Låna till kontantinsats

Hur mycket vill du låna?

Om du vill låna till kontantinsatsen för en bostad, en bil eller kanske en båt ska du ansöka om ett privatlån. Här på Sverigekredit listas ett antal välrenommerade långivare inom privatlån hos vilka  du kan ansöka om att låna pengar till en kontantinsats.

 

Jämför privatlån

Vad är kontantinsats?

När du köper egendom till ett större värde, och inte kan betala hela köpesumman på en gång utan ska finansiera köpet med lån, måste du erlägga en del av köpesumman i form av en kontantinsats. Detta gäller till exempel bostadsköp samt köp av bil eller båt. Kontantinsatsen är olika stor för olika typer av egendom, men som tumregel gäller att kontantinsatsen ligger på mellan 10-20 procent.

Ska du köpa en bostad så kan du teckna ett bolån som maximalt motsvarar 85% av bostadens värde. Resterande 15% måste du alltså finansiera på annat sätt. I och med att en bostad är väldigt dyr så är det inte alla som har råd att finansiera 15% av köpeskillingen med egna medel. Mot bakgrund av detta är det därför många som väljer att täcka upp dessa 15% med ett privatlån. Vad gäller ett billån så kan du ta ett lån som täcker upp 80% av bilens värde. Även att köpa bil är en väldigt dyr affär varför det kan vara svårt att betala resterande summa själv – speciellt om det är en helt ny bil man köper. För att underlätta bilköpet kan du därför teckna ett privatlån och täcka upp resten av köpeskillingen på det sättet.

Kontantinsats

 

Att låna till kontantinsats

Kontantinsatsen du erlägger vid köp av exempelvis en bostad eller en ny bil behöver inte utgöras av eget sparat kapital. Det finns inget som säger att det inte går att låna även till kontantinsatsen. Låneformen man ansöker om då är ett privatlån, även kallat blancolån. Dessa lån erbjuder relativt höga belopp jämfört med t.ex. sms lån. Emellertid är det aldrig möjligt att låna till kontantinsatsen hos samma aktör som beviljar lån för övriga delar av köpet. En och samma bank kan inte finansiera hela bostadsköpet, bilköpet eller båtköpet.


Tänk på! För att låna till kontantinsatsen gäller det att du vänder dig till en bank eller ett kreditbolag som erbjuder privatlån. Ett privatlån, eller ett blancolån, är ett lån utan säkerhet med ett tak på normalt 350 000 kr. Det finns en mängd banker och kreditbolag som erbjuder privatlån/blancolån och varje aktör sätter sina egna räntor. För att snabbt kunna jämföra privatlån, se vår jämförelsesida!

Betala av privatlånet först

Om du köper en bostad genom att låna till kontantinsatsen kommer du förmodligen att ha tre olika lån, nämligen bottenlån med bostaden som säkerhet, ett privatlån som motsvarar mellanskillnaden mellan bottenlånet och bolånetaket (om du lånar till kontantinsatsen utgår vi ifrån att du även lånar ett belopp motsvarande det gamla topplånet) samt privatlånet för kontantinsatsen. Sistnämnda är antagligen det som löper med högst ränta. För att minska månadskostnaderna är det klokt att börja med att betala tillbaka på det lån som löper med högst ränta för att sedan fortsätta med övriga lån.

Hitta marknadens bästa bolån!