Livslånga skulder – så undviker du dem

Introduktion

Att ta ett lån kan kännas som en enkel lösning när det krisar, men konsekvenserna av att inte kunna betala tillbaka kan bli långvariga. Fler svenskar än man tror lever med skulder som påverkar deras ekonomi under många år. Den här guiden visar hur skuldfällan fungerar och vad du kan göra för att undvika livslånga skulder.

Man i skuld

Vid lån är det av största vikt att man betalar rätt belopp, i rätt tid, vid varje avtalat datum. Om en betalning skulle glömmas bort eller helt utebli, kan det resultera i kostsamma följder.

Förstå livslånga skulder

Livslånga skulder innebär att du under en lång tid kämpar med att bli skuldfri. Det kan bero på att små lån staplas på varandra, räntor läggs till och avgifter växer. Många hamnar i en situation där de aldrig riktigt kommer ikapp, särskilt om betalningar missas och nya avgifter läggs på.

Skuldspiralen – så uppstår den

Att missa ett förfallodatum ibland är ingen katastrof. Om det bara handlar om några dagar eller någon veckas försening, är det oftast bara en påminnelseavgift som läggs till på din månadsbetalning. Men om betalningen helt uteblir och trots påminnelser inte betalas kan inkasso kopplas in med ytterligare kostnader. Inkasso kopplas in direkt vid utebliven betalning av just smslån, du bör därför agera omgående när detta faller på.
Om beloppet fortfarande uteblir kan det leda till en så kallad indrivning, d.v.s. Kronofogden blir inkopplad. När Kronofogden blivit inkopplad har det gått långt, och du kan tvingas till en utmätning.

Utmätning innebär att Kronofogden kräver att dina pengar, eller delar av dem ska användas för att återbetala skulden. De kan besluta att göra direkta avdrag på din lön eller annan inkomst men kan också göra direkta avdrag från din skatteåterbäring eller utmäta dina ägodelar som sedan säljs på auktion.

Nedan följer en prislista på de kostnader som kan tillkomma, vid utebliven betalning.

Påminnelse: Avi sänds från långivare med påminnelse 60 kr.
Inkassokrav: Tar inkassobolag över, tilllkommer en kostnad om 180 kr.
Avbetalningsplan: Ber du om en sådan först efter lånet blivit utbetalt, tillkommer 170 kr.
Vid utebliven betalning kan en årlig dröjsmålsränta hos långivaren sträcka sig ända upp till 25-35% på utbetalt belopp.

Strategier för att undvika livslånga skulder

Låna ansvarsfullt

Tänk igenom om du verkligen behöver låna pengar. Läs alltid igenom villkoren och räkna ut om du klarar återbetalningen.

Betala i tid

Se till att betala tillbaka på utsatt datum varje månad. Använd autogiro eller lägg in påminnelser för att inte glömma bort betalningen.

Ha en öppen dialog

Om du märker att det kan bli svårt att betala är det viktigt att ta kontakt med långivaren eller inkassobolaget direkt. Det går ofta att komma överens om en betalningsplan.

Professionell ekonomisk rådgivning

Behöver du hjälp kan du vända dig till kommunens budget- och skuldrådgivare eller kontakta Kronofogden för råd om hur du ska gå vidare. Oavsett din situation är det viktigt att ta tag i problemen så tidigt som möjligt.

Undvik ytterligare lån

Att ta nya lån för att betala gamla skulder leder oftast till ännu större problem. Försök i stället hitta en lösning på det du redan har.

Nya regler och stödsystem

Det finns idag fler stöd och tydligare regler än tidigare. Kreditprövningar är ett krav, och det finns möjlighet att samla lån för att få bättre överblick och ibland lägre ränta. Om du har flera skulder kan det vara en väg ut ur skuldspiralen. Behöver du hjälp finns också möjligheten till skuldsanering, vilket innebär att du betalar enligt en plan under några år och sedan kan bli skuldfri. Läs mer om skuldsanering hos Kronofogden.

Avslutning

Det är inte ovanligt att hamna efter med betalningar, men det viktigaste är att agera i tid. Ju snabbare du tar tag i situationen, desto enklare är det att hitta en lösning.

Inte säker?

Om du anser att det vid något tillfälle är svårt att betala ditt lån åter, är det av största vikt att så snart som möjligt hitta en lösning. Du måste då kontakta långivare eller inkassobolag för att komma överens om en ny betalningsplan.

Visste du att…

 
Visste du att över 337 000 personer i Sverige hade skulder hos Kronofogden vid årsskiftet 2024/2025? Den totala skulden har ökat till cirka 117 miljarder kronor och omkring fyra procent av alla vuxna svenskar är nu registrerade med skulder hos myndigheten.

OBS! Det finns en hel del risker med lån, och vet man med sig att man troligen inte kommer kunna betala det lånade beloppet vid förfallodatum, rekommenderar vi att inte ta något lån alls.

Vanliga frågor om livslånga skulder och skuldhantering

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om skulder, betalningsproblem och vilka hjälpvägar som finns.
Ta kontakt med långivaren direkt om du märker att du inte kan betala. Förklara läget och försök hitta en lösning, till exempel en ny betalningsplan. Kommunens budget- och skuldrådgivare kan också hjälpa dig utan kostnad.
Om du missar betalningar kan det leda till betalningsanmärkningar. Då blir det svårare att få lån, hyra lägenhet eller teckna abonnemang. En anmärkning syns i tre år.
Ja, du kan få gratis hjälp av kommunens budget- och skuldrådgivning. Om skulderna är stora och svåra att lösa kan skuldsanering via Kronofogden vara ett alternativ.
Vänd dig till din kommun för skuldrådgivning, det kostar inget. Kronofogden har också information och stöd. Det finns dessutom organisationer som erbjuder gratis rådgivning.
Hani har spårat låne- och kreditkortsmarknaden under åren för att hjälpa användare att spara pengar genom att jämföra flera erbjudanden och hitta det som passar dem bäst.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas