Wästgöta Finans

Hur mycket vill du låna?

Wästgöta Finans är en långivare som erbjuder privatlån. Faktum är att de är en del av Jula, en populär butikskedja här i Sverige som vänder sig till villaägare, hemmafixare, lantbrukare och hantverkare. Hur som helst ska vi i den här texten ta oss en närmare titt på Wästgöta Finans och se vad de har att komma med.

Det finns andra alternativ på marknaden som vi rekommenderar. Se vår topplista nedan.

Lån anpassade för dig
Lån anpassade för dig

Ta ett privatlån hos Wästgöta Finans

Wästgöta Finans erbjuder alltså privatlån. Som minst kan du låna 30 000 kr hos Wästgöta Finans, och som mest 300 000 kr. När det gäller den tid du har på dig för att betala tillbaka lånet kan det som kortast handla om två år, och som längst om 10 år.

En av de stora fördelarna med att ta ett privatlån är att pengarna från ett sådant lån kan användas till vad som helst. Detta är till exempel inte fallet om du tar ett bolån, billån eller en annan typ av lån som är specifikt avsett för en viss typ av sak. Gör du det måste du nämligen använda pengarna till just denna sak, eller närmare bestämt det som du lånar pengar till.

En annan fördel med privatlån, likt de Wästgöta Finans erbjuder, är att du inte behöver lämna något i säkerhet när du tar ett sådant lån. Så är nämligen fallet när det kommer till många andra typer av lån.

Att lämna något i säkerhet innebär att man pantsätter någon eller några av sina tillgångar när man lånar pengar. Om det sedan blir så att du inte klarar av att betala tillbaka pengarna så som det är tänkt, då kan långivaren ta det du lämnat i säkerhet från dig. I de allra flesta fall använder man det man lånar pengar till som säkerhet. Handlar det till exempel om ett bolån? Då använder du bostaden som du lånar pengar till för att köpa som säkerhet. Rör det sig i stället om ett billån? Då lämnar du bilen som du lånar pengar till att köpa som säkerhet.

Wästgöta Finans

Kreditupplysning utan UC

Ytterligare en fördel med att använda sig av Wästgöta Finans när man ska ta ett privatlån är det faktum att de inte gör sina kreditupplysningar med UC, eller Upplysningscentralen. Upplysningscentralen är Sveriges största kreditupplysningsföretag, och det som flest långivare använder sig av.

Men varför är det då en fördel för dig som låntagare att Wästgöta Finans inte gör sina kreditupplysningar med UC? Det är det eftersom kreditupplysningar som görs av UC kan försämra din kreditvärdighet. Görs det bara en enda kreditupplysning med UC behöver det visserligen inte få några katastrofala konsekvenser för din kreditvärdighet. Görs det flera stycken kan det dock allvarligt påverka den på ett negativt sätt.

Just därför kan det vara skönt för dig som ska låna pengar att veta att Wästgöta Finans inte använder sig av UC när de gör sina kreditupplysningar, utan i stället ett företag som heter Bisnode. När det gäller kreditupplysningar som görs av Bisnode behöver du inte känna dig orolig, de påverkar inte din kreditvärdighet på något sätt överhuvudtaget.

Wästgöta Finans

Vad får jag för ränta?

Precis som när det gäller andra långivare varierar räntan hos Wästgöta Finans beroende på en mängd olika faktorer. Två självklara sådana är dock hur mycket pengar du ska låna samt hur lång återbetalningsperiod som du väljer. I regel kan man säga som så att ju längre återbetalningstid du väljer, desto högre ränta kommer du att få.

När det gäller räntan råder vi dig hur som helst till att fokusera på den effektiva räntan. I den effektiva räntan ingår nämligen alla kostnader som tillkommer när du lånar pengar hos Wästgöta Finans.

Utöver den vanliga räntan, eller den nominella räntan som är dess riktiga namn, tillkommer det i skrivande stund nämligen en uppläggningsavgift på 250 kr när du tar ett lån hos Wästgöta Finans. Väljer du att få din betalningsavi via autogiro tillkommer det inte någon aviavgift. Gör du inte det tillkommer det dock en sådan avgift. Om du vill få din betalningsavi på papper kommer det att kosta dig 45 kr. Vill du i stället använda dig av e-faktura kostar det 20 kr.

Vilken ränta du får avgörs också av hur din ekonomiska situation ser ut. Har du din privatekonomi under ordning med bra lön, få eller inga obetalda skulder, saknar betalningsanmärkningar, och så vidare? Då kan du räkna med att du kommer att få en låg ränta.

Är din ekonomiska situation tvärt om inte bra? Har du tillexempel många obetalda skulder, betalningsanmärkningar och liknande? Då kommer du tyvärr att behöva räkna med att få en hög ränta.

Hur som helst varierar den effektiva räntan hos Wästgöta Finans i skrivande stund mellan 3,9% – 20,67%. Som du ser är skillnaden stor, så du har helt klart mycket att vinna på att ha en bra ekonomi när du ansöker om ett lån hos Wästgöta Finans.

Wästgöta Finans

Hur lång tid tar det att ansöka om ett lån och få sina pengar?

Det går mycket snabbt att ansöka om ett lån hos Wästgöta Finans. Du skickar nämligen in din ansökan via deras sida och får ett svar på direkten på om din ansökan blivit godkänd eller inte. Blir din ansökan godkänd? Då får du ett låneerbjudande från Wästgöta Finans, ett låneerbjudande som du har 30 dagar på dig att tacka ja eller nej till.

Väljer du att tacka ja till låneerbjudandet? Då behöver du bara signera din ansökan med BankID, och därefter betalas pengarna ut. Hur lång tid det tar för de att komma in på ditt konto beror dock bland annat på vilken bank du är kund hos. I majoriteten av fall får du räkna med att det tar någonstans mellan 1–3 bankdagar.

Wästgöta Finans

Fördelar och nackdelar med Wästgöta Finans

Vi ska nu summera denna text genom att ta oss en titt på för- och nackdelarna med att använda sig av Wästgöta Finans. Vi börjar med att ta oss en titt på fördelarna.

Fördelar

  • Det görs inte någon kreditupplysning med UC när du ansöker om att låna pengar hos Wästgöta Finans.
  • Du kan betala av ditt lån snabbare än den återbetalningstid du och Wästgöta Finans kommit överens om, detta utan att det tillkommer några extra avgifter.
  • Det tillkommer inte några dolda avgifter till ditt lån.
  • Du kan ändra återbetalningstiden om du vill göra det.
  • I vissa fall kan du få möjlighet till två betalningsfria månader.
  • Du kan välja mellan att låna en summa på 30 000 – 300 000 kr och använda pengarna till vad du vill.
  • Du behöver inte lämna någon säkerhet.

Nackdelar

  • Wästgöta Finans erbjuder privatlån. Dessa är lån utan säkerhet, något som innebär att de brukar ha högre ränta än vad sådana med säkerhet har. Det har de eftersom långivaren tar en större ekonomisk risk genom att ge dig ett lån utan säkerhet än vad som är fallet när de ger dig ett med säkerhet.
  • Är din privatekonomiska situation inget vidare? Då kan du räkna med att få en väldigt hög ränta hos Wästgöta Finans.
Wästgöta Finans

FAQ

Är Wästgöta Finans en vanlig bank?

Nej det är det inte. Wästgöta Finans är ett så kallat kreditbolag.

Erbjuder Wästgöta Finans bara privatlån?

Ja, Wästgöta Finans har valt att helt och hållet satsa på privatlån.

Varför är det bra att Wästgöta Finans erbjuder lån utan UC?

Det är bra eftersom lån utan UC, alltså där kreditupplysningen inte görs med UC, inte påverkar din kreditvärdighet på ett negativt sätt.

Vilka summor kan jag låna hos Wästgöta Finans?

Du kan låna 30 000–300 000 kr.

Vilka återbetalningstider kan jag välja mellan hos Wästgöta Finans?

Du kan välja mellan 2–10 år.

Angelica kombinerar en akademisk bakgrund i företagsekonomi med en passion för privatekonomi och finans. Som tidigare frilansskribent har hon hjälpt flera företag med sin expertis och skrivfärdigheter, och hennes lösningsorienterade tillvägagångssätt gör henne till en ovärderlig tillgång för teamet på Sverigekredit.se.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden