Spärra personnummer

Hur mycket vill du låna?

Du kan spärra ditt personnummer av flera olika anledningar. Exempelvis för att begränsa dina egna lånemöjligheter hos olika kreditgivare eller som ett sätt att sätta koppel på sig själv. Du kan även spärra ditt personnummer för att förhindra att någon annan tar ett lån i ditt namn.

När du ska identifiera dig för långivare är det ditt personnummer du använder. Det är även personnumret som är grunden för långivaren när de begär ut en kreditupplysning på dig. Kreditupplysningsbolaget använder sedan ditt personnummer när de samlar ihop fakta om din ekonomiska situation. Vid alla ekonomiska transaktioner behöver du ditt personer idag samt i många andra sammanhang för att identifiera dig.

Spärra personnummer för ID-kapning

Eftersom ditt personnummer kan användas till många olika saker bör du vara försiktig men vem du lämnar ut ditt personnummer till. Även om det krävs mer än bara ditt personnummer för att orsaka stor skada så är ändå personnumret det första du bör skydda.

Om någon använder dina uppgifter kan det handla om ID-kapning. Det kan vara en person som använder ditt namn, adress eller personnummer för att beställa varor. Dessa hämtar personen sedan ut varan med ett falskt eller stulet ID. ID-kapning kan även handla om saker som att beställa betalkort, ta lån, använda speltjänster eller handla varor på kredit. Det kan även vara så att personen får information som är känslig och som ingen annan än du bör ha tillgång till.

På polisens hemsida kan du läsa mer om identitetsintrång och vad du kan göra för att förhindra och försvåra för andra att få tillgång till dina uppgifter. Om du vill begränsa dina möjligheter att ta lån eller för andra att kapa din identitet ska du se till att spärra ditt personnummer för lån. Vi har samlat all information du behöver.

Kvinna pratar i telefon


Spärra personnummer hos långivare

Alla långivare av smslån och andra typer av lån är skyldiga att på begäran spärra personnummer för befintliga. När långivaren har gjort detta finns inte längre någon möjlighet att ta ett lån hos långivaren med dina uppgifter. Oftast räcker det med att skicka ett e-post eller ringa in till kundtjänst för att spärra sitt personnummer. Det finns ett fåtal långivare där en vidimerad ID-handling behöver skickas in.

Utöver syftet att skydda dig från att obehöriga tecknar lån i ditt namn, så är åtgärden att spärra sitt personnummer hos en långivare är ett mycket effektivt sätt för dig som inte vill riskera att dina lån ”springer iväg”. Det vill säga att spärra personnumret förhindrar att du har flera olika lån hos flera olika långivare som riskerar att glömmas bort, ju färre lån du har utspridda, desto lättare blir det för dig att hålla koll på dem.

Det finns idag en stor mängd aktörer på marknaden som erbjuder SMS-lån och det krävs en hel del e-postmeddelanden eller telefonsamtal för att spärra personnumret för smslån. Ett tips är att skriva ett e-postmeddelande som du skickar till alla långivare du vill spärra dig hos. Se till att skriva in personnummer och telefonnummer i meddelandet. Om det krävs vidare insatser från din sida kommer långivaren att höra av sig. Du kan antingen spärra dig hos samtliga långivare eller hos kreditbolag som erbjuder smslån.


Blockera hos långivare


Spärra kreditupplysning hos kreditupplysningsföretag

Om du vill spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretag behövs lite mer. Du måste först och främst misstänka att din identitet blivit stulen. Därefter ska du göra en polisanmälan. Om ditt personnummer då används finns din polisanmälan som grund i eventuella försäkringsfrågor som kan uppstå om obehöriga använder ditt personnummer.

När du vill spärra personnummer hos UC eller spärra kreditupplysning hos något annat kreditupplysningsföretag såsom Creditsafe och Bisnode ska du ta kontakt med kreditupplysningsföretaget och anmäla att du vill spärra personnumret. Genom detta spärras både personnummer och kreditupplysning tillfälligt i 14 dagar (tillfällig bedrägerispärr). För att spärren ska kunna förlängas måste du skicka in en kopia av polisanmälan. Kreditupplysningsföretaget registrerar då en bedrägerispärr som gäller i upp till fem år.

De fem största kreditupplysningsföretagen i Sverige är

  • UC AB
  • Creditsafe i Sverige AB
  • Bisnode Kredit AB
  • Sergel Kredittjänster AB
  • Syna AB

Det är klokt att spärra personnummer och kreditupplysning hos alla dessa fem aktörer. Nedan finner du kontaktuppgifter till dessa.

UC (Upplysningscentralen):
Telefon: 08-670 90 00
E-post: info@uc.se
Sergel Kredittjänster AB:
Telefon: 0771-31 02 00
E-post: info@sergel.com
Creditsafe:
Telefon: 031 – 725 50 00
E-post: info@creditsafe.se
Bisnode Kredit:
Telefon: 08-519 013 60
E-post: kredit.se@bisnode.com
Syna:
Telefon: 040-25 85 00
E-post: support@syna.se

Läs här om hur du skyddar dig mot identitetstölder och bedrägerier

Utforska Sveriges lånelandskap med oss, din pålitliga jämförelsetjänst. Med 20,000 användare varje månad och över 30 års samlad erfarenhet, hjälper vi dig hitta de bästa lånen och ger insikter om budgetering och investeringar. Starta din väg mot smartare ekonomiska beslut.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden