Jämför kreditkort – guide till olika typer av kreditkort

Kreditkort är en form av vilande lån där du har lånet redo att användas på ett kort, istället för att direkt få pengar till kontot.

Jämför enkelt för att hitta ett kreditkort som passar dig, Sverigekredit listar kort från flera kända kreditkortsleverantörer. Ange den kreditgräns du önskar. 

Resor
Försäkringar
Shopping
Drivmedel
Bonusar
Utan årsavgift

Jämför kreditkort direkt

Vanliga frågor för att välja kreditkort

Det är inte helt lätt att veta vad ett kreditkort är, vad det innebär att använda ett, eller hur man väljer bäst kreditkort. För att underlätta processen har vi därför sammanställt de allra vanligaste frågorna här. Förhoppningsvis har du som läsare nytta av vår kreditkortsguide!

Vilka olika typer av kreditkort finns det?

Ta reda på vad som är viktigast för just dig och jämför kreditkort ut efter det. Ska du använda kortet till att handla mat och vardagliga saker, betala räkningar, till resor, handla mycket på nätet och så vidare? Tänk på vad du kommer använda kortet till mest för att hitta det kreditkort som blir bäst för dig.

I stort sett varje kreditkort har ett bonusprogram med förmåner och erbjudanden kopplat till sig. Olika kreditkort med bonus kan dock skilja sig markant beroende på vilket företag eller vilken organisation som står bakom det. Det bästa kreditkortet är helt enkelt det som passar dina shoppingvanor bäst.

Ett kreditkort från en matbutik har i regel förmåner och erbjudanden kopplade till just matvaror medan ett kort från ett flygbolag ger dig bonuspoäng som du kan använda på resor.

Genom att välja det typ av kort som passar just dig så kan du ofta samla poäng till resor eller få andra förmåner.

Jämför kreditkort

Kan jag ansöka om kreditkort utan UC?

Nej, du kan räkna med att kreditupplysningen görs via UC-Upplysningscentralen. Alla banker och finansbolag som erbjuder kreditkort använder UC och anledningen är för att UC ägs av Sveriges storbanker och är det största upplysningsföretaget. Vissa långivare erbjuder dock lån utan UC.

Även om du inte kan ansöka om ett kreditkort utan UC kan du söka om ett kreditkonto utan UC. Ett kreditkonto är egentligen i stort sätt samma sak, med den enda skillnaden att det inte finns något kort kopplat till kontot.

Dessutom är kreditkontot i regel förenat med en något högre ränta än kreditkortet. Kreditkontot kan sägas fungera som ett lån utan UC eftersom kreditupplysningar för kreditkonton oftast sker via andra kreditupplysningsföretag.

Kan jag få kreditkort trots betalningsanmärkningar?

Nej, samtliga banker och finansbolag som erbjuder kreditkort godtar inte betalningsanmärkningar. En anmärkning är en bekräftelse på att personen har/haft betalningssvårigheter och därför ger inte bankerna ut någon kredit.

Värt att notera är dock att det finns andra möjligheter till korta krediter och lån förutom just kreditkort. Du hittar mer information om lån i menyn här på Sverigekredit.se.

Vilket är kreditkortsnumret?

Kreditkortsnumret är de 16 siffrorna som är instansade på framsidan av kortet. Dessa måste du ange om du till exempel ska handla eller boka något på nätet. Observera att CCV eller CVV ingår inte i kreditkortsnumret i sig. För att skydda ditt kreditkort bäst bör du inte ge ut ditt kortnummer i onödan.

Vad är gilitighetsdatum?

Giltighetsdatumet indikerar på hur länge ditt kort är giltigt, alltså hur länge du kan använda det som betalningsmedel. När giltighetsdatumet har passerats måste du ha ett nytt kreditkort. Normalt sett tillhandahåller banken eller kreditgivaren ett nytt när det är dags. Du behöver med andra ord oftast inte ansöka om ett helt nytt kort.

Vad är CCV / CVC nummer?

Numret är en 3- eller 4 siffrig kod på baksidan av ditt kreditkort. Numret bekräftar att du har tillgång till kortet när du handlar eller bokar något med det. Detta nummer måste anges i samtliga fall då en betalning eller transaktion görs över nätet. Om du däremot använder kortet för att göra en bokning utan betalning, så krävs oftast inte CCV / CVC numret.

Finns det speciella kreditkort för företag?

Om du har ett aktiebolag så måste du kontakta din bank där du har ditt företagskonto, för att få ett kreditkort till ditt företag. Om du har en enskild firma kan du använda vilket kort som helst. Många av de stora aktörerna på marknaden erbjuder kreditkort till företag. Det kan vara bäst för företag att använda sig av kreditkort då man som företagare får en klar överblick över utgifterna i och med den månatliga fakturan.

Detta leder i sin tur till att det blir lättare att budgetera, följa upp och utvärdera kostnaderna. Dessutom är kreditgränsen ett väldigt smidigt sätt att reglera maxtaket för de anställda inom företaget. Samma möjlighet finns inte med andra betallösningar för företag. Men kom ihåg att även jämföra kreditkort för företaget så att du får det somär mest förmånligt för din firma.

Vad är kreditkort i mobilen?

Det finns en annan kreditform där du i stället för ett kort använder en app i mobilen. Denna kreditform kallas kreditkonto. Att ha ett kreditkonto innebär att du har tillgång till extra pengar i form av en kredit, precis som du hsr mef ett kreditkort. Den enda skillnaden att det inte finns något kort kopplat till kontot. Istället gör du överföringar från kreditkontot till ditt vanliga bankkonto för att aktivera krediten. Du betalar sedan ränta på det belopp av kreditkontot som du faktiskt har använt.

Vad är ett kreditkort med bonus?

Ett kreditkort med bonus ger pengar tillbaka eller poäng när du handlar med kortet. Poängen eller pengarna kan sedan användas i den butiken eller hos det företaget som du handlat hos. Exempel är poäng och återbäring hos ICA eller SAS bonuspoäng som du kan handla för på planen eller boka flygresor för.

Bästa kreditkortet får du genom att välja ett kort från ett företag som du ofta handlar hos, eller som du gärna får erbjudanden från. Då kan du komma att spara tusenlappar varje år. Det blir med andra ord ett alternativt och roligt sätt att spara pengar på!

Vilka försäkringar ingår i ett kreditkort?

Med de flesta kreditkort får du en kompletterande reseförsäkring med återbetalningsskydd, bagageförsäkring och mycket mer. Det kräver dock att du betalar minst en del av resan med kortet. Vissa kreditkort erbjuder även förlängda garantier och försäkringar för produkter du handlar, ett sådant kort kan passa dig bäst om du köper många varor över nätet.

Dessa fördelar är inte alltid självklara om du betalar resan med ett bankkort eller ett betalkort, även om det förekommer. Men med ett kreditkort kan du dock i princip vara helt säker på att det gäller när du bokar din resa.

Jämför kreditkort

Kreditkort

 

Vad innebär ett kreditkort?

Ett kreditkort ska inte bara ses som en kredit eller en form av att låna pengar. Det bästa kreditkortet kan användas även för vardaglig handel även om man har pengar, eftersom det ger dig förmåner i form av bonus och cashback.

Om man till exempel vill ha bonuspoäng på allt man handlar så kan man skaffa ett kreditkort som ger bra bonusar och i slutet av varje månad så får man en räkning på allt man handlat för. En del kreditkort kommer med olika avgifter, som en årsavgift, men det finns även gratis kreditkort.

Detta är positivt för det privatekonomiska kassaflödet då utgifterna skjuts upp till efter det att lönen blivit utbetald. På så sätt kan du vara säker på att du alltid har tillräckligt med pengar för att betala dina utgifter, vilket är väldigt positivt. Skulle det vara så att du vid betalningstillfället upptäcker att du handlat för mer än vad du klarar av att betala så har du dessutom möjlighet att dela upp krediträkningen på avbetalningen.

Ett kreditkort är också bra när man är ute och reser och ofta får man rabatt på bokningar av hotell och flyg när man betalar bokningen med kortet. En annan fördel är att inte behöva ta med sig sitt bankkort på resan, det är bara att ta med kreditkortet och betala räkningen när man kommer hem.

Med ett bra kreditkort kan du få:

  • Bonuspoäng i butiker och hos resebolag
  • Rabatterade resor och produkter
  • Kompletterande reseförsäkringar
  • Förmånliga sparkonton
  • Betala räkningarna med kortet
  • Extra garantier på elektronik och andra produkter
  • Betalskydd och andra säkerheter
  • Med mera

Alla kreditkort är mer eller mindre unika och just därför är det bäst att du jämför kreditkort på Sverigekredit innan du ansöker. Genom Sverigekredit kan du dessutom snabbt, smidigt och enkelt få se alla olika fördelar med respektive kort. Sverigekredit sammanställer alla bonusprogram, erbjudanden och förmåner med de olika korten. Vi anser att det är minst lika viktiga aspekter som de olika avgifterna, räntorna och kreditgränserna när man vill jämföra kreditkort.

Jag vill jämföra kreditkort!


Hur fungerar krediten?

Kreditkort är som sagt en form av lån där du får en skuld varje gång du handlar på kortet. Skulden delas oftast upp under ett visst antal månader där du får fakturor hemskickade varje månad. Kreditkortet har alltid en kreditgräns som gör att du bara kan handla för en viss summa på kortet.

Om kreditgränsen är 10.000 kr så kan du aldrig handla för mer pengar och du måste betala av på skulden innan du kan göra ytterligare köp på ditt kort. Du kan alltså handla för 10.000 kr, betala tillbaka pengarna och sedan fortsätta att handla på kortet. Man kan säga att ett kreditkort är ett stående lån som du alltid har tillgång till när du behöver extra pengar.

En stor fördel med kreditkortet är att du har möjlighet att betala av hela ditt fakturabelopp på en och samma gång. Genom att reglera skulden på räkningens förfallodatum så undviker du dessutom att behöva betala ränta på beloppet. På detta sätt liknar kreditkortet ett sedvanligt betalkort.


Vad är skillnaden mellan kreditkort och bankkort?

Skillnaden mellan ett bankkort och ett kreditkort är att du får hem en faktura på hela beloppet som du handlat för under månaden och om du för tillfället inte har tillräckligt med pengar på kontot så kan du dryga ut din ekonomi med krediten. Ett kreditkort kan även användas till löpande utgifter såsom mat, bensin, kläder eller annat som man handlar varje månad och som man är van vid att betala och belasta sin ekonomiska budget med. Jämför kreditkort innan du ansöker för att få ut det mesta av ditt kort.

Med ett bankkort debiteras ditt bankkonto i samma ögonblick som du genomför transaktionen. Du har alltså ingen möjlighet att skjuta upp din betalning med ett bankkort. Viss möjlighet till kontokredit finns dock, så att du kan övertrassera ditt konto med en viss summa. Utöver detta är möjligheterna till flexibla betalningslösningar väldigt begränsade med ett bankkort.

Kreditkortet är dock främst avsett för att finnas tillhands när oförutsedda utgifter uppkommer. Med andra ord kan det fungera som ett utmärkt komplement till ditt bankkort. Det finns ingen anledning till att antingen behöva välja det ena eller andra alternativet. Ett kreditkort kan även användas till fördel vid resor eftersom att en användning det vardagliga bankkortet på en resa kan vara riskabelt om man skulle förlora det.


Senaste nytt

Vad är skillnaden mellan kreditkort och betalkort?

Om skillnaden mellan ett kreditkort och ett bankkort är relativt stor så är den betydligt mindre mellan kreditkort och betalkort.

Genom kreditkortet kan du, som nämnts ovan, samla alla dina utgifter under en månad på en faktura som du sedan erhåller efter att månaden är slut. Fakturan har sedan ett förfallodatum som anger när skulden senast måste betalas. Detta förfallodatum är dock flexibelt på så sätt att du kan välja att skjuta fram det längre fram i tiden. Väljer du detta alternativ, alltså att skjuta fram krediten, så får du dock betala en viss summa i ränta.

Betalkortet fungerar på exakt samma sätt som bankkortet med den enda skillnaden att du inte har någon möjlighet att skjuta på förfallodatumet när du erhåller månadsfakturan. Med andra ord är de två produkterna oerhört lika varandra. Kreditkortet är dock att föredra i och med att det tillåter dig att vara lite mer flexibel och dynamisk i din privatekonomi än vad du kan vara med betalkortet.


Ansök om kreditkort – Hur gör jag?

Att ansöka om kreditkort är enkelt och fungerar ungefär som att ansöka om ett vanligt lån för privatpersoner,  eller lån via sms. Det görs en sedvanlig kreditprövning av dig, för att kontrollera så att du inte har några betalningsanmärkningar och så att du har en tillräckligt god ekonomi för att kunna hantera en kredit.

Om kreditprövningen går bra så tar det endast några dagar innan du får ditt kreditkort och koden till det. Värt att notera är att kreditprövningen i regel sker via UC, alltså Upplysningscentralen.

Viktigt att tänka på!

Ett kreditkort är som vilket annat lån som helst och du har alltid krav på dig att återbetala skulden inom angiven tid, annars går skulden till inkasso samt Kronofogden om du inte betalar skulden till inkassoföretaget. Om du inte under några omständigheter kan betala din skuld så får du en betalningsanmärkning, som i framtiden försvårar för dig att få nya krediter, avbetalningar, hyres- och abonnemangskontrakt.

Var noga med att säkerställa att du kan återbetala den kredit du utnyttjar, för att inte försätta dig i en ekonomisk knipa. Att ansöka om ett kreditkort för att betala av gamla räkningar, fakturor och skulder kommer endast att försätta dig i ekonomiskt trångmål, vilket kan få allvarliga konsekvenser i framtiden.

Jämför kreditkort