Lån för studenter

Hur mycket vill du låna?

Att leva som student är sannerligen inte billigt. Studiebidraget äts snabbt upp av mat- och boendekostnader. Rätt vad det är ska man dessutom fylla på med ny kurslitteratur, eftersom det är dags att påbörja en ny kurs igen.

Sverigekredit - Lån för studenter - (lån för studenter)

Studentliv är inte alltid billigt

Även om man handlar begagnad kurslitteratur brukar man få lägga en åtskillig kostnad på böcker inför varje kurs.

Många studenter väljer därför att ta ett lån för att dryga ut sitt studiemedel. Att låna pengar direkt som student är absolut möjligt, även om man inte har någon inkomst från arbete. Däremot har man som regel inte möjlighet att låna några större summor, eftersom ett stort lån riskerar att påverka en redan känslig ekonomi mycket negativt.

Vilka lån kan jag ta som student?

Hur lånemöjligheterna ser ut varierar naturligtvis, beroende på hur ens personliga ekonomiska förutsättningar ser ut.

Som student har du i grunden tillgång till samma låneutbud som alla andra har. Det är inte så att det finns någon långivare som exkluderar studenter från att låna, endast på grund av att de är studenter. Det är dina personliga ekonomiska förutsättningar som avgör vilken typ av lån du har möjlighet att beviljas.

Vissa studenter har möjlighet att jobba samtidigt som de studerar och har på så vis en högre månatlig inkomst. Detta innebär att man blir mer attraktiv hos fler långivare, och den student som jobbar vid sidan av sina studier kommer därför ha ett större utbud av lån att välja bland.

Jämför smålån

Deltidsjobb, CSN och lån?

Den kanske vanligaste typen av lån för den som har en hyfsad inkomst varje månad är ett vanligt privatlån. Dessa brukar ha en relativt bra räntenivå, samtidigt som det är möjligt att låna högre summor – som regel från 20 000 kr och upp till 600 000 kr. Den som vill låna större summor behöver dock ha en hög månadsinkomst och en mycket god kreditvärdighet.

Många studenter jobbar inte vid sidan av studierna – vilket är fullt förståeligt med tanke på att tanken är att en kurs på helfart ska motsvara en heltidsanställning. De allra flesta som inte jobbar när de studerar tar då studielån för att få ekonomin att gå runt. Den student som vill låna pengar med endast CSN som inkomst, kommer ha ett väsentligt mindre utbud av olika långivare att välja bland. De summor man beviljas låna kommer också vara avsevärt lägre.

Jämför privatlån

Typer av lån

Den kanske vanligaste typen av lån för denna grupp av studenter är olika typer av snabblån. Snabblån karaktäriseras av att det är en mycket snabb process (därav namnet), samtidigt som lånesummorna är låga och räntorna relativt höga. Man säger att kärt barn har många namn, och som snabblån klassas till exempel smslån, mikrolån och direktlån.

Denna typ av lån har en hög beviljandegrad – det betyder att en stor andel av de som söker dessa lån får sin ansökan beviljad. När det gäller just snabblån brukar kraven på låntagaren vara relativt låga och de brukar också vara mer generösa med vilka typer av intäkter du får räkna med som inkomst i din ansökan.

När det gäller snabblån brukar det också vara flera långivare som godtar betalningsanmärkningar – men dessa får då oftast inte vara nyare än 6 månader.

Jämför smålån

Vilka är kraven för att få låna som student?

Kraven för lån kan naturligtvis skilja sig från långivare till långivare. De lägsta lånekraven som ställs brukar vara dessa:

 • Minsta ålder 18 år
 • Folkbokförd i Sverige sedan minst 1 år tillbaka
 • Ett svenskt bankkonto och ett svenskt mobilnummer
 • Du har någon form av månatlig inkomst
 • Du har ingen aktiv skuld hos Kronofogden

Dessa är som sagt endast de grundläggande kraven. Om du vill öka dina chanser till att beviljas lån – och kanske också få en bättre ränta – är det bra om du även uppfyller dessa villkor:

 • Inga betalningsanmärkningar
 • En högre inkomst än CSN, t.ex. från extrajobb
 • Du har tillgångar som kan användas som säkerhet för lånet (gäller främst högre lånesummor)
 • Du har en medsökande

Senaste nytt

Viktigt att tänka på när du vill låna som student

Precis som för alla lån så är det viktigt att verkligen tänka igenom lånebeslutet, innan man gör någon ansökan. Att låna pengar kan ha en stor påverkan på ens personliga ekonomi – både på gott och på ont, det beror bland annat på hur förutsättningarna för att återbetala lånet ser ut och vad lånet är tänkt att användas till.

Du som vill låna som student bör tänka på dessa punkter:

 • Är det verkligen nödvändigt att låna pengarna, eller har jag möjlighet att spara ihop till inköpet?
 • Är det något nödvändigt som ska köpas för pengarna, eller är det något jag klarar mig utan?
 • Kommer jag kunna återbetala lånet enligt avtal, utan att riskera att få ekonomiska problem?
Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden