Pantlån – Låna utan kreditupplysning

Hur mycket vill du låna?

Har du värdesaker liggandes hemma och har svårt att få lån till bra villkor? Med ett pantlån lånar du pengar genom att pantsätta ett föremål som säkerhet för lånet. På så sätt baseras ansökan inte på din kreditvärdighet, utan på värdet av panten. Du behöver därför inte ha en inkomst och pantbanken kommer inte ta någon kreditupplysning i sambandet med ditt lån.

Lån anpassade för dig
Lån anpassade för dig

Eftersom panten måste värderas tas oftast denna typ av lån i en fysisk butik, men det finns pantbanker som erbjuder pantlån online. I den här artikeln går vi igenom vad ett pantlån är, vilka fördelar det finns med låneformen, saker att tänka på och hur du ansöker på distans.


Långivare som erbjuder pantlån online:

Sefina Pantbank

Lånebelopp1 000 – 1 milj kr
Låneperiod30 – 90 dagar
Ränta3,25 – 3,95 %
Ansök om pantlån >

Sverigekredit - Pantlån - Låna utan kreditupplysning - ()

Vad är ett pantlån?

Ett pantlån är ett typ av lån där en värdesak pantsätts som säkerhet. Det kan jämföras med ett bolån eller billån där bostaden eller fordonet agerar säkerhet. På samma sätt som banken kan kräva att bilen säljs om betalning uteblir, kan pantbanken sälja det pantsatta föremålet.

Pantbanken accepterar i princip allt med ett andrahandsvärde. Vanliga saker att pantsätta är:

  • Smycken och klockor
  • Guld, silver och ädelstenar
  • Dyr inredning och konstverk
  • Elektronik som mobiltelefoner

Eftersom det inte går att låna ett högre belopp än pantens värde kan pantbanken alltid få tillbaka sina pengar genom att sälja föremålet på auktion. När ett pantlån tecknas bestäms hur lång låneperioden ska vara, vilket oftast handlar om några månader. Under denna tid förvarar pantbanken föremålet och du bestämmer själv när och om du vill lösa ut varan.

Hur ansöker jag om pantlån online?

Med ett pantlån är det inte din betalningsförmåga som styr hur mycket du får låna. Beloppet styrs istället av värdet på det som pantsätts. Ju mer värdefullt det är, desto mer kan du låna.

För att avgöra lånebeloppet måste varan värderas av pantbanken. I butik görs värderingen snabbt på plats, men för pantlån online måste varan skickas till pantbanken för värdering. Oftast görs då först en preliminär värdering på hemsidan genom bilder, äkthetsintyg m.m.

Om du är nöjd med värderingen kan du få hem ett förtryck paket som används för att posta föremålet till pantbanken. Då värderas objektet på nytt och du får då det slutgiltiga beloppet, tillsammans med ett erbjudande om lån. Vid accept tecknas ett pantlån och skulle du avböja skickas föremålet tillbaka till dig. Det hela tar någon dag och värderingen är helt kostnadsfri.

Skulle ett pantlån tecknas behåller långivaren panten under hela låneperioden. För att lösa ut föremålet måste du betala tillbaka lånebeloppet, inklusive kostnader för ränta och avgifter.

Om du inte kan eller vill betala, kommer lånet lösas genom att panten säljs på auktion.

Ansök om pantlån online

Varför ansöka om lån med pant?

Det finns flera fördelar med ett pantlån. För det första kan du låna utan kreditupplysning, vilket annars ofta drar ner din kreditvärdighet. Det är för övrigt en anledning till att många idag väljer att låna pengar utan UC. För det andra är det med ett pantlån möjligt att låna pengar trots betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden, helt utan problem.

Eftersom det pantsatta föremålet är tillräcklig säkerhet för lånet är låntagarens ekonomiska situation inte av någon betydelse för pantbanken. Det gör också att räntan inte påverkas av din kreditvärdighet. Ett pantlån är därför fördelaktigt för den som behöver låna en kortare tid men som inte skulle bli beviljad smslån, eller som skulle behöva betala en mycket hög ränta.

En annan fördel med att låna mot pant är att du aldrig kan låna över din betalningsförmåga eftersom pantens värde motsvarar lånebeloppet. På så sätt riskerar du inte att bli skydlig pantbanken några pengar, få en betalningsanmärkning eller hamna hos Kronofogden.

Värsta möjliga utfall vid oförmåga att betala lånet är att pantbanken säljer din ägodel. Gjort på rätt sätt kan du dock med ett pantlån lösgöra pengar utan att skiljas från det som är ditt.


Fördelarna med ett pantlån kan summeras i följande punkter:

  • Allt som behövs är ett föremål vars värde motsvarar lånebeloppet
  • Låna utan kreditupplysning – varken hos UC, Bisnode eller Creditsafe
  • Räntan är fast och kommer inte påverkas av din kreditvärdighet
  • Bli beviljad lån trots betalningsanmärkning eller skuld hos Kronofogden
  • Du kan aldrig låna över dina tillgångar – det enda du riskerar är din pant

Vad krävs för att bli beviljad pantlån?

Det är enkelt att beviljas lån av en pantbank och kravlistan är oftast mycket kort. I regel är de enda kraven att du är myndig (minst 18 år), har en giltig legitimation och kan lämna en fysisk pant som säkerhet för lånet. Pantens värde måste även motsvara det önskade lånebeloppet.

Innan du tecknar ett pantlån

Ett pantlån har ett annorlunda upplägg jämfört med traditionella lån utan säkerhet. Det finns också flera fördelar med låneformen. Det är dock viktigt att komma ihåg att det alltid finns en risk att föremålet du pantsätter går förlorat. Även om du just nu är säker på att du kommer kunna betala tillbaka pengarna, kan oförutsedda saker hända som förändrar situationen.

Därför råder vi dig att aldrig pantsätta något som du inte är beredd att förlora.

Låna hos Sefina Pantbank

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden