Lån och SMSlån utan UC

Hur mycket vill du låna?

Det finns flera fördelar med att låna utan UC. Den främsta är att det skyddar din kreditvärdighet, vilket har en stor inverkan på dina framtida möjligheter att få lån.

I den här artikeln går vi igenom vad det innebär att låna pengar utan UC, när det kan vara användbart och vad du bör tänka på.

Sverigekredit samarbetar med flera långivare som istället för UC använder alternativa upplysningsföretag som Bisnode och Creditsafe när de tar en kreditupplysning.Snabbval
Läser in...

  Vad är ett lån utan UC?

  Ett lån utan UC är ett lån där kreditupplysningen som långivaren tar på dig som ansöker om att låna pengar går via ett annat kreditupplysningsföretag än UC AB (Upplysningscentralen). Bisnode och Creditsafe är alternativa kreditupplysningsföretag som ofta används istället.

  Att låna utan UC innebär att du inte får en till UC-förfrågan registrerad på dig, vilket kan vara bra för ditt kreditvärde om du har många förfrågningar sedan innan. Att låna pengar utan UC är vanligast med smslån. När det gäller större lånebelopp, som vid privatlån, använder långivaren nästan alltid UC AB, därför är det svårt att få ett privatlån utan UC.

  UC AB är den ledande aktören på marknaden när det gäller kreditförfrågningar i Sverige. Det finns dock flera kreditbolag som ger smslån utan UC, så kallade högkostnadskrediter. En del av dem godtar även betalningsanmärkningar.

  När bör jag ansöka om ett lån utan UC?

  När du ska ansöka om lån är det flera saker du behöver tänka på innan du ansöker. Förutom saker som summa, återbetalningstid och till vilken ränta du har möjlighet att låna behöver du bestämma dig för om du vill ta en kredit utan UC eller med. I många fall är det mer fördelaktigt för dig att ansöka om att låna utan UC.

  Syftet med att låna pengar utan UC varierar för olika personer, men två vanliga anledningar är:

  • Att du har många förfrågningar registrerade hos UC sedan tidigare, vilket kan göra det svårt att få ett nytt lån.
  • Att du planerar att ansöka om ett större lån senare och inte vill att det här lånet syns hos UC då det sänker ditt kreditvärde.

  Att vilja ta lån utan UC på grund av många tidigare förfrågningar brukar vara den vanligaste orsaken. Genom att låna pengar utan UC blir det enklare att få ett nytt lån beviljat.

  Vi rekommenderar dock inte att du lånar över din förmåga genom att använda kreditbolag som hämtar sin kreditupplysning från till exempel Bisnode istället. Risken är stor att du då drar på dig krediter som du inte kan återbetala och därmed riskerar betalningsanmärkningar och i värsta fall skulder hos Kronofogden.

  Om du däremot inom en snar framtid planerar att ansöka om ett större lån kan det vara ett bra alternativ att nu ansöka om lån utan UC.

  Ett exempel är om du tänker ansöka om ett nytt bolån inom de närmsta månaderna men just nu är i akut behov av ett smslån. Kanske har bilen gått sönder och du behöver ta en mindre kredit för att kunna laga den omgående.

  Jämför smslån utan UC


  Vanliga frågor

  Kan jag låna utan UC?

  Ja, du lånar utan UC genom att ansöka om lån hos en långivare som använder ett alternativt kreditupplysningsbolag, exempelvis Bisnode eller Creditsafe. De flesta kreditgivare som ger ut snabblån använder alternativa upplysningsföretag. Hos Sverigekredit kan du jämföra långivare som erbjuder lån utan UC.

  Vad är fördelen med att låna pengar utan UC?

  Den främsta fördelen med att ansöka om lån utan UC är att den långivare som tar kreditupplysningen inte kan se tidigare förfrågningar som gjorts via UC. Många UC-förfrågningar leder till sämre kreditvärdighet och kan minska möjligheterna att bli beviljad ett nytt lån. En kreditupplysning hos ett alternativt upplysningsföretag, som Bisnode eller Creditsafe, påverkar däremot inte din kreditvärdighet.

  När är det bra att ansöka om lån utan UC?

  Om du är i behov av att ta en mindre kredit och vet med dig att du har många UC-förfrågningar (men god ekonomi i övrigt) kan det vara bra att låna utan UC. Ett annat exempel är om du planerar att teckna ett bolån inom en snar framtid och inte vill minska dina chanser att få lånet beviljat genom att använda UC.

  Kan jag låna utan kreditprövning?

  Nej, alla långivare måste enligt lag göra en kreditprövning. Att låna utan UC är inte detsamma som att ingen kreditprövning görs. Kreditprövningen görs då istället hos andra kreditupplysningsföretag som t.ex. Bisnode Kredit, Creditsafe och Sergel Kredittjänster. Det du kan påverka är alltså inte om, utan var den hämtas.

  Kan UC se kreditupplysningar från andra kreditupplysningsföretag?

  Nej, de olika kreditupplysningsföretagen delar inte med sig av information till varandra. Det betyder att UC bara kan se kreditupplysningar tagna hos dem och ett alternativt upplysningsföretag som t.ex. Bisnode ser bara förfrågningar gjorda hos dem.

  Bör jag undvika UC för att långivaren inte ska se att jag redan har stora lån?

  Att låna utan UC kan vara ett sätt att dölja sin befintliga skuld. Vi rekommenderar dock inte att du belånar dig över din betalningsförmåga genom att använda andra aktörer än UC. Risken är då stor att du drar på dig betalningsanmärkningar och i värsta fall skuld hos Kronofogden. Att ansöka om nya lån för att betala gamla är ingen hållbar situation. Sök istället hjälp hos kommunens skuldrådgivare för få ordning på din ekonomi.

  Att tänka på när du lånar utan UC

  Det finns några saker att tänka på innan du ansöker om att låna pengar utan UC. Efter att du har jämfört och valt en långivare som du vill använda dig av behöver du även kontrollera vilken typ av kredit långivaren erbjuder när det kommer till lån utan UC.

  Många långivare erbjuder flera olika låneprodukter och det kan skilja sig åt vilket kreditupplysningsbolag de använder för vilket typ av lån. Dessutom kan summorna och villkoren för lånet skilja sig åt mellan olika produkter hos långivaren.

  Olika långivare erbjuder olika ränta beroende på hur stora risker de tar med sina låntagare. Det är därför viktigt att, innan du ansöker, granska den du vill låna hos. Säkerställ att den du vill ansöka om lån hos verkligen är den långivare som har möjlighet att erbjuda dig bäst ränta och villkor. På så sätt slipper du göra onödiga ansökningar.

  Det finns flera sorters lån som erbjuds utan UC. Oftast handlar det dock om smslån, även kallat snabblån, och kontokrediter när det kommer till att låna pengar utan UC.

  När du behöver låna pengar bör du alltid vara försiktig. Det är lätt att ryckas med och ta första bästa erbjudande för att du är i behov av pengar direkt, men det kanske inte alltid är den bästa lösningen. Ibland är det bättre att avstå från att ta lån och se om du har möjlighet att spara ihop pengarna istället.

  Kom ihåg att du alltid blir skyldig att betala tillbaka lånet och tillkommande kostnader när du väl signerat ett låneavtal. Därför är det viktigt att säkerställa att du har en inkomst eller annat ekonomiskt stöd så att du garanterat kan betala tillbaka lånet i tid. För mindre lån är löptiden ofta från 7 dagar upp till 3 månader.

  Ta reda på ditt UC-betyg

  Innan du ansöker om ett lån kan det vara bra att ta reda på vilket kreditbetyg du har. På så sätt vet du vad du har att jobba med. Du ser svart på vitt vad i din ekonomiska situation du behöver förbättra inför din ansökan och framförallt hur din ekonomi egentligen ser ut.

  Det finns två enkla sätt att se ditt eget kreditvärde hos UC. Det enklaste sättet är att ladda ner appen Kreddy. Det är Upplysningscentralens egen app. För det behöver du ett bankID och en smartmobil. Om du inte har tillgång till det kan du göra en kreditupplysning på hemsidan MinUC.se. Båda alternativen är gratis och väldigt enkla att använda sig av.

  Vi rekommenderar att du använder dig av Kreddy om du har möjlighet. Det är ett snabbt och enkelt sätt som blivit framtaget av UC och du får resultatet på några sekunder.

  Hur mycket kan jag låna utan UC?

  I samband med att du ansöker om att låna utan UCväljer du hur mycket du vill låna och hur lång tid du behöver för att betala tillbaka det. Det är sedan upp till långivaren att utifrån kreditprövningen och de uppgifter du lämnat besluta hur mycket de är villiga att låna ut till dig. Varje lån innebär en risk för långivaren och de kalkylerar noga den risken innan de beviljar dig ett lån, både för din skull och för deras.

  När det gäller större privatlån på upp till 600 000 kr är det ofta UC som gäller som kreditupplysningsföretag. Det beror på att alla större banker använder UC och när det handlar om större belopp vill de säkerställa att du inte har några andra stora lån.

  Det innebär att lån utan UC främst är möjligt när det handlar om smslån, även kallat snabblån. Dessa är belopp på upp till cirka 50 000 kr, beroende på långivare. Hur mycket du blir beviljad att låna utan UC beror dock på din ekonomiska situation.

  Ansök om smslån utan UC

  Utan UC

  Smslån utan UC

  Många långivare erbjuder smslån utan UC vilket kan vara fördelaktigt. Varje kreditförfrågan registreras och sparas i ett år i UC:s register och många förfrågningar kan ha en negativ inverkan på dina chanser att bli beviljad lån.

  Det är därför många vill ha så få förfrågningar hos UC som möjligt. Speciellt när det gäller mindre lån som smslån eller snabblån, vilket har gjort smslån utan UC populärt. Dessa används ofta när det krisar, exempelvis för att betala en bilreparation eller en enklare renovering hemma.

  Om du har det sämre ställt ekonomiskt för tillfället eller om du har ansökt om flera lån med UC men blivit nekad så kan det vara bättre att låta bli att ansöka om smslån utan UC. Att låna över sin betalningsförmåga kan leda till betalningsanmärkningar och skuld hos Kronofogden. Vid dessa tillfällen är det bättre att först se till att förbättra den ekonomiska situationen innan någon låneansökan görs.

  Smslån utan UC kan dock vara bra när du har en akut ekonomisk kris som behöver lösas. Det vill säga när du vet med dig att du kan betala smslånet och kostnaderna som tillkommer med din nästa lön. Det bör i heller inte vara en vanlig företeelse i din ekonomi att du behöver ta smslån för att lösa månadens kostnader.

  Andra tillfällen då smslån utan UC kan vara en bra idé är om du väntar på att ansöka om bolån för en ny bostad men behöver låna en mindre summa. Då kan ett ssådant lån passa eftersom det inte påverkar ditt kreditvärde hos UC.

  Det kan också vara så att du sedan tidigare har flera förfrågningar hos UC som påverkar ditt kreditvärde negativt men att din ekonomiska situation är tillräckligt bra för ett nytt smslån nu.

  Var ansöker jag om smslån utan UC?

  Du kan ansöka om smslån utan UC hos alla långivare som erbjuder detta. Vanligtvis står det tydligt på kreditbolagets hemsida om det är något de erbjuder.

  Vissa långivare har ett så kallat UC Sigill på sin hemsida. Detta ska inte förväxlas med att de använder UC när de utreder låneansökningar. Sigillet är en symbol för ett tryggt och stabilt företag och visar att de har en hög kreditvärdighet hos UC och därav en god ekonomi. Det har med andra ord inget att göra med huruvida företaget använder UC vid smslån eller inte.

  För att spara tid kan du använda Sverigekredits jämförelsefunktion där du kan välja ”lån utan UC” som ett kriterium när du sorterar långivarna av smslån. På så sätt ser du bara de kreditbolag som erbjuder smslån utan UC och kan enkelt jämföra deras ränta och villkor.

  Jämför långivare utan UC

  Svårt hitta privatlån utan UC – En låneförmedlare är ett alternativ

  För att du ska hitta det mest förmånliga låneerbjudandet rekommenderar vi att du jämför olika långivare. Nackdelen med att själv ansöka hos olika långivare och sedan jämföra är att varje långivare kommer begära en kreditupplysning på dig. Om du vill jämföra 10 långivare innebär det att 10 UC-förfrågningar görs, vilket i förlängningen sänker ditt kreditvärde.

  För att undvika att detta händer kan du vända dig till en låneförmedlare. En låneförmedlare fungerar som en mellanhand och samlar in all nödvändig information om dig, inklusive en kreditupplysning, som sedan presenteras för de långivare företaget står i förbindelse med.

  Låneförmedlaren återkommer därefter med erbjudanden från dessa långivare och du kan välja att teckna lån med den som ger bäst villkor. På så sätt kan du med en kreditupplysning ansöka om lån hos upp till 30 långivare och du riskerar inte att försämra din kreditvärdighet.

  Låneförmedlare hanterar dock enbart större lån som privatlån och därför kommer kreditupplysningen göras hos UC AB. Du kan med andra ord inte använda en låneförmedlare för att jämföra olika smslån, varken med eller utan UC.

  Låna med betalningsanmärkning utan UC

  Det är inte säkert att dina ekonomiska förutsättningar ser likadana ut idag som de gjorde för ett par år sedan, men eftersom en betalningsanmärkning ligger kvar i tre år kan situationen du var i då påverka dina möjligheter att ta lån nu. Med en eller flera betalningsanmärkningar blir det svårare att få ett lån beviljat, men det är inte omöjligt.

  Det finns långivare som erbjuder lån med betalningsanmärkningar utan UC. Det ställer dock högre krav på att din ekonomi i övrigt är god och leder i många fall till högre ränta. Ibland finns också ett tak på hur många anmärkningar du får lov att ha och hur nya de får vara.

  Att låna med betalningsanmärkning utan UC kan vara fördelaktigt för att inte ytterligare försämra din kreditvärdighet hos UC med fler förfrågningar. Däremot kommer alla företag se att du har en anmärkning. Att låna utan UC är därför inte bättre ur den aspekten.

  För att hitta långivare som ger lån utan UC trots betalningsanmärkningar kan du använda vår jämförelsefunktion och genom filtrering välja att endast visa dessa.

  Låna med betalningsanmärkning utan UC

  Kan jag låna helt utan kreditprövning?

  Det är inte möjligt att låna utan kreditprövning. Enligt lag måste alla långivare göra en kreditupplysning när de behandlar en ansökan. Det gäller alla sorters lån och krediter, som smslån, kontokrediter, privatlån och bolån. I konsumentkreditlagens står det följande:

  Näringsidkaren ska pröva om konsumenten har ekonomiska förutsättningar att fullgöra vad han eller hon åtar sig enligt kreditavtalet

  Det är inte möjligt för långivare att säkerställa konsumentens ekonomiska förutsättningar utan att begära en kreditupplysning. Dock väljer vissa långivare att göra upplysningen hos alternativa kreditupplysningsföretag. Det du kan påverka är alltså inte huruvida en kreditupplysning görs, utan huruvida den görs hos UC AB eller ett annat företag.

  Vilka uppgifter om lån och krediter finns hos UC?

  Alla uppgifter om lån och krediter som rapporteras in till UC AB blir en del av din kreditupplysning. Information kommer från de långivare som väljer att samarbeta med företaget. Om en långivare inte använder UC kommer dessa lån inte synas på din kreditupplysning eftersom uppgifterna inte rapporteras in.

  UC upplyser långivaren om antalet krediter, vad för typ av kredit det är och från hur många kreditgivare, samt om krediterna är utnyttjade eller endast beviljade. Banker och långivare rapporterar även in om betalningar missköts, men uppgifter om skuldsaldo och skuldsanering hämtar UC hos Kronofogden.

  Om ni är flera som står på lånet kommer det totala beloppet för krediten stå på varje låntagare. Det går med andra ord inte att dela upp ett lån på en miljon kronor mellan er så att det i UC:s register står att ni har ett lån på 500 000 kronor vardera.

  UC:s kreditregister uppdateras en gång i månaden. Det innebär att det kan ta upp mot en månad innan en förändring av lån och krediter syns på kreditupplysningen trots att långivaren har rapporterat in den nya informationen till UC.

  När ditt lån är återbetalt slutar långivaren lämna uppgifter till UC, tills att du skulle teckna ett nytt lån hos dem i framtiden. Det går dock fortfarande att se lånet i UC:s register i ett år efter.


  Senaste nytt


  Alternativa kreditupplysningsbolag

  UC AB är det vanligaste upplysningsföretaget att använda när en låneansökan ska behandlas. Med det sagt finns det flera andra företag banker och långivare kan vända sig till.

  Tre av de största, alternativa bolagen är:

  • Creditsafe i Sverige
  • Bisnode Kredit
  • Sergel Kredittjänster

  Information från kreditprövningar delas inte mellan olika företag. Därför kan du aldrig se en kreditprövning från UC hos Creditsafe eller tvärtom. Det innebär att om en långivare använder Bisnode för att göra kreditprövningar på deras kunder kommer inte UC se dessa.

  Hos Datainspektionen finner du en fullständig lista över alla kreditupplysningsföretag.


  Sammanfattning

  • Lån utan UC innebär inte att en kreditupplysning inte tas. Alla långivare är enligt lag skyldiga att göra en kreditprövning oavsett vad det gäller för lån.
  • UC AB är det upplysningsföretag som är störst och som flest kreditgivare använder sig av. Varje långivare är dock fri att använda det företag de vill.
  • Alla kreditupplysningar som görs hos UC registreras i 12 månader.
  • Många UC-förfrågningar kan minska dina chanser att bli beviljad ett lån.
  • Lån utan UC är fördelaktigt om du är i behov av pengar och har många förfrågningar (men god ekonomi) eller planerar att ta ett större lån inom kort.
  • Om du vill jämföra flera lån bör du vända dig till en låneförmedlare för att undvika många förfrågningar i ditt register.
  • Vi avråder dig från att låna pengar utan kreditprövning hos UC AB i syfte att kringgå det faktum att du redan har en stor mängd skulder.

  Jämför och hitta smslån utan UC

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av exklusiva låneerbjudanden. Som välkomstgåva får du våra bästa tips för en god kreditvärdighet – direkt till din inkorg!