Lån utan UC

Det finns flera fördelar med att ta lån utan UC, den främsta är att det skyddar ditt kreditvärde. Jämför säkra långivare hos Sverigekredit som använder alternativa kreditupplysningsföretag som Bisnode och Creditsafe. Om du ansöker om ett smslån utan UC kan du få pengarna utbetalda redan samma dag.

Högrisktriangel Smslån är högkostnadskrediter. Du riskerar en betalningsanmärkning om du inte kan betala tillbaka hela skulden. Du kan vända dig till budget- och skuldrådgivaren i din kommun för stöd. Kontaktuppgifterna hittar du på www.hallakonsument.se.
Snabbval
Läser in...

  Jämför smslån utan UC

  Vad är ett lån utan UC?

  Ett lån utan UC är ett lån där kreditupplysningen som långivaren tar på dig som ansöker om att låna pengar går via ett annat kreditupplysningsföretag än UC AB (Upplysningscentralen). Bisnode och Creditsafe är alternativa kreditupplysningsföretag som ofta används istället.

  Att låna utan UC innebär att du inte får en till UC-förfrågan registrerad, vilket kan vara bra för ditt kreditvärde om du har många förfrågningar sedan innan. Att låna pengar utan UC är vanligast med smslån, som ofta har löptiden från 7 dagar till 3 månader. När det gäller större lånebelopp, som vid privatlån, använder långivaren nästan alltid UC AB, därför är det svårt att få ett privatlån utan UC.

  UC AB är den ledande aktören på marknaden när det gäller kreditförfrågningar i Sverige. Men det finns flera kreditbolag som ger smslån utan UC, så kallade högkostnadskrediter, en del av dem godtar även betalningsanmärkningar.

  När borde jag ansöka om ett lån utan UC?

  När du ska ansöka om lån är det flera saker du behöver tänka på innan du ansöker. Förutom saker som summa, återbetalningstid och till vilken ränta du har möjlighet att låna behöver du bestämma dig för om du vill ta en kredit utan UC eller med. I många fall är det mer fördelaktigt för dig att ansöka om att låna utan UC.

  Syftet med att låna pengar snabbt utan UC varierar för olika personer. Men två vanliga anledningar är:

  • Att du har många förfrågningar registrerade hos UC sedan tidigare vilket kan göra det svårt att få ett nytt lån.
  • Att du planerar att ansöka om ett större lån senare och inte vill att det här lånet syns hos UC då det sänker ditt kreditvärde.

  Att vilja ta lån utan UC med många tidigare förfrågningar brukar vara den vanligaste orsaken. Genom att låna pengar utan UC blir det enklare att få ett nytt lån beviljat.

  Vi rekommenderar dock inte att man lånar över sin förmåga genom att använda kreditbolag som hämtar sin kreditupplysning från till exempel Bisnode istället. Risken är stor att man drar på sig krediter som man inte kan återbetala och därmed riskerar betalningsanmärkningar och i värsta fall skulder hos Kronofogden.

  Om du däremot väljer att ansöka om lån utan UC för att du senare planerar ett större lån kan det vara ett bra alternativ.

  Ett exempel är om du planerar att ansöka om ett nytt bolån inom de närmsta månader men du är nu i akut behov av ett smslån nu. Som när en oförutsedd kostnad har uppstått. Kanske har bilen gått sönder så du behöver en mindre snabb kredit för att laga den omgående. Då kan ett lån utan UC ett bra alternativ.

  Hur mycket pengar kan man låna utan UC?

  Hur mycket som du kan låna utan att kreditupplysningen inhämtas från UC varierar hos olika långivare. Ett vanligt lånebelopp som erbjuds från bland annat Ferratum och Credway är lån upp till 30 000 kr. Men det finns kreditgivare som ger större lån, hos till exempel Risicum kan du låna upp till 50 000 kr utan UC. Hur mycket du blir beviljad att låna utan att hamna i UC:s register beror på ditt kreditvärde och din ekonomiska situation.

  När det gäller större lån, från 50 000 kr upp till 600 000 kr är det ofta UC som används för kreditupplysningar. Det beror på att alla storbanker och större långivare använder sig utav UC och när det gäller stora lånebelopp så vill långivaren de säkerställa att du inte redan har en hög skuldsättning. Det innebär att det till störst del erbjuds smslån utan UC. Kreditgivare av smslån godkänner oftare låneansökningar och har ett lägre krav på kreditvärde.

  Ta reda på din UC med hjälp av Kreddy

  Innan du ansöker om att låna pengar utan UC kontroll kan du ta reda på ditt kreditbetyg hos Upplysningscentralen. Det finns två enkla sätt att se ditt eget kreditvärde. Det enklaste sättet är att ladda ner appen Kreddy, det är UC:s egen app. Du behöver bankID och en mobiltelefon.

  Om du inte har tillgång till det kan du göra en kreditupplysning på sidan Minupplysning.se. Båda alternativen är gratis och väldigt enkla att använda.

  Vi rekommenderar att använda sig av Kreddy om du har möjlighet. Det är ett snabbt och enkelt sätt som blivit framtagen av UC. Du får resultatet på några sekunder.

  Vanliga frågor

  Kan jag låna utan en kreditprövning?

  Nej, Alla långivare måste göra en kreditprövning enligt lag. Du kan däremot påverka hos vilket kreditupplysningsföretag kreditupplysningen hämtas ifrån genom att väja en långivare som användet ett alternativt kreditupplysningsföretag.

  Bör jag undvika UC för att de inte ska se att jag redan har stora lån?

  Nej, Vi rekommenderar inte att du belånar dig över din förmåga att betala tillbaka genom att använda olika kreditupplysningsbolag.

  Ser UC kreditupplysningar från andra kreditupplysningsföretag?

  Nej, De ser bara sina egna kreditupplysningar.

  Kan jag kontrollera mitt eget kreditvärde?

  Ja, Du kan använda Kreddy via android eller kontakta ett kreditupplysningsbolag.

  Kan jag låna utan UC?

  Ja, du kan ansöka hos lån hos någon av de långivare som använder ett alternativt kreditupplysningsbolag exempelvis Bisnode eller Creditsafe.

  Smslån utan UC

  Ett smslån utan UC är en liten snabb kredit utan säkerhet där kreditupplysningen inte inhämtas från UC AB. Ett sms lån kan användas när man behöver pengar direkt för att lösa en akut situation, en del långivare gör utbetalningar även under helgen. Det bör ses som en tillfällig lösning då den effektiva räntan ofta är hög.

  Fördelen med ett smslån utan UC är att det kan skydda din kreditvärdighet hos UC. Ett exempel på hur din kreditvärdighet kan skyddas är om du är i ett akut behov av att låna pengar snabbt, men samtidigt planerar att inom en snar framtid ansöka om ett bolån.

  Banker som erbjuder bolån använder alltid Upplysningscentralen för att göra en kreditupplysning. Då kontrollerar de bland annat om du har många ansökningar hos UC sedan tidigare. Om du nu tar ett smslån utan att en kreditupplysning tas från UC, så syns inte det lånet i upplysningen som banken hämtar senare.

  Långivare av smslån godtar ofta betalningsanmärkningar. Det gör att du som tidigare haft en anmärkning men som numera har en god ekonomi har möjlighet att låna pengar. Det finns flera kreditbolag som erbjuder smslån med betalningsanmärkning utan UC.

  Några av de vanligaste sätten att låna utan UC är just genom smslån, kontokredit eller snabblån. Smslån brukar även kallas för högkostnadskrediter då de har en hög ränta i förhållande till beloppet. Vanliga lånebelopp för små snabba lån utan UC är 1 000 kr – 25 000 kr, men det finns långivare som erbjuder lån upp till 50 000 kr. En vanlig löptid för smslån utan uc är 90 dagar.

  Var kan man ansöka om smslån utan UC?

  När du vill ansöka om smslån från långivare som inte använder sig av UC är det bra att jämföra kreditbolag innan du ansöker. Här på Sverigekredit kan du enkelt jämföra de största aktörerna på den svenska marknaden. sortera  topplistan efter vad som är det bästa alternativet för dig. Det finns många långivare som erbjuder smslån utan UC.

  Hos Sverigekredit kan du läsa mer om att ta ett smslån utan UC. Du kan även klicka här direkt för att jämföra smslån som valt ett annat kreditupplysningsbolag för sina kreditprövningar.

  Hitta fler snabblån!

  Att tänka på vid ett smslån utan UC

  Att låna pengar utan UC kan verka som en enkel lösning om man har många förfrågningar sedan tidigare och är i behov av ett snabbt lån. Men att försöka ta sms lån utan kreditprövning hos UC för att få ordning på sin ekonomiska situation är under vissa förutsättningar inte en bra idén.

  Att ta smslån utan UC bör man inte göra för att man har blivit nekad lån hos en långivare som använder UC. Får du din låneansökan avslagen på grund av ett dåligt kreditvärde eller många UC förfrågningar sedan tidigare, så kan det tyda på att du just nu inte bör låna mer pengar.

  Att en långivare måste ta en kreditupplysning på dig som låntagare är inte något som du bör försöka undvika genom att vända dig till ett kreditbolag som använder till exempel Bisnode eller Sergel istället.

  Ta inte sms lån utan UC om det är för att återbetala andra lån som du har, då riskerar du att hamna i en skuldfälla.

  Söka lån med UC

  Många vill ansöka om snabblån och smslån utan UC men det finns fördelar med att låna med UC. En av dessa fördelar är att du får fler långivare att välja mellan. Med fler att välja mellan är chansen större att du hittar någon som passar dig bättre.

  Eftersom alla storbanker använder UC så kan du ansöka om lån hos en större bank. Du kan även få ett större lån beviljat om du ansöker hos en långivare som använder UC.

  En annan fördel med att ansöka om lån med UC oavsett om det gäller smslån eller större lån är att du ofta får bättre villkor. Det beror på att långivare som använder UC ofta inte tar lika stora risker som de som använder ett alternativt kreditupplysningsföretag.

  Om du inte är i akut behov av att låna pengar är det därför rekommenderat att avvakta och förbättra din ekonomiska situation för att öka dina chanser till ett lån med UC. På så sätt kan du hitta det bästa lånet för dig.

  Privatlån utan UC med låneförmedlare

  Alla långivare använder sig av kreditupplysningar vid en ansökan om lån, även låneförmedlare. Även om långivaren erbjuder lån utan UC kommer en kreditupplysning att tas men då från ett alternativt bolag. Om du ansöker om många lån på kort tid kommer ditt kreditvärde sjunka. Om du dessutom vill låna en större summa finns bara långivare som använder UC, men du kan minimera skadorna genom en låneförmedlare.

  En låneförmedlare hjälper dig med kontakten med bankerna. När du ansöker hos en låneförmedlare gör kreditupplysningen och samlar in den information som behövs från dig. De lämnar sedan över all information till de olika långivare de samarbetar med. Några låneförmedlare samarbetar med över 30 banker och kreditgivare.

  På så sätt kan du enkelt med en enda ansökan och en enda UC ansöka hos över 30 långivare samtidigt. Det sparar på din kreditvärdighet eftersom det endast tas ut en UC även om flera senare behandlar din ansökan. Du får dessutom snabbt svar. Oftast inom 24 timmar har långivarna skickar sina erbjudanden till dig.

  När du fått svar från de långivare som vill erbjuda dig ett lån så kan du enkelt jämföra hemma i lugn och ro för att välja den långivare som passar dig bäst. Det är inte bara räntan som kan skilja sig åt utan även beloppet och eventuella avgifter för uppläggning eller fakturering.

  Låneförmedlare hanterar för närvarande enbart större lån som privatlån och företagslån. Det finns ingen låneförmedlare för smslån.

  Låna med medsökande utan UC

  Nr du ansöker om ett lån utan UC kommer långivaren att analysera din ekonomi och alla delar av ditt liv. Både livsstilen, din ekonomiska situation och din kreditvärdighet blir granskad. Det sker för att de vill få fram all fakta innan de tar ett beslut om vilken risk det innebär att låna ut till dig. Baserat på den information som de får fram blir din ansökan beviljad eller nekad.

  Om du är medveten om att din ekonomiska situation inte är så stark som den borde vara för det lån du önskar eller att du har en anmärkning eller många förfrågningar som hindrar ett bra lån så kan du använda dig av en medsökande.

  Att ha en medsökande till sitt lån innebär att man ansöker om lånet tillsammans med någon. Ofta är det en familjemedlem, släkting eller nära vän. Genom att ansöka tillsammans med någon ökar dina chanser att bli beviljad lånet. Det är såklart förutsatt att den du ansöker om lånet tillsammans med har en starkare ekonomi än vad du har. Långivaren kommer att granska bådas livssituation och ekonomiska förhållanden.

  Genom att välja en person med en starkare ekonomi ökar du dina chanser markant att få ett lån. Ni kommer ha två inkomster och om din medlåntagare har en god kreditvärdighet kan du öka antalet långivare du kan ansöka hos.

  Det gäller alltså att den person du söker om lån tillsammans med har en god ekonomi. Om personen har en sämre ekonomi kan de istället förstöra dina möjligheter att få det bästa lånet utan UC.

  Senaste nytt

  Kan jag låna helt utan en kreditprövning?

  Det är omöjligt att låna helt utan en kreditprövning. Enligt lag måste alla långivare göra en kreditprövning. Med hjälp av den kontrollerar de kreditvärdet innan de beviljat dig ett lån. Det gäller alla sorters krediter, smslån och privatlån. Du kan därför inte påverka att den kommer att tas, men du kan påverka hos vem kreditprövningen sker.

  Som sagt innan så är långivaren alltid skyldig att genomföra en kreditprövning. De gäller oavsett vilken typ av lån det gäller och framgår enligt konsumentkreditlagens tolfte paragraf: ”Näringsidkaren ska pröva om konsumenten har ekonomiska förutsättningar att fullgöra vad han eller hon åtar sig enligt kreditavtalet”.

  Det är dessvärre inte möjligt för en långivare att få reda på alla uppgifter de behöver för att säkerställa dina ekonomiska förutsättningar utan att de begär en kreditupplysning. Därför tar alla långivare en kreditupplysning. Dock väljer några att ta den via ett alternativt kreditupplysningsföretag istället för UC.

  Vilka uppgifter om lån och krediter finns hos UC?

  I en kreditupplysning från UC AB syns information om dina lån hos långivare som samarbetar med UC. Det innebär att de långivare och banker som rapporterar in uppgifter om krediter till UC även kan ta del av uppgifter som kommer in från andra kreditbolag.

  När ett lån är återbetalt så står det med under historisk information under ett år i UC:s register. Misskötta krediter rapporteras in från banker och finansbolag medan uppgifter om skuldsaldo och skuldsanering hämtas från Kronofogden.

  Övriga uppgifter i en kreditupplysning, som inkomst och civiltillstånd, är i stort sett densamma oavsett om den kommer ifrån UC eller ett alternativt kreditupplysningsföretag. Med hjälp av de uppgifter som kommer fram i en kreditupplysning beräknar långivaren vilken risk det innebär och sätter en ränta därefter.

  Vad lämnar UC ut vid en kreditförfrågan?

  När man begär en kreditupplysning på en privatperson via UC AB har man olika alternativ. Man kan beställa en full personupplysning eller en mindre variant. Det är den som beställer kreditupplysningen som bestämmer hur mycket information de vill få om dig.

  Den mindre personupplysningen lämnar endast ut en sammanfattning av personuppgifterna och information om betalningsanmärkningar och andra anmärkningar.

  En full personupplysning lämnar vanligen ut följande information:

  • Senaste registrerade händelserna hos Upplysningscentralen för personen
   Det är uppgifter som namn- eller adressbyte och senaste kreditupplysningarna.
  • Allmänna uppgifter som namn, personnummer och civilstånd
  • Inkomstuppgifter
  • Om du äger fastigheter
  • Betalningsanmärkningar och andra anmärkningar

  Utöver den fulla personupplysningen så kan man begära en utökad. Den brukar banker använda när du ansöker om lån. Där ser de vilka lån du har hos långivare som använder UC och det kreditvärde du har.

  Vilka uppgifter påverkar kreditvärdigheten hos UC?

  Det är inte enbart din inkomst som påverkar vilken kreditvärdighet du beräknas ha. Det är många faktorer som påverkar värdet.

  Några av dessa är:

  • Antalet kreditförfrågningar
  • Inkomst och bidrag
  • Civilstånd och bostad
  • Tidigare skulder
  • Betalningsanmärkningar

  Kreditförfrågningar

  En av de stora sakerna som påverkar ditt kreditvärde är det antal förfrågningar du har sedan tidigare hos UC. Alla förfrågningar om en kreditupplysning hos UC sparas under ett år. Oavsett om den kommer ifrån en låneansökan, ett hyresbolag eller en arbetsgivare så sparas den. Om du har många förfrågningar sedan tidigare från långivare eller kreditbolag kan långivaren bli orolig. De misstänker ofta att det finns en underliggande orsak till att du ansökt om flera lån under kort tid men inte blivit beviljad. Det är därför en fördel att ansöka om lån utan UC när det finns möjlighet.

  Inkomst

  Att långivare vill veta mer om din inkomst är inget att bli förvånad över. För att veta om du kan betala tillbaka lånet vill de veta hur stor inkomst du har samt vad du har för anställning. Om du byter jobb ofta eller har ett vikariat känner de ofta större oro än om du haft en fast anställning under en längre tid.

  Du har även möjlighet till ett stort lån om du har en hög lön och en trygg anställning sedan en längre tid. Det beror på att långivarna drar slutsatsen att din inkomst är stabil och du kommer fortsätta ha en bra inkomst under en längre period. Det är en högre risk att låna ut till en person som är nyanställd eller som byter jobb ofta.

  De ser även till passiva inkomster och bidrag samt varför de betalas ut och hur långsiktiga de är.

  Civilstånd

  Det är inte enbart arbetsplatser som kan förändras över tid utan även andra saker. Därför ser långivaren över ditt civilstånd och hur resten av ditt liv ser ut. Det är för att se om något kommer att påverka din förmåga att betala tillbaka lånet. Saker som kan påverka är huruvida du är ensamstående eller gift och om ni är sambo eller särbo. Stadiga förhållanden påverkar ditt kreditvärde positivt. Andra saker som påverkar är om det finns barn på adressen och hur många. Att ha yngre barn anses som en dyr kostnad av långivare och är en extra risk när det kommer till lån.

  När det gäller din bostad påverkar även den ditt kreditvärde. Det är skillnad på om du hyr eller äger din bostad samt i vilket område den ligger. En lågt belånad bostad i ett attraktivt område kan höga ditt kreditvärde till skillnad mot en hyresrätt som inte är din. Precis som med arbete så är det negativt för kreditvärdet att byta bostad ofta.

  Skulder och krediter

  En stor del av ditt kreditvärde är hur stora krediter och lån du har för tillfället. Om du har många eller stora lån påverkar det negativt till skillnad mot om du är skuldfri. Om du har nya lån är även det negativt.

  De vill gärna se att du kan betala tillbaka de lånen du har innan de vill låna ut mer pengar till dig. Om du har slarvat med att betala tillbaka lånen, skjutit upp betalningar upprepade gånger eller förlängt lån så kan det ses som en risk av långivaren.

  UC kan enbart se de lån som är beviljad med kreditupplysningar hos UC. Om du har lån där kreditupplysningen är tagen med ett alternativt kreditupplysningsföretag kommer det inte synas hos UC.

  Betalningsanmärkningar

  Om du har fått en betalningsanmärkning kommer det påverka dina möjligheter till lån i stor utsträckning. Dels kommer många långivare neka dig direkt om du har en anmärkning och du får vanligen sämre villkor som hög ränta eller ett lägre belopp. Dels kan det påverka andra aspekter i ditt liv som möjligheter till abonnemang eller hyresavtal.

  En betalningsanmärkning är ett bevis för långivaren att du tidigare misskött din ekonomi. Många långivare tror därför att du inte är ansvarsfull när det kommer till pengar och vill inte låna ut till dig. Men det finns långivare som beviljar lån med betalningsanmärkningar utan UC. De ser mer på din nuvarande ekonomi än din gamla historik.

  En betalningsanmärkning som gäller ett tidigare lån ses mer som negativt än en anmärkning som gäller en mindre utgift som trängselskatt. Det bästa för att undvika en betalningsanmärkning är därför att alltid se till så man betalar sina räkningar. Att göra en budget så man har kontroll på sin ekonomi är därför en god idé och hjälper dig att förhindra betalningsanmärkningar.

  Alternativa kreditupplysningsbolag

  Även om UC är det vanligaste bolaget att använda för traditionella banker så finns det andra företag som utför kreditupplysningar. Många företag har UC som första val men allt fler går över till alternativa lösningar. Vi listar några av de vanligaste alternativen utöver UC.

  • Creditsafe
  • Bisnode
  • Sergel

  Information från kreditprövningar som registreras delas aldrig mellan olika bolag. Därför kan du exempelvis aldrig se en kreditprövning från UC hos Creditsafe eller tvärtom. Det innebär att om en långivare använder Bisnode för att göra kreditprövningar på deras kunder så kommer inte UC se dessa. Det är en stor fördel för dig som låntagare.

  Alla kreditupplysningsbolag är trygga och säkra för företagen att använda men när det gäller större lån använder man ofta UC. Det gör att det ofta är enklare att hitta smslån där kreditprövningen utförs hos någon av de alternativa bolagen.

  Sammanfattning

  • Alla långivare måste göra en kreditprövning oavsett vad det gäller för lån. Kreditprövningen baseras på en kreditupplysning.
  • UC är den största aktören inom kreditupplysningar, men varje långivare är fri att använda vilket kreditupplysningsföretag de vill.
  • Om långivaren tar en kreditupplysning hos en annan aktör än UC kommer det inte att registreras hos UC, vilket är en fördel om du redan har många förfrågningar.
  • Väljer du att anlita en låneförmedlare tas bara en kreditupplysning oavsett hur många låneerbjudanden du får av förmedlaren.
  • Vi avråder dig från att låna pengar utan kreditprövning genom UC, i syfte att kringgå det faktum att du redan har en stor mängd skulder där dina ansökningar registrerats genom UC.

  Källor: 

  UC om personupplysningar på privatpersoner.

  Datainspektionens lista över alla kreditupplysningsföretag.