Matkort

Hur mycket vill du låna?
Snabbval
Läser in...

  Med ett kreditkort inriktat på matinköp kan du ofta samla poäng och få erbjudanden från mataffärerna. Många matkort har dessutom rabatter på nöjen och inkluderar försäkringar när du reser. Här nedan kan du läsa mer om det olika fördelarna med matkort.

  Fördelar med att välja ett matkort

  Många av de större matbutikerna som Coop, ICA, Willys och Hemköp erbjuder sina kunder medlemskap i form av bonuskort. Även matbutiker online, som Mathem, har sina digitala bonussystem. Coop och ICA har dessutom fördelaktiga kreditkort som ger dig förmåner när du handlar i och utanför deras affärer.

  Förutom rabatt på mat hos respektive butikskedja finns det också andra fördelar med matkort, du kan till exempel få en kostnadsfri reseförsäkring när du bokar en resa med kortet. Även andra köp- och trygghetsförsäkringar kan ingå i korten.

  Handla med matkort

  Bästa matkortet för dig

  Vilket kort som är det bästa är väldigt individuellt. I första hand bör du välja ett kort kopplat till den butikskedja som du handlar mest hos. Vissa kort ger nämligen poäng enbart hos den mataffär som utfärdat kortet, vilket gör att du behöver handla i den för att kunna samla bonus och rabatter. Andra kort ger bonus på allt du handlar, så läs på om det kort du är intresserad av.

  Andra saker som skiljer de olika matkorten åt är hur stor kredit du kan få samt vilken ränta du får om du nyttjar krediten på kortet. Det är viktig information att ta reda på innan du böjar använda kortet. Detta så att du inte missar något och får en högre kostnad än du hade räknat med nästkommande månad. Om du inte har koll på villkoren och kostnaderna för kortet så kan det lätt försämra din ekonomiska situation.

  Fler saker som kan påverka är hur stor rabatt du får och vad du kan använda den till. Om du handlar mat i flera olika butiker men det kort du valt bara ger bonus hos en specifik matkedja kan det vara en bättre lösning att använda ett mer allsidigt kreditkort.

  Matkort med bonussystem

  En av de större fördelarna med kreditkort från mataffärer är deras ofta generösa bonussystem. De flesta mataffärer har någon form av bonussystem. Med kreditkortet kan du samla bonuspoäng genom att handla i någon av matkedjans affärer. Handlar du mycket inom samma kedja så kan du snabbt komma upp i bra bonusnivåer.

  Vanligt förekommande är att du får 1–2 % av det du handlar i bonuspoäng. Dessa kan sedan användas till förmåner. Coop har exempelvis en bonusshop där du kan använda dina poäng. ICA låter dig omvandla dina poäng till bonus som du sedan kan använda antingen på ICA eller Apoteket Hjärtat.

  Det finns även erbjudanden för studenter hos mataffärer. Studerande får ofta bonuskort rabatterat eller helt kostnadsfritt. De kan även få en högre procent som bonus när de handlar bonusgrundande varor.

  Rabatt med bonuskort i mataffärer

  Förutom att du kan samla poäng när du handlar i mataffärer så kan du även bli erbjuden rabatt som medlem i deras respektive kundklubbar. Rabatten kan exempelvis vara att du får två men betalar för en av en viss vara, eller ett lägre pris exklusivt för medlemmar på utvalda produkter.

  En fördel med några av dessa bonuskort är att dessa rabatter redan finns aktiverade på kortet. Du slipper därmed att komma ihåg att ta med dig kuponger eller att säga till själv i kassan.

  Låg årsavgift för kortet

  Många medlemskapskort är gratis men om de har fler förmåner kan de kosta en viss summa om året. Årsavgiften för kreditkort från Coop eller ICA är dock väldigt låg i förhållande till många andra kreditkort. Coop bjuder dessutom nya medlemmar på första årsavgiften.

  Men, det är viktigt att du inte fastnar enbart på kostnaden för kortet utan ser över vad du faktiskt får för den kostnaden. Många kreditkort som kostar lite mer per år har bättre erbjudanden eller förmåner. Förutsatt att du handlar för en viss nivå kan du tjäna på att ha ett kreditkort med en årsavgift istället för att välja ett kort utan.

  Reseförsäkring

  Om du använder ditt kreditkort från Coop eller ICA när du köper din resa kan du bli berättigad till en reseförsäkring. Vad denna försäkring täcker innan, under och efter din resa kan variera mellan de olika kreditkorten. Men en sak är säker och det är att försäkringar är bra att ha om något händer.

  Exempelvis kan en reseförsäkring hjälpa dig om ditt bagage försvinner under resan, om du blir bestulen eller om någon i sällskapet drabbas av en olycka. Vad som gäller för just ditt kort är bra att kolla upp innan du reser så att du vet att du har ett fullgott skydd. Viktigt att komma ihåg är att den större delen av resan behöver vara betalad med det aktuella kreditkortet.

  Jämför alla kreditkort här

  Matkort med reseförsäkring

  Vilka mataffärer har matkort?

  Många matkedjor har medlemsklubbar och bonuskort. På exempelvis Willys och Hemköp kopplar du ditt befintliga betalkort till deras kundklubb. Det gör att du kan kombinera ett annat kreditkort med deras erbjudanden. Andra butiker, så som City Gross och Lidl, har en bonusapp för sina medlemmar. Även det gör att du kan kombinera både kreditkortets förmåner med butikens olika bonusar och erbjudanden.

  ICA

  Hos ICA kan du välja mellan flera olika medlemskort. De ger alla så kallad stammispoäng när du handlar, en handlad krona blir till en stammispoäng. Stammispoängen blir i sin tur till bonus som du kan använda antingen på ICA eller Apoteket Hjärtat. Du kan även använda ditt ICA-kort för rabatt på resor och andra nöjen. Och med deras kreditkort som kostar 324 kr/år kan du dessutom få upp till 60 räntefria dagar på din kredit.

  Coop

  Coop har flera olika bonuskort som du enkelt kan ansöka om. Alla kort kommer med ett erbjudande att du kan få första årsavgiften gratis. Du kan enkelt handla med ditt kreditkort från Coop överallt och du samlar poäng på allt du handlar. Du får dessutom upp till 55 dagars räntefri kredit. Om du betalar resan med ditt kreditkort från Coop får du en kompletterande reseförsäkring för resan. För att få ett Coop-kreditkort behöver du vara medlem hos Coop.

  Jämför alla kreditkort här

  Utforska Sveriges lånelandskap med oss, din pålitliga jämförelsetjänst. Med 20,000 användare varje månad och över 30 års samlad erfarenhet, hjälper vi dig hitta de bästa lånen och ger insikter om budgetering och investeringar. Starta din väg mot smartare ekonomiska beslut.

  Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

  *” anger obligatoriska fält

  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden