Din privatekonomi – Lär dig mer och få full koll

Att ha kontroll över sin privatekonomi är oerhört viktigt. Här kan du läsa de bästa tipsen om hur du gör en budget, investerar och sparar pengar.

HushållsbudgetSpara pengarInvestera pengar

Spara pengar smartare

För många kan det vara svårt att ha riktigt bra koll på vart pengar tar vägen. Tack och lov så går det ganska enkelt att med lite ordning och reda styra upp sin privatekonomi. Allt som behövs är egentligen att ha en struktur så att man ser vilka pengar som finns tillgängliga för köp och räkningar i hushållet.

Har man börjat få problem med sina privata finanser så gäller det att styra upp det innan det går överstyr, så att du inte i onödan drar på dig skulder eller förbrukar ditt buffertsparande. En riktigt illa skött privatekonomi kan tillslut hamna hos Kronofogden, vilket kan ge svårigheter för dig om du behöver ta lån eller få ett hyreskontrakt.

För att undvika att man ska komma i den sitsen så gäller det verkligen att vara medveten om vilken ekonomi du har och utgå från den när du spenderar pengar och handlar. Har du kontroll över dina egna pengar, vet du också vad du har råd med eller inte. Detta gör att du kommer att må så mycket bättre och inte behöver oroa dig för att pengarna inte ska räcka.

Vad är privatekonomi?

Ett första steg är att fundera på vad privatekonomi är. Det kan också vara värt att ha i åtanke att det är en stor skillnad på begreppen privatekonomi och samhällsekonomin. Det första härrör din specifika ekonomiska situation och det andra syftar på samhällets ekonomi som helhet.

Samhällsekonomi är även det ekonomiska ämne som tillsammans med företagsekonomi får störst plats i undervisningen i skolan. Vilket alltid kan vara bra att veta speciellt om du tar dina första stapplande steg in i vuxenvärlden.

Själva ordet ekonomi har betydelsen hushållning och privatekonomi är vilka resurser du har som individ, i familjen eller hushållet. Dessa resurser ska sedan räcka till alla de utgifter som finns, plus andra saker som du är i behov av att göra eller som du vill göra.

Samhällsekonomi är vilka resurser och ekonomiska förhållanden som finns i samhället. Med samhället menas att ett land eller stat. Inom ekonomin för samhället så undersöker men hur väl staten hushåller med medborgarnas tillgångar som de förfogar över. Samhällsekonomiska aspekter som inflation, räntor, skatter och konjunktur påverkar dig och din privatekonomi. Det kan därför vara bra att ibland följa i ekonominyheterna.

Kvinna i kostym

Varför behöver du lära dig om privatekonomi?

Om du lär dig hur dina finanser ser ut så kommer du att få en klar bild över privatekonomin. Det gör att du lättare kommer att veta vad du har råd att köpa eller inte. Det gör också att du kan sätta upp mer långsiktiga mål som att spara till en kontantinsats för en bostad eller till din pension.

För långsiktigt sparande är det ofta en god idé att välja ett sparkonto med hög ränta om du ska använda pengarna inom några år. Ska du spara i 10 år eller med kan det vara ett bättre alternativ att spara i fonder eller att köpa aktier på nätet.

Visst kan det kännas frestande att ibland köpa saker när du ser något fint på nätet eller i butiken, men har du inte råd så är det bäst att låta bli. För även om den där nya tröjan eller skorna är fina, så är det förmodligen inte värt att sätta sig i skuld genom att handla på avbetalning eller med kreditkortet.

Men om du däremot har full koll på dina pengar och vet att du har råd att köpa så kan du utan stress handla vad du vill. Just av den anledningen så behöver man lära sig om privatekonomi och hur man gör en hushållsbudget, det gör att man få full koll!

Tips och goda råd för din privatekonomi

Det finns många privatekonomitips och goda råd på hur du ska kunna få dina egna finanser till att kunna bli bättre. Några av sakerna som du kan göra är att:

  • Göra en privatekonomi kalkyl i Excel där du räknar ut vad du har för inkomster och utgifter. Om du inte har Excel så kan du använda t.ex. Google Sheets som är gratis.
  • Gör en privatekonomi budget utifrån din kalkyl. Då ser du tydligt vilka utgifter och inkomster du har varje månad. Glöm inte att ta med utgifter som är kvartals- eller årsbaserade, det kan vara försäkringar eller virusskydd för datorn.
  • Sätt upp klara mål på hur du vill att din ekonomi ska se ut om ett par veckor/månader/år. Detta gör att du kommer att ha det lättare att behålla kontrollen på dina pengar och därmed kan hushålla bättre med dem.

Sverigekredit.se listar vi betydligt fler goda tips och råd som du kan ta åt dig, men nu har du fått lite hum om vad du kan tänka på för att kunna styra upp din privatekonomi. På sikt kommer det göra att du kan uppnå drömmar och mål som kostar pengar att genomföra.