntan och löptiden skiljer sig mycket, därför är det viktigt att du förstår skillnaderna mellan dessa lån för att du ska kunna göra rätt val.

  Privatlån

  Privatlån är den låneform där du kan låna störst belopp, få längst löptid samt en förhållandevis låg ränta och månadskostnad. Denna låneform har lägst ränta men behöver nödvändigtvis inte bli billigare än andra låneformer, speciellt inte om du väljer en lång löptid där du totalt sett får betala mycket ränta på lånet.

  Det krävs ingen säkerhet för ett privatlån och du gör vad du vill med pengarna, du behöver alltså inte motivera lånet eller berätta vad du tänkt köpa för pengarna.

  Ett privatlån är ett passande lån då du ska köpa ett fordon, renovera bostaden eller om du t.ex behöver låna pengar till en kontantinsats då det är ett förhållandevis billigt lån i relation till de höga beloppen.

  Det är en vanlig låneform som var och varannan person i Sverige använder för dyrare köp. Om du vill låna en större summa pengar med ett privatlån så kan det vara fördelaktigt att ansöka genom en låneförmedlare som direkt skickar din ansökan till flera banker och kreditbolag.

  Många långivare av privatlån erbjuder en försäkring som skyddar dig om du skulle bli sjuk eller arbetslös.

  Lånebelopp: 5000 – 500.000 kr
  Löptider: 1 – 15 år
  Ränta: 2,95% – 32,70%

  Jämför privatlån


  Smslån

  Smslån är ett snabbt lån med kort löptid som inte heller kräver någon säkerhet. Låneformen är främst avsedd för dig som snabbt behöver ett extra tillskott av pengar och inte vill fråga föräldrar, vänner eller andra privatpersoner.

  Det kan t.ex vara att du fått oförutsedda räkningar eller andra utgifter som gjort att månaden inte går ihop sig ekonomiskt. Det är helt enkelt en låneform för dig som behöver låna pengar snabbt.

  Smslån är räntemässigt dyra lån där du oftast får en fast lånekostnad, men eftersom lånet har en förhållandevis kort löptid så blir ofta lånekostnaden rent procentuellt lägre än vad den kan bli när man lånar pengar snabbt med andra låneformer.

  Ett smslån kan dock bli väldigt dyrt om du inte återbetalar i tid, t.ex om du skjuter upp en månadsbetalning eller förlänger lånet ytterligare månader.

  Så det viktigaste att tänka på här är att säkerställa att du kan betala månadskostnaden och att du inte sätter dig i en sämre ekonomisk sits när du tar ett snabbt lån.

  Det som kännetecknar ett snabbt lån som smslån är att du kan ansöka och eller legitimera dig hos långivaren via sms och att du kan oftast kan låna upp till 10000 kr.

  Lånebelopp: 500 – 40.000 kr
  Löptider: 1 – 24 månader
  Ränta: 0% (räntefria lån) – 5641%

  Jämför Smslån


  Kreditkort

  Kreditkort är också en form av lån och ett sätt att låna pengar på, men som fungerar lite annorlunda. När du ansöker om ett kreditkort så får du i regel ett VISA eller Mastercard kort som är ”laddat” med en viss kredit. Denna kredit kan du använda när du vill, till vad du vill och i stort sett vart som helst och den kräver heller ingen säkerhet.

  Syftet med ett kreditkort är att du ska ha en summa pengar tillgängligt som du kan använda direkt när du behöver det, men ett kreditkort kan även vara bra att använda för regelbundna utgifter.

  När du handlar med ett kreditkort så får du oftast en bonus som ger någon form av pengar eller något värde tillbaks. Därför kan det i vissa fall vara förmånligt att handla regelbundet på ett kreditkort i stället för ett bankkort eller med kontanter.

  Man bör dock vara aktsam med kreditkortet så att man inte handlar för mer än vad man har i inkomst, för om krediten betalas med delbetalning så tillkommer räntekostnader och avgifter. Man kan däremot använda krediten och delbetala den om det uppstår oregelbundna och oväntade utgifter.

  Kreditbelopp: 1000 – 100.000 kr
  Löptid: Individuellt
  Ränta: 0% (bankkort) – 19%

  Dessa är de vanligaste låneformerna som du kan ansöka om direkt på nätet

  Jämför kreditkort


  Jämför lån på Sverigekredit

  Hos oss jämför du kreditbolag som erbjuder dessa låneformer. Genom våra jämförelselistor så kan du enkelt hitta ett lån som passar just ditt behov, oavsett vad som är viktigt för dig.

  Jämför och hitta det billigaste lånet, den lägsta räntan samt hur du tar lån med betalningsanmärkningar eller vilka långivare som godkänner lån utan UC.

  Vi ger dig även information om alla låneformer, kreditbolagen, vad du behöver tänka på och vilka risker som finns med att låna pengar.

  Om du har frågor och funderingar som inte besvaras på vår hemsida så är du varmt välkommen att kontakta vår kundtjänst.


  Vad är lån utan säkerhet?

  De flesta ån som vi presenterar på Sverigekredit är s.k blancolån, ett lån där banken eller kreditbolaget inte ställer något speciellt krav eller någon säkerhet för lånet. Ofta när man lånar pengar till bil eller ett hus, så kräver banken det man köper i säkerhet.

  Banken vill alltså ha en säkerhet för att få tillbaks sina pengar ifall du inte skulle klara att betala av ditt lån.

  Den enda skillnaden med att låna pengar utan säkerhet är att räntan vanligtvis blir något högre. Eftersom du inte behöver motivera ditt lån och själv kan avgöra vad du ska ha pengarna till, så är det viktigt att du använder sunt förnuft när du ansöker om ett lån.

  Det är också viktigt att du väljer ett passande lån för ändamålet så att du inte får onödigt höga lånekostnader eller för lång löptid som leder till långsiktiga utgifter varje månad.

  När du lånar pengar utan säkerhet så krävs det aldrig någon kontantinsats för det du lånar pengarna till, om du t.ex köper ett fordon.


  Hur snabbt kan jag låna pengar?

  Det snabbaste sättet att låna pengar på, är att ansöka om lånet på nätet, dygnet runt. Du får oftast besked direkt på din ansökan och så fort du legitimerat dig med e-legitimation (BankID) eller på annat sätt, så förs pengarna över till kontot.

  Att låna pengar snabbt kan också vara relativt. Om du ansöker om ett smslån så får du ofta pengarna direkt på ditt konto samma dag, även under en helg hos vissa långivare.

  Om du däremot ansöker om ett större privatlån så tar det i regel lite längre tid. Om du behöver en mindre summa pengar idag så är alltså ett smslån att rekommendera.

  Det som skiljer låneformerna åt är att de ibland kräver olika legitimering eller att handläggningstiden för ansökan är längre. De allra flesta kreditbolagen på Sverigekredit hanterar ansökningar och betalar ut pengar snabbt.

  Om du ansöker hos en låneförmedlare så kan det ta ett par dagar för din ansökan att hanteras, just för att de skickar den vidare till banker och kreditbolag.


  Kan jag låna pengar med betalningsanmärkningar?

  Om du har betalningsanmärkningar så blir det lite svårare att få låna pengar. Det finns dock kreditbolag som kan ha överseende med betalningsanmärkningar, under förutsättning att du är kreditvärdig i övrigt och för dagen har en sund ekonomi.

  Detta är en stor fördel för dig som har god ekonomi och vill låna pengar trots att du har anmärkningar.

  Det finns även tjänster som du kan använda för att kolla upp din egna kreditvärdighet och betalförmåga samt om du har en eller flera betalningsanmärkningar.

  Kan jag låna pengar utan UC?

  Samtliga banker och kreditbolag måste enligt lag ta en regelrätt kreditupplysning på varje låneansökan, det är alltså inte möjligt att låna pengar utan kreditprövning. Dessa kreditupplysningar görs av ett antal upplysningsföretag och den största av dessa är Upplysningscentralen – UC. Utöver UC finns flera andra upplysningsföretag, t.ex:

  • Bisnode
  • Creditsafe
  • Soliditet
  • Svea finans
  • Decidas
  • M.fl

  De förstnämnda är de vanligast förekommande upplysningsföretagen utöver UC.

  Oavsett om man ska låna pengar, teckna ett abonnemang eller dela upp en betalning så görs kreditupplysningen via UC och om du under en kort tid får flera upplysningar på dig så kan det påverka din kreditvärdighet. I dessa fall kan man ansöka hos kreditbolag som inte använder UC.

  Senaste nytt

  Viktigt – håll nere lånekostnaden

  Om du ska låna pengar för att köpa något, t.ex en bil, en båt eller något annat dyrt, så är det viktigt att du tänker på att hålla nere lånekostnaderna. Många tittar bara på vad månadskostnaden blir när de lånar pengar men väldigt få tänker på vad saken de lånar till kommer att kosta i slutändan.

  Om du t.ex ska köpa en bil för 200.000 kr och väljer att betala av lånet på 10 år, så kommer räntan och lånekostnaden samt bilens totalkostnad att bli mycket högre än om du betalar av lånet på bara 5 år.

  Tänk även på att betala av lånet så pass snabbt att skulden aldrig blir högre än bilens värde, du måste alltså betala av lånet snabbare än bilens värdesänkning.

  För små belopp upp till ca 6000 kr så finns det kreditbolag som erbjuder dig att låna pengar utan ränta. Syftet bygger på att du som ny kund ska kunna testa lånetjänsten, bli nöjd och återkomma för fler, mindre lån.

  Notera att det inte ska ses som gratis då det ofta tillkommer avgifter. Se alla räntefria lån.

  Kan jag låna pengar till en kontantinsats?

  Många drömmer om att köpa hus eller en egen bostad men väldigt få har råd att möta dagens krav på kontantinsatser. Det är väldigt ovanligt att bankerna lånar ut till hela köpeskillingen, de kräver oftast 15-25% i kontantinsats.

  Om man har en god inkomst och är kreditvärdig så kan man låna pengar till en kontantinsats med ett privatlån.

  Det är den enda låneformen som passar för ändamålet då det inte krävs någon säkerhet. Det är däremot viktigt att tänka på vilka månadskostnader man får då det blir minst två lån som man får betala av varje månad.

  Det är också viktigt att försöka amortera (betala av) så mycket som möjligt på privatlånet då det har högre ränta och är dyrare än bottenlånet. Läs mer om att låna till kontantinsats.


  Räkneexempel:

  Bostadens pris:2.000.000 kr
  Bolån (85%):1.700.000 kr
  Kontantinsats:300.000 kr
  Privatlån (oftast max 10%):200.000 kr

  Månadskostnad för bolån (1,49% ränta): 2445 kr / månad
  Månadskostnad för privatlån (7 år – 5% ränta): 2802 kr / månad
  Total månadskostnad: 5247 kr

  Skillnaden är alltså 2802 kr i månadskostnad.

  Utöver detta ska övriga driftskostnader räknas, såsom:

  • Värme
  • Elektricitet
  • Vatten
  • Sopor
  • Internet
  • TV abonnemang
  • M.m.

  Gör upp en plan innan du lånar pengar

  På Sverigekredit så rekommenderar vi att du alltid gör en budget och sätter upp en återbetalningsplan som din ekonomi stödjer, så att du med säkerhet vet att du kommer kunna betala tillbaks ditt lån under den avtalade tiden.

  Se till att dela upp lånet på de antal månader som det ska återbetalas och försök sedan se till att det ryms i din budget.

  Det är viktigt att hålla koll på sin ekonomi, speciellt om du har behov av att låna pengar snabbt då du direkt måste veta att du har råd att betala månadskostnaden för lånet.

  Undvik att hamna i skuldfällan

  Det kan uppstå mycket jobbiga konsekvenser om du inte är aktsam med din ekonomi och dina skulder, speciellt om försöker låna pengar utan fast jobb eller inkomst. Om du t.ex lånar pengar för att betala räkningar och inte lägger upp en realistisk plan för din framtida ekonomi, så kan det orsaka att du får ännu större skulder och ännu sämre ekonomi.

  Det är viktigt att göra något snabbt om du märker att din ekonomi försämras och att dina skulder ökar, annars finns det risk att situationen blir ohållbar och att du får betalningsanmärkningar för uteblivna betalningar. I värsta fall kan du få ett skuldsaldo hos Kronofogden som då kan välja att göra en utmätning på både dina tillgångar och din lön.

  Detta innebär att du blir av med värdefulla saker och att du får leva på existensminimum tills dess att skulden är betald.

  Läs om hur du kan samla lån för att få en lägre ränta