Allt om Mikrolån

Hur mycket vill du låna?

Om du behöver låna en mindre summa pengar så kan ett mikrolån vara något för dig. Fördelen är att man enkelt kan ansöka om ett mikrolån online och få svar redan inom några minuter. Nackdelen är att mikrolån ofta kommer med en högre ränta än exempelvis privatlån.

Vad är ett mikrolån

Ett mikrolån kan jämföras med ett snabblån eller ett smslån. Som man hör på namnet, mikrolån, så innebär detta lån att man lånar en mindre summa pengar. Oftast lånar man mellan 500 och 10 000 kr och man lånar denna summa med en kort löptid. Det går även att finna långivare som erbjuder högre summor till längre löptider, upp till ett år.

Ett mikrolån är ett av det enklaste lånen du kan ta. Summan är låg och återbetalningstiden är oftast kort, men tänk på att det är en högkostnadskredit!

Ett mikrolån är bra att ta om man har hamnat i en oförutsedd ekonomisk knipa och behöver låna en mindre summa pengar för att lösa den situation som uppstått. Man ska dock endast ta ett mikrolån om man är säker på att man kommer klara av att betala tillbaka lånet plus dess kostnader inom utsatt tid. Om inte så riskerar man att sätta sig själv i ännu större ekonomisk knipa genom att låna pengar.

Ett mikrolån kan tas om man har fått en trasig tand eller om man bilen akut måste repareras. Det ska inte tas för shopping eller för att täcka andra onödiga utgifter.

Jämför mikrolån direkt

Mikrolån

Krav för att få mikrolån

För att en långivare ska godkänna ett mikrolån online så krävs det att man som låntagare uppfyller vissa krav med sin ansökan. Det finns en rad krav man måste uppnå:

• Åldersgräns
• God återbetalningsförmåga
• Kreditupplysning
• Koll av betalningsanmärkningar

Dels måste man ha fyllt 18 år och därmed uppnått myndighetsstatus och vara en svensk medborgare. Man måste dessutom kunna påvisa att man har en deklarerad inkomst så att långivaren ser att man har en god återbetalningsförmåga. Långivaren vill säkerställa att pengarna blir tillbakabetalda.

Långivaren kommer undersöka den potentiella låntagarens ekonomi och även begära en kreditkoll för att se så ingen skuldkonto eller någon tvist hos Kronofogden finns. Det varierar mellan olika långivare om de godkänner betalningsanmärkningar eller ej.

Att välja mikrolån

Det finns en mängd långivare som man kan ansöka om ett mikrolån hos. Det enklaste är oftast att navigera online för att finna den långivare som uppfyller ens krav bäst.

Ett gott råd är att jämföra olika långivare mot varandra istället för att ta den första man finner. Olika långivare kommer med olika krav och kostnader. En del långivare tar ut extra kostnader såsom uppläggningsavgifter och avi-avgifter. Dessutom skiljer sig den effektiva räntan mellan de olika långivarna.

Jämför de bästa alternativen för mikrolån vad gäller den totala kostnaden. Det är bättre att ansöka hos ett fåtal långivare än hos många i och med den stundande kreditkollen.

Välj mikrolån med lägst ränta

Vänner på stranden

Mikrolån med betalningsanmärkning

Om man skulle ha en betalningsanmärkning så kan det uppstå problem att ansöka om ett lån. Många långivare godkänner anmärkningar, men då måste man bevisa att man har en i övrigt stark ekonomi och dessutom riskerar man att få högre ränta.

Det sker en enskild bedömning av om du kan få mikrolån med betalningsanmärkningar. Det som bedöms är hur gamla de är, vilka belopp de uppgår till och hur stort antal anmärkningar man som låntagare har.

Mikrolån utan UC

När man ska ansöka om ett mikrolån så brukar de flesta långivare vilja göra en kreditkoll för att undersöka låntagarens ekonomiska tillstånd. En kreditkoll gör man för att säkerställa låntagarens återbetalningsförmåga.
Det finns många långivare som inte gör sin kreditupplysning genom UC, kort för Upplysningscentralen. Det innebär då att det är ett mikrolån utan UC.

Upplysningscentralen är ett företag som ägs av ett flertal banker och detta företag samlar och säljer kreditinformation. Istället använder sig många långivare av företag vars kontroller så att det blir ett mikrolån utan UC. Det är alltså möjligt att ansöka om mikrolån utan UC, bara man undersöker att den långivare man ansöker hos ej samarbetar med UC.

Ansöka om mikrolån

Att ansöka om mikrolån är mycket enkelt och brukar gå på ett par minuter. Det allra enklaste är att skicka in sin ansökan på internet via långivarens hemsida. Man får då fylla i hur mycket man önskar att låna och sina personliga uppgifter.

Man brukar få ett preliminärt besked direkt när man skickat in sin ansökan och sedan dröjer det inte lång tid innan det slutgiltiga svaret kommer. Ofta brukar en handläggare kolla igenom ens ansökan för att se så att den ser okej ut. Det är inte ofta man får totalt nej på sin låneansökan, dock kan man behöva ändra det belopp som man ansöker om.

Vill långivaren endast erbjuda ett mindre belopp så brukar de informera om vilket belopp de erbjuder i svaret man mottar.

Kvinna och kaffe

Ansöka om flera mikrolån

Det är bra att känna till att oftast kan man bara ha ett mikrolån hos en långivare.innan detta är återbetalt så kan man inte ansöka om ytterligare ett.

Dock kan man ansöka om fler mikrolån hos andra långivare. Om man dock har ett behov av att ansöka om ett flertal mikrolån så är det en god idé att istället söka rådgivning hos sin bank för hur man ska lägga upp sin ekonomi. Mikrolån bör inte vara en regelbunden lösning på en ostabil ekonomi utan endast på akuta problem.

Jämför mikrolån nu

Återbetala ett mikrolån

Då ett mikrolån består av en mindre summa pengar så brukar löptiden vara väldigt kort. Det är något fördelaktigt, för ju kortare löptiden är, ju billigare blir nämligen låneavgiften. För att kunna återbetala sitt mikrolån måste man dock se till så att man har en tillräckligt god ekonomi för att följa den korta och intensiva återbetalningsplanen.

Om man inte lyckas följa återbetalningsplanen och betala fakturorna i tid så får man ganska fort en betalningspåminnelse som kommer med en hög kostnad. Efter det så skickas ärendet snart iväg till Kronofogden där man riskerar att få en betalningsanmärkning eller ännu värre, ett skuldkonto.

Innan man ansöker om ett mikrolån är det därför mycket viktigt att man säkerställer att ens ekonomi klarar av det korta lånet. Det är bra om man budgeterar för återbetalningen redan innan man tar ett lån.

Ränta och löptid för mikrolån

Ett mikrolån har oftast en kort löptid. Man lånar en mindre summa pengar som snabbt ska betala tillbaks. Löptiden för ett mikrolån brukar vara 30, 60 eller 90 dagar.

Man får då en faktura hemskickad, alternativt om man använder automatiskt dragning från ens bankkonto, varje månad. Det är mycket viktigt att man betalar sin faktura i tid för att inte riskera extra kostnader.

När man väljer mikrolån så är det viktigt att leta efter ett lån som ger dig en låg totalkostnad. Det är bra att ha en så låg effektiv ränta på sitt lån som möjligt. Då kommer nämligen den totala kostnaden för lånet att bli mindre.

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av exklusiva låneerbjudanden. Som välkomstgåva får du våra bästa tips för en god kreditvärdighet – direkt till din inkorg!