Kontokredit

Hur mycket vill du låna?

Oväntade utgifter? Eller oväntat höga utgifter? Med en kontokredit behöver det inte vara något problem, eftersom du har en extra buffert tillgänglig när du behöver den. Dessutom betalar du bara ränta för den kredit du faktiskt utnyttjar.

Du kan ansöka om kontokredit hos någon av låneförmedlarna eller kreditgivarna nedan.

Snabbval
Läser in...

  Kontokredit – din lösning i vardagen

  Om du upplever att det ofta kan bli lite tight i slutet av månaden eller att du ofta behöver lägga ut mer pengar vid enskilda tillfällen, som du trots allt har råd att betala när lönen kommer, kan en kontokredit vara en lösning för dig.

  Med en kontokredit har du alltid en buffert till hands, ett tillgängligt belopp som du kan använda dig av vid behov. Det kan även kallas för kreditkonto.

  Så funkar det

  En kontokredit fungerar som ett extra kreditutrymme. Du ansöker om ett visst kreditutrymme som långivaren sedan bedömer om du kan beviljas efter en kreditprövning.

  Därefter kan du utnyttja ditt beviljade kreditutrymme vid behov. Den summa du utnyttjar betalar du även ränta för. När du återbetalar det belopp som du har utnyttjat återställs kreditutrymmet. Därmed kan du återigen utnyttja hela det kreditutrymme som du har beviljats.

  De flesta långivare har direkt utbetalning. Ofta kan uttag göras dygnet runt, men vissa långivare kan ha uttagsbegränsningar – till exempel att du bara får göra ett visst antal uttag under en 30-dagarsperiod.

  Räkneexempel

  Kostnaden för kontokrediten består alltså av ränta, men ofta består den även av andra typer av avgifter. Vilka avgifter som tillkommer beror på vilken långivare som erbjuder krediten. Hos Northmill kan kostnaden till exempel se ut så här:

  • Kreditutrymme: 25 000 kr
  • Årsränta: 12,9 %
  • Löptid: 5 år
  • Uttagsavgift: 195 kr
  • Aviavgift: 19 kr
  • Effektiv ränta: 15,75 %
  • Månadsbelopp: 591 kr
  • Totalt att återbetala: 35 459 kr

  Det finns dock kontokrediter där inga extra avgifter tillkommer, som till exempel hos Brixo. Dock är deras ränta väldigt hög.

  I slutändan beror slutpriset på hur din användning av kontokrediten kommer att se ut – kommer du ha svårt att återbetala allt snabbt och dessutom vill göra många uttag? I så fall kanske Brixo är ett förmånligt alternativ. Om du däremot vill göra väldigt få uttag och återbetala krediten inom kort kanske en annan långivare med lägre ränta är lämpligare.

  kontokredit

  Storbank eller mindre aktör – vilken ska man välja?

  Såväl storbankerna – som till exempel Swedbank, Nordea, SEB, Handelsbanken – som andra banker och långivare erbjuder kontokrediter. Det kan vara svårt att välja vilken aktör man vill skaffa en kontokredit hos. På grund av att deras erbjudanden, avgifter och förmåner ser olika ut kan det vara svårt att bedöma vilken som är mest förmånlig. Vi ska därför gå igenom några saker som kan vara värda att undersöka innan du bestämmer dig.

  Bankkonton

  Om du regelbundet använder bankkonton hos en storbank är det såklart en fördel att deras kontokredit kan kopplas till ett konto som du redan använder i vardagen. Med en annan bank eller långivare kanske du måste föra över det kreditbelopp du vill använda från dem till storbanken som du använder, vilket förstås är krångligare än om kontokrediten redan finns där.

  Kreditvärdighet

  Däremot kan det finnas andra aspekter som kan göra en annan långivare än din vanliga bank mer förmånlig. Exempelvis kanske det är så att du inte beviljas en kredit hos din vanliga bank på grund av en betalningsanmärkning och därför vill leta efter alternativ. Flera snabblångivare som ger ut kontokrediter kan till exempel acceptera betalningsanmärkningar om din ekonomi är ordnad i övrigt.

  Års- och kreditavgift i procent vs. uppläggnings-, uttags- och aviavgift

  En annan anledning att vända sig till en mindre aktör är att storbankerna ofta använder sig av års- eller kreditavgifter, utöver ränta. Hos till exempel Swedbank och Nordea räknas dessa ut som en procentandel av det utestående kreditutrymmet.

  Mindre långivare tenderar att snarare använda sig av uppläggnings- och aviavgifter, som dock inte beräknas i procent. En del har även uttagsavgifter och begränsningar i uttag.

  Rak amortering eller annuitetslån

  Om vi tittar på Northmills räkneexempel ovan ser vi att månadsbeloppet är detsamma under hela löptiden. Det innebär att det rör sig om ett annuitetslån. Många av storbankernas kontokrediter är däremot lån med rak amortering, vilket innebär att kostnaden för räntan i slutändan blir billigare. Däremot tillkommer ofta en annan procentuellt baserad avgift hos storbankerna, vilket i sin tur kan bli dyrt.  

  kontokredit

  Kreditkort eller kontokredit

  Förutom att avgöra om du ska söka hos en storbank eller hos en annan långivare kan det även vara rimligt att jämföra om ett kreditkort kan vara mer förmånligt än en kontokredit i ditt fall.

  Till exempel kan det vara så att fler avgifter tillkommer med kontokrediten som du är intresserad av, medan kreditkortet kommer med en högre ränta. Däremot har många kreditkort räntefria dagar, vilket innebär att du slipper betala ränta om du betalar tillbaka det utnyttjade beloppet inom tidsfristen.

  Det finns även kreditkort utan årsavgift, vilket på sätt och vis kan likställas med kontokreditens uppläggningsavgift. Det som ofta kostar pengar med kreditkort är andra typer av avgifter som gäller kontantuttag, valutaväxling, pappersfakturor, övertrassering, och så vidare. Dock finns det till exempel kort utan valutaväxlingspåslag.

  Beräkna alltid vad en viss produkt kommer att kosta dig utifrån hur du planerar att använda den. När du vill utnyttja ett visst kreditutrymme under en viss tid bör du kolla upp alla kostnader som kan tänkas dyka upp hos banken eller långivaren i fråga. Det finns kreditkort utan årsavgifter

  När det gäller just kreditkort är som sagt räntan ofta väldigt hög. Däremot kan det vara enklare att du inte behöver göra uttag till ditt kortkonto för att genomföra ett köp. Utvärdera vilka förmåner respektive kostnader som är mest avgörande för dig.

  Kontokredit utan UC

  Eftersom kontokrediter kan sägas höra under lånekategorin ”snabblån” på grund av sina förhållandevis låga belopp samt löptider finns det flera långivare som inte använder sig av UC, som till exempel Lumify och Monara.

  Om du har betalningsanmärkningar

  Det finns kreditgivare som godtar betalningsanmärkningar när du vill skaffa en kontokredit, som till exempel Brixo, Flexkontot och Ferratum.

  För att du ska beviljas en kreditlina krävs att din återbetalningsförmåga är tillräckligt god för att ha råd med krediten. Långivaren måste alltså bedöma att din kreditvärdighet är tillräckligt god, vare sig du har betalningsanmärkningar eller inte. Ferratum har till exempel satt en gräns för max sex betalningsanmärkningar som måste ha betalats för minst sex månader sedan.

  kontokredit

  Så ansöker du

  Om du i ditt fall bedömer att en kontokredit kan vara en hjälp på traven medan du får ordning på din ekonomi eller medan du bekostar särskilda utgifter är nästa steg att välja långivare och ansöka om kreditutrymmet.

  Om du vill välja någon av långivarna i listan här på sidan är det första du gör att klicka in dig på deras hemsida. Därefter ansöker du med hjälp av BankID via deras hemsida. Du fyller i nödvändiga personuppgifter, anger önskat kreditbelopp och skickar iväg. Därefter är det bara att vänta på resultatet av kreditprövningen.

  Fördelar och nackdelar

  Fördelar

  • Du betalar bara för den summa som utnyttjas
  • Extra ekonomiska resurser när du behöver det
  • Smidigare än att ta ett lån för den som behöver pengar ibland

  Nackdelar

  • Risk att man skuldsätter sig över tid om man behåller kontokrediten och använder regelbundet
  • Kan bli dyrare än kreditkort på grund av övriga avgifter
  • Om man inte har råd med något i första hand kanske ett lån inte är bästa lösningen, eftersom det alltid blir dyrare än att spara ihop själv

  Vanliga frågor

  En kontokredit är ett kreditutrymme som kopplas till ett konto. Det betyder att du har en ständig tillgång till en kredit som du kan använda vid behov.
  Kontokrediten fungerar på så vis att du kan använda dig av ditt tillgängliga kreditutrymme vid behov. Beroende på vilken långivare du har kan det finnas begränsningar för hur många uttag du kan göra per månad. Du betalar ränta för den del av krediten som du utnyttjar. Ofta tillkommer även andra avgifter.
  Ja, det kan du. Det finns långivare som ger ut kontokrediter som accepterar betalningsanmärkningar, som till exempel Brixo. Huruvida din ansökan beviljas beror på hur långivaren bedömer din kreditvärdighet.