Matkort

Hur mycket vill du låna?

Med ett kreditkort inriktat på matinköp kan du ofta samla poäng och få erbjudanden från mataffärerna. Många matkort har dessutom rabatter på nöjen och inkluderar försäkringar när du reser. Här nedan kan du läsa mer om det olika fördelarna med matkort.

Hitta ditt perfekta kreditkort

Så väljer du rätt matkort

Att välja rätt kreditkort för matinköp har blivit en viktig del av vardagsekonomin. Ett matkort med kredit kan ge dig flexibilitet och potentiella belöningar varje gång du handlar. Med ett kreditkort specifikt för matinköp kan du hantera dina utgifter på ett intelligent sätt och dra fördel av rabatter och erbjudanden som riktas till dagligvaruhandeln. Det är dock viktigt att förstå hur dessa kort fungerar och vad de olika alternativen har att erbjuda, för att kunna göra ett välgrundat val.

Medan ett matkort kan erbjuda många fördelar, som till exempel bonuspoäng vid köp, finns det också nackdelar att överväga, exempelvis eventuella årsavgifter eller högre räntor. Innan du skaffar ett sådant kort är det avgörande att du jämför olika erbjudanden och förstår vilka grundkrav som gäller. Den tekniska utvecklingen har även gjort det möjligt att enkelt koppla ditt kreditkort till din mobil, vilket ger ytterligare en nivå av praktisk användning.

Nyckeluppgifter

 • Välj ett matkort med kredit för att dra nytta av belöningar och flexibel betalning för dina matinköp.
 • Överväg nackdelar som potentiella avgifter innan du ansöker om ett matkort.
 • Jämför olika kreditkort för mat för att hitta det som bäst passar dina behov.

Fördelar med att välja ett matkort

Bonusar på köp:
– få återbäring eller poäng när du köper dagligvaror.
Specialerbjudanden:
– Tillgång till unika rabatter och erbjudanden.
Poänginsamling:
– Samla poäng som kan bytas mot varor eller tjänster.
Kreditkortsegenskaper:
– Få tillgång till vanliga fördelar som erbjuds av standard kreditkort.
Betalningsflexibilitet:
– Möjlighet till att dela upp betalningen för större inköp.
Reseförsäkring:
– Skaffa reseförsäkring genom att betala en majoritet av din resa med kortet.

Många av de större matbutikerna som Coop, ICA, Willys och Hemköp erbjuder sina kunder medlemskap i form av bonuskort. Även matbutiker online, som Mathem, har sina digitala bonussystem. Coop och ICA har dessutom fördelaktiga kreditkort som ger dig förmåner när du handlar i och utanför deras affärer.

Förutom rabatt på mat hos respektive butikskedja finns det också andra fördelar med matkort, du kan till exempel få en kostnadsfri reseförsäkring när du bokar en resa med kortet. Även andra köp- och trygghetsförsäkringar kan ingå i korten.

De specifika fördelarna du mottar med matkortet gäller ofta hos den matvarukedja där kortet är utfärdat. Välj ett kort efter din vanligaste inköpsplats för maximala fördelar. Dessutom ger kortet medlemskap med ytterligare erbjudanden och möjlighet till självscanning i butikerna.

Om du ofta köper matvaror, kan ett matkreditkort vara ett fördelaktigt alternativ för dig.

Nackdelar med matkort

Avgifter vid kontantuttag

När du tar ut pengar från en bankomat med ditt matkort kan det tillkomma en avgift. Denna kostnad undviks om du istället väljer att göra uttag i butikens kassa. Detta gäller inte bara matkort, utan är vanligt för många typer av kreditkort. Alternativt kan du använda ett bank- eller betalkort för kontantuttag för att slippa dessa extra avgifter. Kom ihåg att du har möjlighet att utnyttja ditt matkort för att få ut kontanter om du accepterar att betala den tillkommande avgiften.

Handla med matkort

Olika typer av matkort

När du ska välja ett matkort finns det viktiga överväganden att göra beroende på dina köpvanor. Om du oftast handlar hos en och samma återförsäljare kan deras specifika matkort vara mest fördelaktigt för dig. För dig som sprider dina inköp över flera olika livsmedelsbutiker kan det vara mer givande att se över olika kreditkort.

Ett poängbaserat kreditkort belönar dig för varje inköp, oavsett var du handlar. Dessa kort är inte bara begränsade till matköp utan ger även fördelar på andra områden:

 • Poängsamling: Samla poäng på alla typer av inköp.
 • Användningsområde: Använd kortet för att betala bränsle, handla online och mycket mer.
 • Partnerserbjudanden: Rabatter och erbjudanden hos partnerbutiker.

Bästa matkortet för dig

Vilket kort som är det bästa är väldigt individuellt. I första hand bör du välja ett kort kopplat till den butikskedja som du handlar mest hos. Vissa kort ger nämligen poäng enbart hos den mataffär som utfärdat kortet, vilket gör att du behöver handla i den för att kunna samla bonus och rabatter. Andra kort ger bonus på allt du handlar, så läs på om det kort du är intresserad av.

Andra saker som skiljer de olika matkorten åt är hur stor kredit du kan få samt vilken ränta du får om du nyttjar krediten på kortet. Det är viktig information att ta reda på innan du böjar använda kortet. Detta så att du inte missar något och får en högre kostnad än du hade räknat med nästkommande månad. Om du inte har koll på villkoren och kostnaderna för kortet så kan det lätt försämra din ekonomiska situation.

Fler saker som kan påverka är hur stor rabatt du får och vad du kan använda den till. Om du handlar mat i flera olika butiker men det kort du valt bara ger bonus hos en specifik matkedja kan det vara en bättre lösning att använda ett mer allsidigt kreditkort.

Matkort med bonussystem

En av de större fördelarna med kreditkort från mataffärer är deras ofta generösa bonussystem. De flesta mataffärer har någon form av bonussystem. Med kreditkortet kan du samla bonuspoäng genom att handla i någon av matkedjans affärer. Handlar du mycket inom samma kedja så kan du snabbt komma upp i bra bonusnivåer.

Vanligt förekommande är att du får 1–2 % av det du handlar i bonuspoäng. Dessa kan sedan användas till förmåner. Coop har exempelvis en bonusshop där du kan använda dina poäng. ICA låter dig omvandla dina poäng till bonus som du sedan kan använda antingen på ICA eller Apoteket Hjärtat.

Det finns även erbjudanden för studenter hos mataffärer. Studerande får ofta bonuskort rabatterat eller helt kostnadsfritt. De kan även få en högre procent som bonus när de handlar bonusgrundande varor.

Rabatt med bonuskort i mataffärer

Förutom att du kan samla poäng när du handlar i mataffärer så kan du även bli erbjuden rabatt som medlem i deras respektive kundklubbar. Rabatten kan exempelvis vara att du får två men betalar för en av en viss vara, eller ett lägre pris exklusivt för medlemmar på utvalda produkter.

En fördel med några av dessa bonuskort är att dessa rabatter redan finns aktiverade på kortet. Du slipper därmed att komma ihåg att ta med dig kuponger eller att säga till själv i kassan.

Låg årsavgift för kortet

Många medlemskapskort är gratis men om de har fler förmåner kan de kosta en viss summa om året. Årsavgiften för kreditkort från Coop eller ICA är dock väldigt låg i förhållande till många andra kreditkort. Coop bjuder dessutom nya medlemmar på första årsavgiften.

Men, det är viktigt att du inte fastnar enbart på kostnaden för kortet utan ser över vad du faktiskt får för den kostnaden. Många kreditkort som kostar lite mer per år har bättre erbjudanden eller förmåner. Förutsatt att du handlar för en viss nivå kan du tjäna på att ha ett kreditkort med en årsavgift istället för att välja ett kort utan.

Reseförsäkring

Om du använder ditt kreditkort från Coop eller ICA när du köper din resa kan du bli berättigad till en reseförsäkring. Vad denna försäkring täcker innan, under och efter din resa kan variera mellan de olika kreditkorten. Men en sak är säker och det är att försäkringar är bra att ha om något händer.

Exempelvis kan en reseförsäkring hjälpa dig om ditt bagage försvinner under resan, om du blir bestulen eller om någon i sällskapet drabbas av en olycka. Vad som gäller för just ditt kort är bra att kolla upp innan du reser så att du vet att du har ett fullgott skydd. Viktigt att komma ihåg är att den större delen av resan behöver vara betalad med det aktuella kreditkortet.

Matkort med reseförsäkring

Grundläggande kriterier för matkort

Vid ansökan om ett matkort som erbjuder kreditfaciliteter, måste du uppfylla vissa kvalifikationer.

Dina kvalifikationer bör inkludera:

 • Åldersgräns: Du bör ha uppnått en ålder av minst 18 år.
 • Registrering: Du ska vara registrerad som bosatt i Sverige.
 • Ekonomisk stabilitet: Du behöver visa att du har en stabil inkomst och förmågan att betala tillbaka kreditbeloppet.
 • Skuldfrihet: Du bör inte vara skuldtyngd hos Kronofogdemyndigheten.
 • Ren ekonomisk historik: Inga betalningsanmärkningar bör finnas i din ekonomiska historik.
 • Kreditkontroll: En framgångsrik genomgång av en kreditkontroll är nödvändig för godkännande.

Dessa är standardkrav, vilket innebär att det är de mest grundläggande kriterier som dispenseras för lägre kreditgränser. För högre krediter kommer mer omfattande krav att tillämpas. Dessutom kan kreditutställare anpassa dessa krav till att bli mer restriktiva, exempelvis kan åldersgränsen höjas till 20 år i vissa fall.

Vilka mataffärer har matkort?

Många matkedjor har medlemsklubbar och bonuskort. På exempelvis Willys och Hemköp kopplar du ditt befintliga betalkort till deras kundklubb. Det gör att du kan kombinera ett annat kreditkort med deras erbjudanden. Andra butiker, så som City Gross och Lidl, har en bonusapp för sina medlemmar. Även det gör att du kan kombinera både kreditkortets förmåner med butikens olika bonusar och erbjudanden.

ICA belöningsprogram med ICA-kortet

Hos ICA kan du välja mellan flera olika medlemskort. De ger alla så kallad stammispoäng när du handlar, en handlad krona blir till en stammispoäng. Stammispoängen blir i sin tur till bonus som du kan använda antingen på ICA eller Apoteket Hjärtat. Du kan även använda ditt ICA-kort för rabatt på resor och andra nöjen. Och med deras kreditkort som kostar 324 kr/år kan du dessutom få upp till 60 räntefria dagar på din kredit.

Om du har ett lån hos ICA-banken eller överför ditt lån dit, eller om du aktivt sparar på ett sparkonto hos ICA-banken, så ökar återbäringen till 2%.

Poäng erhålls för alla köp hos ICA och Apotek Hjärtat, med ett minimum av en poäng per spenderad krona. Vid uppnående av poängnivåer kan poängen växlas in mot värdecheckar:

 • 2 000 – 3 999 poäng: Värdecheck på 25 kr
 • 4 000 – 5 999 poäng: Värdecheck på 50 kr
 • 6 000 – 7 999 poäng: Värdecheck på 75 kr
 • Över 8 000 poäng: Värdecheck på 150 kr

Värdecheckarna kan användas i samtliga ICA-butiker. Dessutom, om du når 1 000 poäng två månader i följd, tilldelas du en extra värdecheck på 25 kr.

Belöningspoäng hos Coop med Coop Mastercard

Coop har flera olika bonuskort som du enkelt kan ansöka om. Alla kort kommer med ett erbjudande att du kan få första årsavgiften gratis. Du kan enkelt handla med ditt kreditkort från Coop överallt och du samlar poäng på allt du handlar. Du får dessutom upp till 55 dagars räntefri kredit. Om du betalar resan med ditt kreditkort från Coop får du en kompletterande reseförsäkring för resan. För att få ett Coop-kreditkort behöver du vara medlem hos Coop.

Med Coop Mastercard ackumulerar du poäng för varje krona du spenderar inom Coop. Poängsystemet varierar beroende på ditt köpbelopp under en månad:

 • Månadsutgifter 0 – 999 kr: 0.5 poäng per utgiftskrona
 • Månadsutgifter 1 000 – 2 999 kr: 1 poäng per utgiftskrona
 • Månadsutgifter 3 000 – 3 999 kr: 2 poäng per utgiftskrona
 • Månadsutgifter över 5 000 kr: 5 poäng för varje spenderad krona

Dessa poäng kan sedan användas för att byta till premier såsom biobiljetter, upplevelser eller presentkort.

Andra rekommenderade bra kreditkort för matinköp

Kreditkort från Bank Norwegian

 • Resefördelar: Gratis reseförsäkring och ingen valutapåslag vid utlandsköp
 • Bonus: CashPoints på alla köp som kan användas för att boka flyg med Norwegian
 • Avgifter: Ingen årsavgift och inget extra uttagsavgift världen över

Re Flex Kortet

 • Ränta: Konkurrenskraftig årsränta för obetalda inköp
 • Cashback: Möjlighet att få pengar tillbaka på matinköp
 • Bonusprogram: Poängsamlingsfunktion vid varje köp som kan löses in mot varor och tjänster

Resurs Gold Kreditkort

 • Försäkring: Kompletterande reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Bonuspoäng: Poäng på alla köp som kan bytas mot presentkort eller produkter
 • Erbjudanden: Exklusiva rabatter och erbjudanden hos utvalda partners

Tips för att snabbt välja det bästa matkortet

För att effektivt välja ett kreditkort som ger bäst fördelar vid matinköp, identifiera vilka specifika krav du har. Använder du kortet exklusivt för mat? Eller strävar du efter poäng och bonusar även för andra typer av inköp? Betänk om kortets inbyggda reseförsäkring är något du kommer ha nytta av.

Tänk på var du oftast handlar mat. Om du tenderar att vara trogen en specifik mataffärskedja, kan deras speciella kreditkort erbjuda mest fördelar. Är dina shoppingvanor mer varierande och du handlar hos flera olika återförsäljare som Coop, Lidl eller ICA kan ett mer generellt kreditkort vara mer gynnsamt.

Analysera noggrant villkor, årsavgifter, och vilken ränta som tillkommer för de kreditkort du överväger. Kom ihåg att det inte alltid är det billigaste kortet som är det mest fördelaktiga, utan det som totalt sett erbjuder störst värde utifrån dina inköpsmönster och behov.

Vanliga frågor

Ett matkort, i form av ett kreditkort, är ett kort som specifikt är utformat för att användas vid köp av matvaror. Det fungerar som ett vanligt kreditkort där du handlar nu och betalar senare. Du får en faktura varje månad som visar dina köp och det belopp som ska betalas. Matkort kan erbjuda särskilda förmåner såsom rabatter på matinköp, bonuspoäng eller cashback.
Förmånerna varierar beroende på kortutgivare, men vanliga förmåner inkluderar rabatter på matinköp, bonuspoäng som kan lösas in mot varor eller tjänster, cashback på dina köp, och ibland även exklusiva erbjudanden eller kampanjer hos utvalda mataffärer. Vissa matkort kan även erbjuda försäkringar eller andra finansiella fördelar.
För att ansöka om ett matkort behöver du vanligtvis fylla i en ansökan online eller besöka din bank eller kreditkortsutgivare. Du kommer att behöva ange personlig information såsom inkomst, anställningsstatus och kreditvärdighet. Beslutet om godkännande baseras på en kreditprövning. Om din ansökan godkänns, skickas kortet till dig via post tillsammans med information om hur du aktiverar det och börjar använda det.
Ja, det kan finnas olika avgifter kopplade till matkort, såsom årsavgifter, räntor på obetalt saldo, uttagsavgifter och avgifter för sen betalning. Det är viktigt att läsa igenom villkoren noggrant innan du ansöker om ett matkort för att förstå vilka avgifter som kan tillkomma. Vissa matkort kan erbjuda förmåner som eliminerar eller minskar vissa avgifter, så det kan vara värt att jämföra olika alternativ.
För att hantera ditt matkort effektivt och undvika skulder bör du betala hela saldot varje månad, hålla koll på dina utgifter och sätta upp en budget, använda kortets förmåner smart, betala fakturan i tid och regelbundet kontrollera ditt kontoutdrag för att upptäcka felaktigheter eller obehöriga transaktioner.
Utforska Sveriges lånelandskap med oss, din pålitliga jämförelsetjänst. Med 20,000 användare varje månad och över 30 års samlad erfarenhet, hjälper vi dig hitta de bästa lånen och ger insikter om budgetering och investeringar. Starta din väg mot smartare ekonomiska beslut.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden