Kontokredit – ett kreditlån när det behövs

Hur mycket vill du låna?

Oväntade utgifter? Eller oväntat höga utgifter? Med en kontokredit behöver det inte vara något problem, eftersom du har en extra buffert tillgänglig när du behöver den. Dessutom betalar du bara ränta för den kredit du faktiskt utnyttjar.

Du kan ansöka om ett kreditlån hos någon av låneförmedlarna eller kreditgivarna nedan.

Lån anpassade för dig
Lån anpassade för dig
Snabbval
Läser in...

  Kontokredit – en buffert när du behöver en 

  De allra flesta känner nog till vad ett kreditkort är och hur det fungerar, men inte lika många har koll på vad en kontokredit är. Det ska vi därför kika lite närmare på. 

  Kärt barn har många namn och det gäller även kontokrediter. Du kanske hört ordet kreditlån eller kreditkonto, det är alltså samma sak som en kontokredit. Men, vad är då en kontokredit?  

  Ett kreditlån direkt på kontot 

  Man skulle kunna säga att en kontokredit fungerar ungefär som ett kreditkort, men utan det fysiska kortet. En kontokredit ger dig ekonomisk flexibilitet och en extra buffert när du behöver en. Och du betalar endast för den kredit du faktiskt nyttjar. 

  Det går till som så att du ansöker om ett kreditlån hos en bank eller långivare, och när du blivit beviljad krediten har du sedan tillgång till den där extra bufferten. Om kreditlånet godkänts direkt hos din bank så kommer det automatiskt aktiveras när pengarna på ditt bankkonto är slut. Om krediten istället godkänts via en annan långivare än din bank så loggar du enkelt in på ditt konto hos långivaren och för över pengarna till ditt bankkonto när du behöver dem. 

  Oavsett metod så kommer du sedan att ha tillgång till de där extrapengarna du behöver, utan att för den sakens skull behöva ta ett nytt lån varje gång behovet uppstår. Du nyttjar bara den kredit du behöver, sedan betalar du tillbaka pengarna igen för att återställa ditt fulla kreditutrymme. Du kommer bara att betala ränta på det nyttjade beloppet, inte på hela ditt beviljade belopp. 

  Säg att du blivit godkänd en kredit på 30 000 kr men du använder endast 5 000 kr. Då är det de 5 000 kronorna som du kommer att betala ränta på. 

  Jämför banker och kreditgivare

  Krediter är i många fall enklare att få beviljade än vanliga lån utan säkerhet, och mindre kredit- och långivare har ofta lägre ansökningskrav av vad de större bankerna har.  

  Precis som med vilket annat lån som helst så är det rekommenderat att du jämför olika långivare innan du bestämmer dig för att skicka iväg en ansökan om ett kreditlån. Det är framför allt den effektiva räntan du bör ha koll på, då denna inkluderar både nominell ränta och övriga avgifter som kan tillkomma. 

  Vi har listat flera långivare som erbjuder kontokredit, så att du kan hitta den långivare som uppfyller dina behov bäst. Det finns långivare som använder sig av UC, men också de som använder sig av andra kreditupplysningsföretag som exempelvis Creditsafe. En del långivare accepterar betalningsanmärkningar och hos några kan du få ett kreditlån även utan inkomst. 

  Med kontokredit har du en extra buffert

  Hur en ansökan om kreditlån går till

  Att ansöka om en kontokredit är enkelt. Börja med att kontrollera att du uppfyller kraven hos den långivare du tänkt ansöka om en kredit hos. Några grundkrav som gäller hos samtliga långivare är att du måste vara svensk medborgare och inte ha ett aktuellt skuldsaldo hos Kronofogden. I övrigt kan det till exempel röra sig om din ålder, din inkomst, och om du har några betalningsanmärkningar. 

  Om allt ser ut att stämma så fyller du i din ansökan med dina personuppgifter och det belopp du önskar låna. Ibland får du även fylla i hur stort du vill att ditt första uttag ska vara. Många långivare vill att du skriver under och legitimerar dig med ett digitalt BankID

  När ansökan är inskickad kommer långivaren att utföra en kreditupplysning på dig. Vilket kreditupplysningsföretag som används beror på långivaren och finns angett på respektive webbplats. Baserat på faktorer som inkomst och kreditvärdighet kommer långivaren därefter att avgöra hur mycket du får låna. 

  Så fort du fått din ansökan beviljad så kommer det beviljade beloppet att aktiveras på ditt kreditkonto. Du kan när som helst därefter föra över önskat lånebelopp till ditt bankkonto. 

  Du hittar de olika ansökningsformulären på respektive långivares webbplats. 

  Kontokredit utan UC 

  En kreditupplysning tas alltid i samband med att du ansöker om ett lån, men olika långivare använder sig av olika upplysningsföretag. Ett av de vanligaste kreditupplysningsföretagen är UC. Ju fler kreditupplysningar som görs i ditt namn via UC, desto sämre kommer din kreditvärdighet att bli. Många föredrar därför att använda sig av andra kreditupplysningsföretag. Det här är absolut möjligt när det kommer till att ansöka om kontokredit. Många av långivarna som erbjuder denna typ av kreditlån använder sig av alternativa kreditupplysningsföretag så som Creditsafe eller Bisnode. 

  Kontokredit med betalningsanmärkning 

  Om du sedan tidigare har en betalningsanmärkning så vet du säkert att det kan vara klurigare att ta nya lån. Det är dock fullt möjligt att bli beviljad en kontokredit med betalningsanmärkning. Flera långivare tillåter en anmärkning, det krävs dock att din ekonomi är tillräckligt stabil i övrigt. Har du en tillräckligt hög fast inkomst så bör inte en äldre anmärkning göra någon stor skillnad. 

  Kontokredit utan inkomst 

  Att ansöka om ett lån när du inte har någon inkomst är ingenting vi skulle rekommendera, men självklart finns det tillfällen i livet då ett lån kan vara ditt enda alternativ.  

  Att ansöka om ett kreditlån utan inkomst från jobb, a-kassa, pension eller liknande är inte omöjligt. Långivaren kan då istället kolla på andra tillgångar, om du till exempel har ett sparkonto med pengar eller om du har en medsökande med stabil ekonomi. 

  Om du har en viss inkomst, men en ganska sporadisk eller ojämn sådan, så finns det ändå en chans att långivaren känner sig bekväm med att ge dig ett kreditlån. Du kommer dock inte kunna räkna med att få en hög summa beviljad. 

  Vi rekommenderar att du vänder dig till Lumify eller Credifi för dessa kreditlån. 

  Flexibel återbetalning 

  Vanligtvis kan du bestämma själv hur mycket av ditt kreditlån du vill betala tillbaka varje månad, så länge du betalar det angivna minimibeloppet. Ju snabbare du betalar tillbaka din skuld, desto billigare blir det. När du betalar tillbaka din skuld frigör du dessutom utrymmet för att kunna utnyttja hela kontokrediten på nytt. 

  Kreditkort eller kontokredit

  Kontokredit eller kreditkort

  Det kan vara en god idé att jämföra en kontokredit med kreditkort. Vad som är mest förmånligt beror på ditt behov. Många kreditkort kommer med räntefria dagar vilket innebär att du helt slipper betala ränta så länge du betalar tillbaka det lånade beloppet inom den tidsram som anges. Det som ofta kostar pengar med ett kreditkort är kontantuttag, valutaväxling, pappersfakturor och övertrassering. 

  Beräkna alltid vad en viss produkt kommer att kosta dig utifrån hur du planerar att använda den. Du kan jämföra kreditkort här

  Fördelar och nackdelar med kreditlån

  En stor fördel med en kontokredit är att du inte behöver ansöka om ett nytt lån varje gång du behöver få tillgång till några extra tusenlappar. När du blivit beviljad ditt kreditbelopp finns det där att nyttja när du behöver det, och du slipper därmed fler kreditupplysningar som flertalet smålån annars hade resulterat i. Generellt sett brukar smålån även komma med en högre ränta. 

  Om du vill ansöka om ett kreditlån utan UC så finns det möjligheter till att göra det då flera långivare använder sig av alternativa kreditupplysningsföretag så som Bisnode och Creditsafe. 

  En annan fördel är att du endast betalar ränta på det belopp du väljer att utnyttja, alltså inte på hela den beviljade krediten. Det här kan vara extra bra då du har en lite fattigare månad och behöver en hjälpande hand, då är det bara att föra över den summan du behöver till ditt bankkonto. Ofta, men inte alltid, kan du dessutom göra så många uttag du vill inom ditt beviljade kreditbelopp. 

  Kontokrediter är ofta billigare än de krediter som butiker erbjuder och kan vara en bra lösning när oförutsedda utgifter dyker upp, till exempel ett tandläkarbesök, en reparation av bilen eller en ny dator. 

  En nackdel med dessa kreditlån är att den effektiva räntan kan vara hög. Det innebär att det kan bli dyrt om du väljer att betala tillbaka det du är skyldig över en lång period istället för att sikta på en kort återbetalningstid. Generellt sett brukar kreditkort ha en lägre ränta. 

  Var också noga med att kontrollera vilka avgifter respektive långivare tar. Det finns kontokrediter helt utan avgifter, där räntan för det belopp du väljer att ta ut är den enda kostnaden. Men det finns också de som tar ut både uttagsavgifter, uppläggningsavgifter och årsavgifter. 

  Fördelar

  • Ett kreditkonto ger en extra buffert när du behöver en 
  • Du betalar bara ränta på det belopp du faktiskt nyttjar 
  • Du kan själv styra över hur mycket du betalar tillbaka varje månad 
  • Du slipper flera kreditupplysningar som många smålån annars skulle resultera i 
  • Du kan ansöka om kontokredit utan inkomst, utan UC och trots betalningsanmärkning 

  Nackdelar

  • Den effektiva räntan för dessa lån kan vara hög 
  • Den enkla tillgången till extra pengar kan vara enkel att överanvända 
  • Det kan finnas avgifter utöver ränta på det du lånar 
  En kontokredit är ett kreditlån som kan hjälpa vid oförutsedda utgifter

  Vanliga frågor

  En kontokredit är ett kreditutrymme som kopplas till ditt konto. Det betyder att du har en ständig tillgång till en kredit som du kan använda vid behov.
  Ingen alls. Det här är bara olika namn på samma sak. Men oftast är det ordet kontokredit som används.
  Använd dig av en låneförmedlare som jämför olika långivare, på så vis kan du se skillnaderna mellan räntor och eventuella andra avgifter.
  Efter att du blivit beviljad en kredit hos en långivare kan du begära att föra över pengar till ditt bankkonto. Ofta sker utbetalningen direkt men ibland kan du behöva vänta på pengarna i en eller ett par dagar, detta beroende på vilken bank du har och när på dygnet du begär ett uttag.
  Ja, flertalet långivare använder sig av andra kreditupplysningsföretag, så som Bisnode eller Creditsafe.
  Ja, hos flera långivare kan du ansöka om kontokredit trots betalningsanmärkning. Dock krävs det att din ekonomi är tillräckligt stabil i övrigt. Har du däremot en skuld hos Kronofogden har du tyvärr ingen chans till ett kreditlån.
  Ja, det finns långivare som i vissa fall erbjuder kontokredit även till dig utan inkomst, så länge återbetalningsförmågan inte är ett problem. Då långivaren tar en risk när de lånar ut pengar till någon med låg eller helt utan inkomst så kommer du dock att få räkna med en högre ränta, kort löptid och ett lägre lånebelopp.
  Om du har en kontokredit hos samma bank där du har ditt lönekonto så kommer krediten att aktiveras när ditt saldo gått ner till 0. Din skuld betalas sedan tillbaka så fort du får in pengar på kontot igen. Har du istället din kontokredit hos en annan långivare så för du över det belopp du behöver till ditt konto, sedan reglerar du skulden relativt fritt varje månad.
  Rebecca har under sina drygt tio år som innehållsansvarig producerat artiklar och bloggposter inom ett flertal branscher, däribland bank och finans. Hon genomför noggrann research och levererar högkvalitativa och lättlästa texter – alltid med kunden i fokus. För oss på Sverigekredit.se är Rebecca en stor tillgång som vi värderar högt.

  Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

  *” anger obligatoriska fält

  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden