Lånelöfte

Hur mycket vill du låna?

Ett lånelöfte är ett skriftligt beslut om att du kommer att ha rätt att låna pengar upp till ett visst belopp med inköpt bostad som säkerhet. Denna utfästelse från banken eller bolåneinstitutet gäller normalt i upp till sex månader förutsatt att din ekonomi inte förändras under tiden.

Det är enkelt att ansöka om lånelöfte. Du kan till och med göra det på nätet och få ett preliminärt besked inom några minuter. Ansöker du om lånelöfte för bostadsrätt eller villa på nätet kan du sedan när det är dags att skriva under köpebrevet enkelt göra om löftet till en låneansökan.

Ansök om lånelöfte nu!

Varför ansöka om lånelöfte?

Ett lånelöfte utgör själva ramen för hur mycket banken eller bolåneinstitutet kan låna ut med en nyinköpt bostadsrätt eller ett småhus som säkerhet. Med ett löfte från banken (inklusive kontantinsats och höjd tagen för amorteringskrav) vet du vilka bostäder som ligger inom din budget och du vet även exakt hur långt du kan gå i en eventuell budgivning. Det ska noteras att lånelöfte normalt sett bara gäller för bolån, inte sms lån eller liknande. Lånelöfte ges normalt inte heller när du ansöker om ett privatlån, utan du får då lånet direkt utbetalt om din ansökan godkänns.

Lånelöftet ger alltså dig som spekulant på bostadsmarknaden en trygghet som du kan förhålla dig till under hela processen. För det första sätter lånelöftet den yttersta gränsen för hur mycket du kan teckna ett bolån för. Detta gör att du på ett bekvämt sätt lättare kan skärma av din sökning och endast rikta in dig på relevanta objekt. Vidare vet du hur långt du har möjlighet att sträcka dig i framtida budgivningar utan att gå utöver din egen budget. Skulle det vara så att du av någon anledning råkar gå över budget har du dessutom möjlighet att täcka upp för överskridandet genom ett privatlån.

Ett lånelöfte är inte bindande för den ansökande. Det är alltså möjligt att få ett lånelöfte från flera olika banker och sedan jämföra vilken bank man anser är mest passande en själv. De kostar inte heller någonting för den ansökande. När en person gör en förfrågan om lånelöfte gör banken i princip samma koll som den hade gjort vid utgivande av ett lån. Det vill säga att banken går igenom den ansökandes anställningsform, inkomst, levnadsvanor och levnadskostnader och ser även över personens ekonomiska bakgrund vad gäller eventuella betalningspåminnelser och i värsta fall betalningsanmärkningar.

Exempel:
Peter och Anna har bestämt sig för att byta bostad och de är i färd med att börja gå på visningar. Efter att ha ansökt och fått beviljat ett lånelöfte på tre miljoner (med höjd tagen för kontantinsats) börjar de buda på en villa som har utgångspriset 2,5 miljoner. Med löftet om att kunna få köpeskillingen täckt upp till tre miljoner vet Peter och Anna att de kan följa med budgivningen upp till maximalt det beloppet.

En annan fördel har att göra med att lånelöftet i princip är en preliminär låneansökan. Bedömningen av hur mycket du kan få låna görs enligt alla konstens regler med bland annat en kreditupplysning som grund, så allt är i princip klart för upprättande av låneavtal när du kommer till det skedet.

Skakar hand efter ett lånelöfte

Tre steg till lånelöfte

Det är mycket enkelt att ansöka om lånelöfte. Har du BankID kan du till och med göra det via nätet på bara några minuter.

1. Välj bank eller bolåneinstitut
2. Skicka in ansökan via nätet eller besök ditt lokala bankkontor
3. Invänta besked

Alla storbanker erbjuder bolån och därmed också lånelöften. Även mer nischade banker samt nätmäklare såsom Avanza och Nordnet kan erbjuda bolån. I tillägg finns också särskilda kreditinstitut och bolåneinstitut och totalt sett är det ett tjugotal banker och andra kreditgivare som kan ge ut bolån i Sverige. Normalt fungerar själva tjänsten ”bolån” likadant hos de flesta av aktörerna, men vissa undantag kan givetvis finnas.

Du bör vara omsorgsfull och noggrann när du väljer bank eller bolåneinstitut. Många vänder sig automatiskt till sin ”husbank”, men det behöver inte alls vara det mest fördelaktiga valet. Eftersom lånelöftet enkelt kan förvandlas till ett faktiskt bolåneavtal vid husköpet är det klokt att jämföra räntor redan vid ansökan om lånelöfte och det rätta valet är naturligtvis det som innebär att du får den bästa möjliga räntan. För att undvika en mängd kreditupplysningar hos UC och för att även snabbt få hjälp att hitta de bästa lånevillkoren utifrån din situation kan du med fördel gå via en låneförmedlare.

I ansökan fyller du i

  • Standarduppgifter om dig som person
  • Din ekonomi
  • Övergripande uppgifter om bostadsmarknaden/bostaden.

Därefter är det normalt bara att vänta några minuter på ett preliminärt besked.


Lånelöfte med betalningsanmärkning

Om du har betalningsanmärkning kan du inte vända dig till någon av de traditionella storbankerna eller bolåneinstituten. De godkänner i princip aldrig någon att låna pengar med betalningsanmärkningar. Detsamma gäller i princip om du saknar fast anställning. Har du dokumenterad förmögenhet kan du ha möjlighet att ansöka om lånelöfte hos en av storbankerna, trots att du inte har fast anställning, men det är värt att komma ihåg att bankerna räknar den löpande betalningsförmågan som följer av löpande inkomst som den viktigaste bedömningsgrunden.

Räknar du med att få nej av banken eller någon av de andra större långivarna har du idag en handfull andra aktörer inom bolån att vända dig till för att ansöka om lånelöfte för bolån. Hos dessa aktörer tillmäts både betalningsanmärkningar och varierande alternativt lite mer osäker inkomst stor vikt, men du behöver inte få automatiskt avslag på grund av att du tidigare har haft betalningsproblem eller idag har exempelvis en timanställning.


Visste du att du även kan skydda ditt lån? Läs låneskydd

Utforska Sveriges lånelandskap med oss, din pålitliga jämförelsetjänst. Med 20,000 användare varje månad och över 30 års samlad erfarenhet, hjälper vi dig hitta de bästa lånen och ger insikter om budgetering och investeringar. Starta din väg mot smartare ekonomiska beslut.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden