Smslån med betalningsanmärkning

På Sverigekredit kan du jämföra ett antal kreditbolag och finansbolag som erbjuder dig möjligheten att ta smslån med betalningsanmärkning.

 

Ta smslån med betalningsanmärkning

Om du har en eller flera betalningsanmärkningar innebär det att du vid ett eller flera tidigare tillfällen har misskött dina betalningsskyldigheter enligt ett låneavtal eller liknande. I det fall du har ett stort behov av att låna är det därför mycket viktigt att du ser till att göra en rättvis

  • Budget
  • Återbetalningsplan
  • Samt se till att kostnaderna för smslånet ryms i din framtida ekonomi

Att vara rättvis mot sig själv i en budget och återbetalningsplan kan vara ganska tufft i vissa fall. Många gånger kan det vara först då som man får en ordentlig ögonöppnare och ser svart på vitt att ens ekonomi kanske inte var riktigt så välmående som man själv trodde. Hur jobbigt detta än må vara så är det alltid till din fördel att vara helt sanningsenlig i detta arbete. Att ”ljuga” för sig själv genom att vara lite för generös kommer alltid att visa sig förr eller senare och i  värsta fall kan det då redan vara för sent, så gör dig själv en tjänst och håll dig till sanningen.

Att ta ett snabbt smslån trots att du har en betalningsanmärkning innebär inte per automatik någon större risk förutsatt att du har god kontroll på din ekonomi.Det finns idag ett antal långivare inom smslån som erbjuder dig att ansöka om ett smslån trots att du har en eller flera betalningsanmärkningar. Det du ska känna till är att det finns en risk att du får betala en lite högre kostnad för lånet samt att du i regel måste kunna uppvisa en bättre löpande ekonomi än vad du hade behövt göra om du inte hade någon anmärkning.

Notera att du inte är garanterad att få låna bara för att långivaren har en mer generös policy. I botten för långivarens bedömning ligger alltid en komplett kreditkontroll.


Betalningsanmärkning

Få ett smslån med betalningsanmärkning

Allt fler människor lånar pengar i Sverige och att ha en eller flera betalningsanmärkningar behöver inte utgöra något problem för låntagare. Idag finns det nämligen ett stort antal långivare som valt att fokusera på låntagarens aktuella ekonomiska situation och förmåga att återbetala lånet istället för den gamla. Därmed så accepterar de att ge ut smslån med betalningsanmärkning.

Med en betalningsanmärkning i bagaget så kan man få en högre ränta vilket gör att man får ett dyrare lån. Det är dock inte omöjligt att få ett lån med betalningsanmärkningar. Tvärtom så finns det många kreditgivare i Sverige som godkänner smslån med betalningsanmärkningar.

En betalningsanmärkning speglar endast låntagarens ekonomiska historia och inte den nuvarande. Därför så tas alltid en kreditupplysning och sedan bestäms det om låntagaren får låna ett smslån och i så fall mot vilken kostnad. En betalningsanmärkning är inget hinder för att få låna ett smslån, utan det är en nuvarande återbetalningsförmåga som avgör om det blir något lån eller inte.

Läs denna uttömmande guide som behandlar allt som har med smslån med betalningsanmärkningar att göra. Här finns ovärderlig information om betalningsanmärkningar och de smslån som godkänner dem.

Vad är smslån med betalningsanmärkningar?

När snabblån först lanserades var det enkla, smålån som man kunde ansöka om via sms. Numer så ses det som ett snabblån där man snabbt kan låna en liten summa pengar. Ett lån med betalningsanmärkningar är en utmärkt lösning om man är i akut behov utav pengar. Kanske har man fått en räkning från tandläkaren eller så har bilen gått sönder.

Så länge man vet med sig att man inte kommer att ha några problem med att lösa lånet så snart man får sin inkomst så kan ett smslån med betalningsanmärkning vara en akutlösning.

Villkor och krav för att ansöka om lån med betalningsanmärkningar

Många potentiella låntagare kanske lever i villfarelsen att det är mycket svårare att få ett lån med betalningsanmärkningar än om man inte hade haft dessa. Detta är dock inte helt sant.

Det är färre låneinstitut som accepterar låneansökningar från personer med en betalningsanmärkning. Det finns dock fortfarande en mängd kreditgivare kvar att välja bland.

Som en låntagare med betalningsanmärkningar så tillkommer det ofta inga extra krav för att kunna låna. Som låntagare behöver man endast uppfylla de krav som redan ställs på andra låntagare.

Skillnaden med att ta ett smslån med betalningsanmärkningar är att man får ett dyrare lån då man får en högre ränta. Det ställs dock oftast inga högre krav på ålder och inkomst eller liknande.

Precis som för vanliga låntagare gäller det att låntagare med betalningsanmärkningar uppfyller alla de krav som ställd och att man klarar den kreditupplysning som utförs. Det är kreditupplysningen som ligger till grund för hur hög ränta man får och hur god återbetalningsförmåga man anses ha.

Var kan jag ansöka om smslån med betalningsanmärkningar?

Det finns många låneinstitut som godkänner att en låntagare har en eller flera betalningsanmärkningar. Lån med betalningsanmärkningar är mer vanligt förekommande än vad man kanske tror. Bara för att man har en betalningsanmärkning så behöver man inte undvika att låna pengar. Det finns många långivare som accepterar ansökningar av låntagare med anmärkningar.

Det är dock viktigt att påpeka att trots att långivare accepterar ansökningar med betalningsanmärkningar så är det inte helt garanterat att de kommer att ge ett låneerbjudande. Det hela bestäms efter att ansökan har skickats in och en kreditupplysning och analys av ens återbetalningsförmåga har gjorts.

Trots att man har gamla betalningsanmärkningar så kan man på senare tid ha fått tillbaka en god ekonomi. Detta kommer då att synas i ens kreditupplysning.

Det finns många kreditgivare som ger lån med betalningsanmärkning. Ofta kan man låna upp till tiotusentals kronor. Vilket belopp man kan låna med en betalningsanmärkning beror helt på vilket låneinstitut man ansöker om ett lån hos.

Varför beviljar en del långivare lån med betalningsanmärkningar?

Trots att man har en betalningsanmärkning så finns det många långivare som godkänner låneansökningar och ger låneerbjudanden. En eller flera betalningsanmärkningar behöver inte ses som ett hinder. Att man har betalningsanmärkningar är alltså ingenting man behöver gå runt och oroa sig för. Man har inte förstört sin ekonomi och sin chans att ansöka om ett lån med betalningsanmärkning bara för att man har för många betalningsanmärkningar.

Betalningsanmärkningar kan bedömas olika

En betalningsanmärkning kan dessutom bedömas olika beroende på varför man har fått denna och hur gammal den är. Man kan ha en två år gammal betalningsanmärkning för att man missat att betala en liten avgift. Man kan även ha en betalningsanmärkning för att man helt enkelt ignorera att betala en hög faktura. Det finns olika betalningsanmärkningar att få helt enkelt och de kan bedömas olika av olika långivare.

De långivare som godkänner betalningsanmärkningar ser till låntagarens aktuella ekonomi istället för att stirra sig blind på den historiska ekonomin.

Man får högre räntor med betalningsanmärkningar

En betalningsanmärkning kan givetvis ses som en röd flagga av långivare. Den varnar om ett den potentiella låntagaren tidigare har haft en otrygg ekonomisk situation. Just därför är det vanligt att smslån med betalningsanmärkning får högre avgifter än vanliga lån där anmärkningar saknas.

Långivare vill helt enkelt säkerställa att de skyddar sig mot den högre risk det innebär att låna ut till någon som sedan tidigare har en betalningsanmärkning. Det belopp som låntagaren önskar låna står i direkt korrelation till hur hög risken för långivaren är.

Om en låntagare med en betalningsanmärkning vill ansöka om ett högt lånebelopp så är risken större. På samma sätt så blir risken lägre ju lägre lånebeloppet är.

Ju högre lånebelopp man ansöker om när man ansöker om ett smslån med betalningsanmärkning ju svårare kan det vara att få det godkänt då långivaren tycker att risken blir för hög. Med en eller flera betalningsanmärkningar blir det även svårare för låntagare att ansöka om större lån, som till exempel privatlån eller lån hos banker.

Alla har olika ekonomiska förutsättningar

Eftersom att alla låntagare har olika ekonomiska förutsättningar, med eller utan betalningsanmärkningar, så anser de flesta låneinstitut att de inte kan bedöma en låntagares förutsättningar innan en kreditupplysning har gjorts. Därför accepterar de att man ansöker trots att man har betalningsanmärkningar och sedan bestämmer de om ett lån kan ges eller inte.

Det finns flera olika sätt för kreditgivare att utföra en kreditupplysning på. Framförallt så är det tre olika förtag som ger ut kreditupplysningar. Dessa tre företag är:

  • UC – kort för Upplysningscentralen
  • Bisnode
  • Creditsafe

Bisnode och Creditsafe är två fristående företag som ger ut kreditupplysningar, så det går med andra ord att ta ett smslån utan UC.

Hur får man betalningsanmärkningar?

En betalningsanmärkning får man om man har missat att återbetala på ett tidigare lån eller en faktura. Man har helt enkelt misskött sina betalningsskyldigheter gentemot de företag man är skyldiga pengar.

Man får dock inte en betalningsanmärkning direkt när man har missat att betala en faktura. Det krävs något större försumlighet än så för att få en anmärkning. För att få en betalningsanmärkning så har man först missat att betala sin faktura, sedan har man missat eller ignorerat de påminnelser som skickas ut. När ens faktura sedan har blivit ett ärende hos inkasso så har man sedan även ignorerat kontakten med dem. Därefter så skickas ärendet över till Kronofogden. När det kommer till Kronofogden brukar det ursprungliga beloppet vara mycket högre då dyra försenings- och påminnelseavgifter läggs till.

Att få en betalningsanmärkning är alltså något som sker i flera steg och inte något som man enkelt kan få för att man är några dagar för sen med sin betalning.

En betalningsanmärkning är inte att likställa med dåliga förutsättningar för att återbetala ett lån man tar idag. Tvärtom kan man nu ha återfått kontroll över sin ekonomi. Att vissa långivare därför inte accepterar låntagare med betalningsanmärkningar är fel väg att gå.

Det finns olika anledningar till varför man får en betalningsanmärkning som privatperson. Det kan vara på grund utav att man har en dålig ekonomi och inte kan sköta sina betalningar. Det kan även vara på grund utav slarv eller stress. Man kan helt enkelt ha missat att betala en faktura i tid.

Att missa att betala en faktura – oavsett anledning – kan dock få stora konsekvenser för ens liv. Man kan missa chanser att få ett bra hyreskontrakt, olika abonnemang eller lån med god ränta.

Då ska man inte låna med en betalningsanmärkning

Trots att många smslån med betalningsanmärkning finns att tillgå på lånemarknaden så finns det ibland tillfällen då man ej bör ansöka om något av dessa lån. Att ansöka om ett smslån med betalningsanmärkning kan vara förödande för ens privatekonomi om en ej är stabil. Detta gäller speciellt eftersom att man med betalningsanmärkning får en högre ränta vilket ger en ännu högre återbetalningskostnad per månad.

Om man vet med sig att man har en knaper förmåga att återbetala det lån man ansöker om så är det bättre att vänta. Inför ett lån kan det vara bättre att vänta tills man har en god ekonomi så att man inte riskerar att dra på sig ytterligare en betalningsanmärkning.

Bland annat så bör man inte låna med betalningsanmärkning om man har dessa problem:

  • Man bör inte låna pengar om man har många skulder, speciellt om dessa har höga månadskostnader varje månad.
  • Man bör inte ta ett lån för att betala tillbaka andra skulder.

Om man har för höga månadskostnader är det bättre att ansöka om ett så kallat samlingslån där man samlar alla sina lån till ett större, ofta till bättre ränta.

Man ska inte låna pengar om man inte är helt säker på att man kan återbetala lånet inom den utsatta tiden. Om man inte återbetalar alla fakturor i tid så riskerar man endast att få ytterligare en betalningsanmärkning.
Generellt så ska man inte ta ett lån utan betalningsanmärkning för att lösa en ekonomisk knipa som ens totala ekonomi inte klarar av att lösa. Ett sådant lån bör man endast ta om man kortsiktigt inte kan betala den utgift som uppkommit, men man har möjlighet så snart man sin lön eller pension utbetald.

Innan man ansöker om ett smslån med betalningsanmärkning är det viktigt att själv avgöra om ens ekonomi klarar av ännu ett lån eller ej. Detta gör man enklast genom att göra en budget för ens privatekonomi och se hur stort utrymme man har för att återbetala ett lån.

När försvinner en betalningsanmärkning?

Trots att man kan få lån med betalningsanmärkningar så är det viktigt att först och främst alltid försöka se till att man inte ådrar sig någon betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning kan nämligen ställa till med stora ekonomiska problem i form av svårigheter att få en bostad etcetera.

En betalningsanmärkning är en notering hos kreditupplysningsföretag som ger kreditupplysningar till personer eller företag. En betalningsanmärkning kan tolkas som att personen anses vara en opålitlig människa när det gäller att återbetala skulder.

För att få en betalningsanmärkning krävs det att man har missat eller ignorerat minst en påminnelse och minst ett krav från inkasso innan ärendet har gått vidare till Kronofogden. Det är nämligen Kronofogden som utfärdar betalningsanmärkningar. Kronofogden får dessa fall när en borgenär inlämnat en ansökan till Kronofogden om ett betalningsföreläggande.

Om man får en betalningsanmärkning så tar det tre år innan denna försvinner från kreditupplysningsföretagens register. Detta gäller om man har fått den som privatperson. De tre år som betalningsanmärkningen finns kvar räknas från det datum då man fick den registrerad. Om man får en betalningsanmärkning den 1 april år 2018 så försvinner den alltså den 1 april år 2021. Det datum som man återbetalar själva skulden har ingen inverkan. Man kan inte få en kortare betalningsanmärkningstid med anledning att man återbetalar skulden snabbare.

Många företa tar en kreditupplysning och därför stället anmärkningen till med problem då den dyker upp. Anledningen är helt enkelt att en stor del av befolkningen förknippar en betalningsanmärkning med en slarvig ekonomi.

Många tänker att en betalningsanmärkning är samma sak som en låg kreditvärdighet eller dålig återbetalningsförmåga. Det finns dock många låneinstitut som inte alls tänker på detta sätt utan erbjuder lån trots att låntagaren har en betalningsanmärkning.

Detta kan påverka om ett lån med betalningsanmärkning godkänns eller ej

Det finns en mängd olika saker som kan påverka om man får ett lån med betalningsanmärkning godkänt eller inte.

Några av de saker som har nämnts tidigare är bland annat den kreditupplysning som tas och hur kreditgivarna tolkar de betalningsanmärkningar som finns.

Andra saker som kan avgöra om man får ett lån med en betalningsanmärkning eller inte är den summa man vill låna och hur gamla betalningsanmärkningarna är.

Erbjuder lägre lånesumma

Om man ansöker om ett lån på 10 000 kr så kanske långivaren anser att man ej har en tillräckligt god återbetalningsförmåga för att de ska kunna godkänna detta lån. Istället kanske de erbjuder ett lån på 5 000 kr. Då är det upp till låntagaren om de vill acceptera det lägre låneerbjudandet eller inte.

Inte nyare än 6 månader

Något som man ofta ser hos kreditgivare är att de endast accepterar betalningsanmärkningar som är äldre än 6 månader. På så sätt menar de att låntagaren ska ha hunnit få tillräckligt mycket tid för att nu ha en bättre ekonomisk hälsa för att få ett smslån med betalningsanmärkning.

Privatlån med betalningsanmärkning

Det finns långivare även inom privatlån som erbjuder lån med betalningsanmärkning. Dessa är emellertid lite mer restriktiva än aktörer som främst riktar in sig på smslån. Anledningen är solklar – ett privatlån är ju på ett högre belopp än ett smslån. Kom ihåg att det aldrig finns någon garanti för att du blir beviljad ett privatlån, trots att långivaren accepterar ansökningar från sökande med betalningsanmärkningar.

Det är en bedömning av din nuvarande och även din förväntade framtida ekonomi som är grunden för långivarens beslut.

Jämför privatlån


Tänk på det här innan du skickar in din ansökan

Betalningsanmärkningar är tecken på en tidigare misskött ekonomi och dessa tecken dyker inte upp ur intet. Det krävs mycket oaktsamhet och försummelse för att kreditupplysningsföretagen ska få anledning att göra en notering i sina register. Om du har en betalningsanmärkning bör du ta allvarligt på saken och vara mycket försiktig med att dra på dig ytterligare skulder. Om du hamnar ännu djupare i skuldfällan kan det på sikt leda till att du blir helt oförmögen att betala några skulder överhuvudtaget. Kan du inte betala dina borgenärer kommer inkasso att ta över indrivningen av din skuld.

I samband med att inkasso tar över ansvaret så höjs också kostnaderna för din skuld, vilket gör det än svårare att betala – även fast du likväl är tvungen att göra det. Kommer du inte kunna betala till inkasso heller så är den sista instansen i indrivningsprocessen Kronofogdemyndigheten. Hos Kronofogdemyndigheten kommer du att få ett skuldkonto där din skuld samlas. Denna skuld måste betalas av. Har du inte tillräckligt med likvida medel så kommer du att genomgå en skuldsanering tills dess att skulderna är betalade. Skuldsanering innebär att du får leva på existensminimum tills skulden är reglerad. Konsekvenserna kan med andra ord bli långtgående.

Att låna pengar i sig behöver inte vara dumdristigt eller farligt, bara du känner till riskerna. Innan du skickar in din ansökan om ett lån, oavsett vad lånet gäller, se till att du har tänkt igenom saken noga.

Klarar du inte av skulderna? Läs om skuldsanering