Lån för studenter

Hur mycket vill du låna?

När det kommer till lån för studenter är det många faktorer att beakta. Att leva som student är sannerligen inte billigt. Studiebidraget äts snabbt upp av mat- och boendekostnader. Rätt vad det är ska man dessutom fylla på med ny kurslitteratur, eftersom det är dags att påbörja en ny kurs igen.

Studentliv är inte alltid billigt

Kvinna som undersöker lån för studenter på sin laptop medan hon sitter i gräset.

Även om man handlar begagnad kurslitteratur brukar man få lägga en åtskillig kostnad på böcker inför varje kurs.

Många studenter väljer därför att ta ett lån för att dryga ut sitt studiemedel. Att låna pengar direkt som student är absolut möjligt, även om man inte har någon inkomst från arbete. Däremot har man som regel inte möjlighet att låna några större summor, eftersom ett stort lån riskerar att påverka en redan känslig ekonomi mycket negativt.

Vilka lån kan jag ta som student?

Hur lånemöjligheterna ser ut varierar naturligtvis, beroende på hur ens personliga ekonomiska förutsättningar ser ut.

Som student har du i grunden tillgång till samma låneutbud som alla andra har. Det är inte så att det finns någon långivare som exkluderar lån för studenter, endast på grund av att de är studenter. Det är dina personliga ekonomiska förutsättningar som avgör vilken typ av lån du har möjlighet att beviljas.

Deltidsjobb, CSN och lån?

Den kanske vanligaste typen av lån för den som har en hyfsad inkomst varje månad är ett vanligt privatlån. Dessa brukar ha en relativt bra räntenivå, samtidigt som det är möjligt att låna högre summor – som regel från 20 000 kr och upp till 600 000 kr. Den som vill låna större summor behöver dock ha en hög månadsinkomst och en mycket god kreditvärdighet.

Olika typer av lån för studenter

För studenter som behöver låna pengar finns det olika typer av lån att välja mellan. En vanlig typ av lån för studenter är Snabblån. Det karaktäriseras av att det är en mycket snabb process (därav namnet), samtidigt som lånesummorna är låga och räntorna relativt höga. Man säger att kärt barn har många namn, och som snabblån klassas till exempel smslån, mikrolån och direktlån.

Denna typ av lån har en hög beviljandegrad – det betyder att en stor andel av de som söker dessa lån får sin ansökan beviljad. När det gäller just snabblån brukar kraven på låntagaren vara relativt låga och de brukar också vara mer generösa med vilka typer av intäkter du får räkna med som inkomst i din ansökan.

Vilka är kraven för att få låna som student?

Kraven på lån för studenter kan naturligtvis skilja sig från långivare till långivare. De lägsta lånekraven som ställs brukar vara dessa:

 • Minsta ålder 18 år
 • Folkbokförd i Sverige sedan minst 1 år tillbaka
 • Ett svenskt bankkonto och ett svenskt mobilnummer
 • Du har någon form av månatlig inkomst
 • Du har ingen aktiv skuld hos Kronofogden

Dessa är som sagt endast de grundläggande kraven. Om du vill öka dina chanser till att beviljas lån – och kanske också få en bättre ränta – är det bra om du även uppfyller dessa villkor:

 • Inga betalningsanmärkningar
 • En högre inkomst än CSN, t.ex. från extrajobb
 • Du har tillgångar som kan användas som säkerhet för lånet (gäller främst högre lånesummor)
 • Du har en medsökande

Viktigt att tänka på när du vill låna som student

Precis som för alla lån så är det viktigt att verkligen tänka igenom lånebeslutet, innan man gör någon ansökan. Att låna pengar kan ha en stor påverkan på ens personliga ekonomi – både på gott och på ont, det beror bland annat på hur förutsättningarna för att återbetala lånet ser ut och vad lånet är tänkt att användas till.

Du som vill låna som student bör tänka på dessa punkter:

 • Är det verkligen nödvändigt att låna pengarna, eller har jag möjlighet att spara ihop till inköpet?
 • Är det något nödvändigt som ska köpas för pengarna, eller är det något jag klarar mig utan?
 • Kommer jag kunna återbetala lånet enligt avtal, utan att riskera att få ekonomiska problem?

FAQ om lån för studenter

Vad är ett lån för studenter?

 • Ett lån för studenter är ett finansiellt avtal där en elev lånar pengar för att finansiera sin högre utbildning. Dessa lån kan komma från privata långivare eller statliga organ, och de har ofta speciella räntor och återbetalningsvillkor anpassade för studenter.

Hur skiljer sig studentlån från andra typer av lån?

 • Lån för studenter är ofta skräddarsydda för unga vuxna som kanske inte har en stabil inkomst eller en lång kredithistorik. Därför kan de komma med lägre räntor, uppskovsmöjligheter, och flexibla återbetalningsplaner jämfört med traditionella lån.

Kan jag ansöka om ett lån för studenter om jag studerar deltid?

 • Ja, många långivare erbjuder lån även för studenter som studerar deltid. Dock kan lånebeloppet eller villkoren variera beroende på hur mycket du studerar.

När börjar jag betala tillbaka mitt lån för studenter?

 • Återbetalningstidpunkten kan variera beroende på ditt lånavtal. Vissa lån kräver början av återbetalning direkt efter utbetalning, medan andra kan erbjuda en grace-period, där du inte behöver börja betala tillbaka förrän efter att du avslutat dina studier eller uppnått en viss deltidstatus.

Vad händer om jag inte kan betala tillbaka mitt lån för studenter?

 • Om du har svårt att betala tillbaka ditt lån, är det viktigt att du tar kontakt med din långivare så snart som möjligt. Många långivare erbjuder alternativa betalningsplaner, uppskov eller förminskning av betalningar under ekonomiskt svåra tider. Dock kan konsekvenserna av att inte betala variera, inklusive ökade räntekostnader och potentiell skada på din kreditvärdighet.

Senaste nytt

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden