Jämför de bästa kreditkorten i Sverige

Vilket är Sveriges bästa kreditkort? Svaret är förstås att det beror på vem som ska använda det och hur användarens ekonomiska situation ser ut, men det finns några som sticker ut med sina förmåner. Här ger vi dig en lista på de kreditkort som vi anser är Sveriges bästa kreditkort. Vi kommer även att gå igenom annat som har med kreditkort att göra och vad du bör fokusera på när du jämför dem.

Sveriges bästa kreditkort

Hitta ditt perfekta kreditkort

Vilken typ av kreditkort behöver du?

Vilket som är marknadens bästa kreditkort är en fråga som det kan vara svårt att ge ett rakt svar på, eftersom det beror på vilken typ av kreditkort du behöver. Ett kort som är branschens bästa kreditkort för en konsument behöver därför inte vara det för en annan.

Vilka är då de olika typerna av kreditkort du som konsument har att välja mellan? Det kan till exempel vara kreditkort som är ämnade för shopping i allmänhet – de är alltså smidiga att använda när du shoppar, både på nätet och i vanliga butiker, och kan komma med bonusar eller rabatter på olika köp. Det kan även ingå köpförsäkringar.

En annan typ av kreditkort fokuserar snarare på mat- eller livsmedelsinköp. Vilket som är marknadens bästa kreditkort när det gäller detta beror på vilken livsmedelsbutik som du föredrar att handla hos och vilken kedja den tillhör. Det kanske är Hemköp, ICA eller Coop. Hur som helst kan du med ett sådant kort få tillgång till rabatter och olika typer av bonusprogram som gäller hos just den kedja där du handlar.

Det kan även handla om så kallade bensinkort, alltså kreditkort som är ämnade för att betala för kostnaden när du tankar. Även här beror vilket som är branschens bästa kreditkort på vilken bensinkedja som du brukar tanka hos. Du kanske ofta kör till Ingo, Preem, St1, Circle K eller OKQ8. Deras kort ger dig i regel olika rabatter och bonusar när du tankar på någon av deras bensinstationer.

Det finns även kreditkort som riktar in sig på dig som reser mycket. Ett resekort kan ge dig reseförsäkring samt olika typer av rabatter och bonusprogram, till exempel när du flyger med ett visst flygbolag eller bokar ett rum hos ett hotell i en viss kedja.

Vad ska man titta på när man jämför olika kreditkort?

För att hitta det bästa kreditkortet för dig är det viktigt att jämföra faktorer som skiljer de olika korten åt. En av dessa är den effektiva räntan. Den inkluderar den nominella räntan samt övriga avgifter som kan tänkas tillkomma till ditt kreditkort. Självklart ligger det i ditt intresse att välja ett kreditkort med en så låg effektiv ränta som möjligt. Ju lägre effektiv ränta, desto billigare blir det nämligen för dig att använda kreditkortet.

Det finns visserligen ett antal kreditkort som erbjuder lite av det bästa av båda världar, men överlag konkurrerar kreditkortsföretag och banker antingen med låg ränta eller låga avgifter.

När du funderar på den här frågan är det centralt att du tänker på hur du kommer att använda kortet. Vet du att du då och då kommer att använda krediten på kortet är det givetvis fördelaktigt om räntan är låg. Om du alltid betalar hela skulden i tid är räntan över huvud taget inte relevant. Då är i stället frågan om avgifternas storlek central.

Bästa kreditkortet för dig beror på vad du vill använda det till

En annan sak du bör fokusera på när du ska avgöra vilket som är marknadens bästa kreditkort för just dig är hur många räntefria dagar du får med kortet i fråga. Majoriteten av kreditkort har nämligen en viss mängd räntefria dagar. Det vanligaste är att dessa ligger någonstans mellan 30–60 dagar. Samtidigt finns det kort som inte har några räntefria dagar alls, så det är inget man kan ta för givet. De räntefria dagarna fungerar som så att du inte behöver betala någon ränta på den kredit du använt dig av så länge du betalar beloppet i fråga inom den mängd dagar det gäller.

Undersök också om det ingår några försäkringar med kreditkortet och i så fall hur villkoren för dessa ser ut. Det handlar bland annat om vilken typ av försäkring det rör sig om, hur länge den gäller, och så vidare.

Som vi tidigare varit inne på tillkommer det ofta rabatter och olika typer av bonusar till kreditkort. Det är värt att titta närmare på vilka typer av rabatter och bonusar det gäller, vad de kan användas till, med mera. Bonussystem fungerar ofta som så att du får poäng för varje köp du gör med kortet (även om detta ibland enbart gäller köp i vissa specifika affärer eller kedjor). När du sedan har kommit upp till en viss poängnivå kan du byta in dina poäng mot olika förmåner. Det kan till exempel handla om olika typer av produkter, men i vissa fall även pengar.

En del kreditkort erbjuder något som kallas för cashback. Cashback innebär att du för varje köp får en viss procent i cashback, eller återbetalning, på kortet. Du får alltså pengar tillbaka på alla inköp du gör med ditt kreditkort.

Hitta ditt bästa kreditkort

Många väljer kreditkort utifrån hur bonusprogrammet ser ut. Dessa personer ser då användningen av kreditkort som ett sätt att få lite extra tillbaka och ofta är idén att aldrig utnyttja möjligheten till delbetalning av kreditkortsskulden.

​​Bonusprogram kan vara klart förmånliga, särskilt om kortet används flitigt. Det går till exempel att få större summor kontanter i återbäring eller tjäna poäng som kan använda för hotellnätter och flygresor. Om bonusprogram är intressanta för dig, sätt dig in i vilka belöningar du kan ta del av och hur mycket du behöver använda kortet. Sätt också detta i relation till exempelvis avgifter för användningen.

Det kan också vara värt att notera att många kreditkort idag har ett antal inbyggda försäkringar. För ett större allmänt försäkringsskydd och/eller mer specifika försäkringar, titta efter kort som erbjuder paket av försäkringslösningar i stället för bonusprogram.

Avgifter hemma och utomlands

Kreditkort är idag i huvudsak tänkta att vara renodlade betalningsmedel. De är alltså endast sekundärt tänkta att användas i uttagsautomater. Normalt debiteras du en uttagsavgift när du gör ett uttag av kontanter och denna avgift kan uppgå till upp emot 50 kr per uttag. Om du vill kunna göra uttag emellanåt utan att drabbas av denna slags ”straffavgift”, bör du titta närmare på hur villkoren ser ut.

Om det är vanligt med uttagsavgifter i svenska bankomater är det ännu vanligare med dessa vid användning utomlands. Reser du ofta utomlands bör du kika närmare på avgifterna vid användning i andra länder. När du gör det, titta också på vad som gäller för eventuella växlingsavgifter och valutapåslag.

Kreditnivåer

Majoriteten av kreditkort har ganska tydliga golv och tak för krediten. Det kan till exempel handla om att lägsta möjliga kreditutrymme är 10 000 kr medan maximal kredit är 30 000 kr. Om du har för avsikt att använda ditt kreditkort för i princip alla inköp, till exempel för att få alla utgifter smidigt samlade på en faktura eller för att samla bonuspoäng, vill du förmodligen ha en hög kredit. Då gäller det att du är lite extra noggrann när du sonderar utbudet.

Fördelar och nackdelar med kreditkort

Fördelar och nackdelar med kreditkort skiljer sig förstås åt beroende på vilket kreditkort det gäller, men det finns ändå en del för- och nackdelar som gäller för kreditkort generellt. Vi ska ta oss en titt på några av dem.

Fördelar

  • Du har alltid tillgång till pengar ifall det skulle uppstå oförutsedda utgifter
  • De flesta kreditkort kommer med en reseförsäkring, som kan innehålla till exempel gratis avbeställningsskydd
  • Ofta har du möjlighet till att delbetala din kreditskuld
  • Möjlighet till bonussystem med förmåner
  • Ibland får du tillgång till olika rabatter
  • Vissa kreditkort har även återbetalning, så kallad cashback

Nackdelar

  • Svårare att kontrollera sin ekonomi om man har en benägenhet att göra ogenomtänkta impulsköp
  • Det tillkommer ibland en del kostnader i form av ränta, årskostnader, valutapåslag och uttagsavgifter. För många kreditkort är räntan och avgifterna relativt höga
  • Möjligheten till delbetalning kan resultera i att du får en ännu högre ränta om du utnyttjar det alltför ofta
  • Om du betalar tillbaka en kreditskuld för sent kan du drabbas av straffavgifter som ibland kan ligga på höga belopp
Hitta det bästa kreditkortet för dig

FAQ

Ett kreditkort är ett betalkort som är kopplad till en på förhand godkänd kredit. Kreditgränsen bestäms av den bank eller långivare som utfärdat kortet. Du använder kortet precis som ett vanligt betalkort men betalar först när du får en samlad faktura på dina inköp.
Det beror på hur du är som person. Om du har koll på hur mycket pengar du spenderar, då kan det absolut vara en bra idé med kreditkort. Om du har svårt att hålla koll på din ekonomi däremot kan det vara en sämre idé för dig att skaffa ett kreditkort.
Det beror på hur du är som person. Om du har koll på hur mycket pengar du spenderar, då kan det absolut vara en bra idé med kreditkort. Om du har svårt att hålla koll på din ekonomi däremot kan det vara en sämre idé för dig att skaffa ett kreditkort.
Inte alla kreditkort har försäkringar, men många av dem har det.
Det gör det ofta, men inte alltid. Kontrollera vad som gäller för just det kreditkort som du är intresserad av.
Den stora majoriteten av dem har någon form av rabatt, bonus eller cashback. Olika kreditkort kommer dock med olika förmåner.
Niklas har en gedigen bakgrund inom ekonomi. Tack vare sin erfarenhet inom såväl banksektorn som retailbranschen, startups och väletablerade företag så har han skaffat sig en bred kunskapsbas inom ekonomi och finans. Att ha arbetat med såväl privatpersoner som företag har gjort att han fått ett brett perspektiv på hur behovet av finansiella lösningar ser ut från olika kunders perspektiv. Vidare har Niklas ett gediget intresse för värdepappersmarknaden. Att ständigt hålla sig uppdaterad om de senaste nyheterna är en självklarhet för honom. Denna breda kunskapsbas har sedan legat till grund för det Sverigekredit.se är idag.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden