Lån utan UC

När en långivare erbjuder smslån utan UC innebär det inte att ingen kreditprövning alls utförs. Ett smslån utan UC innebär att långivaren använder sig av ett alternativt bolag för kreditupplysningar. De använder alltså inte Upplysningscentralen (UC).

Snabbval
Läser in...

  Högrisktriangel Smslån är högkostnadskrediter. Du riskerar en betalningsanmärkning om du inte kan betala tillbaka hela skulden. Du kan vända dig till budget- och skuldrådgivaren i din kommun för stöd. Kontaktuppgifterna hittar du på www.hallakonsument.se.
  Hos Sverigekredit kan du läsa mer om att ta ett smslån utan UC. Du kan även klicka här direkt för att jämföra smslån som valt ett annat kreditupplysningsbolag för sina kreditprövningar.

  Hitta fler snabblån!


  Att ta ett smslån utan UC

  För att få en större förståelse vad det betyder är det en fördel att veta vad UC är. UC står för Upplysningscentralen. Det är ett företag som hjälper andra företag och privatpersoner med information. De utför affär- och kreditupplysningar.

  UC är det största företaget i Sverige när det gäller kreditupplysningar. De arbetar med att tillhandahålla information om kredit och betalningar till sina kunder. Du ska dock inte välja ett lån utan UC för att du har en dålig ekonomisk situation och inte kan få ett lån med UC. Då är det ett bättre alternativ att förbättra den ekonomiska situationen först.

  Några tillfällen när det är fördelaktigt att välja lån utan UC är om du har en akut kris som behöver lösas. Dessutom om du vet att du inom snar framtid kommer ansöka om ett lån med UC, exempelvis bolån. Om du sedan tidigare har många ansökningar hos UC men din ekonomiska situation är tillräckligt bra för ett lån kan ett lån utan UC vara ett alternativ.

  Det finns flera sätt att ta ett lån utan UC. Några av de vanligaste sorterna som sällan använder UC är smslån, kontokrediter eller snabblån.

  Var kan man ansöka om smslån utan UC?

  Att hitta smslån utan UC är inte svårt. Du kan enkelt sortera våra topplistor här på Sverigekredit för att få ett alternativ som passar dig. Det finns många långivare som är villiga att låna ut pengar utan UC.

  Går det att låna utan UC?

  De flesta långivare och betalföretag använder UC som deras första val när de behöver kreditinformation. Det finns dock fler alternativ än UC. Vi har listat några av de här under.

  • Creditsafe
  • Bisnode
  • Sergel

  Kreditprövningar registreras aldrig mellan olika bolag. En kreditprövning hos exempelvis Creditsafe registreras enbart hos Creditsafe. Det innebär att långivare som använder Bisnode eller UC inte ser vilka ansökningar du haft hos Creditsafe.

  Det är ofta till en fördel om du har många registreringar sedan tidigare hos UC.

  Utan UC

  När det gäller att låna utan UC så finns det många alternativ, främst med smslån. Många långivare av smslån erbjuder lån upp till 30 000 kr utan UC. Det finns dessutom ett fåtal som erbjuder upp till 50 000 kr utan UC. Om du vill låna över 50 000 kr så är det privatlån som är alternativet. När det gäller privatlån utan UC finns det inte så många alternativ.

  Det är omöjligt att låna utan att en kreditprövning utförs. Alla långivare måste enligt lag kontrollerar kreditvärdet hos låntagaren innan de beviljar ett lån. Det gäller även smslån. Det man kan påverka är vilket kreditbolag man vill att den utförs hos.

  Som sagt innan så är långivaren alltid skyldig att genomföra en kreditprövning. De gäller oavsett vilken typ av lån det gäller och framgår enligt konsumentkreditlagens tolfte paragraf: Näringsidkaren ska pröva om konsumenten har ekonomiska förutsättningar att fullgöra vad han eller hon åtar sig enligt kreditavtalet”.

  Det är inte möjligt för en långivare att få reda på de ekonomiska förutsättningarna utan omfattande kreditinformation. Därför tar alla långivare ut en kreditupplysning. Även om några erbjuder lån utan UC.

  Hur mycket kan man låna utan UC?

  Hur mycket man får beviljat när man ansöker om lån utan UC är väldigt individuellt. En stor del beror på vilket typ av lån det är, hos vilken långivare man ansöker om lån utan UC och vilka förutsättningar man har att betala tillbaka lånet.

  När man ansöker om lån utan UC är det oftast smslån som gäller. Dessa ligger på upp till 50 000 kr. Att ta ett privatlån utan UC är desto svårare då det handlar om högre summor.

  När ska man ansöka om smslån utan UC?

  När du vill låna från en långivare som inte använder Upplysningscentralen så har du kommit rätt. Hos Sverigekredit finner du alla kreditbolag som inte använder UC.

  Syftet med att ta ett smslån utan UC handlar oftast om dessa två anledningar:

  • Du har ansökt om ett flertal lån tidigare men blivit nekad och har därför flera kreditupplysningar hos UC
  • Du har redan flera lån eller skulder som registrerats genom UC

  Första syftet är den vanligaste anledningen när man ansöker om smslån utan UC. Om du däremot redan har stora skulder och försöker hitta en långivare som ska missa dessa bör du avstå från att låna. Att låna mer än ens ekonomi klarar av är en dålig idé och man riskerar att hamna djupare ner i skuldfällan. Det kan resultera i betalningsanmärkningar och i värsta fall skulder hos Kronofogden. Som låntagare kan det kännas skönt att ha smslån som ett alternativ.

  Att tänka på vid lån utan UC

  Det finns några faktorer att tänka på när man vill ansöka om smslån utan UC. Det första du behöver ta reda på är vilket av lånen som är utan UC. Vissa långivare har flera lån och det kan även skilja mellan olika summor hos långivaren. Du behöver även se vilken av långivarna som erbjuder bäst ränta.

  Det finns som tidigare nämnt flertalet typer av lån utan UC, och de tre vanligaste när det kommer till mindre och snabbare lån, är smslån, kontokrediter och snabblån.

  När det gäller lån ska man alltid vara försiktig. Man blir alltid skyldig att betala tillbaka lånet. Det är därför viktigt att man ser till så man har en inkomst eller ett ekonomiskt stöd så man garanterat kan betala tillbaka lånet. När det gäller smslån utan UC är löptiden ofta från 7 dagar till 3 månader.

  Smslån utan UC har ofta en hög ränta. Smslån är högkostnadslån. Vilket innebär att beloppet du ska betala tillbaka alltid är högre än beloppet du lånade. Det beror på att det är hög ränta på lånet även om löptiden är förhållandevis kort.

  Vad är UC?

  UC sär en förkortning av Upplysningscentralen AB. Det är inte ett annat ord för kreditupplysning vilket många tror. UC är den ledande aktören när det gäller kreditförfrågningar i Sverige. Det finns dock långivare som erbjuder sms lån utan UC.

  UC är ägd av Sveriges sex största affärsbanker och arbetar med att sälja kreditinformation till privatpersoner och företag.

  Majoriteten av alla banker och kreditbolag använder sig av UC då deras verksamhet är dominerande. Eftersom så många bolag använder UC för kreditupplysningar har UC blivit synonymt med ordet kreditupplysning i allmänhet.

  Vilka uppgifter finns hos UC?

  När en långivare tar en kreditupplysning hos UC får de reda på mycket information om din livssituation. De fattar därefter ett beslut som de vill godkänna din låneansökan eller inte. Dessutom bestämmer de vilken risk det innebär och sätter en ränta därefter.

  Det första som påverkar din låneansökan är antalet förfrågningar hos UC. Alla ansökningar om kredit hos långivare eller företag under senaste året sparas hos UC. Om du har många tidigare förfrågningar hos UC kan långivaren bli orolig. De tror ofta att det finns en underliggande orsak till att du ansökt om flera lån tidigare men inte blivit beviljad. Därför är det bra att undvika att låna med UC när du kan.

  Att långivarna är intresserade av din inkomst är ingen hemlighet och de vill gärna veta vilken typ av anställning du har. Om du är högavlönad har du större möjlighet till ett stort lån och med en stadig inkomst under en längre tid kommer långivarna dra slutsatsen att du kommer fortsätta ha en bra inkomst. En person som byter jobb ofta eller är nyligen anställd får svårare att få större lån.

  Det är inte enbart ditt arbete som UC ser till. De undersöker även hur det ser ut i resten av ditt liv för att se om något kommer att påverka din återbetalningsförmåga. Om du är ensamstående eller sambo påverkar ditt lån. Detsamma gäller vilken typ av bostad du har, hyresrätt eller om du äger boendet. Antal barn påverkar också.
  Stadiga förhållanden som sambo och eget boende ses som positivt medan barn i yngre ålder kan ses som negativt. Precis som med arbete så är det negativt att byta boende ofta.

  Andra saker som UC tittar på är nuvarande skulder och krediter. Har du många lån eller stora skulder är inte långivarna så sugna på att låna ut mer pengar. De vill först se att du kan betala tillbaka de tidigare lånen. Om du slarvat med att betala tillbaka lånen eller har betalningsanmärkningar så kan långivaren också neka dig.

  En betalningsanmärkning är ett kvitto på att du tidigare misskött din ekonomi. Det får många långivare att tro att du inte är ansvarsfull när det gäller dina lån och betalningar. Om du har en betalningsanmärkning får du ofta en högre ränta och i många fall kan du nekas lån direkt vid ansökan.

  Bästa sättet att undvika betalningsanmärkningar är att betala sina räkningar. Om du är proaktiv och budgeterar så kan du enkelt se till så du inte lever över dina tillgångar.

  Vad säger kreditupplysningen om mig?

  När någon begär en kreditupplysning via Upplysningscentralen finns två alternativ. De kan begära en full personupplysning eller en mindre variant.

  En full personupplysning lämnar ut följande information:

  • Senaste registrerade händelserna hos Upplysningscentralen för personen
   Det är uppgifter som namn- eller adressbyte och senaste kreditupplysningarna.
  • Allmänna uppgifter som namn, personnummer och civilstatus
  • Inkomstuppgifter
  • Om du äger fastigheter
  • Betalningsanmärkningar och andra anmärkningar

  Det finns även en utökad som visar kreditvärde och nuvarande lån.

  Den mindre personupplysningen innehåller enbart en sammanfattning av personuppgifterna och information om betalningsanmärkningar och andra anmärkningar.

  Den som beställer upplysningen är den som avgör hur mycket information de vill beställa.

  UC och låneförmedlare

  Alla långivare gör en kreditupplysning vid en ansökan om lån, även om långivaren erbjuder lån utan UC.  Om du gör många ansökningar om lån på kort tid får du många förfrågningar om kreditupplysningar. Du kan enkelt undvika många kreditförfrågningar genom att använda en låneförmedlare.

  En låneförmedlare fungerar som en mellanhand mellan dig som låntagare och flera långivare. Låneförmedlaren samarbetar med flera långivare och banker. Förmedlaren förhandlar, med hjälp av dina uppgifter, fram erbjudanden från kreditbolagen och bankerna. Dessa kommer därefter att presenteras för dig så du kan välja det erbjudande du tycker är bäst.

  Om du vänder dig till en låneförmedlare får du bara en kreditupplysning registrerad. Trots det kan du få en handfull eller fler låneerbjudanden. I många fall får du bättre erbjudanden än om du kontaktar alla långivare på egen hand. Det beror bland annat på att du inte får flera kreditförfrågningar.

  Notera att det inte finns någon låneförmedlare som kan hjälpa dig att hitta smslån utan UC.

  Senaste nytt

  Söka lån med UC

  En vanlig anledning till att söka lån utan UC är på grund av att man inte fått lån via sin bank eller andra vanliga låneinstitut. De stora bankerna i Sverige använder sig av UC. Att leta efter snabblån och smslån utan uc behöver inte vara den enda lösningen på problemet.

  Om du istället arbetar för att förbättra dina chanser till ett lån med UC så kommer du få ett större utbud av långivare att välja mellan. På så sätt kan du hitta det bästa lånet för dig.

  Vi har därför samlat några vanliga metoder för att ka dina chanser till ett lån.

  Lån med UC och medsökande

  När du ansöker om lån utan UC gör långivaren grundliga analyser och observationer av alla delar av ditt liv. Din ekonomiska situation, livsstil och kreditvärdighet blir granskad. Den fakta som långivaren får fram ligger till grund när de fattar sitt beslut. Baserat på detta blir din låneansökan beviljad eller nekad.

  Något många gör för att förbättra sina chanser att få ett beviljat lån är att använda sig av en medlåntagare. Det innebär att man ansöker om lånet tillsammans med en annan person. Ofta är det en familjemedlem, släkting eller nära vän. Genom att ansöka tillsammans med en medsökande så ökar du dina chanser att bli beviljad ett lån. Långivaren kommer granska båda era livssituationer, ekonomi och livsstil.

  Genom att välja en person med en starkare ekonomi ökar du dina chanser markant att få ett lån. Ni kommer ha två inkomster och om din medlåntagare har en god kreditvärdighet kan du öka antalet långivare du kan ansöka hos.

  Det gäller alltså att den person du söker om lån tillsammans med har en god ekonomi. Om personen har en sämre ekonomi kan de istället förstöra dina möjligheter att få det bästa lånet utan UC.

  Ta reda på sin UC

  Som vi sagt innan så är det bra att ta reda på sitt kreditbetyg innan du ansöker om lån. Då vet du vad du enkelt kan förbättra och hur din ekonomi egentligen ser ut.

  Det finns två enkla sätt att se ditt eget kreditvärde. Det enklaste sättet är att ladda ner appen Kreddy. Det är upplysningscentralens egen app. Du behöver bankID och en telefon med android. Om du inte har tillgång till det kan du göra en kreditupplysning på sidan minupplysning.se. Båda alternativen är gratis och väldigt enkla att använda.

  Vi rekommenderar att använda sig av Kreddy om du har möjlighet. Det är ett snabbt och enkelt sätt som blivit framtagen av UC. Du får resultatet på några sekunder.

  Sammanfattning

  • Alla långivare måste göra en kreditprövning oavsett vad det gäller för lån. Kreditprövningen baseras på en kreditupplysning.
  • UC är den största aktören inom kreditupplysningar, men varje långivare är fri att använda vilket kreditupplysningsföretag de vill.
  • Om långivaren tar en kreditupplysning hos en annan aktör än UC kommer det inte att registreras hos UC, vilket är en fördel om du redan har många förfrågningar.
  • Väljer du att anlita en låneförmedlare tas bara en kreditupplysning oavsett hur många låneerbjudanden du får av förmedlaren.
  • Vi avråder dig från att låna pengar utan kreditprövning genom UC, i syfte att kringgå det faktum att du redan har en stor mängd skulder där dina ansökningar registrerats genom UC.

  Läs här om du har svårt att få lån