Lån med betalningsanmärkning

Hur mycket vill du låna?

Att låna med betalningsanmärkningar är fullt möjligt. Här på Sverigekredit kan du jämföra trygga och säkra långivare som står under tillsyn av Finansinspektionen. Genom att välja den långivare som passar din ekonomiska situation bäst så kan du bli beviljad både större lån och smslån med betalningsanmärkningar.

Jämför smslån med betalningsanmärkningar



Låna pengar med betalningsanmärkningar

Att få en betalningsanmärkning gör det svårare att få låna pengar, men det är inte omöjligt. Om du får en betalningsanmärkning kommer den påverka din ekonomiska situation.

Det innebär dock inte att det inte går att låna, tvärtom finns det numera flera långivare som erbjuder lån trots betalningsanmärkningar. Hur många anmärkningar som godtas varierar, en del långivare godtar upp till 10 stycken. Du ansöker om lån precis som vanligt och får ofta svar lika snabbt som om du inte hade haft en eller flera betalningsanmärkningar.

Du bör dock vara medveten om att ett lån med betalningsanmärkning innebär att du får betala en högre ränta. Överväg därför noga om det är värt den extra kostnaden – behöver du verkligen ett lån just nu eller kan du vänta tills betalningsanmärkningen har försvunnit?

Vi rekommenderar inte att du lånar med betalningsanmärkning om du har svårt att betala och det finns risk för ytterligare anmärkningar.


Betalningsanmärkning

Vilka typer av lån kan jag få med en betalningsanmärkning?

Smslån och snabblån är den vanligaste typen av lån som man kan få beviljade med betalningsanmärkningar. Långivaren kommer att göra en helhetsbedömning av din ekonomi, ditt kreditvärde och din förmåga att återbetala lånet. Om du är i behov av att låna en större summa så finns det även kreditbolag som beviljar privatlån med betalningsanmärkningar.

Att däremot få ett bolån med betalningsanmärkningar är i princip omöjligt, trots att det är ett lån med säkerhet. Storbankerna godtar generellt sett inte några anmärkningar, oavsett vilken typ av lån det är som du ansöker om.

Flera kreditbolag och mindre långivare erbjuder dock låntagare att låna pengar med betalningsanmärkning och utan säkerhet.

Innan du ansöker om att smslån med betalningsanmärkning för att få pengar direkt är det viktigt att du själv gör en rättvis bedömning av din ekonomi. Du behöver se över din budget och göra en återbetalningsplan. Det är viktigt att se till så att kostnaden för det nya lånet ryms i din privatekonomi. Räkna med att det nya lånet kommer att ha högre ränta än andra lån på grund av din betalningsanmärkning.

Smslån med betalningsanmärkning

När någon vill ansöka om att låna pengar, och få dem direkt på kontot, med betalningsanmärkningar så är det vanligt att man ansöker om ett smslån. Att ta ett smslån med betalningsanmärkningar och skulder innebär inte automatiskt att det är en större risk.

Betalningsanmärkningen kan vara gammal och du har numera en god ekonomi. Att många främst nyttjar smslån med betalningsanmärkningar är för att det är vanligare att långivare beviljar smslån om du har en anmärkning. Kreditbolagen ställer generellt sett lägre krav på låntagaren när det gäller smslån, då det handlar om små lån utan säkerhet.

Idag finns flera långivare som kan erbjuda lån till en person med en eller flera betalningsanmärkningar. Du behöver ofta kunna visa en stabil ekonomi och att din situation har förändrats sedan du fick anmärkningen. I många fall behöver den även vara över sex månader gammal.

Notera att du inte är garanterad att få låna bara för att långivaren har en mer generös policy. Till grunden för långivarens bedömning vid en ansökan om smslån med betalningsanmärkning och skulder ligger alltid en komplett kreditkontroll och en KALP-kalkyl.

Jämför smslån

Vad är ett smslån med betalningsanmärkning?

När smslån kom till Sverige ansökte man om dessa via sms. Numera ansöker man om i princip alla lån via BankID på nätet. Lånar man hos en traditionell bank behöver man ofta besöka banken fysiskt för att få låna. Eftersom vi inte ansöker om lån via sms längre så är smslån synonymt med alla lån där man kan låna en mindre summa via kreditbolag på nätet.

Ett sms lån med betalningsanmärkning kan därför vara ett alternativ om man vill låna pengar. Exempelvis om man behöver låna till en tandläkarräkning eller för att betala bilverkstaden om bilen gått sönder.

Det är viktigt att man innan man lånar pengar har gjort en grundlig kalkyl över sin ekonomi så man vet att man klarar av att betala tillbaka ett smslån. Om man kan lösa lånet när man får nästa inkomst kan smslån med betalningsanmärkning och skulder som ger pengar direkt vara en tillfällig, men dyr, lösning.

Privatlån med betalningsanmärkning

Det är inte enbart smslån du kan ansöka om med anmärkningar, det finns även privatlån för personer med betalningsanmärkningar. Oftast har dessa högre krav på låntagaren än smslån och de beviljar inte lån i samma utsträckning om du har ett lägre kreditvärde. Det beror på att risken för långivaren blir högre när det gäller större lånebelopp, som privatlån ofta handlar om.

Flera banker och långivare erbjuder numera privatlån upp till 600 000 kr. Det kan dock hända att det finns ett lägre maxbelopp som du får låna om du har betalningsanmärkningar.

Desto högre belopp lånet gället desto högre krav har långivaren eftersom risken att låntagaren inte kan återbetala lånet ökar.

Viktigt att tänka på är att det inte finns någon garanti att du blir beviljad ett lån, även om långivaren accepterar ansökningar om privatlån med betalningsanmärkningar. Alla låneansökningar bedöms individuellt.

Jämför privatlån

Vanliga frågor

Kan jag låna pengar om jag har en betalningsanmärkning?

Ja, det finns flera långivare som ger lån trots betalningsanmärkningar. På Sverigekredit har vi samlat alla de långivare som står under tillsyn hos Finansinspektionen och som godtar anmärkningar. Här kan du se hur många betalningsanmärkningar respektive kreditbolag godtar, samt vilka andra krav du måste uppfylla för att kunna få ett lån.

Var kan jag ansöka om smslån med betalningsanmärkningar?

Du kan ansöka om smslån med betalningsanmärkningar hos alla långivare av snabblån som godtar anmärkningar. Genom att filtrera på Lån med betalningsanmärkning i topplistan får du en överblick av samtliga långivare direkt på Sverigekredit.

Hur många betalningsanmärkningar kan jag ha och ändå få låna pengar?

En långivare har rätt att sätta sina egna lånevillkor, utöver de lagstadgade som finns i Sverige. Det innebär att antalet betalningsanmärkningar som godtas vid en låneansökan varierar. Ett vanligt högsta antal anmärkningar är 6 stycken, men det finns långivare som godtar upp till 10–12 stycken.

Kan jag låna med betalningsanmärkningar och skuld hos Kronofogden?

Ja, det finns ett fåtal långivare som beviljar lån till personer med betalningsanmärkningar och ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden. Då ser långivaren främst till din inkomst och återbetalningsförmåga snarare än tidigare anmärkningar.

Försvinner min betalningsanmärkning så snart jag har återbetalat min skuld?

En betalningsanmärkning registreras i kreditupplysningsföretagens register, baserat på uppgifter om obetalda skulder som upplysningsföretagen hämtar från Kronofogdemyndigheten. Efter att du har betalat din skuld så ligger anmärkningen vanligtvis kvar i 3 år.

Vart kan jag se hur många betalningsanmärkningar jag har?

Du kan se dina betalningsanmärkningar på en kreditupplysning. Du kan hämta en kreditupplysning på dig själv på Minuc.se, eller hos ett annat kreditupplysningsbolag. Där kan du även se ditt kreditvärde, som ligger till grund för en bedömning av din låneansökan.

Vilka villkor gäller för lån med betalningsanmärkningar?

För att få låna pengar trots en betalningsanmärkning så ställer de flesta långivare som krav att anmärkningen är minst 6 månader gammal. Oavsett hur många betalningsanmärkningar du som kredittagare har så ska du alltså inte ha fått en ny anmärkning under de senaste 6 månaderna.

Ett annat vanligt krav brukar vara att du inte får ha haft en skuld hos Kronofogden under de senaste 6 månaderna.

Antalet betalningsanmärkningar som en låntagare kan ha och ändå få lån varierar hos olika långivare. En del långivare godtar inte fler än 6 anmärkningar, andra kan godta fler, ofta i kombination med andra krav. Som exempel så finns det långivare som godtar upp till 10 betalningsanmärkningar, men de får sammanlagt inte överstiga ett belopp på 50 000 kr.

När man tar ett lån med betalningsanmärkning och utan säkerhet får man ofta räkna med att få en högre ränta än om man inte haft anmärkningar. Lånet blir helt enkelt dyrare eftersom betalningsanmärkningar tyder på en ökad risk för banken att låntagaren inte ska uppfylla sina skyldigheter och återbetala lånet i tid.

En kreditupplysning görs i samband med din låneansökan, men inte alltid genom UC. Det går därför att låna pengar utan UC och med betalningsanmärkningar.

Övriga vanliga villkor som lägsta ålder, krav på deklarerad inkomst eller att du är folkbokförd i Sverige påverkas generellt sett inte av en betalningsanmärkning. Beroende på vilken långivare det gäller så kan det dock finnas begränsningar för hur stort lånebelopp du kan ansöka om, jämfört med om du inte hade haft anmärkningar.

Ansök om smslån med betalningsanmärkning

Vad innebär det att låna med betalningsanmärkningar?

När du får en betalningsanmärkning påverkas ditt kreditvärde och det i sin tur påverkar hur långivaren ser på dig. En person med en betalningsanmärkning blir sedd som en större risk för kreditbolagen och det påverkar hur dina lånemöjligheter ser ut.

Högre ränta med anmärkning

Ansöker du om att låna pengar med betalningsanmärkning och utan säkerhet så kommer din långivare erbjuda dig ett lån till en högre ränta än om du inte hade haft en anmärkning. Din anmärkning gör ditt kreditvärde lägre och för att kompensera för risken de tar genom att låna ut pengar till dig så får du en högre ränta på lånet . Det här kommer innebära att du kommer att få betala en högre totalkostnad för lånet.

Lägre lånebelopp godkänns

En annan sak som påverkas av en betalningsanmärkning är summan du kan få låna. Om du har en anmärkning kreditupplysningsföretagen så kan du bli beviljad ett lägre belopp på ditt lån än om du ansökt om lån utan anmärkningar.

Långivaren vill skydda sig mot den högre risken det medför att låna ut till någon som tidigare fått anmärkningar. Beloppet som man önskar låna påverkar risken. Desto högre belopp låntagaren ansöker om desto högre risk tar långivaren om de beviljar lånet. På samma sätt blir risken lägre om låntagaren önskar ett lägre belopp.

Om man ansöker om ett högt belopp är risken att bli nekad lån större. Det beror på att risken blir för stor för låntagaren i förhållande till hur hög ränta de kan ta ut.

Färre långivare att välja på

Som vi sagt innan så finns det långivare som inte är villiga att bevilja lån till personer som har betalningsanmärkningar registrerade på en kreditupplysning. Det gör att du får färre långivare du kan vända dig till om du fått en betalningsanmärkning. Det begränsar både dina val av långivare och dina möjligheter till det bästa lånet för dig.

Betalningsanmärkningar bedöms olika

Varje betalningsanmärkning bedömds dessutom individuellt. Hur länge sedan du fick betalningsanmärkningar och vad den gällde är saker som kan påverka bedömningen. Desto äldre anmärkningen är desto bättre är det ut långivarens perspektiv.

Samma gäller beloppet. Om det gällde ett mindre belopp för en faktura om trängselskatt är de ofta mer överseende än om anmärkningen kommer från en obetalad hyra eller ett lån. Det finns olika betalningsanmärkningar att få helt enkelt och de kan bedömas olika av olika långivare.

De långivare som godkänner betalningsanmärkningar ser till din aktuella ekonomi istället för att stirra sig blind på den historiska ekonomin.

Jämför smslån direkt

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning, eller en prick som det även kallas, får du av kreditupplysningsföretagen om du inte har betalat en skuld i tid. Kronofogdemyndigheten lämnar uppgifter om skulder till kreditupplysningsföretagen som UC, Bisnode och Creditsafe.

Kreditupplysningsföretagen registrerar en betalningsanmärkning vid ett utslag om betalningsföreläggande hos Kronofogden eller vid en tredskodom som tillkommer genom domstol.

Kort sagt kan man säga att om man har fått en betalningsanmärkning har man misskött sina betalningsskyldigheter till den man är skyldig pengar. En betalningsanmärkning är dock inte samma sak som att ha dåliga förutsättningar till att betala ett lån. Tvärtom kan man ha en gammal betalningsanmärkning men numera ha en sund ekonomi och goda möjligheter att klara av ett lån.

Hur får man en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning får man om man inte betalar sina räkningar och fakturor i tid. Du kan få en anmärkning för både små och stora belopp, ett så lågt belopp som 100 kronor kan leda till en betalningsanmärkning om du missar eller låter bli att betala en räkning. Många gånger kommer anmärkningarna från mindre skulder som trängselavgifter och shopping.

Betalningsanmärkningar som uppkommer om du har en skuld till staten eller kommunen kallas allmänna mål. Det kan till exempel gälla obetalda skatter. En betalningsanmärkning som rör betalningskrav från den privata sektorn kallas enskilda mål. Det gäller då privatpersoner eller företag som till exempel inte har betalat fakturor för saker som man har köpt in eller handlat.

Hur undviker man att få en betalningsanmärkning?

Det enklaste sättet att undvika en betalningsanmärkning på är genom att betala fakturor och lån i tid. Om du upptäcker att du inte kan betala en faktura innan förfallodatumet, kontakta då den som du är skyldig pengar och fråga om ni kan göra upp en avbetalningsplan. Det är viktigt att handla snabbt så att skulden inte växer.

Om du har fått en faktura som du anser att du inte är skyldig att betala så är det viktigt även då att du så snabbt som möjligt bestrider kravet. Annars kan det leda till vidare till inkasso och Kronofogden, och i slutändan ge dig en anmärkning. Även ett krav från Kronofogden, ett betalningsföreläggande, kan bestridas.

Om du får ett betalningsföreläggande från Kronofogden som är riktigt och betalar det omgående så får du inte heller någon betalningsanmärkning.

Hur påverkar en betalningsanmärkning mig?

Att en betalningsanmärkning ställer till det i din ekonomi är ingen hemlighet. Om du fått en betalningsanmärkning så kommer den finns kvar i tre år efter att du har betalat skulden.

En betalningsanmärkning kommer att synas på en kreditupplysning oavsett vilket kreditupplysningsbolag som används. Den påverkar inte enbart din låneansökan utan även andra aspekter i din vardag. Med en betalningsanmärkning kan du få svårt att få en lägenhet, bli nekad att köpa saker på avbetalning och hos många långivare blir du nekad lån.

Det finns fler anledningar till att man får en anmärkning som privatperson. Dels kan det bero på dålig ekonomi eller att man inte har skött sina betalningar. Det kan även bero på slarv eller stress. Det kan även bero på yttre omständigheter som andra personer. Se därför till att själv betala räkningar som står i ditt namn. Om någon annan ska betala summan kan du istället be de betala beloppet till ditt eget konto istället.

Om en faktura inte betalas i tid – oavsett anledning – kan det få stora konsekvenser på din ekonomi. Förutom lån utan säkerhet med låg ränta kan du bli nekad hyreskontrakt eller andra abonnemang.

Därför får du en betalningsanmärkning

För en långivare är det viktigt att veta om den som önskar låna pengar är kreditvärdig. God kreditvärdighet innebär inte bara att man betalar sina skulder, utan även att man gör det i tid. Du får en betalningsanmärkning eftersom du inte har betalat tillbaka ditt lån i tid. Att du inte betalade i rätt tid är viktig information för långivaren, därför finns även anmärkningen kvar för privatpersoner i 36 månader efter att du har betalat hela skulden.

Att inte betala tillbaka sitt smslån i tid kan ge anmärkning

Om du missar att betala en faktura för ditt smslån med några dagar kommer du inte att få en betalningsanmärkning. För att få en anmärkning krävs det att man inte betalar fakturan under en längre period.

Efter att du missat att betala originalfakturan så skickas det vanligen ut en eller flera påminnelser. Men glöm inte att det inte finns någon skyldighet för företaget att skicka ut en påminnelse. Din skuld kan gå vidare direkt till inkasso.

Om du inte betalar påminnelserna, eller om företaget inte skickar ut påminnelser, så går det till inkasso. Inkassoföretaget skickar då en faktura med ett nytt förfallodatum och ett tillägg av ränta och inkassokostnader. Om fakturan inte blir betalad hos inkasso så kan ärendet skickas vidare till Kronofogden.

När ärendet når Kronofogden skickar de ut ytterligare en faktura men denna gång från Kronofogden. Vid det här laget är beloppet ofta betydligt högre än det var på originalfakturan. Det tillkommer både avgifter för inkasso och påminnelser samt ränta.

Du kan bestrida ärendet hos alla instanser om du anser att fakturan är felaktig. Det är först när Kronofogden beslutar att du är skyldig att betala den som det kan bli en betalningsanmärkning.

När försvinner en betalningsanmärkning?

När Kronofogden fastställer att du har en skuld registreras en betalningsanmärkning. Därefter tar det tre år (36 månader) innan den försvinner från registret efter de att skulden är betald, om det gäller en privatperson.

De tre år som betalningsanmärkningen finns registrerad gäller från det datum då den registrerades. Det vill säga om du får en anmärkning 14 februari 2019 så gäller den tills 14 februari 2022. Därefter försvinner den från kreditupplysningsbolagens register. Det går inte att få en kortare period än 3 år, även om skulden återbetalas direkt efter Kronofogdens utslag.

Om det däremot gäller en person som har fått skuldsanering ligger anmärkningen kvar i 5 år.

Alla kreditgivare måste göra en kreditupplysning. En betalningsanmärkning syns på denna oavsett om du lånar utan UC eller inte.

Många tror fortfarande att en betalningsanmärkning automatiskt innebär låg kreditvärdighet eller dålig återbetalningsförmåga. Det stämmer inte alls. Många långivare tänker lyckligtvis tvärtom och därför erbjuder de lån trots betalningsanmärkningar.

Jämför och hitta privatlån

Låna med betalningsanmärkning utan UC

När en långivare ska ta en kreditupplysning på den som önskar att låna pengar kan de välja mellan olika sätt. Framförallt finns det två olika sätt, med eller utan UC (Upplysningscentralen). Det finns idag flertalet kreditbolag som erbjuder lån med betalningsanmärkningar utan UC.

Om långivaren väljer att ta en kreditupplysning med ett alternativt upplysningsföretag så kan de använda sig utav till exempel Bisnode eller Creditsafe. Kreditupplysningen inhämtas inte från UC och du ansöker då om ett lån utan UC.

Det kan vara värt att komma ihåg att när du ansöker om ett sms lån med betalningsanmärkning utan UC så syns dina anmärkningar i kreditupplysningen, oavsett vilket upplysningsföretag som används.

Låna med betalningsanmärkning och aktiv skuld hos Kronofogden

Om du har betalningsanmärkningar och en skuld kvar hos Kronofogden är det betydligt svårare att bli beviljad lån. Det är endast en handfull långivare som kan tänka sig att bevilja lån till en person med betalningsanmärkning och skuld kvar hos Kronofogden. Ofta tillkommer då höga krav på inkomst och en eventuell medlåntagare. Det är även vanligt med ett krav på att de lånade pengarna används till att  betala av skulden till Kronofogden.

Om du har en aktiv skuld hos Kronofogden och betalningsanmärkningar är det inte helt enkelt att få ett nytt lån. Många gånger är ytterligare skuldsättning inte heller en bra lösning för din ekonomi.

Senaste nytt

Håll nere kostnaderna på lån med betalningsanmärkningar

Att ta lån med betalningsanmärkningar gör att du får dyrare lånekostnader. Det finns dock sätt att hållas nere kostnaderna på, här är några tips.

Belåna huset eller bilen

Om du har en säkerhet, som en bostad eller ett fordon, som inte är belånat till max så kan du ansöka om att utöka det lånet. Det går till exempel att ta ett billån med betalningsanmärkning. Ett lån med säkerhet ger ofta en lägre ränta än ett lån med betalningsanmärkningar och utan säkerhet. Det beror på att risken för långivaren minskar då de kan lösa in säkerheten vid problem med återbetalningarna.

Låna med en medsökande

Ett annat sätt att få ner kostnaderna för lånet är att använda dig av en medsökande. Vanligast är att använda sig av en släkting eller nära vän. Innan ni ansöker om lån tillsammans bör du dock säkerställa att din medlåntagare har ett bra kreditvärde och inga betalningsanmärkningar. Om personen du söker tillsammans med också har anmärkningar kan det förvärra din situation istället.

Omförhandla efter anmärkningen försvunnit

Om du är i akut behov av ett tillskott i kassan kan du ansöka om ett lån trots anmärkning och sedan omförhandla villkoren efter att din situation har förbättrats. Du kan även ha möjligheten att samla dina dyra lån med ett samlingslån om ditt kreditvärde har förbättrats.

Vänta tills anmärkningen är borta

Om situationen inte är akut är det bästa alternativet att avvakta med att ansöka om lån. Din anmärkning finns kvar i 3 år och när den har försvunnit kan du ansöka om ett lån med bättre villkor. Den tiden det tar för en betalningsanmärkning att försvinna kan du använda till att förbättra din ekonomiska situation genom högre inkomster och lägre utgifter. Det är då av yttersta vikt att du inte får nya betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.

Låna inte med en betalningsanmärkning vid dessa tillfällen

Även om en betalningsanmärkning inte längre är ett hinder att få låna så finns det tillfällen när man inte bör ansöka om ett lån med betalningsanmärkningar. Om din ekonomiska situation inte är stabil finns det en stor risk att du inte klarar av ett ytterligare lån eller ett lån med en högre ränta.

  • Man bör inte låna pengar med betalningsanmärkningar om man redan har många skulder med höga kostnader. Då är det bättre att avstå från att ta nya lån, undantaget är ett samlingslån som kan sänka din ränta.
  • Man bör inte ta ett lån för att betala tillbaka gamla lån. Det här leder ofta till en skuldfälla och du riskerar en djup skuldsättning, undantaget är hopbakslån som kan göra dina lånekostnader lägre.

Om man har många små lån så kan månadskostnaden snabbt bli hög. Då är det bättre att ansöka om ett samlingslån, även kallat för hopbakslån. Det är ett större lån där man kan samla sina små lån till en bättre ränta. Om du ansöker om ett samlingslån med betalningsanmärkningar men räntan du blir erbjuden inte blir lägre än snitträntan på nuvarande smslån är det bättre att avstå.

Tänk på det här innan du skickar in din ansökan

Att låna pengar i sig behöver inte vara dumdristigt eller farligt, bara du känner till riskerna. Innan du skickar in din ansökan om ett lån, oavsett vad lånet gäller, se till att du har tänkt igenom saken noga.

Betalningsanmärkningar är ett tecken på en tidigare misskött ekonomi och dessa dyker inte upp ur intet. Det krävs en hel del oaktsamhet och försummelse för att kreditupplysningsbolagen ska få anledning att göra en notering i sina register.

Om du har fått en betalningsanmärkning bör du ta den på allvar. Du bör även vara noggrann så du inte drar på dig fler anmärkningar eller fler skulder. Om du hamnar djupare i skuldfällan finns risken att du blir oförmögen att betala några skulder överhuvudtaget. Om du inte kan betala förvandlas skulden snabbt till en ny betalningsanmärkning.

Källor:

Hallå konsument om anmärkningar

Kronofogdens webbplats

Jämför smslån trots anmärkningar