Utbetalning av lån

Hur mycket vill du låna?

Utbetalningen när du lånar pengar tar olika lång tid beroende på vilken typ av lån det handlar om. Ett smslån kan oftast betalas ut kort efter ansökan blivit godkänd. I vissa fall kan utbetalningen dock dröja. Oftast beror det på att du som låntagare inte har samma bank som den långivare du har valt att teckna lånet hos. Då kan det ta upp till ett par dagar innan pengar kommer in på ditt konto.

Önskat lån
När vill du betala tillbaka?
Lån anpassade för dig

För privatlån tar det oftast några bankdagar innan du kan disponera över pengarna. Samtidigt finns skillnader mellan olika långivare och i slutändan är det långivarens respektive bankens rutiner som i huvudsak avgör när du får tillgång till dina pengar. Frågan om utbetalningar är inte helt enkel, men här får du en guide med det mesta du behöver veta.

I den här artikeln kan du läsa mer om utbetalning av smslån, utbetalning av privatlån samt hur det går till med utbetalningar av smslån hos bankerna:

Utbetalning

Utbetalningar av smslån

Med smslån kan du låna små belopp under en kortare tid. Eftersom det gäller små belopp är själva ansöknings- och handläggningsprocessen oftast snabb och enkel. Efter att långivaren gjort en kreditupplysning och du skrivit på låneavtalet (vid godkänd ansökan) betalas pengarna ut. Hur lång tid det tar för pengarna att nå ditt bankkonto beror på vald långivare.

Många smslångivare erbjuder direktutbetalning till de största bankerna. De har då ett samarbete med dem som gör att tiden för överföring av pengarna kan förkortas, oftast till samma dag. Det gäller även för smslån utan UC och smslån med betalningsanmärkningar.

Det är dock inte en regel att smslångivare har direktutbetalning. I andra fall kan utbetalningstiden vara 1-3 bankdagar. Det spelar också roll när på dagen en ansökan kommer in eftersom den måste hinna handläggas innan kundtjänst stänger för dagen.


Utbetalningar av privatlån

För privatlån, lån utan säkerhet, på belopp på upp till 600 000 kronor är utbetalningstiden normalt 1-3 bankdagar. Exakt tid avgörs av vem långivaren är, när du ansöker (ansökningar handläggs normalt bara under vardagar) samt hur du väljer att underteckna av avtalet.

En av anledningarna till att utbetalningar av privatlån oftast tar längre tid än utbetalningar av smslån är att privatlån gäller större lånebelopp. När du har ansökt om ett privatlån kommer en handläggare först att pröva din ansökan. Det är uppgifter i din kreditupplysning samt de uppgifter du själv lämnar som ligger till grund för kreditkontrollen. Själva granskningen behöver inte ta så lång tid och du får ofta ett preliminärt svar direkt. Behövs ytterligare info kan handläggningen dock dröja.

Innan utbetalning kan ske måste du underteckna ett skuldebrev. En del långivare arbetar fortfarande på det gamla sättet med fysiska avtal. Med den modellen skickas låneavtalet med posten och du ska då skriva under och skicka tillbaka avtalet. Först när det påskrivna skuldebrevet är långivaren tillhanda kan utbetalning ske. Signerar du i stället digitalt på långivarens webbplats via exempelvis BankID påskyndas processen.


Swedbank

Swedbank är en av de mest använda bankerna för privatkunder i Sverige och det gör att flera långivare för smslån har konton i just Swedbank för att kunna göra direktöverföringar. Swedbank är emellertid inte en lika vanlig aktör hos långivarna.

För att direktutbetalning ska vara möjligt som låntagare med konto hos Swedbank behöver alltså långivaren ha ett avtal med Swedbank. Direktutbetalningen gäller då även kvällar och helger förutsatt att kundtjänst har öppet vid ansökan.


Handelsbanken

Det är ett tiotal långivare som har sina konton i Handelsbanken för att kunna göra direktbetalningar till privatkonton i banken. Bland långivarna märks till exempel de som ingår under Risicums respektive 4finance Groups paraply. För att direktutbetalning ska vara möjligt som låntagare med konto hos Handelsbanken behöver långivaren ha ett avtal med banken.


Nordea

Nordea är den bank i vilken de flesta långivare har transaktionskonton. I den samling långivare som erbjuder direktöverföring via Nordea finns både stora och små långivare. För att direktutbetalning ska vara möjligt som låntagare med konto hos Nordea behöver långivaren ha ett avtal med banken.


SEB

SEB är inte det första valet för finansbolag och kreditinstitut som erbjuder smslån. Det finns emellertid ett par stycken som har transaktionskonton i banken. För att direktutbetalning ska vara möjligt som låntagare med konto hos SEB behöver långivaren ha ett avtal med banken.


Hitta långivare som erbjuder smslån på helger och kvällar.

Utforska Sveriges lånelandskap med oss, din pålitliga jämförelsetjänst. Med 20,000 användare varje månad och över 30 års samlad erfarenhet, hjälper vi dig hitta de bästa lånen och ger insikter om budgetering och investeringar. Starta din väg mot smartare ekonomiska beslut.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden