Låna till kontantinsats

Hur mycket vill du låna?

Om du vill låna till kontantinsatsen för en bostad, en bil eller kanske en båt ska du ansöka om ett privatlån. Här på Sverigekredit listas ett antal välrenommerade långivare inom privatlån hos vilka  du kan ansöka om att låna pengar till just detta.

Lån anpassade för dig
Lån anpassade för dig

Jämför privatlån

Vad är kontantinsats?

När du köper egendom till ett större värde, och inte kan betala hela köpesumman på en gång utan ska finansiera köpet med lån, måste du erlägga en del av köpesumman i form av en kontantinsats. Detta gäller till exempel bostadsköp samt köp av bil eller båt. Kontantinsatsen är olika stor för olika typer av egendom, men som tumregel gäller att den ligger på mellan 10-20 procent.

Ska du köpa en bostad så kan du teckna ett bolån som maximalt motsvarar 85% av bostadens värde. Resterande 15% måste du finansiera på annat sätt. I och med att en bostad är dyr  är det inte alla som har råd att finansiera 15% av köpeskillingen med egna medel. Det är därför många som väljer att täcka upp dessa 15% med ett privatlån.

Vad gäller ett billån så kan du ta ett lån som täcker upp 80% av bilens värde. Även att köpa bil är en väldigt dyr affär varför det kan vara svårt att betala resterande summa själv – speciellt om det är en helt ny bil man köper. För att underlätta bilköpet kan du därför teckna ett privatlån och täcka upp resten av köpeskillingen på det sättet.

Kontantinsats

Att låna till kontantinsats

Kontantinsatsen du erlägger vid köp av exempelvis en bostad eller en ny bil behöver inte utgöras av eget sparat kapital. Det finns inget som säger att det inte går att låna till kontantinsatsen. Låneformen man ansöker om då är ett privatlån, även kallat blancolån.

Dessa lån erbjuder relativt höga belopp jämfört med t.ex. sms lån. Emellertid är det aldrig möjligt att låna till kontantinsatsen hos samma aktör som beviljar lån för övriga delar av köpet. En och samma bank kan inte finansiera hela bostadsköpet, bilköpet eller båtköpet.

Det är också viktigt att komma ihåg att kostnaden för bostaden eller bilen blir betydligt högre när du lånar till hela köpesumman. Du betalar då ränta och eventuella avgifter på både bolån/billån och privatlånet som används till kontantinsatsen.


Tänk på! För att låna till kontantinsatsen gäller det att du vänder dig till en bank eller ett kreditbolag som erbjuder privatlån. Ett privatlån, eller ett blancolån, är ett lån utan säkerhet med ett tak på normalt 350 000 kr. Det finns en mängd banker och kreditbolag som erbjuder privatlån/blancolån och varje aktör sätter sina egna räntor. För att snabbt kunna jämföra privatlån, se vår jämförelsesida!

Betala av privatlånet först

Om du köper en bostad genom att låna till kontantinsatsen kommer du ha två olika lån – ditt bolån och privatlånet för kontantinsatsen. Sistnämnda är antagligen det som löper med högst ränta. För att minska månadskostnaderna är det klokt att börja med att betala tillbaka på det lån som löper med högst ränta för att sedan fortsätta med övriga lån.

Hitta marknadens bästa bolån!

Utforska Sveriges lånelandskap med oss, din pålitliga jämförelsetjänst. Med 20,000 användare varje månad och över 30 års samlad erfarenhet, hjälper vi dig hitta de bästa lånen och ger insikter om budgetering och investeringar. Starta din väg mot smartare ekonomiska beslut.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden