Identitetsstöld och bedrägeri

Hur mycket vill du låna?

Identitetsstölder blir tyvärr allt mer vanliga. En anledning är att det idag på elektronisk väg ganska enkelt går att bereda sig tillgång till andras personuppgifter, kontouppgifter, med mera. Det mer traditionella sättet att kapa någons identitet, det vill säga genom att stjäla körkort/ID-kort och bankkort ökar tyvärr också. Det är viktigt att skydda sig mot identitetsstöld och därigenom minimera risken för att utsättas för bedrägerier. Här kan du läsa mer om vad som kan hända vid identitetsstöld, hur du kan skydda dig mot identitetsstöld samt vad du ska göra om olyckan ändå är framme.

Nätfiske


Identitetsstöld – vad kan hända?

Om någon får tag på uppgifter med vilka personen kan utge sig för att vara du, kan en hel mängd komplikationer uppstå. Dessa komplikationer kan medföra att du drabbas av stora ekonomiska förluster. Dessutom är det självklart obehagligt att veta att det är någon som utnyttjar dig för sin egen personliga vinnings skull. Följande är exempel på vad som kan hända vid identitetsstöld.

En bedragare kan:

 • ansöka om att låna pengar, så som smslån, i ditt namn
 • köpa varor och tjänster på nätet i ditt namn
 • köpa varor på avbetalning i fysiska butiker
 • använda dina uppgifter för att skapa konton på speltjänster
 • ansöka om kreditkort

Skydda dig mot identitetsstöld

För att skydda dig mot identitetsstöld ska du vara vaksam både i verkliga livet och på nätet. Sunt förnuft ska råda och det skadar inte om du tänker till både en och två gånger innan du kommunicerar någon slags uppgift som kan kopplas till dig personligen. Här är ett antal exempel på hur du kan skydda dig både ”offline” och online.

 • Öppna inte e-post från okända avsändare, klicka inte på länkar som du inte är säker på och fyll aldrig i känslig information om du inte är helt säker på avsändaren.
 • Om inloggningssidan för din internetbank ser annorlunda ut jämfört med tidigare, logga inte in utan stäng ned webbläsaren och gör en kontroll för virus, phishing och spam.
 • Använd olika lösenord för olika webbplatser och var noga med att välja lösenord som är svåra att gissa.
 • Handla inte på shoppingsidor på nätet som inte presenterar fullständig företagsinformation.
 • Se till att det endast är du som kan komma åt din post i brevlådan.
 • Förvara plånboken säkert när du är ute.
 • Spara inte bankuppgifter, lösenord med mera i mobiltelefonen.

Om olyckan är framme

Om du upptäcker att någon utger sig för att vara du, i verkliga världen eller på nätet, genom att använda dina personuppgifter, ska du omedelbart anmäla detta till Polisen på telefon 114 14 eller genom att besöka din närmaste polisstation. Du kan anmäla både identitetsstölden i sig och eventuella bedrägerier (köp av varor i ditt namn, ansökan om krediter i ditt namn, med mera).

Om Polisen anser att det finns skäl att gå vidare med ansökan görs en brottsutredning och sedan kan åtal eventuellt väckas. Oavsett om Polisen tar ärendet vidare eller inte finns det några saker som du måste göra själv, och detta givetvis så fort som möjligt. Det handlar om att:

 1. Kontakta banker och kreditkortsföretag för att spärra dina kort
 2. Ringa Skatteverket och granska den folkbokföringsadress som finns angiven för dig och dina närmaste
 3. Bestrida fakturor (läs mer här om hur du ska gå tillväga)
 4. Spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretag (det är kostnadsfritt)
 5. Kontakta Svensk Adressändring och kontrollera så att någon eftersändning av post inte är begärd.

Skaffa e-legitimation

Det är långt ifrån alla som har e-legitimation. Saknar du e-legitimation men funderar på att skaffa det så finns det många olika sätt att gå tillväga på. Genom att följa länken här nedan så kommer du till vår kompletta guide för e-legitimation. Följer du den steg för steg så har du din alldeles egen e-legitimation tillgänglig på mobilen eller datorn inom kort.

Läs om hur du skyddar dig med e-legitimation här

Utforska Sveriges lånelandskap med oss, din pålitliga jämförelsetjänst. Med 20,000 användare varje månad och över 30 års samlad erfarenhet, hjälper vi dig hitta de bästa lånen och ger insikter om budgetering och investeringar. Starta din väg mot smartare ekonomiska beslut.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden