Omstartslån

Hur mycket vill du låna?

Omstartslån riktar sig till dig som i nuläget sitter på dyra skulder och betalningsanmärkningar. Kanske till och med att du har en skuld hos Kronofogden eller inkasso. Tanken med ett omstartslån är precis som namnet antyder, att ge dig som låntagare en chans att starta om din ekonomi. Omstartslån kallas även för nystartslån och saneringslån. 

Snabbval
Läser in...

  Betalningsanmärkningar och skuldsaldo

  Det kan finnas många anledningar till att någon hamnar i en ekonomisk knipa. Kanske blev du plötsligt arbetslös eller sjuk, kanske handlade du för mycket för pengar du inte hade eller så förstod du inte de lånevillkor du gick med på. Oavsett orsak så kan situationer som dessa leda till både skulder hos Kronofogden och betalningsanmärkningar om de inte styrs upp i tid.

  Om ett ärende går hela vägen till Kronofogden och du får en skuldnotering kommer denna att resultera i en betalningsanmärkning hos kreditupplysningsbolagen. Den anmärkningen kommer i sin tur att finnas med dig under tre års tid och påverka dina möjligheter till att ta lån, hyra boende och liknande.

  Hur fungerar ett omstartslån? 

  Det är inte lätt för någon med många skulder att få ännu ett lån beviljat. Med låg kreditvärdighet blir risken för banker och långivare högre och de flesta väljer därmed att säga nej. Finns det dessutom betalningsanmärkningar eller en aktiv skuld hos Kronofogden eller inkasso så försvåras läget ytterligare. Ett omstartslån är ett samlingslån designat just för dessa situationer.

  När du blir beviljad ett omstartslån så går långivaren in och betalar av alla dina nuvarande skulder. Du får sedan ett nytt stort lån att betala av, men denna gång med en lägre ränta vilket tillåter dig att sänka din månadskostnad. Har du möjlighet är det att rekommendera att amortera mer på ditt lån när räntan sänkts, på så vis kan du snabbare bli skuldfri.  

  Starta om ekonomin med ett omstartslån

  Vad krävs för att få ta ett omstartslån? 

  Långivare måste alltid kontrollera så att återbetalningsförmåga finns hos den som lånar pengarna. Det krävs därför att du klarar en sedvanlig kreditprövning för att bli beviljad ett nystartslån. Du behöver också ha en fast inkomst, hur hög inkomsten behöver vara skiljer sig mellan olika långivare. Högsta prioritet behöver vara att först och främst betala av eventuella skulder till Kronofogden och inkasso, och få ordning på din ekonomiska situation.  

  Med eller utan säkerhet 

  Det finns omstartslån både med och utan säkerhet. Vanligast är att ett omstartslån tas med din bostad som säkerhet. Det är alltså en slags bolån på din befintliga bostad. Fördelen med det är att du kan få en lägre ränta än om du inte skulle haft någon säkerhet kopplad till lånet. 

  Det här kräver dock att det finns något låneutrymme kvar på din bostad, och givetvis att du äger den bostad du bor i. 

  Alternativet är ett nystartslån utan säkerhet. Det innebär att du tar ett privatlån för att lösa dina tidigare skulder. För att höja dina chanser till att få din ansökan godkänd kan det vara en bra idé att ha en medsökande, även kallad borgensman, med ordnad ekonomi. På så vis ser långivaren att det finns en större inkomst och därmed en större återbetalningsförmåga vilket gör att de kan känna sig tryggare i att bevilja dig ditt lån. Det kan också innebära att räntan som erbjuds är lägre än om du hade stått ensam på lånet. 

  Vad som är viktigt att tänka på när du blandar in en medsökande är att denne förstår helt vad detta innebär. Om det skulle visa sig att du som huvudsaklig låntagare inte kan betala tillbaka lånet så kommer ansvaret att gå över på medlåntagaren. Ni är alltså tillsammans betalningsskyldiga. 

  Jämför långivare som låter dig samla dina lån:

  Lån anpassade för dig
  Lån anpassade för dig

  Vad skiljer ett omstartslån från ett hopbakslån? 

  Dessa lån är båda så kallade samlingslån. Ett vanligt hopbakslån kan vara en bra idé när du sitter på många mindre krediter med höga räntor och vill samla dessa i ett enda lån med lägre ränta. Däremot är det inte alla långivare som erbjuder hopbakslån som accepterar betalningsanmärkningar, även om det finns undantag. 

  Ett omstartslån kan du söka även om du sitter på betalningsanmärkningar eller en skuld hos Kronofogden. Du måste dock kunna påvisa en god återbetalningsförmåga. 

  Vad kan jag använda ett omstartslån till? 

  Ett omstartslån är tänkt att användas till att samla dyra krediter och smålån. Men du kan även använda det till att köpa bil eller båt, renovera lägenheten eller vad annat du kan tänkas vilja lägga pengarna på. Om du har en skuld hos Kronofogden eller till inkasso så behöver denna dock lösas allra först.

  Få en ny start med ett nystartslån

  Vanliga frågor

  Ett omstartslån är ett lån som syftar till att hjälpa dig att samla dina befintliga lån och krediter till en enda månatlig betalning. Detta kan hjälpa dig att få bättre kontroll över din ekonomi och minska dina månatliga utgifter.
  Ett lån som tas med betalningsanmärkningar kommer aldrig ha lika bra villkor som ett utan, detta eftersom långivaren tar en större risk när denne lånar ut pengar till någon som tidigare haft problem med att sköta sin ekonomi. Men om du sitter på många dyra smålån eller skuld hos Kronofogden eller inkasso så kommer du ändå i långa loppet tjäna på att samla dessa skulder i ett större lån.
  Hos vissa långivare kan du söka direkt via deras webbplats, andra kräver att du ringer dem och diskuterar vilka alternativ som finns för just dig och din situation.
  Då ett omstartslån är mer komplext än ett vanligt privatlån kan det ta lite längre tid att få det beviljat och utbetalat. Mycket beror på din individuella situation och långivarens krav.
  Om du har för många förfrågningar på din kreditupplysning kan det påverka din kreditvärdighet negativt och göra det svårare att få godkänt för ett omstartslån. Det är därför viktigt att vara försiktig med hur många lån och krediter du ansöker om samtidigt.
  Utforska Sveriges lånelandskap med oss, din pålitliga jämförelsetjänst. Med 20,000 användare varje månad och över 30 års samlad erfarenhet, hjälper vi dig hitta de bästa lånen och ger insikter om budgetering och investeringar. Starta din väg mot smartare ekonomiska beslut.

  Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

  *” anger obligatoriska fält

  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden