Bensinkort

Hur mycket vill du låna?

Med ett bensinkort, eller tankkort, kan du få både billigare bränsle och rabatter på dina köp. Det är vanligt med erbjudanden om till exempel gratis kaffe när du använder bensinkort. Nedan har vi samlat all information du kan tänkas behöva när du vill ansöka om det för dig bästa kreditkortet med rabatt på drivmedel.

Hitta ditt perfekta kreditkort

Ta mig till alla kreditkort

Så väljer du rätt bensinkort

Att välja rätt bensinkort kan vara ett effektivt sätt att spara pengar på bensin och få bonus på dina andra inköp. När du tankar med ett sådant kort får du inte bara rabatt på drivmedel, utan oftast tillgång till flera fördelar som erbjudanden och rabatter i anslutna butiker. Det är också möjligt att hitta kort som kombinerar bonusprogram med respektabla kreditsummor och attraktiva villkor, som till exempel reseförsäkring som kan ge extra trygghet.

Det bästa bensinkortet för dig beror på dina vanor och behov. Det finns flera alternativ att överväga: kort som enbart är till för bensinköp och de som är kopplade till kreditkort med bredare användningsområden. Varje kort erbjuder olika nivåer av bonus och rabattstrukturer, så det lönar sig att jämföra dem för att maximera dina förmåner.

Nyckelinsikter

 • Ett bensinkort kan ge rabatt på drivmedel samt bonus på övriga köp.
 • Många bensinkort inkluderar extra fördelar som erbjudanden i butik och reseförsäkring.
 • Det är viktigt att välja rätt bensinkort baserat på individuella behov och konsumentvanor.

Vanliga fördelar med bensinkort

De flesta tänker nog på billigare bensin när de tänker på bensinkort. Det är också den främsta fördelen med att välja ett klassiskt bensinkort som kreditkort. Du får rabatt hos det bensinbolag som utfärdat kortet och du kan fylla tanken utan att behöva betala för det där och då.

 • Rabatterat pris på bensin: Genom att använda bensinkort får du rabatt hos det bensinbolag som utfärdat kortet.
 • Förskjutna betalningar: Tanka nu och betala senare. Detta ger dig flexibilitet i din ekonomi och gör att du inte behöver oroa dig för att bilen stannar på grund av tomt bränsletank.
 • Bättre överblick av utgifter: Ett bensinkort hjälper dig att hålla koll på dina utgifter för bilen. Varje månad får du en faktura som visar dina inköp och tankningar.

Med ett kreditkort hos ett bensinföretag kan du med andra ord tanka oavsett hur tomt det är på ditt vanliga konto. Det kan vara en fördel, då du kan vara säker på att inte bli strandad någonstans på grund av ett bensinstopp. Men kom ihåg att du måste kunna betala fakturan när den dyker upp. Du får då en tydlig översikt av dina olika inköp och tankningar.

Rabatt på bensin och diesel

Det här är alltså den stora anledningen till att de flesta väljer ett bensinkort: de vill ha billigare drivmedel. Även om kortet kallas bensinkort så får du rabatt även på diesel och andra drivmedel. Bensinkort kallas även för tankkort.

Det är inte ovanligt att du får mellan 10-25 öre rabatt per liter. Hur stor rabatt du får beror till stor del på vilken bensinstation du valt. Det kan även variera inom en och samma kedja och beror då på om du tankar på en bemannad eller en obemannad station, vanligen får du mer rabatt om du tankar på en bemannad station. Det beror på att bensinen oftast är något dyrare på bemannade stationer.

Exempel på rabatter:

 • Bemannade stationer: Högre rabatt
 • Obemannade stationer: Lägre rabatt

Ett kreditkort som inte är ett klassiskt bensinkort, men som ändå ger rabatt på drivmedel är re:member flex. Rabatten som ligger på 15 öre per liter gäller hos Preems bemannade stationer. Fördelen med att välja detta kort är att du även kan dra nytta av kortets andra fördelar, som rabatt hos 300 olika webbutiker.

Tanka med ett bensinkort med kredit

För att maximera din besparing, överväg vilken typ av station du tankar på regelbundet och vilket kort som erbjuder de mest fördelaktiga villkoren för just dina behov.

En bonustrappa – flera tankkort

Ju mer du tankar inom kedjan du valt ett bensinkort ifrån desto högre upp på bonustrappan kommer du att hamna. Det innebär att om du tankar mycket så får du fler förmåner. Ett bra sätt att nyttja det här är genom att ansluta flera kort till samma kreditkonto hos bensinkedjan.

I många fall är det flera i familjen som tankar och då kan ni tillsammans samla allt ni tankar till samma bonus. I en familj med två vuxna och flera barn kan det finnas både flera bilar som tankas, men även mopeder, A-traktorer och fordon som används som hobby.

Tillsammans kommer ni fortare upp i en högre bonus.

Med varje tankning närmar du dig högre nivåer av belöningar genom en bonustrappa erbjuden av bensinkortet. Ju mer bränsle du förbrukar, desto fler förmåner får du tillgång till. Effektivisera bonusinsamlingen genom att koppla flera tankkort till ditt kreditkonto hos samma bensinkedja.

Så maximerar du bonusen:

 • Flera Kort: Anslut fler an kort till ett kreditkonto för att samla bonuspoäng gemensamt.
 • Familjen Samlar: Låt hela familjens bränsleförbrukning bidra till samma bonustrappa.
 • Ökad Hastighet: Ju fler personer som bidrar, desto snabbare klättrar ni på bonustrappan.

Tänk på att allt från personbilar till mopeder och hobbyfordon kan inkluderas för att samla bonus. Genom att göra detta kan en storfamilj med flera fordon snabbt nå de mest attraktiva förmånerna tillsammans.

Bonus på köp i butik

Det är fortfarande relativt vanligt att bensinstationer har mackar eller små butiker i anslutning till sina bensinstationer. Där kan man ofta få hjälp med bildelar, enklare mat, dryck och annat.

När du handlar i bensinmackarnas butiker får du med ett tankkort vanligtvis en bonus på 0,5 till 1 % av det handlade värdet, men det kan variera mellan de olika tankkorten. För bonusen du samlar in får du ofta kuponger eller värdecheckar som du kan använda på någon av kedjans stationer. Vissa kort ger även cashback, eller återbäring, direkt in på kontot.

En av nackdelarna med bensinkort är att du inte får denna bonus när du tankar hos någon annan kedja än den som utfärdat kortet.

Vid köp i butiker hos bensinstationer, erbjuds ofta en bonus när du använder ett specifikt tankkort. Bonusen varierar, men vanligt är:

 • Bonusprocent: 0,5 – 1% av köpesumman
 • Bonusform: Kuponger eller värdecheckar användbara vid stationerna

Bonusalternativ:

 • Vissa kort innefattar cashback, som återbetalas direkt till ditt konto.

Notera att bonusen gäller endast vid användning av kortet vid kedjans egna stationer. Vid köp hos andra kedjor erhålls ingen bonus.

Erbjudanden i butikerna

Andra vanliga fördelar med bensinkort är att du kan få rabatter när du handlar i butiken på bemannade bensinstationer. Vanliga rabatter är att du får var sjätte kopp kaffe gratis, en glass om du tvättar bilen eller en dricka på köpet när du handlar en måltidsmeny.

Exempelvis:

 • Kaffe: Få var sjätte kopp gratis.
 • Tvätt: Tvätta bilen, få en glass utan kostnad.
 • Måltidsmeny: Få en extra dryck på köpet.
 • Drycker: Ibland, 2 för priset av 1.

Ränta på kreditkort på bensinstationer

Många tankkort bygger på att det är ett kreditkort. När du tankar eller handlar på bensinstationer med ett bensinkort med kredit samlas alla dina köp till en klumpsumma som faktureras senare. Ofta faktureras dessa månadsvis. En av nackdelarna med bensinkort är att det ofta är en dyr kredit om man väljer att skjuta upp betalningen eller inte betalar i tid.

Det är alltså inte ekonomiskt att använda sig av ett bensinkort med kredit för att skjuta upp betalningen varje månad. Du bör därför betala av hela din skuld varje månad och endast nyttja krediten över tid i nödfall.

Tankkort som fungerar som kreditkort låter dig samla alla köp på stationen till en månadsfaktura. Betalningsalternativ inkluderar:

 • Full betalning varje månad: Undvik extra avgifter.
 • Delbetalning: Ränta tillkommer, vilket gör krediten kostsam.
BetalningsalternativEkonomiskt Försvarbart
Full betalningJa
DelbetalningNej

Tips! Använd krediten endast i nödfall för att undvika höga räntekostnader.

Vilket är det bästa bensinkortet med kredit?

Vilket bensinkort som är bäst för dig är väldigt individuellt. Det är många saker som kan påverka vilket tankkort du bör välja för att få ut så mycket som möjligt av kortet.

Det första du behöver göra är att se över vilka bensinstationer du använder mest och vilka som finns i din närhet. Kanske tankar du av vana på en station fast du har en annan som skulle vara mer förmånlig i närheten?

När du har bestämt dig för vilka alternativ du har är det dags att jämföra deras kreditkort. Där behöver du bestämma dig för vilka av förmånerna som är viktigast. Är det viktigaste att du får en hög rabatt när du tankar eller att du får en hög cashback?

Andra saker som kan påverka är om du reser ofta. Om du exempelvis har stuga i en annan del av landet eller hälsar på din släkt ofta bör du se över vilka bensinstationer som finns i närheten.

När du valt ett bensinkort med kredit från ett bensinbolag så bör du i största möjliga mån välja att tanka på den bensinkedjan.

För att hitta det bästa bensinkortet med kredit är det avgörande att identifiera vilka bensinstationer som du besöker regelbundet. Nedan följer några punkter att beakta:

 • Geografisk täckning: Kontrollera om det finns specifika bensinstationer som ligger nära dig eller längs sträckor du ofta reser. Välj ett kort från en kedja med bra täckning i dessa områden.
 • Ekonomiska förmåner:
  • Rabatt på bränsle: Vissa kort erbjuder rabatter per liter bränsle.
  • Cashback: Andra kort kan erbjuda en procentuell återbäring på alla köp.
 • Resvanor: Om du reser till varierande platser inom landet, se till att bensinkortet gynnar dig även på dessa orter.

Använd nedanstående tabell som ett exempel när du själv vill jämföra två olika kort och deras förmåner:

FörmånKort AKort B
Rabatt per liter0,50 kr0,30 kr
Cashback1% av köpesumman2% av köpesumman
Årlig avgiftIngen195 kr
Extra bonusarPoäng på alla köpDubbla poäng på vissa stationer

Analysera dina tankvanor och resmönster för att bestämma vilket kort som erbjuder mest värde för ditt specifika behov. Kom ihåg att nytta fullt ut det valda kortets förmåner genom att huvudsakligen tanka på den kedjans stationer.

Bensinkort utan kredit samt kopplade bankkort

Flera av drivmedelskedjorna erbjuder förutom kreditkort även bensinkort utan kredit. Detta är vanliga betalkort som du måste ha pengar på från början för att kunna nyttja. Du kan alltså inte samla alla dina köp på en faktura att betala under nästkommande månad, men du kan fortfarande ta del av bensinstationens bonusprogram.

Ett tredje alternativ för att samla bonus är att ansluta ditt vanliga bankkort eller kreditkort till bensinkedjornas bonusprogram. Det är dock inte alla kedjor som ger detta som ett alternativ.

AlternativBeskrivning
Bensinkort utan kreditMåste ha pengar på kortet innan användning; tillgång till bonusprogram.
Kopplade bankkortEget bankkort eller kreditkort används; bonusprogram där det tillåts.

För mer information om kort som erbjuder rabatter på drivmedel, Se vår topplista

Vanliga frågor

Bensinkort erbjuder varierande förmåner beroende på bensinkedja. Utvärdera erbjudanden från olika utgivare för bästa förmånerna.
Det kan vara svårt att erhålla ett bensinkort med betalningsanmärkningar. Vissa utgivare kan dock erbjuda alternativ med förskottsbetalning.
Ett bensinkort kan innebära en kredit vilket möjliggör betalning senare, medan ett tankkort utan kredit ofta kräver omedelbar betalning.
Användningen av ett bensinkort kan påverka din kreditvärdighet. Att betala i tid kan förbättra din kreditvärdighet.
Krav för att ansöka om ett bensinkort kan inkludera stabil inkomst, ingen eller få betalningsanmärkningar och en viss ålder.
Det är ofta möjligt att koppla bonuspoäng till bensinkort hos olika kedjor för att ackumulera poäng som kan användas för framtida inköp.

Jämför kreditkort med rabatt på drivmedel

Utforska Sveriges lånelandskap med oss, din pålitliga jämförelsetjänst. Med 20,000 användare varje månad och över 30 års samlad erfarenhet, hjälper vi dig hitta de bästa lånen och ger insikter om budgetering och investeringar. Starta din väg mot smartare ekonomiska beslut.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden