Swish-lån – låna pengar med utbetalning via Swish

Hur mycket vill du låna?

Swish är en populär mobil betalningstjänst som gör det möjligt för användare att skicka pengar snabbt och enkelt mellan privatpersoner, företag och organisationer. Tjänsten lanserades 2012 och har sedan dess blivit mycket populär. Idag använder 8 miljoner svenskar tjänsten. Nu har det även blivit möjligt att ta så kallade swish-lån, snabba lån med utbetalning via Swish.

Se vår topplista nedan för de bästa alternativen.

Lån anpassade för dig
Lån anpassade för dig

Hur fungerar Swish?

För att använda Swish behöver du en smartphone med Swish-appen installerad och kopplad till ditt bankkonto. Transaktioner genomförs via mottagarens telefonnummer, vilket gör det smidigt att överföra pengar direkt utan att behöva ange kontonummer eller andra detaljer. Till vardags brukar man prata om att swisha när man använder betalmetoden.

Swish samarbetar med flera stora svenska banker, och betalningarna sker i realtid, vilket betyder att pengarna överförs direkt. Tjänsten används ofta för att dela på notan, betala för varor och tjänster eller skicka pengar som lån eller gåvor.

Hur fungerar Swish-lån?

Swish-lån är en typ av snabblån eller mikrolån som använder Swish som utbetalningsmetod för att överföra lånebeloppet till låntagarens bankkonto. Man skulle kunna säga att Swish-lån är det nya sms-lånet. Processen för ett Swish-lån är oftast snabb och smidig, vilket gör den populär bland personer som behöver låna pengar snabbt och inte gärna genomgår en komplicerad process.

Så här fungerar ett Swish-lån i korthet:

  1. Ansökan: Du ansöker om ett Swish-lån via en långivares hemsida eller mobilapp. Du fyller i dina personuppgifter (inklusive ditt Swish-kopplade mobilnummer), önskat lånebelopp och återbetalningstid.
  2. Kreditupplysning och godkännande: Långivaren gör en kreditupplysning för att bedöma din kreditvärdighet. Om du blir godkänd, får du ett låneerbjudande.
  3. Utbetalning: Om du accepterar låneerbjudandet, överförs lånebeloppet till ditt bankkonto via Swish. Du får alltså ditt Swish-lån direkt in på kontot efter att allt godkänts.
  4. Återbetalning: Återbetalningen sker enligt de villkor som avtalats med långivaren, ofta genom autogiro eller andra betalningsmetoder. Vissa långivare godkänner även Swish för att återbetala lån.

Att låna pengar med Swish som utbetalningsmetod kan vara praktiskt för att täcka oväntade utgifter, men precis som för alla snabblån är det viktigt att vara medveten om att räntorna och avgifterna kan vara höga, och att lånen ofta har kort återbetalningstid. Det är därför viktigt att jämföra långivare samt att noggrant överväga din förmåga att återbetala lånet innan du ansöker.

Observera att det inte är Swish själva som lånar ut pengarna i ett Swish-lån, de tar bara hand om överföringen av pengarna, så att pengarna snabbt kommer in på ditt konto vid utbetalning.

Just nu så rekommenderar vi Flexkontot inom Swishlån. Hög beviljandegrad och snabba utbetalningar.

Hur skiljer sig Swish-lån från traditionella lån?

Swish-lån skiljer sig från andra typer av lån på flera sätt, främst i hur pengarna överförs och hur snabbt låneprocessen går. Här är några nyckelfaktorer som särskiljer Swish-lån:

Snabb utbetalning

Swish-lån erbjuder en snabbare utbetalningsprocess jämfört med traditionella lån. Eftersom pengarna överförs via Swish, kan de nå dig som låntagare inom några minuter efter att lånet godkänts. Detta är särskilt användbart för akuta behov som snabbt behöver tas hand om.

Enkel ansökningsprocess

Ansökan om ett snabblån med utbetalning vis Swish sker oftast online via långivarens webbplats eller app. Processen är designad för att vara snabb och enkel, med minimalt pappersarbete och omedelbar verifiering genom BankID.

Kort löptid

Swish-lån är liksom andra snabblån och sms-lån vanligtvis utformade som kortsiktiga lån. De har kortare återbetalningstid, ofta från några veckor upp till ett par månader, jämfört med traditionella lån som kan sträcka sig över flera år.

Högre räntor och avgifter

Eftersom Swish-lån ofta beviljas utan någon omfattande kreditkontroll och samtidigt erbjuder snabb tillgång till pengarna, har de ofta högre räntor och avgifter än traditionella lån. Det är viktigt för dig som låntagare att vara medveten om de totala kostnaderna innan du ansöker.

Flexibilitet i belopp

Swish-lån erbjuder ofta mindre lånebelopp jämfört med traditionella lån. De är avsedda att täcka mindre, omedelbara utgifter snarare än större investeringar som bilköp eller bostadsköp.

Användningsområde

Swish-lån används ofta för att täcka akuta och oförutsedda utgifter, som en trasig bil eller oväntade medicinska kostnader. Traditionella lån kan användas för större investeringar och långsiktiga finansiella behov.

Sammanfattningsvis är lån med utbetalning via Swish utformade för snabb och enkel tillgång till mindre belopp med kortare återbetalningstider och högre kostnader, vilket skiljer dem från mer konventionella låneprodukter.

Swish header

Hur säkert är det att swisha pengar?

Att swisha är lika säkert som att använda sig av traditionella banköverföringar. Skillnaden är att det med Swish går snabbt och smidigt att skicka en betalning. Dessutom behöver du aldrig ange dina bankuppgifter, det räcker med ditt mobilnummer.

Swish kommer med ett flertal säkerhetsfunktioner som gör att du som användare kan känna dig trygg med betaltjänsten, både som mottagare och avsändare.

Säkerhetsfunktioner i Swish:

  1. Namn på mottagare: När du skrivit in mottagarens mobilnummer och klickat dig vidare för att bekräfta betalningen kan du se namnet på din tilltänkta mottagare. På så vis vet du att du skrivit in rätt nummer.
  2. BankID-verifiering: Alla Swish-transaktioner verifieras med BankID, som är en stark autentiseringsmetod. Det säkerställer att endast den behöriga användaren kan godkänna betalningen.
  3. Omedelbar bekräftelse: När du skickar pengar får både du och mottagaren en omedelbar bekräftelse på att transaktionen har genomförts, vilket minskar risken för fel.
  4. Kryptering: All kommunikation mellan Swish-appen och banken är krypterad, vilket skyddar dina uppgifter mot avlyssning och obehörig åtkomst.
Bank ID mobil

Så fungerar Swish privat

Som tidigare nämnt fungerar Swish idag både för privatpersoner, företag och organisationer. Den smidiga betallösningen gör det möjligt att enkelt dela upp notan mellan vänner, snabbt betala för något du köpt på webben eller i butik, eller låna ut en mindre summa pengar till kompisen som har det lite knapert. Att swisha har blivit lika vedertaget som att betala med kort.

För att skaffa Swish krävs det att du har ett bankkonto hos någon av de anslutna bankerna, Swish mobilapp, och ett mobilt BankID. Du loggar in i din internetbank och ansluter dig till Swish-tjänsten, samt kopplar ditt mobilnummer till ett av dina bankkonton. Därefter öppnar du Swish-appen och legitimerar dig med BankID för att aktivera ditt konto. När det är klart är det bara att börja swisha!

Du kan både skicka pengar och ta emot pengar, och allt sker i realtid vilket innebär att du kan få pengar direkt på kontot dygnet runt. Det gäller oavsett om pengarna kommer från en vän eller från en långivare som erbjuder swish-lån.

Swish betalning

Med QR-koder går det ännu lättare

Inte nog med att du inte behöver några komplicerade bankuppgifter när du använder dig av Swish. Vid användning av QR-koder behöver du inte ens ange något mobilnummer. Du använder då appens inbyggda scanner, scannar av mottagarens QR-kod, och vips så är alla uppgifter ifyllda och klara!

Du hittar även din personliga QR-kod i appen, så när det är dags att splitta notan på restaurangen kan du som erbjuder dig att betala låta de övriga middagsgästerna scanna av din kod, och sedan snabbt swisha över sin del av kostnaden till dig.

Swish för företag

Att som företag, förening eller organisation kunna erbjuda Swish som betalningsmetod kommer med flera fördelar. Dels är det en trygg betallösning både för dig och dina kunder, det är ett starkt varumärke med hög igenkänning, och faktum är att det är svenskarnas föredragna betalsätt online.

För att kunna ansluta till Swish företagstjänst behöver du först kontakta din bank, skaffa ett avtal för Swish Handel eller Swish Företag samt ett tilläggsavtal för Swish företagsapp. Du får i och med dessa avtal ett unikt Swish-nummer som sedan kan användas för att ta emot betalningar från dina kunder. Swish företagsapp laddar du enkelt hem till din mobil eller surfplatta.

Swish för företag är en perfekt lösning för dig som driver webbutik, men även ett smidigt alternativ för dig med fysisk butik. Dina kunder anger ditt Swish-nummer, eller scannar av din kopplade QR-kod, för att snabbt och enkelt betala det de är skyldiga. Bara ett ögonblick senare finns pengarna på kontot.

Skulle du som säljare av någon anledning behöva göra en återbetalning till kunden så går även detta lätt, och precis lika snabbt som övriga betalningar.

Swish mobil

Historien om Swish – ett samarbete mellan banker

Swish startade som ett samarbete mellan flera stora svenska banker – Handelsbanken, SEB, Nordea, Swedbank, Danske Bank och Länsförsäkringar Bank – som bildade Getswish AB för att utveckla en snabb och enkel mobil betalningstjänst. Tjänsten lanserades i december 2012 och använder BankID för säker verifiering.

Efter lanseringen blev Swish snabbt populärt för betalningar mellan privatpersoner och utökade sedan sina tjänster till företag 2014, vilket gjorde det möjligt för företag att ta emot betalningar via Swish. Fler banker anslöt sig till nätverket, och tjänsten utvecklades kontinuerligt med fler funktioner och integrationer.

Swish har revolutionerat sättet svenskar hanterar betalningar i vardagen. Tjänsten har minskat behovet av kontanter och gjort det möjligt att genomföra snabba och säkra betalningar var som helst och när som helst. Dess användarvänlighet och tillförlitlighet har gjort Swish till en oumbärlig del av det svenska betalningssystemet.

Alternativ till swish-lån

Har du kanske inte Swish, eller föredrar du bara någon annan metod med direkt utbetalning, då kan till exempel ett Trustly-lån vara ett alternativ. Med ett Trustly-lån betalas pengarna ut direkt, vare sig det är på helgen eller på kvällen. Du som låntagare är på så vis inte bunden till kundtjänstens eller bankens öppettider.

Vanliga frågor och svar

Ett Swish-lån är egentligen ett vanligt snabblån, men med Swish som utbetalningsmetod. Du har säkert hört talas om både sms-lån och mikrolån tidigare, vanligtvis anger du dina kontouppgifter för att få dessa utbetalda. Med ett Swish-lån behöver du bara ange ditt Swish-kopplade telefonnummer.
Precis som för övriga smålån krävs det att du som låntagare är myndig och har någon form av inkomst. Exakt vilka krav och villkor som gäller kan du läsa hos respektive långivare. Kraven är ofta lägre för denna typ av lån jämfört med traditionella banklån.
Fördelarna med Swish-lån är framför allt smidigheten och snabbheten. Du har pengarna på ditt konto direkt efter att en utbetalning skett och du kan därmed snabbt ta hand om ditt mest akuta pengaproblem.
Som vilket annat lån som helst så kommer även Swish-lån i regel med höga räntor och korta återbetalningstider. Det gäller därför att du har koll på vilka villkor som gäller för det lån du tar, annars kan det snabbt bli dyrt.
Alla lån kräver en kreditupplysning, det är det lag på i Sverige. Skillnaden är hur omfattande denna upplysning är och vilket företag som genomför den. De allra flesta snabb- och sms-lån, och så även Swish-lån, använder kreditupplysning utan UC.

Rebecca har under sina drygt tio år som innehållsansvarig producerat artiklar och bloggposter inom ett flertal branscher, däribland bank och finans. Hon genomför noggrann research och levererar högkvalitativa och lättlästa texter – alltid med kunden i fokus. För oss på Sverigekredit.se är Rebecca en stor tillgång som vi värderar högt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden