Jämför smslån

Hos Sverigekredit har vi samlat flera olika långivare, låna från bank direkt eller från långivare. Recensioner om de olika bankerna och långivarna finns om du trycker på långivarens logo.

Lånebelopp / Återbetalningstid

Månadsbeloppen är estimerat utifrån lägsta tillgängliga data om effektiv ränta på långivares hemsida. Sverigekredit tar ej ansvar för eventuella skillnader från slutliga månadsbelopp.

Ränteexempel för smslån

Belopp: 10.000 kr
Löptid: 90 dagar
Nominell ränta: 140%
Effektiv ränta: 368%
Totalt att betala: 12.819kr
Lånekostnad: 2.819 kr

Vad är smslån?

Smslån är mindre lån som långivare ger ut under en kortare tid, vanligtvis upp till nio månader, utan krav på säkerhet. Här är några av de typiska karaktärsdragen gällande smslån och snabblån.

  • Mindre summa. Mellan 500 kr och några tusentals.
  • Kort löptid. Upp till ett år.
  • Inga krav på säkerhet.
  • Relativt hög ränta.
  • Lågt krav för godkännande.

Dessa karaktärsdrag varierar såklart från långivare och långivare. Men generellt sett är det detta du kan förvänta dig.

Vad är smslån utan uc?

Det finns också möjlighet att få smslån utan uc. Många tror att det innebär att det inte görs någon kreditupplysning på dig. Vad det egentligen innebär är att din ansökan inte går till Upplysningscentralen. Vilket är Sveriges ledande kreditupplysningsföretag. Vissa långivare använder sig av mindre kreditupplysningsföretag som ignorerar Upplysningscentralens arkiv och vice versa. Det innebär att UC inte kan veta att du har ansökt om ett lån.

Du får räkna med att betala tillbaka lite mer på lånet då långivaren ser det som en risk att ge ett lån utan att göra en kreditupplysning hos UC. Även räntan blir högre och lånevillkoren kan vara något hårdare. De flesta typer av lån utan UC är smslån och snabblån. Generellt kan du då endast låna pengar upp till 25 000 kr, även om det finns vissa som ger större lån. Här på Sverigekredits sida kan du filtrera de kreditinstitut som beviljar smslån utan uc.

Vad används smslån till?

Precis som med alla lån där det inte krävs någon säkerhet så är det helt fritt att använda lånet till vad man vill. I början när smslån lanserades i Sverige så var ofta beloppen mycket låga, runt 500 – 2000 kr. Detta gjorde att de oftast användes till mycket små utgifter, och oftast relativt ogenomtänkta. Idag kan du via snabblån låna upp till 20 000 kr och ibland ännu mer, vilket gör att även användningsområdet för lånet ökat.

Vad krävs?

När det kommer till kraven har många kreditgivare höjt ålder för låntagare. Man har nu insett att tonåringar i allt större utsträckning saknar både inkomst och verkligt behov för att ta ett snabblån. Många har därför höjt sin åldersgräns till åtminstone 20 år, i vissa fall t.o.m. högre. Förr var det svårt att hitta snabblån med längre löptid än 30 dagar, idag finns oftast möjligheten att skjuta upp eller dela upp sin betalning.

Säkerhet när det kommer till lån innebär att du måste lämna din egendom som en slags pant till kreditgivaren. Denna egendom tar banken över i det fall du inte har möjlighet att betala tillbaka ditt lån. Ett vanligt exempel på säkerhet är din bostad, som nästan alltid lämnas som säkerhet när man tar bolån. När man senare amorterat av en del av lånet, alternativt när marknadsvärdet på huset stigit, kan man låna mer pengar igen.

Varför lägre krav?

Anledningen till de lägre kraven är att lånen behandlar lägre summor än de flesta andra lån, oftast upp till 10 000 kr, men det finns även kreditgivare som erbjuder högre belopp. Vad som menas med lägre krav är skicket vilken din privatekonomi befinner sig i. Din årsinkomst kan vara lägre än för andra lån, och i vissa fall är det t.o.m. möjligt att låna utan inkomst. Har du betalningsanmärkningar brukar detta oftast resultera i avslag när du gör en låneansökan, men i segmentet snabblån finns det kreditgivare som erbjuder dig att låna även om du sedan tidigare har betalningsanmärkningar.

Standardvillkoren

För att exempelvis kunna låna 12 000 kr via någon av alla de tillgängliga smslån företagen så behöver du givetvis uppfylla vissa krav på kreditvärdighet. Dessa skiljer sig ibland ifrån de villkor du ser när du ansöker om privatlån. Men grundtanken med villkoren är inte enbart för långivarens skull utan lika mycket för din skull, för att du inte ska dra på dig en utgift som sedan kan bli en för stor belastning på din privatekonomi. Det många glömmer ibland är att även ett litet lån är en belastning, även om det i de flesta fall är en mycket bra lösning på oväntade utgifter.

Villkoren varierar när det gäller smslån, och kan skilja sig ganska stort mellan olika långivare. Men som regel är det oftast följande grundkrav med vissa variationer som gäller.

Du måste vara minst 18 år gammal och folkbokförd i Sverige. Då långivarna vill att du ska en dag betala tillbaka lånet krävs det även att du har en minimiinkomst. Denna brukar ligga på runt 100 000 kr per år, men den kan variera mellan långivare. Det finns dock vägar runt detta och du kan i vissa fall ta ett lån även om du inte har en löpande inkomst. För smslån måste du även såklart ha ett registrerat mobilabonnemang, något du inte behöver vid snabblån.

Vad är ett bra smslån?

Man hör på namnet att snabblån är en låneform som går ganska snabbt, och så är det. I vissa fall kan pengarna finnas på ditt konto bara minuter efter att din ansökan godkänts. Den andra sidan av myntet är att pengarna även förväntas vara återbetalda snabbt.

Fördelar

Det går snabbt och kan hjälpa mycket till vid ett tillfälligt behov. Konsumtion och shopping är det som snabblån används mest till men det finns självklart andra saker som man spenderar pengar på. Ibland det vara en oförutsedd utgift, bilen går sönder eller en tandläkarräkning som måste ordnas direkt. Det beror även på åldersgrupp, familjesituation och om man arbetar eller studerar.

Nackdelar

Nackdelarna kan ibland vara höga räntor och man måste vara beredd på att det faktiskt är ett snabblån. Den vanligaste och även hårdaste kritiken riktas inte sällan mot att snabblån har låga krav på sina låntagare. Med hjälp av detta har många ungdomar utan fast inkomst kunnat låna pengar för att kunna köpa någonting de annars inte haft råd med. När sedan återbetalningskravet kommer en månad senare har de inte haft möjlighet att betala tillbaka lånet och därigenom till slut hamnat hos kronofogden. Trots detta så fortsätter marknaden att växa.

Låna pengar snabbt med smslån

 

Risker med smslån

Om du inte betalar tillbaks ditt smslån under avtalat löptid, så tillkommer det dröjsmålsavgifter och räntor. Detta medför höga kostnader och ytterligare svårigheter för dig om du får svårt att återbetala ditt smslån. I de fall du inte betalar påminnelser i tid, så lämnas ett ärende hos ett inkassoföretag, som tar ut ytterligare avgifter, för att sedan skicka ärendet vidare till Kronofogden.

Utebliven betalning leder alltså till följande:

  1. Dröjsmålsränta och straffavgifter
  2. Inkassokrav och ytterligare avgifter
  3. Ärendet går till Kronofogden och du får betalningsanmärkning

Du har inga möjligheter att få ytterligare lån och krediter så länge du har skuld hos Kronofogden.
Läs mer om risker med lån

Alternativ till smslån

Smslån är inte alltid något för alla. Anledningarna till varför man inte kan  eller inte vill kan vara många. Det kan vara så att ens kreditvärdighet inte är tillräckligt bra, eller kanske att man saknar den inkomst som krävs för att kunna ta ett smslån utan att riskera att inte kunna betala lånekostnaderna. I vilket fall kan man istället söka andra vägar till den finansiering som smslån ger.

Först och främst kan du ta ett mindre privatlån istället för ett sms- eller privatlån. Privatlån är i regel större än smslån, men det finns vissa långivare som erbjuder mindre summor. Privatlån har dock ofta högre krav än smslån och är det så att du inte godkänns för ett smslån är det högst tvivelaktigt att din ansökan för ett privatlån godkänns.

När det kommer till lån är ett populärt alternativ att låna pengar från familj, vänner och kollegor. Detta alternativ är dock inte alltid så lätt i praktiken som det är i teorin. Att låna från en privatperson och inte ett institut har inte samma säkerhet och den personliga kontakten gör det lättare för konflikter att uppkomma.

Det absolut bästa sättet att inte behöva ta ett smslån är att vara proaktiv. Skapa en hållbar budget som du följer under månadernas gång. Spara pengar där det behövs, undvik onödiga utgifter och glöm inte vikten av ett ansvarsfullt sparande. Genom att ha en stark ekonomisk bas minskar du riskerna att behöva ta ett smslån. Genom att ha en hållbar ekonomi kan du även med gott samvete ta ett lån utan att behöva oroa dig över sena återbetalningar och betalningsanmärkningar.

Saknar du inkomst? Läs om du kan lösa din situation här