Jämför kreditkort – Hitta det kreditkort som passar dig bäst

Kreditkort är en form av vilande lån där du har lånet redo att användas på ett kort, i stället för att direkt få pengar till kontot.

Jämför enkelt för att hitta det bästa kreditkortet, Sverigekredit listar alla kort från kända kreditkortsleverantörer. Ange den kreditgräns du önskar. 

Allmänt
Resor
Försäkringar
Shopping
Drivmedel

Kreditkort

 

Vad innebär ett kreditkort?

Ett kreditkort ska inte bara ses som en kredit eller en form av att låna pengar. Det bästa kreditkortet kan användas även för vardaglig handel även om man har pengar, eftersom det ger dig förmåner i form av bonus och cashback.

Om man till exempel vill ha bonuspoäng på allt man handlar så kan man skaffa ett kreditkort som ger bra bonusar och i slutet av varje månad så får man en räkning på allt man handlat för. En del kreditkort kommer med olika avgifter, som en årsavgift, men det finns även gratis kreditkort.

Detta är positivt för det privatekonomiska kassaflödet då utgifterna skjuts upp till efter det att lönen blivit utbetald. På så sätt kan du vara säker på att du alltid har tillräckligt med pengar för att betala dina utgifter, vilket är väldigt positivt. Skulle det vara så att du vid betalningstillfället upptäcker att du handlat för mer än vad du klarar av att betala så har du dessutom möjlighet att dela upp krediträkningen på avbetalningen.

Ett kreditkort är också bra när man är ute och reser och ofta får man rabatt på bokningar av hotell och flyg när man betalar bokningen med kortet. En annan fördel är att inte behöva ta med sig sitt bankkort på resan, det är bara att ta med kreditkortet och betala räkningen när man kommer hem.

Med ett bra kreditkort kan du få:

  • Bonuspoäng i butiker och hos resebolag
  • Rabatterade resor och produkter
  • Kompletterande reseförsäkringar
  • Förmånliga sparkonton
  • Betala räkningarna med kortet
  • Extra garantier på elektronik och andra produkter
  • Betalskydd och andra säkerheter
  • Med mera

Alla kreditkort är mer eller mindre unika och just därför är det bäst att du jämför kreditkort på Sverigekredit innan du ansöker.
Genom Sverigekredit kan du dessutom snabbt, smidigt och enkelt få se alla olika fördelar med respektive kort. Sverigekredit sammanställer alla bonusprogram, erbjudanden och förmåner med de olika korten. Vi anser att det är minst lika viktiga aspekter som de olika avgifterna, räntorna och kreditgränserna när man vill jämföra kreditkort.


Hur fungerar krediten?

Kreditkort är som sagt en form av lån där du får en skuld varje gång du handlar på kortet. Skulden delas oftast upp under ett visst antal månader där du får fakturor hemskickade varje månad. Kreditkortet har alltid en kreditgräns som gör att du bara kan handla för en viss summa på kortet.

Om kreditgränsen är 10.000 kr så kan du aldrig handla för mer pengar och du måste betala av på skulden innan du kan göra ytterligare köp på ditt kort. Du kan alltså handla för 10.000 kr, betala tillbaka pengarna och sedan fortsätta att handla på kortet. Man kan säga att ett kreditkort är ett stående lån som du alltid har tillgång till när du snabbt behöver extra pengar.

En stor fördel med kreditkortet är att du har möjlighet att betala av hela ditt fakturabelopp på en och samma gång. Genom att reglera skulden på räkningens förfallodatum så undviker du dessutom att behöva betala ränta på beloppet. På detta sätt liknar kreditkortet ett sedvanligt betalkort.


Vad är skillnaden mellan kreditkort och bankkort?

Skillnaden mellan ett bankkort och ett kreditkort är att du får hem en faktura på hela beloppet som du handlat för under månaden och om du för tillfället inte har tillräckligt med pengar på kontot så kan du dryga ut din ekonomi med krediten. Ett kreditkort kan även användas till löpande utgifter såsom mat, bensin, kläder eller annat som man handlar varje månad och som man är van vid att betala och belasta sin ekonomiska budget med. Jämför kreditkort innan du ansöker för att få ut det mesta av ditt kort.

Med ett bankkort debiteras ditt bankkonto i samma ögonblick som du genomför transaktionen. Du har alltså ingen möjlighet att skjuta upp din betalning med ett bankkort. Viss möjlighet till kontokredit finns dock, så att du kan övertrassera ditt konto med en viss summa. Utöver detta är möjligheterna till flexibla betalningslösningar väldigt begränsade med ett bankkort.

Kreditkortet är dock främst avsett för att finnas tillhands när oförutsedda utgifter uppkommer. Med andra ord kan det fungera som ett utmärkt komplement till ditt bankkort. Det finns ingen anledning till att antingen behöva välja det ena eller andra alternativet. Ett kreditkort kan även användas till fördel vid resor eftersom att en användning det vardagliga bankkortet på en resa kan vara riskabelt om man skulle förlora det.


Senaste nytt

Vad är skillnaden mellan kreditkort och betalkort?

Om skillnaden mellan ett kreditkort och ett bankkort är relativt stor så är den betydligt mindre mellan kreditkort och betalkort.

Genom kreditkortet kan du, som nämnts ovan, samla alla dina utgifter under en månad på en faktura som du sedan erhåller efter att månaden är slut. Fakturan har sedan ett förfallodatum som anger när skulden senast måste betalas. Detta förfallodatum är dock flexibelt på så sätt att du kan välja att skjuta fram det längre fram i tiden. Väljer du detta alternativ, alltså att skjuta fram krediten, så får du dock betala en viss summa i ränta.

Betalkortet fungerar på exakt samma sätt som bankkortet med den enda skillnaden att du inte har någon möjlighet att skjuta på förfallodatumet när du erhåller månadsfakturan. Med andra ord är de två produkterna oerhört lika varandra. Kreditkortet är dock att föredra i och med att det tillåter dig att vara lite mer flexibel och dynamisk i din privatekonomi än vad du kan vara med betalkortet.


Ansök om bäst kreditkort – Hur gör jag?

Att ansöka om kreditkort är enkelt och fungerar ungefär som att ansöka om ett vanligt lån för privatpersoner,  eller lån via sms. Det görs en sedvanlig kreditprövning av dig, för att kontrollera så att du inte har några betalningsanmärkningar och så att du har en tillräckligt god ekonomi för att kunna hantera en kredit.

Om kreditprövningen går bra så tar det endast några dagar innan du får ditt kreditkort och koden till det. Värt att notera är att kreditprövningen i regel sker via UC, alltså Upplysningscentralen.

Viktigt att tänka på!

Ett kreditkort är som vilket annat lån som helst och du har alltid krav på dig att återbetala skulden inom angiven tid, annars går skulden till inkasso samt Kronofogden om du inte betalar skulden till inkassoföretaget. Om du inte under några omständigheter kan betala din skuld så får du en betalningsanmärkning, som i framtiden försvårar för dig att få nya krediter, avbetalningar, hyres- och abonnemangskontrakt.

Var noga med att säkerställa att du kan återbetala den kredit du utnyttjar, för att inte försätta dig i en ekonomisk knipa. Att ansöka om ett kreditkort för att betala av gamla räkningar, fakturor och skulder kommer endast att försätta dig i ekonomiskt trångmål, vilket kan få allvarliga konsekvenser i framtiden.