Räntefria lån

Hur mycket vill du låna?

Att låna pengar kostar pengar brukar det heta. Men det finns undantag – vi pratar lån utan ränta.

Räntefria lån kan ske på tre sätt:

  1. Genom att du lånar av någon närstående på privat håll
  2. Genom att du utnyttjar ångerrätten och betalar tillbaka hela beloppet du lånat inom 14 dagar
  3. Genom att du hittar en långivare som låter nya kunder låna en mindre summa pengar med kort löptid utan att betala någon ränta

Om låna privat inte är ett alternativ kan du alltså ta ett lån och betala tillbaka hela beloppet räntefritt inom 14 dagar. Om du däremot vill hitta räntefria lån med längre återbetalningstid måste vi tillstå att det är väldigt ovanligt. Ibland kan en långivare ha räntefria lån som en kampanj för att rekrytera nya kunder, men de allra flesta långivare erbjuder inte räntefria lån, vare sig det gäller snabblån eller privatlån.

Två långivare som dock erbjuder det tredje alternativet är Credifi och Lumify. Om du aldrig har lånat av dem förr och vill låna 10 000 kr eller mer, då kan deras olika kampanjer vara något för dig. Löptiden för deras lån utan ränta är dock bara 30 dagar.

Lumify
Räntefritt
Ansök
Villkor
Credifi
Räntefritt
Ansök
Villkor
Lån anpassade för dig

Om att låna räntefritt

Räntefria lån är lån som erbjuds nya kunder i marknadsföringssyfte. Tanken är att kunder gärna stannar kvar hos en långivare som de redan har tagit ett första lån hos. De ser därför till att marknadsföra detta första lån för att attrahera kunder.

Ett annat sätt för snabblåneföretagen att attrahera kunder är genom att erbjuda lån utan att en registrering hos UC görs. Då många låntagare inte vill att deras ansökningar ska finnas i UC:s register är det tillsammans med räntefria lån väldigt attraktiva erbjudanden.

Med ett räntefritt lån får du låna en ofta i förväg bestämd summa under en förutbestämd löptid utan att du behöver erlägga någon ränta.

Denna löptid brukar vara 30 dagar, men vissa lån kan ligga på så lite som 14 dagar. Observera att uppläggningsavgift och/eller aviavgift ibland kan tillkomma så det går inte att säga att räntefria lån är helt kostnadsfria, marknadsföring som framhäver lån som gratis är således missvisande och bör tas med en nypa salt.

Information om tillkommande avgifter finns alltid tydligt presenterad på den sida där du ansöker om ditt lån. Lånen i fråga är så gott som alltid sms-lån och mikrolån. Det vill säga lån som är tillräckligt små för att det inte ska skada långivaren om lånet inte blir betalat.


räntefria lån

Räntefria lån och sms-lån utan avgifter

Vi har samlat flertalet olika kreditgivare, särskilt inom sms-lån, där du kan prova att ansöka om räntefria lån direkt på nätet. Genom att jämföra och förhandla med olika långivare kan du ta reda på om du, som potentiell ny kund, kan få ta ett lån utan ränta.

Varför väljer vissa långivare att erbjuda räntefria lån? Anledningen är att det finns många kreditbolag som är verksamma inom sms-lån. Konkurrensen om kunderna är således hård och den blir allt tuffare för varje dag.

Ett sätt för långivarna att stå ut från mängden är att vässa erbjudanden för nya kunder, och att erbjuda räntefria lån och sms-lån ligger helt i linje med denna tanke. För dig som potentiell kund är denna konkurrens givetvis fördelaktig.

Av denna anledning väljer en del långivare att erbjuda sms-lån utan ränta första gången du väljer att söka ett lån hos dem. Det här erbjuder bland andra Credifi, som vi har nämnt tidigare. De har en kampanj där nya kunder som lånar över 10 000 kr slipper ränta och andra avgifter i 30 dagar. Därefter tillkommer dock ränta, samt aviavgifter på 60 kr per månad.


Är ett räntefritt lån då verkligen helt kostnadsfritt? Det snabba svaret är ja. Majoriteten av långivarna som erbjuder dig sms-lån utan ränta tar inte ut någon avgift. Det finns dock några långivare som debiterar en uppläggningsavgift och eventuellt också en aviavgift. Läs lånevillkoren noga innan du ansöker för att inte drabbas av negativa överraskningar.

Låna räntefritt i 14 dagar

Det är alltid viktigt att läsa igenom lånevillkoren en extra gång innan du beslutar dig för att teckna det räntefria lånet. Det kan förekomma villkor som inte är helt fördelaktiga eller som till och med indikerar att lånet inte är helt räntefritt. Till exempel finns det långivare som marknadsför sig med att erbjuda räntefria lån under 14 dagar, men att de sedan löper med ränta. Det är marknadsföring som kan få lånet att låta mer fördelaktigt än vad det är.

Faktum är att alla lån är räntefria under 14 dagar om man sedan betalar tillbaka lånebeloppet. Det framgår nämligen av ångerrätten som stipuleras i konsumentkreditlagen.

Enligt konsumentkreditlagen, eller KKL som den förkortas, så har låntagaren ångerrätt och kan således häva lånet inom 14 dagar efter att lånet tecknades. Väljer låntagaren att göra detta så ska hela lånebeloppet betalas tillbaka till långivaren, men låntagaren behöver inte betala någon ränta eller några avgifter.

På så sätt är alltså alla lån räntefria under de 14 första dagarna, om det är så att man inom den tiden betalar tillbaka hela lånebeloppet.

Om du behöver pengar snabbt, men kan betala tillbaka inom 14 dagar, kan du alltså till exempel vända dig till Loanstep för belopp upp till 25 000 kr.

Hur lånar jag räntefritt?

Själva processen att låna pengar utan ränta är inte mer komplicerad än att ta ett sms-lån. Du måste dock vara helt säker på att du kan betala tillbaka inom utsatt tid. En förlängning av ett räntefritt lån innebär ofta att det tillkommer både ränta och avgifter som du kanske inte hade räknat med.

Ansökningsprocessen kan summeras i följande tre punkter:

1. Välj bland erbjudandena ovan och välj det mest lämpliga.

2. Gå till ansökningsformuläret på långivarens webbplats och skicka in din ansökan
(kontrollera noga att lånet verkligen kommer att löpa utan räntor och avgifter).

3. Oftast får du ett preliminärt besked direkt på skärmen om din låneansökan blivit beviljad. Maximal väntetid brukar vara en bankdag.

räntefria lån

Är räntefria lån verkligen kostnadsfria?

Det beror på om det tillkommer avgifter eller inte. Majoriteten av långivarna som erbjuder dig sms-lån utan ränta tar inte ut någon avgift. Det finns dock några långivare som debiterar en uppläggningsavgift och eventuellt också en aviavgift. Läs lånevillkoren noga innan du ansöker för att inte drabbas av negativa överraskningar.

Låt oss säga att du tar ett lån på 1 500 kr och får 150 kr i avgifter. Det ger en total kostnad på 10 % av lånebeloppet. Det är dock fel att säga att 10 % ränta är detsamma som ett räntefritt lån med avgifter som är lika mycket som 10 % av lånebeloppet.

Får man välja mellan ränta och avgifter bör man alltid välja ränta. För med ränta kan man nämligen göra avdrag för sina räntekostnader när man deklarerar.

Privatlån och bolån utan ränta

När det kommer till större lån som privatlån och bolån finns det vissa långivare som erbjuder lån med räntefria månader. Det görs för att kunderna ska ha möjligheten att få lite extrapengar under vissa månader. Det kan vara under jul eller kanske en semestermånad där man hellre vill lägga pengarna på presenter och resor istället för räntor.

Det är dock viktigt att påpeka att långivarna inte bjuder sina kunder på räntan för de månaderna, utan räntan skjuts istället upp eller fördelas till de andra månaderna, vilket innebär att man får vara redo på att betala mer ränta under de betalande månaderna.

Risker med räntefria lån

Det är svårt att säga att räntefria lån har någon direkt nackdel i sig, bortsett från att det kan uppkomma andra avgifter. De allvarliga problemen som man kan råka utför är dock de som man själv är ansvarig för, det vill säga återbetalningarna samt att man är införstådd med villkoren när man tecknar lånet.

Återbetalningstiden för ett lån utan ränta brukar som sagt ligga på 30 eller 14 dagar. Det är väldigt kort tid för ett lån och risken finns alltid att man inte hinner betala tillbaka lånet i tid. Missar du att betala tillbaka i tid kan du råka ut för flera otrevliga avgifter och kostnader.

Att missa återbetalningen av lånet kan dessutom leda till betalningsanmärkningar, vilket gör det mycket svårare för dig att ta lån i framtiden. Alltså är den stora risken med räntefria lån återbetalningstiden om din egen betalningsförmåga försämras.

Viktigt att tänka på

  • Bara för att det står att man kan låna pengar utan ränta betyder det inte att det är kostnadsfritt. Avgifter kan tillkomma och de kan vara dyrare än en vanlig ränta.
  • Om det står att lånet är både räntefritt och avgiftsfritt får det enligt lag inte kosta något. Dock kan det tillkomma andra krav som t.ex. att återbetalningen ska ske via autogiro.
  • När det gäller lån som har räntefria månader förväntas du betala de månadernas kostnader vid ett annat skede av lånet.
  • Var försiktig när du tecknar lån och ta endast ett lån som du är säker på att du kommer att kunna betala tillbaka. Även räntefria och avgiftsfria lån måste betalas tillbaka och sena avbetalningar medför ofta avgifter och dyra kostnader.

Låg ränta eller ingen ränta?

Som sagt finns det liknelser mellan lån utan ränta med avgift och lån med låg ränta. När man söker lån bör man därför inte låsa in sig allt för mycket på att hitta något helt utan ränta. Ibland kan man få ett bättre avtal för ett lån med låg ränta.

Genom att söka vanliga snabblån och privatlån har du möjligheten att erhålla större summor med längre återbetalningstid. Räntefria lån är som tidigare sagt ett marknadsföringsknep och det är något som verkar bra på pappret.

Men har du inte råd med ett lån med ränta bör du inte ta ett lån överhuvudtaget.

räntefria lån

Din guide till låg ränta

Ofta kan det vara mer fördelaktigt att försöka få en låg ränta på sina lån än att ständigt jaga lån utan ränta. Det betyder inte att det är något fel med dem, men genom att följa vissa riktlinjer och använda vissa knep kan du hitta ett bra lån med låg ränta som passar just dig.

Jämför olika lån

För att vara säker på att du hittar den lägsta räntan på marknaden ska du så klart jämföra olika långivare. Det kan du göra genom vår jämförelsetjänst där du även kan hitta olika låneförmedlare som tar fram låneerbjudanden som passar din situation från flera olika långivare. På så sätt kan du hitta de mest förmånliga villkoren.

Samla dina lån för lägre ränta

Har du många mindre lån kan det vara en bra affär att samla dina lån. Att samla dina lån innebär att du tar ett stort lån (vanligen kallat samlingslån eller hopbakslån) för att betala av alla dina små lån och på så sätt få ett stort lån istället för många små. Fördelarna med dessa är flera, men den absolut största är att man i regel får en lägre ränta på stora lån med lång löptid jämfört med små lån med kort löptid.

Sänk din ränta med en medsökande

När du söker ett lån hos en långivare kommer de att undersöka bland annat din ekonomiska situation och din kreditvärdighet. Ett väldigt bra sätt att förbättra dina chanser är att ansöka om ett lån med en medsökande.

Vad det innebär är att ni blir två personer som ansöker om ett lån tillsammans. Eftersom ni nu är två som ansöker kan långivaren titta på er gemensamma ekonomi. Detta leder ofta till en lägre ränta och möjlighet att låna en större summa pengar. Det kan även vara en lösning om man har en skuld hos Kronofogden.

Viktigt att ha i åtanke när man ansöker om gemensamt lån är att om situationen skulle uppstå då en av låntagarna inte kan betala tillbaka lånet, så faller ansvaret på den andre att betala hela beloppet. Båda låntagarna måste vara införstådda med detta innan lånet tecknas för att undvika eventuella problem och meningsskiljaktigheter.

Räntefria lån gör att du slipper betala en massa i onödan

Förbättra din kreditvärdighet

Som sagt kommer långivarna ta en ordentlig titt på din ekonomi och din kreditvärdighet när du ansöker om ett lån. Vad är det då de tittar på?

När det kommer till ekonomi tittar de främst på din disponibla inkomst, alltså den inkomsten du har att röra dig med efter alla utgifter. Har du inget eller väldigt lite i disponibel inkomst tror inte långivarna att du kommer att kunna betala tillbaka lånet, och de ger dig då en hög ränta om de inte avslår din ansökan helt.

Se därför till att du har en disponibel inkomst så att långivarna kan se att du kan betala tillbaka dina lån. Det kan du göra på olika sätt: höj din inkomst, dra ner på dina utgifter, amortera dina lån, etc.

Något som tas upp om och om igen när man pratar om lån är betalningsanmärkningar. Betalningsanmärkningar avskys som om de vore pesten för långivare och är något du bör undvika med alla medel till ditt förfogande, även om det är möjligt att låna med betalningsanmärkningar.

Betalningsanmärkningar är något du får om du är sen med betalningen av dina räkningar, vilket senare kan leda vidare till svårigheter med att ta till exempel bolån eller att överhuvudtaget genomföra kreditköp. En betalningsanmärkning försvinner tidigast efter tre år. Därför är det av yttersta vikt att du har stenkoll på dina räkningar och inte blir sen med inbetalningarna.

Under den tid som man har betalningsanmärkningar kan det vara väldigt svårt att teckna nya lån, abonnemang eller hyra bostad. Det gäller alltså att betala räkningarna i tid.

Slutligen tittar långivaren även på saker som civilstånd, bostadssituation och liknande. För långivarna är det bra om du har en partner och om du äger din egen bostad. Flyttar du runt mycket eller byter du ofta jobb kan det försämra dina chanser att få en låg ränta.


Senaste nytt

Utforska Sveriges lånelandskap med oss, din pålitliga jämförelsetjänst. Med 20,000 användare varje månad och över 30 års samlad erfarenhet, hjälper vi dig hitta de bästa lånen och ger insikter om budgetering och investeringar. Starta din väg mot smartare ekonomiska beslut.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden