Jämför privatlån

Privatlån kallas även för blancolån, vilket innebär att det är ett lån utan säkerhet. Det betyder att du kan använda lånet till vad du vill, utan att behöva lägga in en säkerhet för att få lånet. Idag säger man privatlån istället för blancolån då bankerna vill att det framgår tydligt att lånet är avsett för konsumtion. Detta har lett till att det även ibland kallas för just konsumtionslån.

OBS: Långivare av privatlån godtar ej skuld hos Kronofogden.

* Nominell ränta som sätts individuellt utefter din kreditvärdighet och återbetalningsförmåga. Klicka in på respektive långivares recension för att se e.v tillkommande avgifter såsom uppläggningsavgift och aviavgift.


Vad är speciellt med privatlån?

Privatlån är den största låneformen utan säkerhet som går att ansöka direkt på nätet och det används av var och varannan svensk för att finansiera dyrare saker. Privatlån lämpar sig bra om du exempelvis ska köpa en bil, en båt eller något annat som kostar mycket pengar och själva låneansökan är lika enkel som de flesta andra lån på nätet. Var dock noga med att du först jämför privatlån från olika långivare för att hitta det bästa lånet för just dig och dina förutsättningar.


Vanliga och sunda ändamål för privatlån är:

  • Finansiering av bil och andra fordon
  • Renovering av bostaden
  • Kontantinsats för bostad och dyra fordon
  • Resor och stora, planerade äventyr
  • Bröllop och andra stora event
  • Företagslån, för enskilda firmor

Du väljer belopp och återbetalningstid i ett ansökningsformulär och där får du genast se hur mycket lånet kommer kosta dig och/eller hur hög ränta du får på lånet. När du bestämt dig för vilket belopp du ska låna och hur fort du vill återbetala lånet så behöver du bara ange dina personuppgifter och sedan skicka in din ansökan.

Par som behöver privatlån

Du får oftast svar på din ansökan inom 24 timmar och om du blir beviljad lånet så sätts pengarna in på ditt konto så snart du har legitimerat dig. Detta gör att privatlån är ett smidigt alternativ när man behöver låna en större summa pengar. En skillnad med privatlån jämfört med t.ex snabblån, är att du inte får pengarna lika snabbt. Det kan ta några dagar innan du får dina pengar på kontot, ibland bara ett par dagar och ibland upp till en vecka, beroende på hur ansökan hanteras och legitimeras.


Vilka villkor gäller?

Utöver grundläggande och lagstadgade villkor så har kreditbolagen och bankerna olika punkter som måste uppfyllas som t.ex inkomst, minsta ålder och om du har betalningsanmärkningar. När du ansöker om lånet så gör alltid långivaren en kreditupplysning, som grund för en egen bedömning av din kreditvärdighet.

De flesta långivare av privatlån godtar inte betalningsanmärkningar men det finns ett fåtal alternativ som man kan prova att ansöka hos om man har anmärkningar. Eftersom låneförmedlare av privatlån samarbetar med flera banker och kreditbolag, så godtar de flesta förmedlarna betalningsanmärkningar. En stor fördel med dessa är att det enbart genomförs en enda kreditupplysning trots att din ansökan skickas till flera långivare.


Är privatlån och blancolån samma sak?

För dig som tidigare inte hört talas om privatlån så kanske du i stället har hört namnet blancolån. Anledningen att det numera kallas privatlån, är för att namnet ska vara tydligare och för att banker och kreditbolag lättare ska kunna marknadsföra lånet. Ett blancolån är alltså ett lån som kan ansökas av privatpersoner utan att lånegivaren kräver någon borgensman eller säkerhet för lånet.

Med säkerhet menas att saken du köper för lånet, ägs av banken tills den dag lånet är betalt. Om du skulle missa att återbetala ditt lån så kan således inte banken ta din ägodel, men däremot kan ärendet gå vidare till Kronofogden som sedan gör en utmätning av dina tillgångar.


Hur viktig är räntan?

När du jämför privatlån så är det väldigt viktigt att du fokuserar på din ränta och för att få minsta möjliga lånekostnad så bör du hålla nere löptiden på lånet. Din ränta är avgörande för hur stor kostnad du får betala för lånet och tillsammans med återbetalningstiden påverkas lånekostnaden väldigt mycket. Det kan skilja otroligt mycket i ränta och kostnader om du väljer att betala lånet på 12 år i stället för t.ex 8 år, därför bör du tänka på att välja ett privatlån med låg ränta där du kan betala av lånet på kortast möjliga tid.

Låg ränta är relativt och ska ses som ett förhållande till den rådande, genomsnittliga räntan. I takt med att Riksbankens räntor går upp och ner så rör sig även räntorna för lån. Därför kan vilken räntesats som helst räknas som låg ränta, så länge räntan är lägre en den genomsnittliga räntan som råder mellan banker och kreditbolag. Just därför är det extra viktigt att jämföra lån och räntor för att få en bra översikt över vilka banker som har lägst ränta.


Hur lång återbetalningstid ska jag välja?

Om du exempelvis lånar 200.000 kr för att köpa en bil och väljer en återbetalningstid på 12 år, så kommer du att få en låg månadskostnad men din skuld kommer med tiden att bli högre än bilens värde. Om du efter några år vill sälja bilen eller byta den mot en ny blir det genast jobbigt då du inte får tillräckligt mycket betalt för bilen för att kunna lösa dina lån. Ta reda på hur stor värdeminskning det är på det du ska köpa och välj sedan en löptid där du får tillräckligt hög månadskostnad för att skulden och värdet minskas i samma takt.

Du måste alltid säkerställa att värdet på det du finansierar inte understiger skuldens värde.