Spara pengar

Har du svårt att få pengarna att räcka till slutet av månaden? Behöver du tips om hur du kan göra det lättare för dig att spara pengar? Då är det bara att fortsätta att läsa. I den här artikeln ska vi nämligen gå igenom en mängd olika sätt som du kan använda dig av för att spara pengar på. Vår förhoppning är att dessa tips ska fungera på dig och på så sätt göra att du lyckas bättre med att spara pengar genom att följa de.

Spara pengar

Så gör du för att spara pengar

Det finns gott med sätt som du kan använda dig av för att kunna spara pengar. Vi ska nu gå igenom 10 olika sådana sätt. Förhoppnings kommer de att vara användbara för dig.

1. Gör dig av med ditt kreditkort

Kreditkort kan visserligen bara mycket bra att ha eftersom de gör så att du alltid har tillgång till pengar. Detta kan vara en trygghet ifall det till exempel skulle vara så att du får oförutsedda utgifter.

För att det ska vara en bra idé att ha ett kreditkort krävs det dock att du är en person som inte har några problem med att kontrollera hur mycket pengar du spenderar. Är du inte det, och har tillgång till ett kreditkort, kan det nämligen bli svårt för dig att spara pengar. Det kan det eftersom du då kan använda ditt kreditkort till att göra impulsköp och liknande saker, saker som du kommer att kunna slösa mycket pengar på.

Vet du med dig att du är en sådan person, alltså en person som har svårt att kontrollera hur mycket pengar du spenderar? Då kan det vara en bra idé att göra dig av med ditt kreditkort och i stället skaffa dig ett vanligt betalkort. Det kan du spara pengar på att göra.

2. Undvik att åka taxi så mycket som möjligt

Det är få länder i världen där det är lika dyrt att åka taxi som det är i Sverige, åtminstone i de större städerna som Stockholm, Göteborg och Malmö. Ett annat sätt att spara pengar på kan därför vara att undvika att åka taxi så mycket som möjligt.

Självklart finns det vissa tillfällen då det kan vara nödvändigt att åka taxi, till exempel efter en blöt utekväll eller liknande. Gör dock inte detta till en vana som du använder dig av alltför ofta. Det kan du alltså slösa mycket pengar på, och genom att undvika det kan du i stället spara pengar.

Spara pengar

3. Köp en cykel

Ett annat bra sätt att spara mycket pengar på är att köpa en cykel. Att cykla kostar nämligen inget, förutom kostnaden för själva cykeln då förstås. Detta är dock något du kan spara igen på ett snabbt sätt om du använder dig av din cykel i stället för att åka bil eller använda dig av kollektivtrafiken. Åker du bil kommer du nämligen behöva betala för bränsle, och även kollektivtrafik är något som kostar pengar.

Att du kan spara pengar är dessutom inte den enda fördelen med att skaffa sig en cykel. Det är nämligen nyttigt för dig att cykla, detta eftersom du får motion. Detta kan dessutom vara ytterligare ett sätt att spara pengar på eftersom du då kan cykla i stället för att gå till gymmet och betala för ett gymkort, och så vidare.

4. Ät inte ute alltför ofta

En annan sak som det är lätt att slösa mycket pengar på är att äta ute. Att äta ute kan visserligen vara väldigt trevligt att göra då och då, men gör man det hela tiden kommer kostnaderna snabbt att rusa i väg. Du kan därför spara pengar på att inte äta ute alltför ofta och i stället laga din egen mat. Att laga sin egen mat blir nämligen betydligt billigare än vad som är fallet om du hela tiden äter ute.

Kan du inte laga mat? Köp dig då en kokbok och lär dig. Detta kan visserligen vara tids- och energikrävande, men det är alltså något du kan spara pengar på, och i bästa fall kan det till och med vara något som du tycker är riktigt roligt.

Spara pengar

5. Köp begagnat

Du kan också spara pengar på att köpa begagnat. Många begagnade saker, till exempel begagnade bilar, mopeder och cyklar, fungerar nämligen lika bra som nya sådana samtidigt som du kan få de till ett betydligt billigare pris.

Sedan finns det förstås andra saker som man av förklarliga skäl inte vill köpa begagnat. Det kan till exempel röra sig om underkläder och liknande. Genom att köpa begagnat i största möjliga mån kan du dock spara pengar i det långa loppet, och en hel del pengar dessutom.

6. Gå inte ut på krogen alltför ofta

Att gå ut på krogen är något som, likt taxi, kostar väldigt mycket här i Sverige. Att undvika att göra det alltför ofta är därför också det något som du kan spara pengar på.

För det första är det i regel väldigt dyrt med alkohol på krogen i Sverige, och då framför allt i stora städer som Stockholm och Göteborg. Dessutom krävs det i många fall att du betalar dyra inträdesavgifter och liknande, åtminstone om det är en nattklubb som du ska besöka.

För det andra är det också lätt att förlora kontrollen över hur mycket pengar man spenderar när man väl fått i sig några glas. Det är nog många som kan känna igen sig i den ångest som drabbar en när man vaknar upp bakfull efter en utekväll och inser att man spenderat alldeles för mycket pengar.

Det bästa sättet att undvika detta på, och på så sätt spara pengar, är förstås att undvika att gå ut på krogen helt och hållet. Är det något du inte tror att du skulle kunna klara av? Försök då åtminstone att inte göra det alltför ofta.

Ett utmärkt alternativ är att i stället köpa din alkohol på Systembolaget och ha fester hemma hos dig eller hos någon av dina kompisar i stället. Då kan du spara pengar och ändå ha det trevligt till ett betydligt billigare pris.

Spara pengar

7. Undvik matsvinn

Ett annat sätt att spara pengar på är att undvika matsvinn. Att betala pengar för mat som man sedan ändå slänger är både onödigt samtidigt som det är fel ur en etisk synpunkt, detta eftersom det finns folk på vår planet som svälter. Se därför till att planera dina inköp av mat noga, och frys sådan mat som går att frysas så att den håller längre.

8. Ta dig tid att jämföra olika lån

Om det är så att du måste låna pengar, ta dig i så fall tid till att jämföra olika lån. Anledningen till det är att du ska ge dig själv en så stor chans som möjligt att hitta billigast möjliga lån. Också det kan du nämligen spara pengar på att göra i de fall då du måste låna pengar.

Spara pengar

9. Dela boende

Att bo själv kan visserligen vara mycket skönt för många. Dock kommer det att kosta dig mer pengar än vad som är fallet om du delar ditt boende med någon annan. Har du till exempel en lägenhet eller ett hus med ett tomt rum som du inte använder? Då kan du spara pengar på att hyra ut det. Det bästa är förstås om du kan hyra ut det till någon du känner och vet att du kommer att kunna trivas ihop med. Om inte är det upp till dig att avgöra om det är värt att ta risken att dela med en främling eller inte.

10. Spara pengar på dina energikostnader

Sist men inte minst kan du också spara pengar på dina energikostnader. Detta kan låta som en självklarhet, men se till att alltid stänga av ljuset i rum du inte vistas i och se till att fixa den där läckande kranen som står och droppar. Det kan du utan tvekan spara pengar på, och ganska mycket dessutom, i det långa loppet.

Spara pengar

FAQ

Varför ska jag spara pengar?

Svaret på den här frågan må verka uppenbart, men det är ändå värt att nämna. Ju mer pengar du sparar, desto större ekonomisk buffert får du nämligen och desto stabilare ekonomi får du. Du kan också använda dessa pengar till att åka på semester, köpa en bil, eller vad du än känner för att göra.

Finns det något annat sätt jag kan använda mig av för att göra det lättare att spara pengar?

Ja, du kan till exempel göra en budget varje månad. Du kan då skriva ner på papper, eller på datorn, hur mycket pengar du kan lägga på vissa saker, och så vidare. Det kan ge dig en bättre överblick över din ekonomi, vad du spenderar för mycket pengar på, och vad du har råd att spendera lite mer på.

Kan ett sparkonto underlätta när jag vill spara pengar?

Ja, det kan det absolut göra. Det kan bland annat göra det lättare för dig att hålla de pengar du behöver spara separerade från de du kan spendera.

Kan det vara värt att investera i aktier, fonder och liknande för att spara pengar?

Det kan det vara om det är så att du har tillräcklig kunskap om det. Har du det kan det helt klart vara ett utmärkt sätt.

Kan ett distansjobb göra det lättare för mig att spara pengar?

Det beror förstås på om det är ett välbetalt sådant eller inte. Om det är det, och du har möjlighet att jobba från ett land med billiga levnadskostnader, då kan det dock helt klart göra det lättare för dig att spara pengar.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden