Lån utan inkomst

Hur mycket vill du låna?

Det går att låna pengar utan inkomst. Det gäller såväl privatlån som smslån. Vi ska nedan se lite närmare på de två lånetyperna, men först några ord om risker med lån utan inkomst.

Jämför långivare och ansök direkt om du redan vet att du har en medsökande.

Högrisktriangel Smslån är högkostnadskrediter. Du riskerar en betalningsanmärkning om du inte kan betala tillbaka hela skulden. Du kan vända dig till budget- och skuldrådgivaren i din kommun för stöd. Kontaktuppgifterna hittar du på www.hallakonsument.se.

Risker med lån utan inkomst

Här på Sverigekredit är vi alltid noga med att trycka på vikten att inte dra på sig skulder i onödan. Vår idé är att vara här för att hjälpa dig till det bästa lånet i det fall du är i ett större behov av att få loss kontanta medel, men vår grundhållning är att du ska vara mycket försiktig med att låna. Den grundhållningen tycker vi att alla ska ha, och särskilt de som har en sämre ekonomi. Lån utan inkomst är i vår mening inte att rekommendera förutom i absoluta akutfall. Ett lån bör alltid föregås av planering och inte användas som någon form av lösning på lång sikt. De som ser ett snabblån som en lösning över tid sätter ofta sig själva i en skuldspiral i vilken man blir tvungen att ta nya lån för att kunna täcka upp för gamla lån. Extra viktigt att planering i de fall man inte har någon fast och stabil inkomst.

Det kan finnas flera anledningar till att man kan ha behov av att ta ett lån utan inkomst. Alldeles oavsett är det problematiskt att låna om du inte har löpande inkomster. Det lån du tar förfaller förr eller senare till betalning och i det fall du inte har täckning för lånet kan betydande ekonomiska konsekvenser snabbt uppkomma som kan drabba dig hårt, inte bara för stunden utan även under en lång tid framöver.

Tomma fickor

 

Privatlån utan inkomst

För ett privatlån är kraven på en löpande inkomst ofta relativt höga och ett minimikrav är normalt att den deklarerade inkomsten ska överstiga 100 000 kr alternativt 10 000 kr per månad över en längre tid.
Om du inte har någon inkomst har du ändå möjlighet att ansöka om och bli beviljad ett privatlån. Förutsättningen är att du ansöker med en medsökande alternativt kan få någon att ställa upp som borgensman. Ser vi rent tekniskt på saken är det också så att det är inkomsten enligt den senaste deklarationen som långivaren får uppgifter om via den obligatoriska kreditupplysningen. Det innebär att du som har inkomster för tidigare år kan bli beviljad ett privatlån trots att du inte har någon inkomst under innevarande år.

Lär dig mer om privatlån

Smslån utan inkomst

För smslån finns ingen möjlighet att ställa säkerhet via medsökande eller borgensman. Här är det enbart den löpande inkomsten som räknas, det gäller även vid ansökningar om smslån utan UC. Emellertid finns ett litet antal långivare som kan bevilja lån trots att du har en mycket liten inkomst, och även om inkomsten är i form av ersättningar (A-kassa är ett tydligt exempel) eller till och med studiemedel. Samma resonemang kring tidigare års deklarerade inkomst gäller också för smslån utan inkomst. Det finns även möjligheter att få en ansökan om smslån med betalningsanmärkningar godkänd.

Lär dig vad är ett sms lån

Andra lån utan inkomst

När det kommer till andra typer av lån, det vill säga lån där det krävs en säkerhet, kan kraven för ett accepterat lån vara mycket höga. Bolån och billån är typiska exempel på detta. Eftersom dessa typer av lån är i regel av den större kategorin är banker väldigt måna om att låntagaren kan betala tillbaka lånet, så de inte förlorar sin investering. Vilket innebär att bolån och liknande inte bör vara ditt förstaval när det kommer till att låna pengar när du inte har någon inkomst. Det betyder dock inte att det är helt omöjligt att få ett bolån utan inkomst, det är bara så att kraven kommer vara oerhört mycket högre.

Lär dig mer om bolån

Guide till lån utan inkomst

Som du kan se finns det flera olika alternativ när det kommer till att låna pengar när pengaflödet har sinat. Även om de olika lånen har olika höga krav vilka i sin tur har olika svårighetgrader att uppnå så har de generellt sett gemensamma nämnare. Följaktligen kommer vi beskriva ett antal krav som du behöver uppnå till olika grad beroende på vilket lån du söker.

Manuell kreditprövning

Som du förstått finns det en mängd olika alternativ för att kunna få ett lån utan inkomst. Vet du med dig själv att du har en god betalningsförmåga trots att du saknar inkomst så kan du be långivaren att göra en så kallad manuell kreditprövning. Genom att göra en manuell krediprövning så ser långivaren till din aktuella situation i termer av belåningsgrad, sparade medel och dylikt. Har du exempelvis få lån sedan tidigare samtidigt som du har ett väldigt stort sparkonto så har du givetvis goda möjligheter att betala av ett lån även om du inte har någon inkomst.

Ansök med medsökande

Du behöver inte alltid söka lån själv, det är fullt möjligt att söka tillsammans med någon annan. Detta kallas att ansöka lån med medsökande. Genom att vara flera som söker lånet kan långivaren titta på båda era ekonomiska situationen or se om er gemensamma inkomst räcker för att betala av lånet. Att ansöka om lån tillsammans med en medsökande är därför inte bara bra att göra när du saknar en inkomst. Genom att söka lån med någon annan kan du få en lägre ränta än vad du vanligtvis skulle fått. Det är även fullt möjligt att få bättre lånevillkor. Saknar du inkomst är lån med medsökande det helt klart bästa sättet för dig att få ditt lån godkänt.

Ansök med kapital

Något annat som kan hjälpa dig när du söker lån och du saknar en inkomst är att använda ditt sparande kapital. Kapitalet kan användas som säkerhet för lånet och därmed försäkra långivaren att du har en större möjlighet att betala tillbaka lånet. Vissa långivare gör detta undantag från de normala villkoren skapar avtal med sina kunder trots avsaknaden av inkomst. Kan du bevisa att du redan har pengar är det på ett visst sätt bättre än att bevisa att du har det i framtiden. Dock kan kapitalet i fråga inte vara bundet. Ett typiskt exempel på bundet kapital är i form av en bostad.

Ansök med alternativa inkomster

Bara för att du inte har en stadig inkomst, betyder det inte att du inte få in några pengar. Jobbar du som t.ex. frilansare, egenföretagare eller liknande och inte alltid får din inkomst i regelbundna intervaller á månadslöner? Då kan du fortfarande godkännas för ett lån även om du i nuläget inte har något stadig inkomst. Många långivare kräver att du har en minst skattad inkomst för att kunna ta ett lån. Men vad man inte kanske tänker på först är att detta krav gäller för ett år. Det är alltså helt okej för många långivare att du tar ett lån så länge som du har tjänat tillräckligt mycket under året för att nå den bestämda gränsen.

Senaste nytt

Vad innebär ett lån utan inkomst?

Låt oss säga att din ansökan efter ett lån har blivit godkänt, trots avsaknaden av inkomst. Vad innebär nu detta? De goda nyheterna är att du nu har fått ditt lån. Det kanske inte är lika stort som du hoppades, men i vilket fall kan du nu spendera det hur du nu vill.  De dåliga nyheterna är dock att ditt lån kommer med största sannolikhet ha en väldigt hög ränta relativt till vad du annars skulle fått. Detta i sin tur innebär att lånet i sin helhet nu är dyrare och svårare att betala tillbaka. Saknar du inkomst kan detta bli ett stort problem.

Utan Inkomst

Har du pengaproblem?

När du tar lån så använder du dina framtida inkomster för en klumpsumma just nu. Är det så att du saknar en inkomst eller har ett väldigt ostabilt inkomstflöde kan ett lån du inte kan betala skapa förödande effekter. Är detta fallet bör du verkligen tänka efter om ett lån utan någon inkomst är något för dig.  Vi rekommenderar därför att du först bör undersöka alternativa metoder för att få det kapital du behöver. Institutioner som Socialstyrelsen kan ge ekonomiskt bistånd till de med tillfälliga ekonomiska problem. För att ta del av denna måste du såklart först ha uppnått vissa krav, som t.ex. en registrering hos arbetsförmedlingen. Försörjningsstödet, som tidigare kallades för socialbidrag, kan du ansöka hos den kommun du bor hos. Din kommun kan också hjälpa dig med diverse råd och stöd hos en budget- och skuldrådgivare som kan hjälpa dig få ordning på din ekonomi.

Skydda dig från inkomstförlust

Även om du har en inkomst just nu kan det vara bra skydda sig från en plötslig inkomstförlust vid diverse försäkringar och skydd. Eftersom inkomstförluster kan ske på väldigt många sätt är det väldigt svårt att förutse dem. Det kan ske på grund av uppsägning, sjukdomar, skador och andra plötsliga händelser och olyckor i livet.

Ett typiskt skydd du kan skaffa mot detta är en så kallad inkomstförsäkring. Inkomstförsäkringar skaffar du hos ditt fackförbund och de låter dig behålla en stor del av din inkomst skulle det hända att du råkar ut för en olycka, uppsägning eller liknande. Några månader kan vara allt du behöver för att komma på fötterna igen.

Det finns en motsvarande försäkring som istället gäller för dina lån som kallas låneskydd. Skulle du bli av med din inkomst på grund av något skäl kommer hela, eller delar, av dina lån betalas direkt av försäkringen. På så sätt slipper du riskera att hamna i trubbel hos kronofogden och få jobbiga betalningsanmärkningar som gör det oerhört svårt för dig att få lån i framtiden. Du kan själv bestämma hur stor försäkringen ska vara och hur mycket den ska täcka. Du kan välja att den ska täcka allt från ersättning vid arbetslöshet och sjukdom, till dödsfall.

Alternativa inkomster

Lyckas du inte få ett lån betyder det inte att det är över. Det finns flera alternativ till att få den inkomst du behöver för att klara dig utan din huvudinkomst. Är du till exempel i akut behov av likvida medel och du har samtidigt fått avslag på alla dina låneansökningar kan det vara en bra idé att sälja av några ägodelar som du inte nödvändigtvis inte behöver. Du kan även ansöka om olika bidrag som bland annat bostadsbidrag, barnbidrag och liknande. Dessa bidrag kanske inte ger dig den klumpsumma likt den du får av ett lån. Men den lilla extra inkomsten de ger kan vara allt som krävs för att stabilisera din ekonomi.

Avslutande kommentar

Du bör se inte se diskussion ovan kring privatlån och smslån som en slags guide till hur du kan ta lån utan inkomst. Sverigekredits inställning är, som sagt, att du inte bör låna om du inte är absolut säker på att du har ekonomin till det. Lån utan inkomst är ett tveeggat svärd; du må få de pengar du behöver för dagsläget, men du riskerar din framtid med en förödande cirkel av skuld.