Privatlån

Jämför privatlån och räntor

Privatlån är ett lån utan säkerhet som du kan använda till vad du vill. De kallas också för konsumtionslån eller blancolån. Jämför lån av detta slag från Sveriges bästa banker i listan nedan. Använd filtren för att hitta ett lån som passar just dina behov.

Önskat lån
När vill du betala tillbaka?


Privatlån – ett lån utan säkerhet, använd det till vad du vill!

privatlån

Vanliga frågor

Vad är privatlån?

Privatlån är ett lån utan säkerhet som du kan använda till vad du vill. Privatlån kallas även för blancolån och konsumtionslån. Räntan sätts som regel individuellt och löptiden brukar vara mellan 1 och 15 år.

Hur mycket kan jag låna med privatlån?

Det finns privatlån där du kan låna från 5 000 upp till 600 000 kronor. Ibland är maxbeloppet lägre, till exempel 400 000 eller 350 000 kronor.

Heter det privatlån eller blancolån?

Privatlån och blancolån är samma sak. Tidigare användes begreppet blancolån, men numera kallar bankerna ofta sina blancolån för privatlån eller konsumtionslån.

Är smslån privatlån?

Rent tekniskt, ja. Smslån är lån utan säkerhet, d.v.s. blancolån. Detta är även definitionen för privatlån. Samtidigt brukar de flesta långivare skilja mellan det som kallas för smslån och privatlån där det sistnämnda har en betydligt lägre ränta. Smslån brukar vara så kallade högkostnadskrediter, vilket de lån som marknadsförs som privatlån sällan är.

Finns det privatlån med betalningsanmärkning?

Ja, några få långivare erbjuder privatlån med betalningsanmärkning. Det brukar då finnas ett krav på att betalningsanmärkningen inte ska vara nyare än 6 månader. Det kan även finnas krav på ett maximalt antal betalningsanmärkningar. Du får vara beredd på att betala en högre ränta om du vill ha privatlån med betalningsanmärkning. Det enklaste är att använda en låneförmedlare ifall du har betalningsanmärkningar.

Finns det privatlån utan kreditupplysning?

Nej. Enligt svensk lag måste alla långivare göra en kreditupplysning innan du får låna. För de flesta privatlån används UC för kreditupplysningen. Det finns även vissa långivare som använder företag så som Bisnode eller Creditsafe istället för UC.

Kan jag samla lån med privatlån?

Ja. Privatlån fungerar utmärkt för att samla dyra lån och krediter. Hos flera långivare kan du kryssa i att du vill ha ett samlingslån i samband med ansökan.

Finns privatlån utan inkomst?

Det går knappast att låna utan inkomst. Däremot finns det långivare som inte kräver att inkomsten är fast. Om din deklarerade inkomst från föregående år är för låg kan du många gånger komplettera din ansökan genom att skicka in en kopia på ditt lönebesked.

Måste jag ha fast anställning?

Nej, inte alltid. Vissa långivare kräver inte att din anställning ska vara fast. Du kan vara vikarie, timanställd eller deltidsanställd och ändå få ett privatlån. Öka dina chanser att hitta ett lån som passar genom att använda en låneförmedlare.

Ränta och avgifter – vad kostar det att ta ett privatlån?

 • Ränta: För denna typ av lån varierar räntan från någon procent upp till 30 procent eller mer. Räntan sätts individuellt.
 • Avgifter: De flesta lån av denna typ har även någon form av avgifter. De vanligaste är en uppläggningsavgift och en aviavgift.

Räntor för privatlån

 • Inkomst: Detta är grunden för din betalningsförmåga. Det som räknas är inkomst från tjänst, pension eller näringsverksamhet. Däremot räknas inte inkomst från a-kassa, barnbidrag, bostadsbidrag, inkomstförsäkring eller andra typer av försäkringar och bidrag.
 • Livssituation: Risken för inkomstbortfall eller högre utgifter kan variera beroende på var i livet du befinner dig. Om du har varit gift länge kan långivaren tycka att risken är lägre än om du är nygift, nybliven förälder eller nyligen frånskild. Om du bott länge på samma adress ses det också som ett tecken på en stabil livssituation.
 • Fasta utgifter: Ju större fasta utgifter du har desto mindre pengar blir det över till annat, exempelvis för att amortera privatlånet. Bostadskostnaden är den viktigaste fasta utgiften.
 • Skulder: Om du skött dina tidigare skulder väl bådar det gott för dina möjligheter att få låg ränta. Privatlån blir generellt sett billigare ju lägre och färre skulder du har.
 • Lånebelopp: Räntan tenderar att vara högre för större lån. Det beror på att banken tar en större risk vid utlåning av stora summor pengar.
 • Medsökande: Hos de flesta långivare får du svara på frågan om du har en medsökande när du ansöker om privatlån. Genom att ha en medsökande med god kreditvärdighet ökar du dina chanser att få en låg ränta.
 • Långivare: Slutligen bör vi nämna att det är stor skillnad i ränta mellan olika långivare. Samma person kan få olika ränta hos olika långivare

Tips: så hittar du det billigaste privatlånet

Avgifter

 • Uppläggningsavgift: En engångsavgift som du får betala i samband med att du tecknar ett lån. Det finns många lån av detta slag med noll kronor i uppläggningsavgift men ibland kostar det upp till 700 kronor att lägga upp ett lån. Uppläggningsavgift kallas även för startavgift.
 • Aviavgift: En månatlig avgift som ska täcka de kostnader som långivaren har för att skicka ut avin. Aviavgiften brukar vara mellan 0 och 60 kronor.

Tips: så bestämmer du hur mycket du ska låna

Löptid

privatlån

Återbetalning

 • Rak amortering: Vid rak amortering betalar du tillbaka en lika stor andel av skulden varje månad plus ränta och avgifter. I takt med att skulden minskar kommer räntan på lånet också att minska. Om du väljer rak amortering kommer därför det belopp som du ska betala varje månad att minska med tiden.
 • Annuitet: Om du har ett annuitetslån får du betala samma summa varje månad, inklusive ränta och avgifter. Vid ett annuitetslån minskar skulden långsammare i början eftersom ränta och avgifter då står för en stor del av månadskostnaden.

Jämför privatlån

Jämför privatlån – gör så här

Det är lätt att jämföra privatlån. Hos låneförmedlaren Advisa gör du så här:

1. Ange lånebelopp och lånetid

2. Fyll i ditt personnummer, mobilnummer och andra personuppgifter

3. Lägg till medsökande om du vill

4. Advisa gör en enda kreditupplysning och begär offert från upp till 37 olika långivare

5. Du får individuellt anpassade erbjudanden om privatlån och väljer sedan det lån som passar dig bäst

Villkor för privatlån

 • Minimiålder: Du måste vara minst 18 år för att teckna ett privatlån. Vissa långivare kräver att du fyllt 20 eller är ännu äldre.
 • Inkomst: En fast inkomst krävs i de flesta fall för att kunna teckna ett privatlån. Som fast inkomst räknas anställning, pension eller näringsverksamhet. Minimikravet på inkomst brukar ligga på runt 100 000 till 150 000 kronor per år, men ibland är det högre.
 • Inga betalningsanmärkningar: De flesta långivare godtar inte betalningsanmärkningar. En betalningsanmärkning syns i tre år. Dessutom får du inte ha obetalda skulder hos Kronofogden.
privatlån

Tips: förbättra din kreditvärdighet!

 • Betala dina räkningar i tid: Genom att betala räkningarna i tid undviker du inkasso och Kronofogden. En obetald räkning leder till en betalningsanmärkning, vilket drabbar din kreditvärdighet hårt.
 • Samla lån och krediter: Om du har många lån och krediter påverkar det din kreditvärdighet negativt. Det är bättre för kreditvärdigheten om du har ett stort privatlån jämfört med många små privatlån eller sms-lån och krediter.
 • Säg upp onödiga kreditkort: Om du har kreditkort som du inte använder kan det vara en god idé att säga upp dem. Det kommer att förbättra din kreditvärdighet!
 • Säg upp onödiga konsumtionskrediter: När du köper varor på avbetalning är det inte ovanligt att du får en permanent konsumtionskredit hos den bank eller det kreditinstitut som affären samarbetar med. Säg gärna upp denna kredit när du är klar med avbetalningen för att förbättra din kreditvärdighet.
 • Var sparsam med flyttar: Frekventa flyttar kan av långivarna tolkas som ett tecken på en trasslig livssituation.
 • Använd låneförmedlare för privatlån: Genom att använda en låneföremedlare när du ansöker om privatlån behövs endast en kreditupplysning via UC göras. Ju färre gånger UC används desto bättre är det för din kreditvärdighet.

Samla lån

Senaste nytt

Tips för privatlån

 • Låna inte mer än vad du behöver: Det kan vara lockande att låna pengar, men alla skulder ska betalas tillbaka. Kanske är det till och med bättre att vänta lite med köpet och spara ihop en summa pengar först?
 • Låna bara om du har möjlighet att betala tillbaka: Fundera på om din ekonomiska situation verkligen tillåter att du tar ett privatlån. Om du får problem att betala tillbaka lånet kan det leda till inkassokrav och betalningsanmärkningar.
 • Kontrollera din kreditvärdighet: Om du vill kan du kontrollera din kreditvärdighet innan du ansöker om ett privatlån. Hos UC kan du se din egen kreditupplysning för 29 kronor. Hos Bisnode och Creditsafe kan du se kreditupplysningen gratis genom att logga in med Mobilt BankID.
 • Teckna ett låneskydd: Om du blir av med jobbet eller blir sjukskriven kan det vara bra att ha ett låneskydd. Det täcker kostnaden för lånet under den tid du är arbetslös eller sjukskriven. Tänk bara på att du får betala en extra avgift för låneskyddet. Kontrollera hur mycket du får betala och bedöm om detta extra skydd är värt pengarna.
 • Ansök inte för många gånger: Varje gång du ansöker om ett privatlån görs en kreditupplysning, oftast via UC. Varje utdrag ur UC:s register registreras på din kreditupplysning. Om du ansöker hos allt för många långivare kan det därför leda till att du får ett sämre kreditbetyg. Du kan komma runt detta problem genom att använda en låneförmedlare. Då ansöker du hos flera långivare samtidigt med en enda kreditupplysning.
 • Kontrollera den totala kostnaden: När du ansöker om ett privatlån brukar det framgå tydligt hur mycket du ska betala varje månad. Kontrollera även den totala kostanden för lånet för att få en uppfattning om hur dyrt eller billigt det egentligen är.
 • Samla lån: Du kan förbättra din kreditvärdighet och få en lägre månadskostnad genom att samla lån. Särskilt om du har många små lån kan det löna sig att samla dem i ett lite större privatlån.