Överbryggningslån – vad är det?

Hur mycket vill du låna?

Ett överbryggningslån, även kallat brygglån, är ett tillfälligt lån utan säkerhet för dig som behöver betala din nyköpta bostad innan du hunnit få pengar från försäljningen av din gamla. Både handpenning och kontantinsats kan ingå i ditt lån. 

Snabbval
Läser in...

  Sälja eller köpa först? 

  Det är inte alltid helt enkelt att veta i vilken ordning saker och ting bör göras när du går i flyttankar. Ska du sälja din gamla bostad innan du köper en ny för att vara säker på hur mycket du har att röra dig med? Eller ska du köpa först och sälja sen för att vara säker på att du överhuvudtaget hittar ett boende du är nöjd med och vill ha? Det finns inget rätt eller fel med något av dessa alternativ. Dock kan det senare alternativet göra att du behöver ta hjälp av ett överbryggningslån för att kunna betala för ditt nya boende i tid. 

  Du lånar då pengar till köpet, betalar ditt nya boende, och så snart pengarna från din försäljning har kommit in så betalar du av hela överbryggningslånet på en gång. 

  Ett överbryggningslån är bra för dig som köpt bostad men inte sålt din gamla än.

  Hur du ansöker om ett överbryggningslån 

  För att kunna ansöka om ett överbryggningslån krävs det att du har ett köpekontrakt eller överlåtelseavtal som visar att du köpt en ny bostad och ett som visar att du sålt din gamla. Både köp och försäljning måste dessutom vara förmedlat av en mäklare. 

  Du söker överbryggningslån hos samma bank eller långivare där du har ditt bolån, om du har ett bolån. Då överbryggningslånet bara är tänkt som en snabb hjälp vid bytet av bostad så behöver det också betalas tillbaka snabbt. Du betalar av det direkt när du fått in pengarna från din bostadsförsäljning, och kan som längst ha lånet i 3-6 månader.  

  Ett brygglån är normalt sett amorteringsfritt då du betalar tillbaka hela summan så fort du fått in pengarna istället för att betala av det bitvis. Det är däremot inte räntefritt, även om räntan för dessa lån i regel är relativt låg.  

  Ett brygglån kan vara bra om du köpt ny bostad innan du fått in pengar för den gamla.

  Vad som krävs för ett beviljat överbryggningslån 

  Villkoren för dessa lån kan givetvis skilja något mellan olika banker och långivare, det finns dock några krav som återfinns hos alla. 

  1. Ansök om brygglånet hos den bank där du redan har ditt bolån. Du kan inte ha bolånet hos en bank och överbryggningslånet hos en annan. Skulle du vilja flytta ditt befintliga bolån till en ny bank så är det däremot den nya banken du bör diskutera brygglån med. 
  1. Kontrakt för de båda bostäderna. Du behöver kunna bevisa både att din gamla bostad blivit såld och att du avtalat att köpa din nya bostad. Dessa båda kontrakt måste vara signerade av både köpare och säljare. De allra flesta banker och långivare kräver dessutom att bostäderna förmedlats via en mäklare. Om något av kontrakten skulle innehålla särskilda villkor som måste uppfyllas för att köp eller försäljning ska gå igenom så är det också viktigt att du kan bevisa att dessa uppfylls.  
  1. Din ekonomi måste kunna klara dubbla boendekostnader. Om allt går som planerat och köp och försäljning smidigt går igenom så är det här inget att oroa sig över. Men om köparen av din gamla bostad skulle dra sig ur köpet, då kan du plötsligt stå med dubbla kostnader för boenden under en tid. 

  Hitta det bästa bolånet

  Flicka leker bland höstlöven utanför lägenhetshus.

  För- och nackdelar med ett brygglån 

  En fördel med att kunna ta ett överbryggningslån är såklart att du i lugn och ro kan leta efter ditt nya boende och hitta något som känns rätt för dig. Du har kvar ditt gamla boende under tiden och slipper därmed känna dig stressad över att stå utan boende om du inte bestämmer dig och vinner en budgivning snabbt nog. 

  Ett brygglån är amorteringsfritt och oftast avgiftsfritt. Dock är det viktigt att komma ihåg att alla lån kostar pengar, och ett brygglån är inget undantag. Räntan är förvisso relativt låg men du måste fortfarande betala lite mer än om du redan haft pengarna från första början. 

  En nackdel kan vara om köparen av din gamla bostad av någon anledning skulle dra sig ur affären. Då står du plötsligt med dubbla boendekostnader och ett stort lån som snart behöver betalas tillbaka. Det kan i värsta fall bli svårt att snabbt hitta en ny köpare som är beredd att betala det pris du förväntar dig, och du kan behöva kontakta din bank för en eventuell förlängning av löptiden på ditt lån. 

  Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

  *” anger obligatoriska fält

  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden