Smslån med betalningsanmärkningar

Hos Sverigekredit kan du ansöka om smslån trots betalningsanmärkningar. Många tror att det är svårt att låna med betalningsanmärkningar men det är inte sant. Du kan här se de långivare vi har som erbjuder smslån med betalningsanmärkningar.

Ta smslån trots betalningsanmärkningar

För att få en eller flera betalningsanmärkningar måste man missköta sina betalningsskyldigheter vid ett eller flera tidigare tillfällen. Det kan gälla låneavtal eller andra räkningar. Om du önskar låna med betalningsanmärkningar finns det en del saker du behöver fundera på innan.

Det är mycket viktigt att du gör en rättvis bedömning av din budget och återbetalningsplan samt ser till så kostnaderna för det nya lånet ryms i din ekonomi, när du vill ansöka om smslån med betalningsanmärkningar.

När man ska granska sin egen budget och återbetalningsplan är det ofta svårt att vara rättvis mot sig själv. Ofta överskattar man sin förmåga att klara sig på lägre summor vilket kan få stora konsekvenser i framtiden. Det är också vanligt att det är först när man verkligen granskar sin ekonomi som man får svart på vitt att den kanske inte var så välmående som man först trodde. Det är därför viktigt att vara sanningsenlig när man granskar sin ekonomi.

Att ta ett snabbt smslån trots en betalningsanmärkning innebär inte per automatik någon större risk förutsatt att du har god kontroll på din ekonomi. Idag finns flera långivare som kan erbjuda lån till en person med betalningsanmärkningar. Det finns en risk att kostnaden för lånet blir högre än om du saknat betalningsanmärkningar. Dessutom behöver du ofta kunna visa att du har en stabil löpande ekonomi.

Notera att du inte är garanterad att få låna bara för att långivaren har en mer generös policy. Grunden för långivarens bedömning ligger alltid en komplett kreditkontroll.


Betalningsanmärkning

Vad är ett smslån med betalningsanmärkning?

Smslån började som enkla små lån som man ansökte om via sms. Numera räknas alla lån där man snabbt kan låna en mindre summa som smslån. Ett smslån kan vara en lösning om man är i akut behov av lån trots betalningsanmärkningar. Exempelvis om bilen går sönder eller det kommer en räkning från tandläkaren.

Så länge man vet med sig att man inte kommer att ha några problem med att lösa lånet så snart man får sin inkomst så kan ett smslån vara en akutlösning trots betalningsanmärkning.

Villkor och krav för lån trots betalningsanmärkningar

Att ha en betalningsanmärkning begränsar utbudet av långivare som är villiga att bevilja lån. Men det är ingen omöjlighet. Allt fler människor i Sverige lånar pengar och att ha en eller flera betalningsanmärkningar är inte längre ett hinder.

Många långivare fokuserar på låntagarens aktuella ekonomiska situation. Det vill säga förmågan att betala tillbaka lånet istället för vad som hänt förr. Därmed så accepterar de att ge ut smslån med betalningsanmärkning. Smslån kallas ofta också för snabblån eller mikrolån.

En betalningsanmärkning speglar endast låntagarens ekonomiska historia och inte den nuvarande. Därför så tas alltid en kreditupplysning och sedan bestäms det om låntagaren får låna ett smslån och i så fall mot vilken kostnad.

En betalningsanmärkning påverkar i dessa fall inte huruvida du får ett lån men det kan påverka kostnaden för lånet. När man tar ett lån med betalningsanmärkningar får man ofta räkna med att få en högre ränta än om man inte haft anmärkningar. Dessvärre blir lånet dyrare desto högre ränta man får.

Övriga villkor som ålder eller inkomst påverkas oftast inte av en betalningsanmärkning. Men beroende på vilken långivare det gäller så kan summan man kan ansöka om att bli längre om man har betalningsanmärkningar.

Var kan jag ansöka om smslån med betalningsanmärkningar?

Det finns många låneinstitut som godkänner att en låntagare har en eller flera betalningsanmärkningar. Att låna trots betalningsanmärkningar är vanligare är de flesta tror. Bara för att man tidigare har fått en betalningsanmärkning behöver man inte undvika att låna pengar.

Viktigt att påpeka är dock att trots att långivaren accepterar ansökningar innebär det inte per automatik att de kommer att ge dig ett låneerbjudande. Om du kan få ett erbjudande bestäms efter att ansökan kom in. När långivaren tagit emot din ansökan gör de en kreditupplysning och ser över din återbetalningsförmåga.

Trots att man har gamla betalningsanmärkningar så kan man på senare tid ha fått tillbaka en god ekonomi. Detta kommer då att synas i kreditupplysningen.

Betalningsanmärkningar kan bedömas olika

Varje betalningsanmärkning bedömds dessutom individuellt. Hur länge sedan du fick betalningsanmärkningar och vad den gällde är saker som kan påverka bedömningen. Desto äldre anmärkningen är desto bättre är det ut långivarens perspektiv.

Samma gäller beloppet. Om det gällde ett mindre belopp för en faktura om trängselskatt är de ofta mer överseende än om anmärkningen kommer från en obetalad hyra eller ett lån. Det finns olika betalningsanmärkningar att få helt enkelt och de kan bedömas olika av olika långivare.

De långivare som godkänner betalningsanmärkningar ser till din aktuella ekonomi istället för att stirra sig blind på den historiska ekonomin.

Man får högre räntor med betalningsanmärkningar

En betalningsanmärkning ses vanligen som en varningsflagga av långivare. Den vittnar om att långivaren tidigare misskött sin ekonomi eller haft en otrygg ekonomisk situation. Därför är det mer regel än undantag att smslån med betalningsanmärkningar får en högre ränta än andra lån där betalningsanmärkningar saknas.

Långivaren vill skydda sig mot den högre risken det medför att låna ut till någon som tidigare fått anmärkningar. Beloppet som man önskar låna påverkar risken. Desto högre belopp låntagaren ansöker om desto högre risk tar långivaren om de beviljar lånet. På samma sätt blir risken lägre om låntagaren önskar ett lägre belopp.

Om man ansöker om ett högt belopp är risken att bli nekad lån större. Det beror på att risken blir för stor för låntagaren i förhållande till hur hög ränta de kan ta ut. Det blir även svårare att ta större lån som privatlån eller lån hos en bank om man har en eller flera betalningsanmärkningar.

Alla har olika ekonomiska förutsättningar

Varje person som ansöker om lån har olika ekonomiska förutsättningar. Oavsett om de har betalningsanmärkningar eller inte. Därför anser de flesta långivare att de inte kan göra en bedömning av ekonomin innan de gjort en kreditupplysning. Därför accepterar allt fler ansökningar från låntagare med betalningsanmärkningar för att därefter göra bedömningen om de kan bevilja ett lån eller inte.

När en långivare ska ta en kreditupplysning kan de välja mellan olika sätt. Framförallt finns det två olika sätt, med eller utan UC. UC står för Upplysningscentralen. Om långivaren väljer att ta en kreditupplysning med ett alternativt bolag så kan de exempelvis använda Bisnode eller Creditsafe.

Bisnode och Creditsafe är två alternativa företag som lämnar ut kreditupplysningar, så det går med andra ord att ta ett smslån utan UC.

Hur får man betalningsanmärkningar?

En betalningsanmärkning får man efter man misslyckats med att betala ett lån eller en faktura. Kort sagt har man misskött sina betalningsskyldigheter till ett företag man är skyldig pengar.

En betalningsanmärkning kommer inte från att man missat en faktura men betalar påminnelsen. Det krävs att man inte betalar fakturan under en längre period. Efter förfallodagen på originalfakturan kommer det oftast en eller flera påminnelser. Därefter skickas det till inkasso. Om man trots att det är ett ärende hos inkasso inte betalar eller för en avbetalningsplan med inkasso så skickas ärendet till Kronofogden. När det väl nått Kronofogden är beloppet som ska betalas vanligen betydligt högre än originalfakturan. Det beror på att det läggs till kostnader för inkasso och påminnelser.

För att få en betalningsanmärkning räcker det alltså inte med att missar ett förfallodatum med ett par dagar utan man behöver missköta sina betalningsskyldigheter under en längre tid.

En betalningsanmärkning är däremot inte samma sak som att man har dåliga förutsättningar att återbetala ett lån man tar idag. Tvärtemot kan man nu återfått kontrollen över sin ekonomi. Man kan ha riktigt god ekonomi men en gammal anmärkning som ligger kvar.

Det finns fler anledningar till att man får en anmärkning som privatperson. Dels kan det bero på dålig ekonomi eller att man inte har skött sina betalningar. Det kan även bero på slarv eller stress. Det kan även bero på yttre omständigheter som andra personer. Se därför till att själv betala räkningar som står i ditt namn. Om någon annan ska betala summan kan du istället be de betala beloppet till ditt eget konto istället.

Om en faktura inte betalas i tid – oavsett anledning – kan det få stora konsekvenser på din ekonomi. Förutom lån med låg ränta kan du bli nekad hyreskontrakt eller andra abonnemang.

Låna inte med en betalningsanmärkning

Även om det finns många smslån med betalningsanmärkningar på marknaden så finns det tillfällen man inte ska ansöka om lån. Om du ansöker om smslån trots att du har en betalningsanmärkning och din ekonomi inte är stabil så kan det vara förödande. Det gäller speciellt eftersom du ofta får en högre ränta. En högre ränta ger en högre månadskostnad när du ska betala tillbaka lånet.

Om du redan innan vet att du har begränsad förmåga att återbetala ett önskat lån är det bättre att avstå. Det är bättre att avvakta med att ansöka om lån tills man har en god förmåga att betala tillbaka beloppet. Detta så man inte riskerar att dra på sig fler anmärkningar.

Dessa punkter kan vara anledningar att avvakta med nya lån:

  • Man bör inte låna pengar om man har många skulder, speciellt om dessa har höga månadskostnader varje månad.
  • Man bör inte ta ett lån för att betala tillbaka andra skulder. Undantaget hopbakslån.

Om man har många små lån så kan månadskostnaden snabbt bli hög. Då är det bättre att ansöka om samlingslån. Ofta kallas det även för hopbakslån. Det är ett större lån där man kan samla sina små lån till en bättre ränta.

Om man inte med stor säkerhet kan säga att man kan betala tillbaka lånet inom löptiden ska man undvika att låna mer. Om man inte återbetalar fakturorna i tid så riskerar man att få fler betalningsanmärkningar.

Generellt kan man utgå från att man inte ska ta ett lån för att lösa en ekonomisk knipa som ens privatekonomi vanligtvis inte klarar av att lösa. Ett smslån bör man enbart ta för att lösa en kortsiktig knipa. Exempelvis en utgift som uppkommit som man inte kan betala nu men man kan lösa den efter lönen inkommit.

Innan man ansöker om ett smslån med betalningsanmärkning är det viktigt att själv avgöra om ens ekonomi klarar av ännu ett lån eller ej. Detta gör man enklast genom att göra en budget för ens privatekonomi och se hur stort utrymme man har för att återbetala ett lån.

När försvinner en betalningsanmärkning?

Även om man numera kan få lån trots betalningsanmärkningar så är det viktigt att se till så man inte får betalningsanmärkningar till en början. Som nämnt ovan så kan en betalningsanmärkning inte bara försvåra låneansökningar. En anmärkning kan även påverka chanserna till bostad och andra avtal.

Detta beror på att betalningsanmärkningar ofta tolkas som att man anser vara en opålitlig person när det gäller att betala skulder.

Efter att ett föreläggande kommer in till Kronofogden informerar de dig om den. Du har därefter en chans att godkänna eller bestrida den till domstol. När Kronofogden fastställer din skuld börjar betalningsanmärkningen att räknas. Därefter tar det tre år innan den försvinner från registret. Detta gäller om man fått den som privatperson.

De tre år som betalningsanmärkningen finns registrerad gäller från det datum då den registrerades. Det vill säga om du får en anmärkning 14 februari 2019 så gäller den tills 14 februari 2022. Därefter försvinner den från kreditupplysningsbolagens register. Det datum man återbetalar skulden påverkar inte tiden. Det går inte att få en kortare period än 3 år.

Alla kreditgivare måste göra en kreditupplysning. En betalningsanmärkning syns på denna oavsett om de använder UC eller ett alternativt bolag.

Många tror fortfarande att en betalningsanmärkning automatiskt innebär låg kreditvärdighet eller dålig återbetalningsförmåga. Det stämmer inte alls. Många långivare tänker lyckligtvis tvärtom. De erbjuder lån trots betalningsanmärkningar.

Anledningar till om lånet beviljas eller nekas

Det finns en mängd olika saker som kan påverka om man får ett lån med betalningsanmärkning godkänt eller inte. Några saker som vi tidigare nämnt är den kreditupplysning som tas och hur långivaren tolkar de betalningsanmärkningar som finns.

Andra saker som kan vara avgörande när man ansöker om ett lån är beloppet man vill låna samt hur gamla anmärkningarna är.

Erbjuder lägre lånesumma

Ett alternativ långivaren har är att erbjuda dig en längre summa. Om du ansöker om ett lån på 10 000 kr med betalningsanmärkningar kan det hända att långivaren anser att återbetalningsförmågan inte är tillräckligt god. De kan därför neka ett lån på den summan.

Istället kanske de erbjuder ett lån på 5000 kr. Det är då upp till dig som låntagare att välja om du vill acceptera den lägre summan eller inte.

Inte nyare än 6 månader

Något som blir allt vanligare är att långivare enbart accepterar betalningsanmärkningar som är minst 6 månader gamla. Det används som ett medel för att säkerställa att låntagaren hunnit få en bättre ekonomi sedan anmärkningen uppstod.

Privatlån med betalningsanmärkning

Det är inte enbart smslån du kan ansöka om med betalningsanmärkningar. Även privatlån erbjuds trots betalningsanmärkningar. Oftast har dessa högre krav på låntagaren och de beviljar inte lån i samma utsträckning om du har betalningsanmärkningar. Anledningen är en vi redan nämnt tidigare, beloppet är högt. Desto högre belopp lånet gället desto högre krav har långivaren eftersom risken ökar.

Viktigt att tänka på är att det inte finns någon garanti att du blir beviljad ett lån. Även om långivaren accepterar ansökningar om lån med betalningsanmärkningar. Det är alltid en bedömning av din nuvarande och den förväntade framtida ekonomin som avgör långivaren beslut.

Jämför privatlån

Tänk på det här innan du skickar in din ansökan

Att låna pengar i sig behöver inte vara dumdristigt eller farligt, bara du känner till riskerna. Innan du skickar in din ansökan om ett lån, oavsett vad lånet gäller, se till att du har tänkt igenom saken noga.

Betalningsanmärkningar är ett tecken på en tidigare misskött ekonomi och dessa dyker inte upp ur intet. Det krävs en hel del oaktsamhet och försummelse för att kreditupplysningsbolagen ska få anledning att göra en notering i sina register.

Om du har fått en betalningsanmärkning bör du ta den på allvar. Du bör även vara noggrann så du inte drar på dig fler anmärkningar eller fler skulder. Om du hamnar djupare i skuldfällan finns risken att du blir oförmögen att betala några skulder överhuvudtaget. Om du inte kan betala förvandlas skulden snabbt till en ny betalningsanmärkning.

Har du inte tillräckligt med pengar för att betala skulden hos Kronofogden så kommer du att genomgå en skuldsanering tills dess att skulderna är betalade. Skuldsanering innebär att du får leva på existensminimum tills skulden är reglerad. Konsekvenserna kan med andra ord bli väldigt stora.

Klarar du inte av skulderna? Läs om skuldsanering