Kreditkonto

Snabbval:
Loading...

  Ett kreditkonto är ett digitalt kreditkort där du har en vilande kredit som du kan använda när du behöver den. Till skillnad från ett kreditkort så finns krediten tillgänglig hos din långivare utan att du behöver ett kort för att kunna använda den.

  När du behöver nyttja pengarna på ditt kreditkonto så kan du antingen logga in hos din långivare för att föra över önskat belopp till ditt bankkonto, eller så kan du enkelt via mobilen ange hur mycket pengar du vill ha överförda.

  ansöker om kreditkonto på dator

  En ny form av snabblån

  Kreditkonto kan liknas med snabblån då lånevillkor, belopp och återbetalningstider är snarlika med snabblån. Det finns fördelar och nackdelar med kreditkonton jämfört med snabblån, bl.a:

  • Kreditkonton har i regel lägre ränta än snabblån
  • Du kan ofta välja din månadskostnad och löptid, men du måste alltid betala ett minsta belopp
  • Det är lätt att fastna i skuld med kreditkonto, eftersom du lätt kan fylla på och förlänga din kredit
  • Du slipper hantera ett extra kort i plånboken

  Med jämna mellanrum kommer det nya långivare som erbjuder låneformen och vi kan även se en utveckling av att fler snabblångivare gör om sina tjänster till kreditkonton.

  Tjänsten är innovativ och nytänkande, det är ett helt nytt och smidigt sätt att låna pengar på. Kreditkonton är framtidens låneform som ger konsumenten större frihet och mer trygghet.


  Hur ansöker jag om kredit?

  Du ansöker enkelt om ett kreditkonto direkt på nätet hos någon av de långivare som vi listar ovan. Kontrollera bara att du uppfyller de villkor och krav som långivaren ställer för att du ska få ditt kreditkonto beviljat. De flesta långivare av kreditkonton kräver att man legitimerar sig med e-legitimation eller BankID.

  Om du inte redan har det så kan du besöka din banks hemsida för att få mer information om hur du skaffar BankID. Klicka dig sedan vidare till långivarens hemsida för att fylla i ett ansökningsformulär och invänta svar på din ansökan.


  Hur använder jag mitt kreditkonto?

  När du fått din ansökan beviljad så aktiveras det belopp du ansökt om i ditt kreditkonto. Krediten ligger nu aktiv och du kan när som helst välja att föra över hela eller delar av krediten till ditt bankkonto och först då betalar du ränta och kostnader för krediten. Du får vanligtvis en räkning på posten eller till din e-post månaden efter att du utnyttjat krediten.

  Det vanligaste är att du får en räkning på hela beloppet och att du då kan välja att delbetala krediten, naturligtvis till en räntekostnad. Det förekommer dock att du kan få en eller flera månader räntefritt.

  Kreditexempel

  1. Du får en kredit beviljad på 10.000 kr
  2. Du för över 5000 kr från ditt kreditkonto till ditt lönekonto
  3. En månad senare får du en räkning där du väljer månadsbelopp, som räknas på den utnyttjade krediten, alltså 5000 kr
  4. Välj själv hur mycket du vill betala
  5. Under återbetalningstiden kan du utnyttja den resterande krediten som du har på kreditkontot

  Om du utnyttjar hela krediten på 10.000 kr och sedan återbetalar 1000 kr månaden efter, så har du sedan 1000 kr att utnyttja på ditt kreditkonto igen.

  Ränteexempel

  Belopp: 10.000 kr
  Återbetalningstid: 90 dagar
  Effektiv ränta: 99,83% (årsränta)
  Lånekostnad: 1960 kr
  Att återbetala: 11.960 kr


  Sammanfattning

  Ett kreditkonto fungerar som sagt precis som ett kreditkort, med fördelen att du slipper ha ett kort med dig. Du kan inte få något kort stulet eller borttappat, du behöver bara kunna komma ihåg ett lösenord till kontot. Om man jämför med snabblån, även kallade smslån, och privatlån så är fördelen att du inte direkt börjar avbetala krediten.

  Det är först när du använder den som du också börjar betala. Ett kreditkonto ger en trygghet i vardagen där du vet att du alltid har ett extra tillskott av pengar som du kan använda om det skulle uppstå oförväntade saker i vardagen.