Seniorlån

Hur mycket vill du låna?

Idag finns det många äldre människor i den svenska befolkningen som vill låna pengar för att kunna finansiera det man drömmer om. Tidigare så fanns något som kallades för Seniorlån, det var till för alla pensionärer men detta lån försvann för ett par år sedan.

Istället erbjuder idag många långivare andra typer av lån så som privatlån till äldre människor. Bland annat kan de ta del av de vanliga lånevarianterna som finns.

Är du pensionär och i behov av att låna pengar så finns det ett antal fördelaktiga lån att ansöka om och åldern är vanligtvis inget stort problem.

Lån anpassade för dig
Lån anpassade för dig
Seniorlån
Snabbval
Läser in...

  Vad är ett seniorlån

  Lån som riktar sig till äldre människor brukar man ofta kalla för seniorlån, då de är till för just landets seniorer. Bara för att man har blivit äldre så är möjligheten att låna pengar inte borta. Tvärtom så finns det flera lån att ta del av och ansöka om.

  Seniorlån är ett populärt val för många och att låna som pensionär är enkelt och smidigt. Med ett seniorlån kan man köpa en välbehövlig produkt eller betala en oväntad kostnad som uppstått.

  Seniorlån kan ibland få en del kritik för de höga räntor som tillkommer samt höga risker för fördubblad skuld.

  Vanligtvis så är räntesatsen vid ett seniorlån lika högt för pensionärer som om en arbetare med fast jobb och inkomst tar lånet. Det är viktigt att ha sin privata ekonomi

  i bakhuvudet och inte låna mer än vad man har möjlighet att betala tillbaka med sin pension.

  Lån för pensionärer och seniorer

  Vill man ha aktiv pensionärstid så kan ett lån hjälpa en att uppfylla sina drömmar. Kanske vill man ha råd att börja spela golf eller åka på en resa med sina barnbarn. Något som ofta är svårt att få som pensionär är bolån av bankerna, men det finns andra lån att få.

  Generellt så kan man som senior ta del av samma lån som yngre kan. Privatlån, snabblån och lån med säkerhet står alla tillgängliga till pensionärer. Att få ett lån som senior kan dock vara svårare eftersom att man har en lägre inkomst och en lägre förväntad livslängd.


  Banker som tidigare erbjöd Seniorlån

  • SEB
  • Handelsbanken
  • Nordea
  • Swedbank

  Samtliga erbjöd seniorlån där du inte behövde betala varken ränta eller amortering, så länge fastigheten var i din ägo. Först när bostaden såldes påbörjades återbetalning med ränta (mer om detta nedan). Hela bostaden kunde dock inte belånas hos någon av långivarna, max 50%.


  Hypotekspension för seniorer

  Hypotekslån logga

  Ett populärt alternativ för dagens pensionärer är att ta ett hypotekslån, även ofta kallat hypotekspension. Ett hypotekslån är ett lån med säkerhet Svensk Hypotekspension är ett fristående konsumentkreditinstitut som erbjuder denna typen av lån. Hypotekspension är en kapitalfrigöringskredit som erbjuder seniorer över 60 år att frigöra kapital ur sin bostad och därmed garanteras en kredit.

  För att ansöka om hypotekspension måste man således äga en bostad, och detta i ett område som bedöms ha en uppåtgående värdeutveckling på bostäder på sikt, som utgör säkerheten. Till skillnad från bolån slipper man amortera och betala ränta så länge man bor kvar i bostaden. Det är först den dagen man väljer att flytta eller när lånet går ut som man påbörjar sin återbetalning.

  För att kunna använda sig utav Hypotekspension krävs, utöver att man är pensionär och äger sin bostad, även att värdet på bostaden är minst 500 000 kronor för bostadsrätt eller 900 000 kronor för en villa. Är fallet så att bostaden redan är belastad med ett lån får det inte vara större än att det belopp som tas ut som Hypotekspension räcker till att lösa lånet.

  Anledningen till det är att Hypotekspension vill vara den enda långivaren med bostaden som säkerhet. Ju äldre man som låntagare är, desto högre belopp kan denne beviljas. Detta i en stigande skala från 15 % av marknadsvärdet vid 60-års ålder till 45 % av marknadsvärdet vid 86-års ålder och uppåt.


  Bra att veta

  • Seniorlån, eller pensionärslån, kan användas för att frigöra låst kapital i boendet
  • Det kapital som frigörs kan användas enligt eget skön, till exempel för en mer aktiv pensionärstillvaro med resor, med mera
  • Ett seniorlån är normalt lite dyrare än ett motsvarande banklån

  Hitta fler alternativ till seniorlån

  Lån utan säkerhet för pensionärer

  Privatlån, kontokredit och snabblån är två typer av lån som seniorer kan ta del av. En inofficiell regel bland långivare brukar vara att ett av dessa lån ska kunna vara återbetalt innan man fyller 75 år. Så därmed har man upp till 74 år på sig att ta ett lån med kort löptid.

  För dessa lån utan säkerhet så har man precis samma chans som yngre invånare att få ett lån godkänt. Det man måste göra för att få ett av dessa lån är att genomgå en kreditupplysning och kunna bevisa en god återbetalningsförmåga.

  Ett seniorlån utan säkerhet har samma krav som för andra låntagare vad gäller betalningsanmärkningar. Dock kan et vara något svårare för seniorer att få ett lån utan säkerhet om man har en betalningsanmärkning. Detta eftersom att man oftast redan har en lägre inkomst.

  Om man som senior är intresserad av att ta ett lån utan säkerhet är det viktigt att ha den höga effektiva räntan i bakhuvudet. Innan man tar ett sådant lån så är det extra viktigt att göra en budget för att se så att man har möjlighet att betala tillbaka lånet i tid. Dessutom kan man då även visa för långivaren att man noggrant har planerat för sin återbetalningsplan.

  Råda över sin ekonomi som pensionär

  Ens privatekonomi ändras ständigt genom hela livet. När man har blivit äldre och gått i pension så är det extra viktigt att man har en god överblick över sin ekonomi. Det är en god idé att göra en budget så att man vet vilka utgifter man har i hemmet och hur en minskad inkomst kan på verka levnadsstandarden.

  Som pensionär får man en mindre inkomst än som arbetande och det kan i början ta ett tag innan man vänjer sin livsstil vid den nya, lägre, inkomsten. Genom att sätta upp en budget redan i början av sin pensionering så sker anpassningen enklare och man behöver inte oroa sig för vart ens pengar tar vägen.

  Generellt sett har kvinnor en lägre pension än män, ofta på grund av ett kortare yrkesliv. Män är ofta mer nöjda med sin ekonomiska situation och med livet som pensionär. Intjänad tjänstepension kan vara en avgörande faktor i hur ens ekonomiska situation blir som äldre. Även tjänstepensionen är högre om man har varit i arbetslivet längre.

  Det är viktigt att se över vilka lån och man har och ha en stabil återbetalningsplan för dessa i sin budget. Kika även igenom de olika avtal som ofta finns anknutna till hemmet såsom telefoni-, internet- och elavtal.

  Dessutom har man också fått en del nya inkomster på senare år innan pensioneringen. Något som är vanligt är att man har välkomnat flera barnbarn till familjen och kanske har man satt upp ett sparande till dem.

  Allt detta måste räknas med in i den budget man har. Att spara till barnbarn är en fin gåva som kan få utrymme i ens pension om man bara planerar för det.

  När pensionen inte räcker till

  Om pensionen inte räcker till så kan det skapa oro över ens ekonomi. Undersökningar har visat att sju av tio pensionärer vid något tillfälle har oroat sig för sin ekonomi. Ekonomin är den enskilt största faktorn för hur tillfreds man är med pensionärslivet. Har man tillräckligt med pengar och kan njuta av varadagen är livet som pensionär för många en härlig upplevelse.

  Men om man däremot inte har tillräckligt med pengar och pensionen inte räcker till, då är situationen väldigt annorlunda. Vid en tillfällig brist på pengar så kan ett kortare lån vara ett alternativ, men i längden bör man försöka matcha sina utgifter med de inkomster som man har.

  Utforska Sveriges lånelandskap med oss, din pålitliga jämförelsetjänst. Med 20,000 användare varje månad och över 30 års samlad erfarenhet, hjälper vi dig hitta de bästa lånen och ger insikter om budgetering och investeringar. Starta din väg mot smartare ekonomiska beslut.

  Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

  *” anger obligatoriska fält

  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden