Överbryggningslån – vad är det?

Hur mycket vill du låna?

När du köper en ny bostad och väntar på att få in pengarna från försäljningen av din gamla, kan överbryggningslån, även kända som brygglån, vara till stor hjälp. Dessa tillfälliga lån utan säkerhet ger dig möjlighet att finansiera ditt nya boende, inklusive både handpenning och kontantinsats, innan du har avslutat försäljningen av ditt tidigare hem.

Överbryggningslån är en praktisk lösning för att underlätta övergången mellan bostäder och säkerställa att du har de nödvändiga medlen för att betala för din nya bostad. Genom att använda dessa lån kan du undvika att oroa dig över att behöva betala dubbla boendekostnader och koncentrera dig på att börja ett nytt liv i ditt drömboende.

Snabbval
Läser in...

  Sälja eller köpa först? 

  Att fatta beslut om försäljning eller inköp av bostad kan vara förvirrande när du överväger att flytta. Att sälja ditt nuvarande hem innan du köper ett nytt hjälper dig att förstå din budget och hur mycket pengar du kommer att ha tillgängligt. Å andra sidan kan du köpa först och sälja senare för att undvika risken att du inte hittar ett lämpligt nytt hem. Båda dessa alternativ har sina för- och nackdelar.

  Om du väljer det sistnämnda alternativet, kan ett överbryggningslån vara till hjälp för att täcka kostnaderna för det nya boendet. I detta scenario lånar du pengar för att betala för det nya hemmet och återbetalar lånet så snart du får in pengar från din försäljning. På så sätt fungerar överbryggningslånet som en tillfällig finansieringslösning.

  Vare sig du väljer att sälja eller köpa först, är det viktigt att noggrant överväga din finansiella situation och dina krav för att fatta det bästa beslutet.

  Ett överbryggningslån är bra för dig som köpt bostad men inte sålt din gamla än.

  Hur du ansöker om ett överbryggningslån 

  För att ansöka om ett överbryggningslån måste du först underteckna köpekontrakt eller överlåtelseavtal för både den bostad du köper och den du säljer. Dessutom måste både köp och försäljning förmedlas av en mäklare.

  När du har dessa dokument kan du ansöka om överbryggningslån hos samma bank eller långivare som ditt bolån. Eftersom överbryggningslånet är tänkt som en snabb hjälp vid bostadsbyte, behöver det betalas tillbaka så snart du har fått pengarna från bostadsförsäljningen. Överbryggningslånet kan ha en löptid på 3 till 6 månader.

  Ett överbryggningslån är vanligtvis amorteringsfritt eftersom du återbetalar hela summan när du fått in pengarna från din bostadsförsäljning. Det innebär att du inte betalar av lånet successivt, utan betalar hela summan på en gång. Dock är lånet inte räntefritt, men räntan brukar vara relativt låg.

  Ett brygglån kan vara bra om du köpt ny bostad innan du fått in pengar för den gamla.

  Vad som krävs för att beviljas ett överbryggningslån

  För att bli beviljad ett överbryggningslån finns det några grundläggande krav som ofta ställs av samtliga banker och långivare. Dessa inkluderar:

  • Ansök om överbryggningslån hos samma bank där ditt bolån finns. Det är inte möjligt att ha bolånet hos en bank och överbryggningslånet hos en annan. Om du önskar flytta ditt befintliga bolån till en ny bank, bör du istället diskutera överbryggningslån med den nya banken.
  • Kontrakt för båda bostäder. Det är nödvändigt att kunna visa att både din gamla bostad har sålts och att du har avtalat att köpa din nya bostad. Båda kontrakten måste vara undertecknade av köpare och säljare, och de flesta banker och långivare kräver att bostäderna förmedlas av en mäklare. Om något av kontrakten innefattar specifika villkor som måste uppfyllas för att köp eller försäljning ska bli av, är det viktigt att du kan bevisa att dessa villkor är uppfyllda.
  • Din ekonomi måste klara av dubbla boendekostnader. Om allt går enligt plan och köp samt försäljning sker smidigt, behöver du inte oroa dig för detta. Men om köparen av din gamla bostad skulle dra sig ur köpet, kan det innebära att du måste bära dubbla boendekostnader under en tid.

  För att hitta det bästa bolånet är det alltid bra att jämföra olika banker och långivare, men det är viktigt att vara medveten om de grundläggande krav som ställs för att beviljas ett överbryggningslån.

  Hitta det bästa bolånet

  Flicka leker bland höstlöven utanför lägenhetshus.

  För- och nackdelar med ett brygglån 

  Med ett överbryggningslån får du möjlighet att i lugn och ro söka efter ditt nya hem, medan du fortfarande har ditt nuvarande boende. Detta minskar stressen över att bli utan bostad om du inte vinner en budgivning snabbt nog. Brygglånet är både amorteringsfritt och oftast avgiftsfritt. Räntan kan vara relativt låg, men det är viktigt att komma ihåg att alla lån har en kostnad, även brygglån.

  Å andra sidan finns det även nackdelar med att ta ett brygglån. Om köparen av din gamla bostad skulle dra sig ur affären, kan du plötsligt stå med dubbla boendekostnader och ett stort lån som behöver betalas tillbaka snart. I värsta fall kan det bli svårt att snabbt hitta en ny köpare som är beredd att betala det pris du förväntar dig. I sådana situationer kan du behöva kontakta din bank för att diskutera en eventuell förlängning av lånet.

  Sammanfattning av för- och nackdelar:

  Fördelar:

  • Leta efter ny bostad i lugn och ro
  • Behåll nuvarande bostad under tiden
  • Amorteringsfritt
  • Oftast avgiftsfritt
  • Relativt låg ränta

  Nackdelar:

  • Köparen kan dra sig ur affären
  • Möjliga dubbla boendekostnader
  • Stort lån att betala tillbaka
  • Risk för svårighet att hitta ny köpare
  • Kan behöva förlänga lånet

  FAQ

  Ett överbryggningslån hjälper dig att köpa en ny bostad innan du sålt din gamla. Lånet täcker kostnaden för den nya bostaden under en kortare period och när din gamla bostad är såld, betalar du tillbaka lånet.
  Flera banker erbjuder överbryggningslån. Du kan se några av de alternativen i vår topplista för bolån, där vi listar flera bankalternativ. Du kan även fråga din nuvarande bank om de erbjuder sådana lån.
  Beloppet du kan låna med ett överbryggningslån beror på din ekonomiska situation och värdet på din gamla samt nya bostad. Det är bäst att prata med din bank eller långivare för att få en exakt uppfattning om hur mycket du kan låna.
  Överbryggningslån är vanligtvis kortfristiga lån med en maxlängd på 6 månader. När din gamla bostad är såld, bör lånet återbetalas omedelbart.
  Räntan för överbryggningslån varierar mellan olika banker och långivare. Det är viktigt att jämföra räntor innan du ansöker om ett sådant lån. Observera att under låneperioden betalar du normalt endast ränta och inte amortering.
  Rebecca har under sina drygt tio år som innehållsansvarig producerat artiklar och bloggposter inom ett flertal branscher, däribland bank och finans. Hon genomför noggrann research och levererar högkvalitativa och lättlästa texter – alltid med kunden i fokus. För oss på Sverigekredit.se är Rebecca en stor tillgång som vi värderar högt.

  Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

  *” anger obligatoriska fält

  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden