Blancolån

Hur mycket vill du låna?

Blancolån, eller privatlån som det även kallas, är ett av de vanligasten typen av lån på kreditmarknaden. Det är oerhört flexibelt och kan användas till en mängd olika köp och projekt vid alla skeden av livet. Här kan du läsa allt du behöver veta om blancolån. Vad det är, vad du kan använda det till och hur du får den bästa räntan när du behöver låna pengar.

Jämför blancolån

Blancolån, också kallat privatlån, kännetecknas framför allt av det faktum att långivaren inte har någon faktisk säkerhet att ta i anspråk om du inte skulle fullfölja dina betalningsskyldigheter. För ett bolån utgör ju själva fastigheten en reell säkerhet och när du köper en bil på avbetalning kan säljaren ta tillbaka bilen om du missköter dina betalningar.

För ett blancolån behöver du aldrig ställa något som säkerhet för lånet. Säkerheten för långivaren ligger i stället i dina framtida inkomster. Det gör att pengarna kan användas till vad som helst, även för renodlad konsumtion, som till exempel en semesterresa.

Andra exempel på när blancolån kan användas är när du ska köpa en begagnad bil av en privatperson eller när du ska göra om i huset, till exempel renovera badrummet eller göra nytt i köket. Det är dock fortfarande pengar som så småningom ska betalas tillbaka.

Du bör därför överväga beslutet noga innan du bestämmer dig för att ansöka om ett blancolån, särskilt om pengarna ska användas till konsumtion.


Strandpromenad
Snabbval
Läser in...

  Låna upp till 600 000 kr

  Alla banker och större finansbolag/kreditinstitut erbjuder blancolån som de ofta kallar för privatlån och de flesta har satt lägsta respektive högsta lånebelopp till 20 000 kr respektive 350 000 kr. Emellertid finns det en hel del långivare (framför allt nischbanker) som erbjuder privatlån på belopp på ner mot 10 000 kr eller ännu lägre.

  På sistone är det också några aktörer som har börjat erbjuda privatlån på upp emot 600 000 kr. Det är dock alltid långivarna som i slutändan bestämmer om du får ett lån eller inte, och i så fall hur hög ränta du får.

  Ett flexibelt lån

  Ett blancolån är ett mycket flexibelt lån. Du bestämmer själv hur mycket du vill låna och vilken låneperiod du vill ha. Dessutom kan du självklart återbetala hela lånet när du vill, detta utan extra kostnad. Det sistnämnda kan du inte utan vidare göra med exempelvis ett bolån. Säger du upp ett bolån i förtid riskerar du att få betala ränteskillnadsersättning.

  Användningsområden för blancolån

  En av de störta styrkorna hos blancolån och privatlån är att du kan använda det till så gott som vad du vill. Bankerna och långivarna har ingenting att säga till om angående hur du ska spendera dina pengar. Vanligtvis använder folk sina blancolån till att köpa eller betala av dyra köp. Som till exempel bilköp eller liknande.

  Många använder även blancolån för att komplettera sina bostadslån då blancolån kan användas för att finansiera kontantinsatsen. Att använda blancolån som ett så kallat topplån, alltså lån utöver bolånet, blir allt vanligare. I takt med att bostadsmarknaden blir allt dyrare så är det allt färre som klarar av att finansiera kontantinsatsen med egna kontanta medel.

  I många lägen blir blancolånet en räddning när man står i begrepp att köpa en bostad. Ett tredje vanligt användningsområde för blancolån är att använda det för att samla sina mindre lån och därmed få en lägre ränta. Detta är något som kommit att bli mycket populärt. En av anledningarna till den höga populariteten är att du även kan samla in smslån och snabblån i ett blancolån, vilket många väljer att göra.

  Investera ditt lån rätt

  Att ta ett blancolån för att investera i ett projekt eller köp kan vara riskfyllt. En investering är enkelt sagt användandet av pengar man har idag för att tjäna mer pengar i framtiden, det vill säga själva motsatsen till ett lån. Ett lån är framtidens tillgångar man använder idag. För att tjäna på sitt lån genom att investera det är därför väldigt svårt.

  När det kommer till att investera ett blancolån kan det därför vara bra att endast använda blancolån för att minimera förlust. Låt oss säga att du har en läcka i din lägenhet och du har inte råd att laga den. Det kan då vara billigare ta ett blancolån för att laga läckan än att låta den vara och riskera att du får dyra vattenskador i framtiden.

  Ansöka om blancolån

  Det är mycket enkelt att ansöka om ett privatlån.

  • Välj långivare
  • Undersök hur du går tillväga för att skicka in din ansökan. (Många långivare låter dig fylla i ett formulär på nätet som du sedan signerar elektroniskt och skickar in med en enkel knapptryckning, men det finns också långivare som kräver att du skriver ut ett fysiskt dokument som du skriver under och skickar in med post.)
  • Skicka in din ansökan
  • En handläggare går genom din ansökan och ser till att alla krav uppfylls, samt tar en kreditupplysning på dig.

  Alla långivare är nämligen skyldiga att göra en noggrann kreditprövning för att se om låntagarna har ekonomin att fullfölja sina skyldigheter enligt låneavtalet.
  – Om du blir beviljad ditt önskade lån sker utbetalningen normalt inom ett par bankdagar.

  Senaste nytt

  Jämför blancolån

  Det finns inga större skillnader mellan olika långivares grundläggande lånevillkor när det gäller blancolån. Det som skiljer olika långivare emellan är kostnaderna för att låna. Det löper alltid ränta på ett blancolån och dessutom kan det tillkomma olika former av avgifter. Innan du slutligen väljer långivare för ett blancolån gör du klokt i att jämföra priser för att hitta den aktör som erbjuder dig de bästa villkoren.

  Tänk på att när du jämför priser ska du inte stirra dig blind på den nominella årsräntan, utan i stället titta på den effektiva räntan. Den effektiva räntan är ett bättre mått för kostnaderna för ett blancolån eftersom den uppgiften inkluderar bland annat de avgifter (uppläggningsavgifter, aviavgifter, med mera) som kan tillkomma.

  Notera att den effektiva räntan som anges är en exempelränta. Alla långivare inom blancolån gör individuella kreditprövningar och om du till exempel har en lite sämre ekonomi finns risken att räntesatsen på just ditt lån blir lite högre.

  Använd blancolån för att samla lån

  Som tidigare sagt är att ”samla lån” ett vanligt användningssätt för blancolån. För att gå mer i detalj är att samla lån det man gör för att samla ihop en grupp mindre lån till ett större lån för att få en lägre genomsnittsränta. Låt oss säga att du har 10 st lån på totalt 100 000 kr med en genomsnittlig ränta på 10%.

  Du kan då ta ett blancolån på 100 000 kr och använda pengarna för att betala av alla dina smålån. Du är nu kvar med ett stort lån istället för många små. Stora lån har i regel lägre ränta än små lån och detsamma gäller vid långa lån jämfört med korta lån. Detta gör att du nu kan ha ett lika stort lån, fast med t.ex. 6% ränta. I det här exemplet drar du alltså ner din ränta med 4% genom att samla dina lån.

  Få lägre ränta på ditt blancolån

  Vi vill alla ha låg ränta på våra lån, men vi vet inte alltid hur man skal gå till väga. När du ansöker om ett lån kommer långivaren kolla igenom din ekonomiska situation, din återbetalningsförmåga och din kreditvärdighet och basera räntan på informationen. Detta gör det oftast genom UC, Upplysningscentralen, Sveriges ledande aktör inom kreditinformation. Inte alla långivare använder sig av UC och du kan ansöka om smslån utan UC.

  Förbättra din återbetalningsförmåga

  Din återbetalningsförmåga är långivarnas namn på din förmåga att betala tillbaka dina lån. Kort sagt; desto bättre ekonomi och desto mer disponibel inkomst du har desto bättre återbetalningsförmåga har du. Du kan förbättra din återbetalningsförmåga genom att höja din inkomst, sänka dina utgifter och helt enkelt visa att du har en stabil ekonomi. Detta kan du även göra genom att bland annat visa att du har varit anställd eller att du har bott på samma ställe under en längre tid.

  Ha god kreditvärdighet

  Din kreditvärdighet baseras på hur bra du har varit på att betala dina räkningar i tid. Lyckas du inte betala räkningar och fakturor kan ärendet gå över till kronofogden. Tillsammans med flera otrevliga avgifter kan du även få en betalningsanmärkning. Långivare skyr betalningsanmärkningar som pesten vilket gör att de har en oerhörd negativ effekt på dina framtida lån. En person med många betalningsanmärkningar har det väldigt svårt att få ett lån med god ränta, om de ens får något lån i huvud taget. Bästa sättet att undvika betalningsanmärkningar är helt enkelt att betala sina räkningar i tid.

  Dra av din ränta

  Att utnyttja ränteavdraget är visserligen inte ett sätt att få lägre ränta, men det är i alla fall ett sätt att betala mindre pengar. Enligt svensk lagstiftning får du som låntagare nämligen göra avdrag på dina räntekostnader i din skattedeklaration. Om du har många lån och tar tillvara på den här möjligheten kan du komma att spara väldigt mycket pengar. Vill du veta mer om detta rekommenderar vi dig att läsa vidare om avdragsgilla räntor här på Sverigekredit.

  Blancolån med medsökande

  Din ekonomi och dess stabilitet är som du förstår väldigt viktigt för långivarna. Hela din ekonomiska situation analyseras in till minsta detalj för att de ska få en utförlig bild över hur stabil din ekonomi är och hur stor risken är att du inte lyckas betala tillbaka dina skulder.

  En metod som är oerhört bra för att förbättra låntagarens återbetalningsförmåga är att ansöka om lån med medsökande. Vad det innebär är att du ansöker om ett blancolån tillsammans med någon annan. Detta innebär att det är nu två ekonomier och inkomster som kan arbeta gemensamt för att betala tillbaka lånet.

  För långivarna är detta något som gör lånet enormt mycket säkrare. Händer det att en av personerna inte lyckas betala räkningarna, då kan kanske den andre göra det. Denna säkerhet innebär i sin tur att långivarna vågar ge en lägre ränta och kanske även godkänna lån de annars skulle nekat.

  Man måste dock ha i åtanke att det kommer att ske en kreditprövning på båda medsökande. Är det så ett en av er har en väldigt dålig kreditvärdighet med många betalningsanmärkningar kan det t.o.m. göra det svårare för er att ta ett lån. Det är därför väldigt viktigt du ser till att den du ansöker om lån tillsamman med har en god ekonomi med god kreditvärdighet.

  Jämför privatlån

  Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

  *” anger obligatoriska fält

  Hidden