Privatlån – Jämför privatlån och räntor

Privatlån är ett lån utan säkerhet. Det betyder att du kan använda lånet till vad du vill, utan att behöva lägga in en säkerhet för att få lånet. Idag säger man privatlån istället för blancolån då bankerna vill att det framgår tydligt att lånet är avsett för privata ändamål så som konsumtion. Detta har lett till att det även ibland kallas för just konsumtionslån.

Lånabelopp / Återbetalningstid

OBS: Långivare av privatlån godtar ej skuld hos Kronofogden.

Månadsbeloppen är estimerat utifrån lägsta tillgängliga data om effektiv ränta på långivares hemsida. Sverigekredit tar ej ansvar för eventuella skillnader från slutliga månadsbelopp.


Vad är speciellt med privatlån?

Privatlån är den största låneformen utan säkerhet som går att ansöka direkt på nätet och det används av var och varannan svensk för att finansiera dyrare saker. Privatlån lämpar sig bra om du exempelvis ska köpa en bil, en båt eller något annat som kostar mycket pengar och själva låneansökan är lika enkel som de flesta andra lån på nätet. Jämfört med t.ex. ett smslån så har du möjlighet att låna ett större belopp till en lägre ränta genom ett privatlån. Var dock noga med att du först jämför privatlån från olika långivare för att hitta det bästa lånet för just dig och dina förutsättningar.

Vanliga och sunda ändamål för privatlån är:

  • Finansiering av bil och andra fordon
  • Renovering av bostaden
  • Kontantinsats för bostad och dyra fordon
  • Resor och stora, planerade äventyr
  • Bröllop och andra stora event
  • Företagslån, för enskilda firmor

Du väljer belopp och återbetalningstid i ett ansökningsformulär och där får du genast se hur mycket lånet kommer kosta dig och/eller hur hög ränta du får på lånet. När du bestämt dig för vilket belopp du ska låna och hur fort du vill återbetala lånet så behöver du bara ange dina personuppgifter och sedan skicka in din ansökan.

Ta privatlån tillsammans

Du får oftast svar på din ansökan inom 24 timmar och om du blir beviljad lånet så sätts pengarna in på ditt konto så snart du har legitimerat dig. Detta gör att privatlån är ett smidigt alternativ när man behöver låna en större summa pengar. En skillnad med privatlån jämfört med t.ex snabblån, är att du inte får pengarna lika snabbt. Det kan ta några dagar innan du får dina pengar på kontot, ibland bara ett par dagar och ibland upp till en vecka, beroende på hur ansökan hanteras och legitimeras.

Vilka villkor gäller?

Utöver grundläggande och lagstadgade villkor så har kreditbolagen och bankerna olika punkter som måste uppfyllas som t.ex inkomst, minsta ålder och om du har betalningsanmärkningar. När du ansöker om lånet så gör alltid långivaren en kreditupplysning, som grund för en egen bedömning av din kreditvärdighet.

De flesta långivare av privatlån godtar inte betalningsanmärkningar men det finns ett fåtal alternativ som man kan prova att ansöka hos om man har anmärkningar. Eftersom låneförmedlare av privatlån samarbetar med flera banker och kreditbolag, så godtar de flesta förmedlarna betalningsanmärkningar. En stor fördel med dessa är att det enbart genomförs en enda kreditupplysning trots att din ansökan skickas till flera långivare.

Är privatlån och blancolån samma sak?

För dig som tidigare inte hört talas om privatlån så kanske du i stället har hört namnet blancolån. Anledningen att det numera kallas privatlån, är för att namnet ska vara tydligare och för att banker och kreditbolag lättare ska kunna marknadsföra lånet. Ett blancolån är alltså ett lån som kan ansökas av privatpersoner utan att långivaren kräver någon borgensman eller säkerhet för lånet.

Med säkerhet menas att saken du köper för lånet, ägs av banken tills den dag lånet är betalt. Om du skulle missa att återbetala ditt lån så kan således inte banken ta din ägodel, men däremot kan ärendet gå vidare till Kronofogden som sedan gör en utmätning av dina tillgångar.

Hur viktig är räntan?

När du jämför privatlån så är det väldigt viktigt att du fokuserar på din låneränta och för att få minsta möjliga lånekostnad så bör du hålla nere löptiden på lånet. Din ränta är avgörande för hur stor kostnad du får betala för lånet och tillsammans med återbetalningstiden påverkas lånekostnaden väldigt mycket. Det kan skilja otroligt mycket i ränta och kostnader om du väljer att betala lånet på 12 år i stället för t.ex. 8 år, därför bör du tänka på att välja ett privatlån med låg ränta där du kan betala av lånet på kortast möjliga tid.

Låg ränta är relativt och ska ses som ett förhållande till den rådande, genomsnittliga räntan. I takt med att Riksbankens räntor går upp och ner så rör sig även räntorna för lån. Därför kan vilken räntesats som helst räknas som låg ränta, så länge räntan är lägre en den genomsnittliga räntan som råder mellan banker och kreditbolag. Just därför är det extra viktigt att jämföra lån och räntor för att få en bra översikt över vilka banker som har lägst ränta.

När du är ute och läser om privatlån hos olika långivare kommer du upptäcka termerna effektiv rönta och nominell ränta. Dessa två termer beskriver två olika räntor som långivarna är lagligt skyldiga att visa sina konsumenter. Kort sagt kan man säga att den nominella räntan är den räntan som banken tar ut för lånet. Den effektiva räntan är samma ränta kombinerat med olika avgifter för lånet. Den effektiva räntan är alltså vad du verkligen betalar. Det är även värt att påpeka att den effektiva räntan beräknas årligen, till skillnad från den nominella som beräknas månadsvis. Ett enkelt sätt att få en hum om hur mycket lånet kostar i slutändan är att kolla på den månatliga kostnaden för lånet och räkna med den.

Hur lång återbetalningstid ska jag välja?

Om du exempelvis lånar 200 000 kr för att köpa en bil och väljer en återbetalningstid på 12 år, så kommer du att få en låg månadskostnad men din skuld kommer med tiden att bli högre än bilens värde. Om du efter några år vill sälja bilen eller byta den mot en ny blir det genast jobbigt då du inte får tillräckligt mycket betalt för bilen för att kunna lösa dina lån. Ta reda på hur stor värdeminskning det är på det du ska köpa och välj sedan en löptid där du får tillräckligt hög månadskostnad för att skulden och värdet minskas i samma takt.

Du måste alltid säkerställa att värdet på det du finansierar inte understiger skuldens värde.

Ta privatlån med låg ränta

Här ovan kan du jämföra olika långivare och saker som bland annat lånebelopp och löptid. Det du nog även märker att det finns en stor skillnad på den högsta och den lägsta räntan du kan få. Det är för att räntan som långivaren tar är inte huggen i sten, utan den varierar från person till person. Vad långivarna gör är att de kollar igenom din ekonomiska situation och beräknar hur riskabelt ett lån till dig är. Desto större risken är att du kommer ha problem med att betala tillbaka lånet, desto högre ränta får du. Det finns därför flera metoder för dig som låntagare som kan hjälpa dig få en lägre ränta på dina lån.

Ta reda på ditt kreditbetyg

Innan du börjar skicka ut låneansökningar till massa olika banker och kreditbolag kan det vara klokt att ta reda på vilket kreditbetyg du har. Ju bättre kreditbetyg du har, desto större långivare med lägre ränta kan du vända du dig till. Skickar du många ansökningar till kreditinstitut som nekar dig lån så kan detta påverka ditt kreditbetyg negativt. Genom att arbeta proaktivt och ta reda på ditt kreditbetyg innan du börjar skicka iväg ansökningar så har du goda möjligheter att för det första få ditt lån beviljat och för det andra bibehålla ditt nuvarande kreditbetyg.

Det enklaste sättet att ta reda på ditt kreditbetyg är genom att ladda ner appen Kreddy. Tack vare Kreddy kan du snabbt och enkelt ta reda på ditt kreditbetyg – helt gratis! Kreddy har tagits fram av bland andra UC, alltså Upplysningscentralen, vilket gör att du kan vara helt säker på att uppgifterna som ges via appen är helt korrekta.

Förbättra din ekonomi

Den självklara vägen till ett lån med lägre ränta är såklart att förbättra sin ekonomi. Detta kan vara allt från att öka inkomsten till att sänka utgifterna. Men det kan även vara att göra sig av med gamla lån och räntor. Märker långivaren att du redan har tagit många lån och redan betalar mycket ränta kan de inte vara lika säkra på att just deras lån kommer att prioriteras. Det du kan göra för att dra ner på dina räntekostnader när du har många mindre lån är att samla dina lån.

Läs mer om hur du kan sänka dina lånekostnader genom att samla dina lån här.

Undvik betalningsanmärkningar

Lyckas du inte betala dina räkningar i tid kan ärendet gå över till kronofogden och du kan få en betalningsanmärkning. Dessa anmärkningar kommer sedan att följa dig i flera år och kommer att göra det mycket svårare för dig att ta lån. De lån du väl får kommer troligtvis att ha en mycket hög ränta. Kort sagt är betalningsanmärkningar något man ska försöka undvika som pesten. Det är därför viktigt att man budgeterar och ser till att man inte lånar över sina tillgångar.

Ta privatlån med medsökande

Istället för att det är en person och en ekonomi som försöker ta ett privatlån kan man istället vara två stycken, med två ekonomier, som lånar pengar. Hos många långivare är detta en utmärkt idé för dem som är ute efter en lägre ränta. Eftersom ni är två som söker har i även två inkomster, vilket i sin tur minskar riskerna att ni inte kommer kunna betala tillbaka lånet. Med lägre risker kan då långivarna ge er en bättre ränta. Det är dock viktigt att påpeka att långivarna kollar på båda era ekonomier och lånehistoriker. Det innebär att om en av er har dålig kreditvärdighet kan det till och med bli svårare för er att ta ett lån jämfört att endast den med god kreditvärdighet tar lånet ensamt.