Kreditgivare

Hur mycket vill du låna?

En kreditgivare är – precis som det låter – en aktör som beviljar krediter – till exempel kreditkort eller kontokrediter. Då krediter är en typ av lån och även om detta till viss det är rätt, är det vanligast att man gör skillnad på kreditgivare och långivare.

Det finns olika former av krediter som kan utfärdas av en kreditgivare. De kanske vanligaste alternativen är krediter i form av kreditkort, kreditkonton och delbetalningar.

Vissa finansiella aktörer kan vara både långivare och kreditgivare på samma gång. Detta gäller till exempel hos banken, där du ju har möjlighet att både ansöka om lån, och skaffa kreditkort.

Lån anpassade för dig
Lån anpassade för dig

Vad är skillnaden mellan ett lån och en kredit?

Eftersom det görs skillnad på långivare och kreditgivare är det också viktigt att förstå skillnaden mellan begreppen lån och kredit – på så vis blir det enklare att hålla isär dessa.

Sverigekredit - Kreditgivare - ()

Kreditgivare är samma sak som långivare.

Ett lån tas på en viss summa. Du gör därefter regelbundna avbetalningar (vanligen varje månad) enligt en avbetalningsplan, ända tills lånet är avbetalat. Om du därefter behöver ta ett nytt lån, gör du en ny ansökan om lån. Om du skulle behöva låna mer pengar innan ditt lån är avbetalat helt, har du möjlighet om att ansöka om att få höja ditt lån.

Det vill säga att du utökar ditt befintliga lån till en högre lånesumma och du får då låna så mycket som lånet höjs med. Ofta tillkommer det kostnader i samband med en ansökan om ett nytt lån eller höjning av ett befintligt lån.

En kredit å andra sidan fungerar som ett lån du kan nyttja flera gånger. Om du exempelvis blir beviljad en kontokredit på 10 000 kr, får du krediten utbetald på ett specifikt kreditkonto som öppnas i ditt namn.

Små men vitala skillnader

Till kreditkontot har du alltid tillgång och du kan därifrån föra över pengar till ditt vanliga bankkonto precis när du vill. Du kan nyttja hela krediten eller delar av krediten, det väljer du själv. Därefter gör du – precis som med lånet – återbetalningar på krediten minst en gång varje månad.

Du betalar du in antingen hela det belopp du använt, eller delar av beloppet. Ränta och andra kostnader beräknas utifrån hur stor del av krediten som du faktiskt nyttjat. Du betalar på så vis aldrig för mer än vad du använt.

Så länge du återbetalar din kredit enligt ordning kan du därefter använda denna igen och igen, ända tills den dag du väljer att säga upp krediten.

De största skillnaderna mellan en kredit och ett lån är alltså dessa:

* En kredit kan användas om och om igen

* Med en kredit betalar du endast för den del av kreditbeloppet du faktiskt nyttjat

* Du får inte krediten utbetald direkt på ditt bankkonto – istället får du den på till exempel ett kreditkort eller ett kreditkonto som du själv kan ta ut eller föra över pengar från

För vem passar en kredit från en kreditgivare?

Vissa människor föredrar krediter, medan andra föredrar lån – detta är högst personligt. En kredit är kanske framför allt för dig som ofta har ett behov av att låna mindre summor med pengar. Att ansöka om mindre lån titt som tätt kan nämligen snabbt bli dyrt. Generellt kommer de flesta smålån med uppläggningsavgifter och höga räntor, något som fort drar iväg rent kostnadsmässigt.

Med en kredit behöver du inte betala någon uppläggningsavgift, samtidigt som du har tillgång till hela din beviljade kredit precis när du vill. Du slipper alltså ideliga ansökningar (något som dessutom har en negativ inverkan på ditt kreditbetyg, eftersom varje ny kreditkontroll som görs försämrar ditt kreditbetyg).

Vad ska man tänka på när man väljer kreditgivare och typ av kredit?

Det är viktigt att inte bara ta första bästa kredit du blir beviljad, i samband med att du ansöker om kredit. Istället bör du jämföra olika aktörer, vilka räntesatser de erbjuder och vilka övriga kostnader de tar ut i samband med att du nyttjar din kredit. Det kan nämligen skilja ganska många procent i ränta mellan de billigaste och de dyraste kreditgivarna.

När du jämför räntor, är det den effektiva räntan du ska jämföra för att få den mest rättvisa kostnaden för din kredit. Du bör också fundera på om det är ett kreditkort eller en kontokredit som kommer passa ditt kreditbehov bäst. Om du har tänkt att använda din kredit främst som en buffert inför oväntade utgifter, kanske ett kreditkonto är det bästa alternativet.

Är det istället så att du ofta kommer behöva använda din kredit för att göra inköp som inte kan vänta, kan ett kreditkort vara ett bättre alternativ. Vissa kreditkort erbjuder också möjlighet att göra en överföring av hela eller delar av krediten till ditt bankkonto, men detta är då en process som brukar ta några dagar.

Senaste nytt

Utforska Sveriges lånelandskap med oss, din pålitliga jämförelsetjänst. Med 20,000 användare varje månad och över 30 års samlad erfarenhet, hjälper vi dig hitta de bästa lånen och ger insikter om budgetering och investeringar. Starta din väg mot smartare ekonomiska beslut.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden