Jämför smslån

Sms lån, snabblån eller mikrolån. Kärt barn har många namn. Det som kännetecknar ett snabblån är att det ofta är mindre belopp, snabba utbetalningar, låga eller inga krav på säkerhet.

Ränteexempel för smslån

Belopp: 10.000 kr
Löptid: 90 dagar
Nominell ränta: 140%
Effektiv ränta: 368%
Totalt att betala: 12.819kr
Lånekostnad: 2.819 kr

Räntefria smslån

I listan ovan finner du ett antal räntefria erbjudanden för nya låntagare. Observera att det kan tillkomma fasta avgifter såsom uppläggningsavgift och aviavgift. Det tillkommer även avgifter och räntor om du inte betalar lånet i tid eller om du väljer att förlänga ditt smslån.

Läs mer om räntefria smslån

Vad används smslån till?

Precis som med alla lån där det inte krävs någon säkerhet så är det helt fritt att använda lånet till vad man vill. I början när smslån lanserades i Sverige så var ofta beloppen mycket låga, runt 500 – 2000 kr. Detta gjorde att de oftast användes till mycket små utgifter, och oftast relativt ogenomtänkta. Idag kan du via snabblån låna upp till 20 000 kr och ibland ännu mer, vilket gör att även användningsområdet för lånet ökat.

Vad krävs?

När det kommer till kraven har många kreditgivare höjt ålder för låntagare. Man har nu insett att tonåringar i allt större utsträckning saknar både inkomst och verkligt behov för att ta ett snabblån. Många har därför höjt sin åldersgräns till åtminstone 20 år, i vissa fall t.o.m. högre. Förr var det svårt att hitta snabblån med längre löptid än 30 dagar, idag finns oftast möjligheten att skjuta upp eller dela upp sin betalning.

Säkerhet när det kommer till lån innebär att du måste lämna din egendom som en slags pant till kreditgivaren. Denna egendom tar banken över i det fall du inte har möjlighet att betala tillbaka ditt lån. Ett vanligt exempel på säkerhet är din bostad, som nästan alltid lämnas som säkerhet när man tar bolån. När man senare amorterat av en del av lånet, alternativt när marknadsvärdet på huset stigit, kan man låna mer pengar igen. 

Varför lägre krav?

Anledningen till de lägre kraven är att lånen behandlar lägre summor än de flesta andra lån, oftast upp till 10 000:-, men det finns även kreditgivare som erbjuder högre belopp. Vad som menas med lägre krav är skicket vilken din privatekonomi befinner sig i. Din årsinkomst kan vara lägre än för andra lån, och i vissa fall är det t.o.m. möjligt att låna utan inkomst. Har du betalningsanmärkningar brukar detta oftast resultera i avslag när du gör en låneansökan, men i segmentet snabblån finns det kreditgivare som erbjuder dig att låna även om du sedan tidigare har betalningsanmärkningar. 

Standardvillkoren

För att exempelvis kunna låna 12000 via någon av alla de tillgängliga smslån företagen så behöver du givetvis uppfylla vissa krav på kreditvärdighet. Dessa skiljer sig ibland ifrån de villkor du ser när du ansöker om privatlån. Men grundtanken med villkoren är inte enbart för långivarens skull utan lika mycket för din skull, för att du inte ska dra på dig en utgift som sedan kan bli en för stor belastning på din privatekonomi. Det många glömmer ibland är att även ett litet lån är en belastning, även om det i de flesta fall är en mycket bra lösning på oväntade utgifter.

Villkoren varierar när det gäller smslån, och kan skilja sig ganska stort mellan olika långivare. Men som regel är det oftast följande grundkrav med vissa variationer som gäller:

  • Minst 18 år gammal
  • Registrerat mobilabonnemang
  • Löpande inkomst
  • Folkbokförd i Sverige

Vad är ett bra smslån?

Man hör på namnet att snabblån är en låneform som går ganska snabbt, och så är det. I vissa fall kan pengarna finnas på ditt konto bara minuter efter att din ansökan godkänts. Den andra sidan av myntet är att pengarna även förväntas vara återbetalda snabbt. 

Fördelar

Det går snabbt och kan hjälpa mycket till vid ett tillfälligt behov. Konsumtion och shopping är det som snabblån används mest till men det finns självklart andra saker som man spenderar pengar på. Ibland det vara en oförutsedd utgift, bilen går sönder eller en tandläkarräkning som måste ordnas direkt. Det beror även på åldersgrupp, familjesituation och om man arbetar eller studerar.

Nackdelar

Nackdelarna kan ibland vara höga räntor och man måste vara beredd på att det faktiskt är ett snabblån.  Den vanligaste och även hårdaste kritiken riktas inte sällan mot att snabblån har låga krav på sina låntagare. Med hjälp av detta har många ungdomar utan fast inkomst kunnat låna pengar för att kunna köpa någonting de annars inte haft råd med. När sedan återbetalningskravet kommer en månad senare har de inte haft möjlighet att betala tillbaka lånet och därigenom till slut hamnat hos kronofogden. Trots detta så fortsätter marknaden att växa.

Risker med smslån

Om du inte betalar tillbaks ditt smslån under avtalat löptid, så tillkommer det dröjsmålsavgifter och räntor. Detta medför höga kostnader och ytterligare svårigheter för dig om du får svårt att återbetala ditt smslån. I de fall du inte betalar påminnelser i tid, så lämnas ett ärende hos ett inkassoföretag, som tar ut ytterligare avgifter, för att sedan skicka ärendet vidare till Kronofogden.

Utebliven betalning leder alltså till följande:

  1. Dröjsmålsränta och straffavgifter
  2. Inkassokrav och ytterligare avgifter
  3. Ärendet går till Kronofogden och du får betalningsanmärkning

Du har inga möjligheter att få ytterligare lån och krediter så länge du har skuld hos Kronofogden.
Läs mer om risker med lån