Bensinkort

Hur mycket vill du låna?

Med ett bensinkort, eller tankkort, kan du få både billigare bränsle och rabatter på dina köp. Det är vanligt med erbjudanden om till exempel gratis kaffe när du använder bensinkort. Nedan har vi samlat all information du kan tänkas behöva när du vill ansöka om det för dig bästa kreditkortet med rabatt på drivmedel.

Hitta ditt perfekta kreditkort

Ta mig till alla kreditkort

Vanliga fördelar med bensinkort

De flesta tänker nog på billigare bensin när de tänker på bensinkort. Det är också den främsta fördelen med att välja ett klassiskt bensinkort som kreditkort. Du får rabatt hos det bensinbolag som utfärdat kortet och du kan fylla tanken utan att behöva betala för det där och då.

Med ett kreditkort hos ett bensinföretag kan du med andra ord tanka oavsett hur tomt det är på ditt vanliga konto. Det kan vara en fördel, då du kan vara säker på att inte bli strandad någonstans på grund av ett bensinstopp. Men kom ihåg att du måste kunna betala fakturan när den dyker upp. Du får då en tydlig översikt av dina olika inköp och tankningar.

Rabatt på bensin och diesel

Det här är alltså den stora anledningen till att de festa väljer ett bensinkort: de vill ha billigare drivmedel. Även om kortet kallas bensinkort så får du rabatt även på diesel och andra drivmedel. Bensinkort kallas även för tankkort.

Det är inte ovanligt att du får mellan 10-25 öre rabatt per liter. Hur stor rabatt du får beror till stor del på vilken bensinstation du valt. Det kan även variera inom en och samma kedja och beror då på om du tankar på en bemannad eller en obemannad station, vanligen får du mer rabatt om du tankar på en bemannad station. Det beror på att bensinen oftast är något dyrare på bemannade stationer.

Ett kreditkort som inte är ett klassiskt bensinkort, men som ändå ger rabatt på drivmedel är re:member flex. Rabatten som ligger på 15 öre per liter gäller hos Preems bemannade stationer. Fördelen med att välja detta kort är att du även kan dra nytta av kortets andra fördelar, som rabatt hos 300 olika webbutiker.

Tanka med ett bensinkort med kredit

En bonustrappa – flera tankkort

Ju mer du tankar inom kedjan du valt ett bensinkort ifrån desto högre upp på bonustrappan kommer du att hamna. Det innebär att om du tankar mycket så får du fler förmåner. Ett bra sätt att nyttja det här är genom att ansluta flera kort till samma kreditkonto hos bensinkedjan.

I många fall är det flera i familjen som tankar och då kan ni tillsammans samla allt ni tankar till samma bonus. I en familj med två vuxna och flera barn kan det finnas både flera bilar som tankas, men även mopeder, A-traktorer och fordon som används som hobby.

Tillsammans kommer ni fortare upp i en högre bonus.

Bonus på köp i butik

Det är fortfarande relativt vanligt att bensinstationer har mackar eller små butiker i anslutning till sina bensinstationer. Där kan man ofta få hjälp med bildelar, enklare mat, dryck och annat.

När du handlar i bensinmackarnas butiker får du med ett tankkort vanligtvis en bonus på 0,5 till 1 % av det handlade värdet, men det kan variera mellan de olika tankkorten. För bonusen du samlar in får du ofta kuponger eller värdecheckar som du kan använda på någon av kedjans stationer. Vissa kort ger även cashback, eller återbäring, direkt in på kontot.

En av nackdelarna med bensinkort är att du inte får denna bonus när du tankar hos någon annan kedja än den som utfärdat kortet.

Erbjudanden i butikerna

Andra vanliga fördelar med bensinkort är att du kan få rabatter när du handlar i butiken på bemannade bensinstationer. Vanliga rabatter är att du får var sjätte kopp kaffe gratis, en glass om du tvättar bilen eller en dricka på köpet när du handlar en måltidsmeny.

Ibland finns även bonusar som 2 läsk till priset av 1.

Ränta på kreditkort på bensinstationer

Många tankkort bygger på att det är ett kreditkort. När du tankar eller handlar på bensinstationer med ett bensinkort med kredit samlas alla dina köp till en klumpsumma som faktureras senare. Ofta faktureras dessa månadsvis. En av nackdelarna med bensinkort är att det ofta är en dyr kredit om man väljer att skjuta upp betalningen eller inte betalar i tid.

Det är alltså inte ekonomiskt att använda sig av ett bensinkort med kredit för att skjuta upp betalningen varje månad. Du bör därför betala av hela din skuld varje månad och endast nyttja krediten över tid i nödfall.

Kompletterande reseförsäkring med kreditkort

Som med många andra kreditkort följer vanligen en förmånlig reseförsäkring med om du betalar resan med kreditkortet. Vad denna försäkring täcker beror till stor del på vilket kreditkort du väljer. Varje kort har sina egna villkor vilket gör att fördelarna mellan de olika korten skiljer sig åt. Det är därför viktigt att du jämför kreditkorten innan du ansöker.

Några saker som är vanliga att få hjälp med av sin reseförsäkring är om planet är försenat eller om ditt bagage försvinner under resan. En annan vanlig anledning till att använda ett kreditkort vid betalning av resan är för att du kan få hjälp med självrisken när du hyr bil.

Vilket är det bästa bensinkortet med kredit?

Vilket bensinkort som är bäst för dig är väldigt individuellt. Det är många saker som kan påverka vilket tankkort du bör välja för att få ut så mycket som möjligt av kortet.

Det första du behöver göra är att se över vilka bensinstationer du använder mest och vilka som finns i din närhet. Kanske tankar du av vana på en station fast du har en annan som skulle vara mer förmånlig i närheten?

När du har bestämt dig för vilka alternativ du har är det dags att jämföra deras kreditkort. Där behöver du bestämma dig för vilka av förmånerna som är viktigast. Är det viktigaste att du får en hög rabatt när du tankar eller att du får en hög cashback?

Andra saker som kan påverka är om du reser ofta. Om du exempelvis har stuga i en annan del av landet eller hälsar på din släkt ofta bör du se över vilka bensinstationer som finns i närheten.

När du valt ett bensinkort med kredit från ett bensinbolag så bör du i största möjliga mån välja att tanka på den bensinkedjan.

Bensinkort utan kredit samt kopplade bankkort

Flera av drivmedelskedjorna erbjuder förutom kreditkort även bensinkort utan kredit. Detta är vanliga betalkort som du måste ha pengar på från början för att kunna nyttja. Du kan alltså inte samla alla dina köp på en faktura att betala under nästkommande månad, men du kan fortfarande ta del av bensinstationens bonusprogram.

Ett tredje alternativ för att samla bonus är att ansluta ditt vanliga bankkort eller kreditkort till bensinkedjornas bonusprogram. Det är dock inte alla kedjor som ger detta som ett alternativ.

Jämför kreditkort med rabatt på drivmedel

Utforska Sveriges lånelandskap med oss, din pålitliga jämförelsetjänst. Med 20,000 användare varje månad och över 30 års samlad erfarenhet, hjälper vi dig hitta de bästa lånen och ger insikter om budgetering och investeringar. Starta din väg mot smartare ekonomiska beslut.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden