Räntefria lån

Hur mycket vill du låna?

Räntefria lån innebär att alla nya kunder hos ett kreditbolag får låna en mindre summa pengar utan att betala någon ränta. Notera att det ändå kan tillkomma uppläggningsavgift och/eller aviavgift. I sådana fall ska det framgå i samband med att du ansöker om lånet.

Det går endast att hitta mindre lånebelopp i form av sms lån utan ränta. Kreditbolag och banker med andra låneformer som till exempel privatlån tar i regel alltid ut en ränta.

Ett smslån utan ränta kan vara fördelaktigt i en del fall, men det finns också risker med det som är viktiga att ta hänsyn till. Läs vidare nedan för att lära dig mer innan du ansöker!

Snabbval
Läser in...

  Om att låna räntefritt

  Räntefria lån är lån som erbjuds nya kunder i marknadsföringssyfte. Tanken är att kunder gärna stannar kvar hos en långivare som de redan har tagit ett första lån hos. De ser därför till att marknadsföra detta första lån föra att attrahera kunder.

  Ett annat sätt för smslåneföretagen att attrahera kunder är genom att erbjuda lån utan att en registrering hos UC görs. Då många låntagare inte vill att deras ansökningar ska finnas i UC:s register är det tillsammans med räntefria lån väldigt attraktiva erbjudanden.

  Med ett räntefritt lån får du låna en ofta i förväg bestämd summa under en förutbestämd löptid utan att du behöver erlägga någon ränta.

  Denna löptid brukar vara 30 dagar, men vissa lån kan ligga på så lite som 14 dagar. Ibland kan dock uppläggningsavgift och/eller aviavgift tillkomma så det går inte att säga att räntefria lån är helt gratis, marknadsföring som framhäver lån som gratis är således missvisande och bör tas med en nypa salt.

  Information om tillkommande avgifter finns alltid tydligt presenterad på den sida där du ansöker om ditt lån. Lånen i fråga är så gott som alltid smslån, snabblån och microlån. Det vill säga lån som är tillräckligt små för att det inte ska skada långivaren om lånet inte blir betalat.


  Räntefria lån

  Räntefria lån och smslån utan avgifter

  Här på Sverigekredit har vi samlat flera kreditgivare som erbjuder dig möjligheten att ansöka om räntefria lån direkt på nätet genom en lättbegriplig ansökningsprocess. De erbjudanden vi presenterar är sådana som gäller för nya kunder och som fungerar som marknadsföring från långivarnas sida.

  Det finns många kreditbolag som är verksamma inom smslån. Konkurrensen om kunderna är således hård och den blir allt tuffare för varje dag.

  Ett sätt för långivarna att stå ut från mängden är att vässa erbjudanden för nya kunder, och att erbjuda räntefria lån och smslån ligger helt i linje med denna tanke. För dig som potentiell kund är denna konkurrens (och de verkningar den ger upphov till) givetvis fördelaktig.


  Är ett räntefritt lån då verkligen helt kostnadsfritt? Det snabba svaret är ja. Majoriteten av långivarna som erbjuder dig smslån utan ränta tar inte ut någon avgift. Det finns dock några långivare som debiterar en uppläggningsavgift och eventuellt också en aviavgift. Läs lånevillkoren noga innan du ansöker för att inte drabbas av negativa överraskningar.

  Hur lånar jag räntefritt?

  Att låna pengar utan ränta är inte mer komplicerat än att ta ett smslån. Du måste dock vara helt säker på att du kan betala tillbaka inom utsatt tid. En förlängning av ett räntefritt lån innebär ofta att det tillkommer ränta och avgifter som du kanske inte hade räknat med.

  Ansökningsprocessen kan summeras i följande tre punkter:

  1. Välj bland erbjudandena ovan och välj det mest lämpliga.

  2. Gå till ansökningsformuläret på långivarens webbplats och skicka in din ansökan
  (kontrollera noga att lånet verkligen kommer att löpa utan räntor och avgifter).

  3. Oftast får du ett preliminärt besked direkt på skärmen om din låneansökan blivit beviljad. Maximal väntetid brukar vara en bankdag.

  Är räntefria lån verkligen kostnadsfria?

  Det snabba svaret är ja. Majoriteten av långivarna som erbjuder dig smslån utan ränta tar inte ut någon avgift. Det finns dock några långivare som debiterar en uppläggningsavgift och eventuellt också en aviavgift. Läs lånevillkoren noga innan du ansöker för att inte drabbas av negativa överraskningar.

  Låt oss säga att du tar ett lån på 1500 kr och får 150 kr i avgifter. Det ger en total kostnad på 10% av lånebeloppet. Det är dock fel att säga att 10% ränta är detsamma som ett räntefritt lån med avgifter som är lika mycket som 10% av lånebeloppet.

  Får man välja mellan ränta och avgifter bör man alltid välja ränta. För med ränta man varje år får dra av ca 30% av förra årets räntekostnader i sin deklaration.

  Senaste nytt

  Privatlån och bolån utan ränta

  När det kommer till större lån som privatlån och bolån finns det vissa långivare som erbjuder lån med räntefria månader. Detta är så att kunderna har möjligheten att få lite extrapengar under vissa månader.

  Det kan vara jul eller kanske en semestermånad där man hellre vill lägga pengarna på presenter och resor istället för räntor. Det är dock viktigt att påpeka att långivarna inte bjuder sina kunder på räntan för de månaderna, utan räntan skjuts istället upp eller fördelas till de andra månaderna.

  Vilket innebär att man får vara redo för att betala mer ränta under de betalande månaderna.

  Risker med räntefria lån

  Det är svårt att säga att räntefria lån har någon direkt nackdel. Bortsett från vissa avgifter som man inte alltid vet av så finns det inte riktigt något som är dåligt med denna typ av lån. De enda problem man kan få är de som man själv orsakar på grund av eget slarv och oaktsamhet.

  Återbetalningstiden för ett lån utan ränta brukar som sagt ligga på 30 eller 14 dagar. Detta är väldigt lite för ett lån och risken finns alltid att man inte hinner betala tillbaka lånet i tid. Missar du att betala tillbaka i tid råkar du ut för flera otrevliga avgifter, kostnader och troligtvis ordinariepriset på lånet.

  Att missa återbetalningen av lånet kan vidare leda till betalningsanmärkningar vilket gör det mycket svårare för dig att ta lån i framtiden.

  Viktigt att tänka på

  • Bara för att det står att man kan låna pengar utan ränta betyder det inte att det är kostnadsfritt. Avgifter kan tillkomma, vilka kan vara dyrare än en vanlig ränta.
  • Om det står att lånet är både räntefritt och avgiftsfritt får det enligt lag inte kosta något. Dock kan det tillkomma andra krav som t.ex. att återbetalningen ska ske via autogiro.
  • Lån som har räntefria månader förväntar att du kommer att betala de månadernas kostnader vid ett annat skede av lånet
  • Var försiktig när du tecknar lån och ta endast ett lån som du är säker du kommer att kunna betala tillbaka. Även räntefria och avgiftsfria lån måste betalas tillbaka och sena avbetalningar medför ofta avgifter och dyra kostnader.

  Låna räntefritt i 14 dagar

  Det är alltid viktigt att läsa igenom lånevillkoren en extra gång innan man beslutar sig för att teckna det räntefria lånet. Det kan förekomma villkor som inte är helt fördelaktiga eller som till och med indikerar på att lånet inte är helt räntefritt. Till exempel finns det långivare som marknadsför att de erbjuder räntefria lån under 14 dagar men att dessa sedan löper med ränta. Detta är marknadsföring som kan låta mer fördelaktig än vad den än.

  Faktum är att alla lån är räntefria under 14 dagar om man sedan betalar tillbaka lånebeloppet. Det framgår nämligen av ångerrätten som stipuleras i konsumentkreditlagen.

  Enligt konsumentkreditlagen, eller KKL som den förkortas, så har låntagaren ångerrätt och kan således häva lånet inom 14 dagar efter att lånet tecknades. Väljer låntagaren att göra detta så ska hela lånebeloppet betalas tillbaka till långivaren, men låntagaren behöver inte betala någon ränta eller några avgifter.

  På så sätt är alltså alla lån räntefria under de 14 första dagarna, om det är så att man inom den tiden betalar tillbaka hela lånebeloppet.

  Låg ränta eller ingen ränta?

  Som sagt finns det liknelser mellan lån utan ränta med avgift och lån med låg ränta. När man söker lån bör man därför inte låsa in sig allt för mycket på att hitta något helt utan ränta. Ibland kan man få ett bättre avtal med ett lån med låg ränta.

  Genom att söka vanliga snabblån och privatlån har du möjligheten att ansöka om större summor med längre återbetalningstid. Räntefria lån är som tidigare sagt en marknadsföringsknep och det är något som verkar bra på pappret.

  Men har du inte råd med ett lån med ränta bör du inte ta ett lån i huvud taget.

  Din guide till låg ränta

  Ofta kan det vara mer fördelaktigt att arbeta för att få en låg ränta på sina lån än att ständigt jaga lån utan ränta. Det betyder inte att det är något fel med dessa lån. Men genom att följa vissa riktlinjer och använda vissa knep kan du hitta ett bra lån med låga räntor som passar just dig.

  Samla dina låg för lägre ränta

  Har du många mindre lån kan det vara en bra affär att samla dina lån. Att samla lina lån innebär att du tar ett stort lån för att betala av alla dina små lån och på så sätt få ett stort lån istället för många små. Fördelarna med dessa är flera, men den absolut största är att man i regel på en lägre ränta på stora lån med lång löptid jämfört med små lån med kort löptid.

  Låt oss säga att du har flera lån på sammanlagt 100 000 kr med en genomsnittlig ränta på 10%. Om du då tar ett privatlån på 100 000 kr för att lösa dessa smålån, och får en ränta på 7%, sänks din ränta med 3%.

  Läs mer om att samla lån

  Sänk din ränta med en medsökande

  När du söker ett lån hos en bank eller låneinstitut kommer det att titta igenom bland annat din ekonomiska situation och din kreditvärdighet. Ett väldigt bra sätt för att stärka dessa är att ansöka om ett lån med en medsökande.

  Vad det innebär är så simpelt som att ni blir två personer som ansöker om ett lån tillsammans. Eftersom ni nu är två som ansöker kan långivaren titta på er gemensamma ekonomi istället för bara en persons. Detta leder ofta till en lägre ränta och möjlighet att låna en större summa pengar.

  Emellertid finns det nackdelar med att samla lån. Har en av er en dålig ekonomi eller betalningsanmärkningar kan en andra person stjälpa låneansökan. Det är därför viktigt att se till att man söker lån med någon man vet har god kreditvärdighet. Viktigt att ha i åtanke när man ansöker om gemensamt lån är att om situationen skulle uppstå då en av låntagarna inte kan betala tillbaka lånet, så faller ansvaret på den andre att betala hela beloppet.

  Denna omständighet att väldigt viktig att båda låntagarna är införstådda i innan lånet tecknas, för att undvika eventuella problem och meningsskiljaktigheter.

  Förbättra din kreditvärdighet

  Som sagt kommer långivarna ta en ordentlig titt på din ekonomi och din kreditvärdighet när du ansöker om ett lån. Vad är det då de tittar på?

  När det kommer till ekonomi tittar de främst på din disponibla inkomst, alltså den inkomsten du har att röra dig med efter alla utgifter. Har du inget eller lite i disponibel inkomst tror inte långivarna att du kommer att kunna betala tillbaka lånet och ger dig då en hög ränta som säkerhet, om de inte avslår din ansökan helt.

  Se därför till att du har en disponibel inkomst så långivarna kan se att du kan betala tillbaka dina lån. Hur detta sker kan vara olika; höj din inkomst, dra ner på dina utgifter, amortera dina lån osv.

  Något som tas upp om och om igen när man pratar om lån är betalningsanmärkningar. Betalningsanmärkningar avskys som om det vore pesten för långivare och är något man bör undvika med alla medel till en förfogande, även om det är möjligt att låna med betalningsanmärkningar.

  Betalningsanmärkning är något man får om man är sen med betalning av sina räkningar vilket senare kan leda vidare till svårigheter med att bolån, billån och att överhuvudtaget genomföra kreditköp. En betalningsanmärkning förvinner tidigast efter tre år, därför att det av allra största vikt att man har stenkoll på sina räkningar och inte blir sen med inbetalningar av dessa.

  Under denna tid kan det vara väldigt svårt att teckna nya lån, abonnemang eller hyra bostad. Det gäller alltså helt enkelt att betala sina räkningar i tid.

  Slutligen tittar man även på saker som civilstånd, bostadssituation och liknande. För långivarna är den bra om du har en partner och om du äger din egen bostad. Flyttar du runt mycket eller byter du ofta jobb kan det också försämra dina chanser för en låg ränta.

  Så fungerar lån utan inkomst