Spara pengar

Känner du att det är svårt att få pengarna att räcka hela månaden? Oroa dig inte, vi har samlat några effektiva metoder för att hjälpa dig spara pengar. I denna artikel kommer vi att utforska olika tekniker som kan underlätta för dig att nå ditt sparande .

Vår målsättning är att dessa praktiska råd kommer att vara användbara och hjälpa dig att förbättra din förmåga att spara pengar.

Spara pengar

Spara pengar – Så här börjar du

Här är några tips för att komma igång med ditt sparande:

 • Skapa en budget för att hålla koll på dina utgifter och inkomster
 • Sätt upp ett mål för ditt sparande
 • Jämför räntor och avgifter för att hitta det bästa sparkontot
 • Undvik onödiga köp och spara istället pengarna

Kom ihåg att det är viktigt att ha tålamod och att allt sparande hjälper dig att nå ditt mål.

Det finns flera metoder för att spara pengar. Här följer 12 smarta alternativ som förhoppningsvis kommer att hjälpa dig.

1. Sluta äta ute

Ett effektivt sätt att spara pengar på mat är att sluta äta ute. Att äta ute är generellt sett mycket dyrare än att laga sin egen mat hemma. Om du äter ute varje dag så kan det snabbt bli en stor utgiftspost i din budget. Även om det kan vara trevligt att unna sig att äta ute ibland så kan det vara en onödig utgift om du vill spara pengar.

Ett tips för att spara pengar är att istället ta med dig matlåda till jobbet. Det kan inte bara spara dig pengar utan det kan också vara en hälsosammare och mer näringsrik lösning. Genom att laga mat hemma så har du också kontroll över vad du äter och kan undvika onödiga tillsatser och kalorier.

Här är några tips för att hjälpa dig sluta äta ute och spara pengar på mat:

 • Planera dina måltider i förväg och handla matvaror en gång i veckan.
 • Använd matlådor och förbered dina måltider i förväg.
 • Undvik att köpa dyra mellanmål och drycker när du är på språng.
 • Ta med dig vattenflaska och fyll på den under dagen.

Genom att följa dessa tips kan du spara pengar på mat och samtidigt njuta av näringsrik och god mat

2. Spara pengar i fonder

Att spara pengar i fonder är ett smart sätt att investera dina besparingar. För att komma igång med detta behöver du först bestämma hur mycket du vill spara, vad du vill spara till och under vilken tid du vill göra det. Därefter kan du välja vilken typ av fonder du vill satsa på och vilka specifika fonder du vill börja spara i.

För att göra detta enklare kan du sätta upp ett månadssparande via ditt fondkonto. Detta innebär att en viss summa pengar dras automatiskt från ditt konto varje månad och investeras i de fonder du har valt. På så sätt kan du enkelt spara pengar över tid och se dina besparingar växa.

Tänk på att det finns olika typer av fonder med olika risknivåer och avkastningsmöjligheter. Se till att göra din forskning och välja fonder som passar dina behov och mål.

Spara pengar

3. Använd dig av en budgetapp

En av de bästa metoderna för att spara pengar är att använda en budgetapp. Det finns många olika budgetappar som är tillgängliga för nedladdning. Dessa appar hjälper dig att få en bättre överblick över din ekonomi genom att spåra dina inkomster och utgifter. De ger dig också möjlighet att sätta upp mål för dina utgifter och spara pengar.

För att använda en budgetapp, behöver du ladda ner en app och skapa ett konto. Sedan kan du lägga in din inkomst och dina utgifter och appen kommer att ge dig en överblick över din ekonomi. Du kan också ställa in påminnelser för att betala räkningar och övervaka dina utgifter.

Några av de mest populära budgetapparna inkluderar Tink, Bankin’ och Spendee. Dessa appar är lätta att använda och ger dig en enkel överblick över din ekonomi.

4. Köp begagnat

Många saker, som till exempel bilar och cyklar, fungerar lika bra som begagnade och kan spara dig en hel del pengar.

5. Ta det lugnt med alkoholen

För att spara pengar är det bästa sättet att undvika alkohol eller åtminstone dricka så sällan som möjligt när du går ut på krogen i Sverige. Att dricka alkohol kan bli mycket dyrt och det är lätt att tappa kontrollen över sitt pengaspenderande när man har fått i sig några glas. För att undvika detta kan du välja att inte gå ut på krogen och dricka alkohol eller åtminstone försöka göra det så sällan som möjligt. Genom att hålla dig borta från alkohol kan du spara pengar snabbt och enkelt. Se till att du har koll på dina utgifter och sätt upp en budget för att undvika att spendera för mycket pengar på alkohol.

6. Se över dina transportmedel

 • Minska taxiresor Taxi är dyrt i Sverige, speciellt i större städer. Genom att undvika taxi så mycket som möjligt kan du spara pengar.
 • Skaffa en cykel Att cykla är både miljövänligt, hälsosamt och kan hjälpa dig att spara pengar på transporter.

7. Använd dig av ett sparkonto

Ett sparkonto är ett bra sätt att spara pengar på. Genom att öppna ett sparkonto kan du undvika spontanköp och andra onödiga utgifter. Dessutom är det en riskfri sparform som ger dig sparränta. Se till att välja ett sparkonto som passar dina behov, till exempel ett där du inte har tillgång till pengarna under en viss tid. På så sätt kan du se till att pengarna förblir sparade och växer över tid. Glöm inte att inkludera alla länkar och bilder som är relevanta för ditt sparkonto.

mynt ovanför spargirs

8. Dela boende

Att dela boende kan vara ett effektivt sätt att spara pengar om du är ensamstående. Men det är viktigt att välja en rumskamrat som du kommer bra överens med för att undvika onödiga konflikter. Det finns flera fördelar med att dela boende, inklusive:

 • Lägre boendekostnader
 • Möjlighet att dela på hushållsutgifter
 • Socialt stöd och sällskap

Om du överväger att dela boende, se till att du har en tydlig överenskommelse med din rumskamrat om ansvar och förväntningar. Kom också överens om en plan för att hantera eventuella konflikter som kan uppstå.

9. Se över prenumerationer och medlemskap

Är du medlem hos ett gym men aldrig lyckas släpa dig i väg till det? Eller betalar du varje månad för Netflix trots att du aldrig använder det? Även detta är mycket onödiga kostnader som blir kännbara i plånboken. Om du vet med dig att du inte använder dig av en prenumeration eller medlemskap, se då till att avbryta det.

10. Sluta rök

Om du är en rökare och vill spara pengar, kan du överväga att sluta röka. Att röka är inte bara skadligt för din hälsa utan det kan också kosta dig mycket pengar. I Sverige stiger priset på cigaretter snabbt och på ett år kan ditt rökande kosta dig mycket stora summor pengar. Genom att sluta röka kan du spara pengar som du kan använda till annat.

Här är några saker att tänka på om du vill sluta röka:

 • Försök att hitta ett stödsystem, till exempel en grupp eller en vän som också försöker sluta röka.
 • Tänk på varför du vill sluta röka och skriv ner dina mål.
 • Försök att undvika situationer som kan trigga ditt rökbehov.
 • Överväg att använda nikotinersättningsprodukter eller läkemedel för att hjälpa dig att sluta röka.

Kom ihåg att sluta röka kan vara en utmaning, men det kan vara värt det för din hälsa och din plånbok.

11. Sluta snusa

Att sluta snusa är ett utmärkt sätt att spara pengar på. Även om snusning är bättre för hälsan än att röka, kan det fortfarande vara en onödig kostnad som snabbt kan bli mycket dyr. Genom att sluta snusa kan du spara de pengar som du annars hade spenderat på snus. Detta kan hjälpa dig att spara mycket pengar på lång sikt och förbättra din ekonomiska situation. Se till att du tar hänsyn till denna faktor när du överväger att sluta snusa.

12. Spara pengar på dina energikostnader

Sist men inte minst kan du också spara pengar på dina energikostnader. Detta kan låta som en självklarhet, men se till att alltid stänga av ljuset i rum du inte vistas i och se till att fixa den där läckande kranen som står och droppar. Det kan du utan tvekan spara pengar på, och ganska mycket dessutom, i det långa loppet.

Rosa spargris på träbord

FAQ

Svaret på den här frågan må verka uppenbart, men det är ändå värt att nämna. Ju mer pengar du sparar, desto större ekonomisk buffert får du nämligen och desto stabilare ekonomi får du. Du kan också använda dessa pengar till att åka på semester, köpa en bil, eller vad du än känner för att göra.
Ja, du kan till exempel göra en budget varje månad. Du kan då skriva ner på papper, eller på datorn, hur mycket pengar du kan lägga på vissa saker, och så vidare. Det kan ge dig en bättre överblick över din ekonomi, vad du spenderar för mycket pengar på, och vad du har råd att spendera lite mer på.
Ja, det kan det absolut göra. Det kan bland annat göra det lättare för dig att hålla de pengar du behöver spara separerade från de du kan spendera.
Det kan det vara om det är så att du har tillräcklig kunskap om det. Har du det kan det helt klart vara ett utmärkt sätt.
Det beror förstås på om det är ett välbetalt sådant eller inte. Om det är det, och du har möjlighet att jobba från ett land med billiga levnadskostnader, då kan det dock helt klart göra det lättare för dig att spara pengar.
Utforska Sveriges lånelandskap med oss, din pålitliga jämförelsetjänst. Med 20,000 användare varje månad och över 30 års samlad erfarenhet, hjälper vi dig hitta de bästa lånen och ger insikter om budgetering och investeringar. Starta din väg mot smartare ekonomiska beslut.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden