Välja lån med eller utan bilen som säkerhet – Vad är rätt för just din del?

Snabbval
Läser in...

  För många är bilen ett nödvändigt för att klara av vardagen. Ett bilköp är en av de största utgifterna som ett hushåll behöver spara ihop till. Beroende på bilmodellen i fråga så ökar denna kostnad ackumulerat i takt med bilmodell, årsmodell, motorkraft etcetera. När det kommer till valet av bilmodell så ligger den utanför ramen för denna artikel.

  Vi ska dock fokusera mer ingående på huruvida du bör välja ett lån med bilen som säkerhet eller finansiera den med hjälp av andra former av privatlån. Innan vi börjar så finns det för- och nackdelar med båda förfaringssätten, dock så är det upp till dig själv att avgöra vad som passar just din nuvarande ekonomiska sits.

  Läs mer: Bilköpet, privatleasing eller billån?

  Bilen

  Så finansierar du ditt köp av bilen

  Om vi börjar med det vanligaste sättet att finansiera ett bilköp så ter den sig i form av att man tecknar ett billån, varav bilen i fråga utgör en säkerhet för själva lånet. Det hela fungerar så att om du inte skulle kunna återbetala billånet såsom anges i köpekontraktet så kan fordonet (i värsta fall) komma att säljas vid exekutiv auktion för att finansiera den uppsatta avbetalningsplanen.

  I många fall så löper denna typ av billån under flera år vilket innebär att du ofta får räkna med ett påslag runt 30% eller dylikt när (om) lånet amorteras helt och hållet. Seriösa bilförsäljare har alltid en fördefinierad kalkyl gällande hur mycket bilen kostar per månad, inklusive amorteringar och räntor, samt den totala kostnaden som i sig baseras på antalet år som amorteringen skall fortlöpa under.

  Å andra sidan så har det på senare tid blivit mer vanligare att bekosta bilen i form av privatlån. Många privatlån finansieras idag genom att belåna en del av bostaden, varav man använder pengarna för att bekosta bilköpet i fråga.

  Man kommer dock inte undan räntorna och amorteringarna eftersom bostaden (i de flesta fall) redan är belånad till en viss grad. Det hela innebär att man som privatperson, genom belåning av bostaden i fråga, även ökar sin totala skuld på bostadslånet i fråga. Dock så gör man det på ett mer diskret och mindre kännbart sätt än i jämförelse med teckning av traditionella billån.

  Så, vilken av dessa lämpar sig bäst för just din nuvarande situation? Om du är en individ som amorterat mer än 50% på din bostad, vilket för övrigt är gränsen för den juridiska amorteringskravet, så är det mer fördelaktigt att finansiera bilköpet genom att belåna en del av bostaden.

  Å andra sidan, om du för närvarande råkar bo i en hyresrätt, samtidigt som du redan har en eller flera andra lån, samtidigt som du upplever en kärvare ekonomisk sits så är det ganska givet att välja ett lån med bilen som säkerhet.

  Hursomhelst så måste du alltid göra en kalkyl över hur kostnaderna påverkar din finansiella situation eftersom dessa garantera kommer att öka, på ett eller annat sätt, oavsett vilken av dessa ovan som du bestämmer dig för att välja vid finansieringen av ditt nästa bilköp.

  Utforska Sveriges lånelandskap med oss, din pålitliga jämförelsetjänst. Med 20,000 användare varje månad och över 30 års samlad erfarenhet, hjälper vi dig hitta de bästa lånen och ger insikter om budgetering och investeringar. Starta din väg mot smartare ekonomiska beslut.

  Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

  *” anger obligatoriska fält

  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden