Bolån – Jämför bolåneräntor

Ett bolån är oftast det största lånet som en privatperson tar under sin livstid, därför kan du spara mycket pengar på att jämföra bolån. Fyll i bolånekalkylen här och se vilka erbjudanden du kan få direkt från populära banker.

Ett bolån även kallat bostadslån är ett speciellt anpassat lån som man kan ansöka om för att få låna pengar när man vill köpa en bostad. Oavsett om man ska köpa ett hus, en lägenhet, stuga eller annat så är det alltid ett bolån som man måste ansöka om. Bolån är ett lån som de flesta människor tar åtminstone ett av under sina liv. På grund av dess storlek är det inte ovanligt att individer och familjer betalar av sina bolån under hela sina liv. Detta betyder inte att ett bolån är en börda du behöver bära resten av ditt liv, utan en investering. Här kan du se och jämföra en mängd olika långivare och deras bolån.

Välj bostadens pris, dess bindningstid och hur mycket du vill lägga som kontantinsats. Du kan även se vår fullständiga kalkyl som ger detaljer om hur ditt bolån skulle kunna se ut.

Om bolån

Bolånet är i regel ett av det största lånet du någonsin kommer att ta. Det är även det lånet som kan ge dig mest avkastning. Det är därför många ser bolån som en god investering, istället för ett kostsamt lån. Det som är speciellt med denna låneform är att bostaden man köper tas som säkerhet för lånet, vilket innebär att banken tar bostaden om man inte skulle klara av att betala av lånet. Detta gör också att man kan få mycket lägre ränta på ett bostadslån än på de flesta andra låneformer som snabblån. Å andra sidan är det en längre process att få ett bolån godkänt, medans du kan få sms lån direkt. Men du bör givetvis ändå jämföra bolåneräntor innan du bestämmer dig för en långivare.

 

Generella villkor och regler

På grund av dess storlek är bolån inte något som banker ger ut lättvindigt. Jämfört med andra lån som smslån och privatlån är kraven på bolån mycket högre och kräver ett större ansvar från låntagaren. För att bli beviljad ett bolån så måste låntagaren inte bara ha en inkomst som vid andra lån, inkomstens storlek är direkt kopplad till hur stort bostadslån du kan ta. Vilket innebär att ett bolån kan bli hur stort som helst. Dock måste du fortfarande ha en tillräckligt stark privatekonomi som stödjer lånebeloppet och de utgifter som bostaden medför (inkl. lånet.)

Vid ansökan om ett bostadslån så gör banken en kreditupplysning och sedan en bedömning av ekonomin.

Bolån

Bolånetak

Om/när lånet blir godkänt så får man totalt låna till ca 85% av bostadens köpeskilling, man får alltså inte låna till hela beloppet. Resterande ca 15% av bostadens köpeskilling måste låntagaren själv betala med en s.k kontantinsats. I de allra flesta fall kan man låna till kontantinsatsen och då får man ett s.k topplån på bostaden. Bolånet blir då att kallas bottenlånet. Lånet till kontantinsatsen kallas på fackspråk för blancolån (lån utan säkerhet) men kallas numera oftast för privatlån.

Tips!
Försök att lägga all amortering (avbetalning) på topplånet för att återbetala det så snart som möjligt, eftersom att topplånet får en betydligt högre ränta än bolånet. Dessutom så sänks den totala månadskostnaden för bostaden markant så snart topplånet är betalt.

Om bolåneränta

Räntan för bolånet är den kostnad som banken tar för att låna ut pengarna och denna kallas bolåneränta. Räntan som anges på ett bolån räknas i procent av lånebeloppet och för ett helt år, så när banken uppger räntan för bolånet är det kostnaden för ett år och inte hela lånet eller dess totala löptid.

Det är viktigt att välja ett bostadslån med så låg bolåneränta som möjligt, just för att lånet sträcker sig över så lång löptid. På Sverigekredit jämför du bolåneräntor från Sveriges alla banker och kreditbolag som erbjuder låneformen. Vår jämförelse kan användas både för dig som ska köpa en bostad och vill ha bästa boräntan och för dig som redan har en bostad och vill hitta bättre boränta.

Om du redan har ett bostadslån sedan tidigare så kan det ändå vara bra att jämföra bolåneräntor vid jämna mellanrum, just för att se om de sjunkit eller gått upp. Om du ser att en annan bank erbjuder lägre ränta än din nuvarande bank så kan du inleda en förhandling och e.v byta bank för ditt bolån.

Rörlig och fast ränta

När du skaffar ett bolån kommer du att såklart behöva betala ränta på ditt bolån förr eller senare. Det betyder att du även behöver välja om du ska binda din ränta eller inte. Fast och rörlig ränta, som det även kallas, är två olika sätt som räntesatsen styrs.

Vid fast ränta står räntan still. Detta kan vara till exempel under 2 eller 5 år eller beroende på vad du och banken förhandlar er fram vid. Under denna tid betalar du samma ränta varje år, oavsett hur marknaden rör sig. Denna räntetyp är väldigt bra om du vill ha en stabil och förutsägbar kostnad på ditt lån. Nackdelen är att det är bara lönsamt att binda sin ränta om det visar sig att marknadsräntan stiger över den nivå du har förhandlat fram. Förväntar man sig att marknadsräntan kommer att stiga i framtiden kan det vara en bra idé att binda sin ränta.

Den rörliga räntan däremot är helt fri. Den följer marknadsräntan och kan gå upp, ner och stå stilla. Väljer du att inte binda din ränta har du chansen att få en väldigt låg ränta och därmed betala väldigt lite för ditt lån. Men den kan även bli väldigt hög. Den senaste tiden har det varit väldigt fördelaktigt att ha rörlig ränta då den har varit så låg under så låg tid, men man vet inte hur framtiden ser ut.

Räntetak

Har du ännu inte bestämt dig om du vill ha fast eller rörlig ränta kan du alltid välja ett tredje alternativ, en blandning mellan de två räntetyperna. Väljer du att ha ett räntetak på ditt lån fungerar ditt lån precis som om du skulle ha rörlig ränta på ditt lån, med en skillnad. Du får betala en premie för att ge ränta en maxnivå den kan nå. Detta innebär att oavsett hur hög marknadsräntan blir så kan din ränta inte överstiga den bestämda gränsen. Låt oss säga att du skaffar ett räntetak på ditt bolån som ligger på 5%. Din ränta är nu fullt rörlig under denna nivå och oavsett vad marknadsräntan ligger på kan din ränta aldrig stiga över 5%.

Att ha räntetak på sitt bolån ger dig en del av styrkorna av både fast och rörlig ränta, dock utan möjligheten att bli lika billigt som den rörliga.

Försäkra dig med bolåneskydd

Om man lånar pengar till en fin och dyr bostad så innebär det också höga kostnader som ska betalas varje månad. I de fall då man blir arbetslös, sjukskriven eller om det inträffar ett dödsfall, så påverkar det ofta ekonomin så pass mycket att bolånets månadskostnad inte går att betala.

Man kan försäkra sig mot detta genom ett s.k bolåneskydd och det innebär att banken täcker ett visst belopp av månadskostnaden för bolånet om det skulle ske en olycka eller om man blir arbetslös. Detta är en värdefull trygghet som är bra att titta närmare på när man får sitt bolån beviljat.

Börja med ett lånelöfte

När man planerar på att köpa en ny bostad är det bra om man redan från början vet hur mycket man får låna av banken. Letandet av bostad blir då betydligt enklare och man vet direkt vilken prisnivå som man ska hålla sig inom. Man kan bli väldigt besviken om man hittar en jättefin bostad som man vill köpa, som banken sedan nekar lån till. När du ansöker om ett lånelöfte så har du en garanti för hur mycket du får låna av banken när du sedan hittat ett objekt du vill köpa.

Senaste nytt

Gamla amorteringskrav

Förslaget från Finansinspektionen (FI) om amorteringskrav för bolån där belåningsgraden är mer än 50%, träder i kraft den

Den 1 juni 2016 infördes det nya amorteringskrav för bolån som rekommenderades av Finansinspektionen (FI).Bakgrunden till Finansinspektionens förslag är oron över de svenska hushållens höga skuldsättningsgrad och känslighet för räntehöjningar.

Regler innebar följande:

  1. Max 85% av köpeskillingen får lånas med bolån, resten måste finansieras kontant eller med privatlån, s.k. topplån.
  2. Bolån på 70% eller mer måste amorteras med 2% per år av hela lånebeloppet.
  3. Vid 50–70% gäller 1% i amortering per år.
  4. Nybyggda hus och bostadsrätter omfattas inte av amorteringskravet under fem år.
  5. Tillfälliga undantag från amorteringskravet kan göras vid sjukdom och olyckor som leder till långtidssjukskrivning.
  6. Omvärdering av bostaden får göras max vart femte år, eller vid stora ombyggnationer och förändringar.

Amorteringskravet innebörd

Det nya amorteringskravet innebär inga större förändringar eftersom bankerna redan idag kräver eller rekommenderar att bolånet amorteras enligt de regler som kommer att gälla. De som drabbas mest av amorteringskraven blir de som köper bostäder i de dyraste regionerna i Sverige, eftersom det fortfarande är möjligt att förhandla sig till ett amorteringsfritt låneavtal. Detta innebär rent generellt att färre kan köpa dyra bostäder som de annars hade haft råd med vid ett helt amorteringsfritt lån.

Nya amorteringskrav

Den 1 mars 2018 inträder ännu ett av Finansinspektionens krav om att skärpa amorteringskravet för hushåll med höga skuldkvoter. Dessa krav kallas även för en skuldkvotsbroms. Det nya amorteringskravet innebär att alla nya bolånetagare med lån som överstiger 4,5 gånger sin årliga bruttoinkomst måste amortera minst 1% mer per år utöver det befintliga amorteringskravet.

Enligt Fi är det få som påverkas av de nya kraven. Först och främst är det endast nya låntagare som påverkas av det nya kravet. Sen menar de även att det främst är högavlönade hushåll som köper dyra bostäder som drabbas.

Låt oss säga att ditt hushåll har en gemensam månadsinkomst på 50 000 kr brutto. Vilket innebär en årlig bruttoinkomst på 600 000 kr. För att inte överträda de nya amorteringskraven får man inte låna över 4,5 gånger denna inkomst det vill säga 2 700 000 kr. Du kan alltså låna upp till 2,7 miljoner kronor utan att behöva amortera extra.

De gamla kraven i kombination med de nya kan få svåra konsekvenser, speciellt för de som står i begrepp att köpa sin första bostad i någon av storsdagsregionerna. I dessa områden är bostadspriserna allt som oftast betydligt högre än i övriga delar av Sverige. Mot bakgrund av detta kan amorteringskraven för dessa personer få en negativ inverkan på deras ekonomi. Överträder man alla uppställda krav är man nämligen tvungen att amortera 3% per år, vilket är relativt mycket.

Hitta det bästa bolånet

Det räcker inte att veta allt man behöver veta om bolån, räntor och amorteringskrav för att hitta det bästa bolånet. Här kan du läsa om flera steg och frågor du bör lösa innan du fattar ett beslut om vilket bolån du ska ta.

Jämför långivare

Här hos Sverigekredit kan du hitta en myriad av olika långivare för bolån, bolåneräntor och mycket mer. Genom att jämföra de olika bankerna och bolånen kan du snabbt och enkelt få en uppfattning om vilken bank som ger det bästa avtalet just för dig. Precis som de flesta andra val är ett jämförande ett vitalt steg när det kommer till att ta det bästa valet. Detta är desto viktigare när det gäller viktiga beslut som bolån.

Förbättra din kreditvärdighet

Varje gång du ansöker om ett bolån, eller något annat lån för den delen, så kommer långivaren att beställa en kreditupplysning på dig. Oftast med hjälp av upplysningscentralen (UC). I denna upplysning vill långivaren försäkra sig om riskerna med att låna ut pengar just till dig. Din kreditvärdighet är en oerhörd viktig del när det kommer till om långivaren vill ge ut ett lån eller inte. Kreditvärdighet är helt enkelt din förmåga att betala tillbaka dina skulder.

Har du god kreditvärdighet har du bättre chans att få ett lån med en god ränta. Har en dålig kreditvärdighet med bland annat betalningsanmärkningar finns risken att du inte lyckas få något lån alls. Vid mindre lån som smslån kan du ansöka om lån utan att en kreditupplysning görs hos UC vilket har en positiv effekt på ditt kreditvärde hos UC.

Din kreditvärdighet baseras på en mängd olika saker. Bland annat din ekonomi, livssituation, fasta utgifter och dina nuvarande krediter och kredithistorik. För att förbättra gäller det att ha faktorer i så bra form som möjligt.

Livssituation

Ett långvarigt och stabilt jobb och boende är viktig aspekt som kreditupplysningsföretagen kollar på. Det hjälper även att bo tillsammans med någon och kanske till och med ansöka om bolån med medsökande.

Inkomst och fasta utgifter

Din ekonomi helt enkelt. Budgetera din ekonomi och försök att inte leva över dina tillgångar. Om du kan, öka dina tillgångar och minsta dina utgifter för att ha mer disponibel inkomst så långivaren vet att du har möjligheten att betala tillbaka lånet.

Nuvarande krediter och kredithistorik

Har du redan många lån kan det vara svårt att bli godkänd på ett nytt, särskilt ett sådant stort lån som ett bolån. Du bör därför försöka amortera av dina lån så snabbt som möjligt innan du tar nya lån. Det är även ytterst viktigt att du betalar dina räkningar i tid. Misslyckas du med detta kan det hända att ärendet till slut går vidare till kronofogden, vilket innebär dyra avgifter och slutligen betalningsanmärkningar. Vilka kan stanna kvar en lång tid och är oerhört skadliga för dina chanser att ta bostadslån.

Läs mer om lånelöfte