Kreditkonto

Hur mycket vill du låna?

Ett kreditkonto är ett digitalt kreditkort där du har en vilande kredit som du kan använda när du behöver den. Till skillnad från ett kreditkort så finns krediten tillgänglig hos din långivare utan att du behöver ett kort för att kunna använda den.

När du behöver nyttja pengarna på ditt kreditkonto så kan du antingen logga in hos din långivare för att föra över önskat belopp till ditt bankkonto, eller så kan du enkelt via mobilen ange hur mycket pengar du vill ha överförda.

Snabbval
Läser in...

  Kreditkontot en ny form av snabblån

  Kreditkonto kan liknas vid ett snabblån då lånevillkor, belopp och återbetalningstider är snarlika med snabblån. Det finns fördelar och nackdelar med dessa jämfört med snabblån och andra lån:

  • De har i regel lägre ränta än snabblån
  • Du kan ofta välja din månadskostnad och löptid, men du måste alltid betala ett minsta belopp
  • Det är lätt att fastna i skuld med kreditkonto, eftersom du lätt kan fylla på och förlänga din kredit
  • Du slipper hantera ett extra kort i plånboken

  Med jämna mellanrum dyker det upp nya långivare på marknaden som erbjuder låneformen och vi kan även se en utveckling av att fler snabblångivare gör om sina tjänster till kreditkonton.

  Tjänsten är innovativ och nytänkande, det är ett helt nytt och smidigt sätt att låna pengar på. Kreditkonton är framtidens låneform som ger konsumenten större frihet och mer trygghet och samtidigt en bättre koll på sin ekonomi.

  Kreditkonto eller kreditkort

  Som nämnts är kreditkonto och kreditkort snarlika produkter. Vilken produkt som är bäst går inte att svara på då detta är en högst individuell fråga, du kan jämföra kreditkort här.

  Kreditkontot liknar mer ett lån till sin utformning i och med att det inte finns ett kort kopplat till kortet, men det har fortfarande samma typ av flexibilitet som kreditkortet. Ledtiden för en överföring från ditt kreditkonto till ditt vanliga konto är vanligtvis en bankdag, vilket fungerar bra om man har god framförhållning och kan planera sina köp väl. Om du däremot behöver extremt snabb finansiering vid något tillfälle så är kreditkortet att föredra.

  Kreditkonto


  Hur ansöker jag om kredit?

  Du ansöker enkelt om ett kreditkonto direkt på nätet hos någon av de långivare som vi listar på den här sidan. Kontrollera bara att du uppfyller de villkor och krav som långivaren ställer för att du ska få ditt kreditkonto beviljat. De flesta långivare gör dock en kreditupplysning på dig via UC, som är Sveriges ledande affärs- och kreditinformationsföretag. De allra flesta banker och kreditinstitut är kopplade till den här tjänsten.

  Hur mycket kredit du kan få beviljat beror på vilka krav och villkor respektive långivare har. Här kan det med andra ord skilja från kreditgivare till kreditgivare. I regel ska du vara myndig, alltså över 18 år gammal, och inte ha några betalningsanmärkningar. Men som sagt, det här skiljer mycket från långivare till långivare och det bästa är att titta på villkoren och kraven var för sig för varje långivare.


  Beviljad kredit trots betalningsanmärkningar?

  En betalningsanmärkning kan du få till exempel om du missade att betala din parkeringsbot i tid. Det finns de långivare som medger kreditkort även om du har betalningsanmärkningar om de till exempel inte är för många. Vissa sätter ett tak på maximalt sex betalningsanmärkningar. Andra kan ha både lägre och högre krav. Det kan med andra ord skilja sig från långivare till långivare.

  När långivaren beviljar en kredit utan säkerhet och med betalningsanmärkningar ses det som att långivaren tar en högre risk i och med det lånet. Det kan innebära att det finns ett lägre tak för hur mycket du kan få låna och att årsräntan, även kallad den effektiva räntan, blir något högre. Hur stort lån du kan få beviljat och till vilken ränta är väldigt individuellt för varje långivare.

  Senaste nytt

  Kreditkort utan UC?

  Det finns även de långivare som beviljar ett lån utan att ta en kreditupplysning, lån utan uc, på den som ansöker, så det finns möjlighet att få ett kreditkort utan uc. De allra flesta banker och kreditinstitut gör en kreditkoll,  alltså att det görs en så kallad kreditkontot uc innan din kredit beviljas.


  Hur mycket får jag låna?

  När du ansöker om ett kreditkonto bland långivarna anslutna till Sverigekredit får du oftast reda på inom ett dygn hur mycket kredit du kan få. Du får också besked om hur mycket du ska betala av varje månad och vad det kostar att få ett lån hos varje långivare. Oftast handlar det om kredit från några hundra till flera tusen kronor. Den här informationen får du snabbt och enkelt genom att söka hos respektive långivare på Sverigekredits hemsida.


  Bra med BankID eller e-legitimation

  De allra flesta långivare av kreditkonton kräver numera att man legitimerar sig med e-legitimation eller BankID. En e-legitimation eller BankID finns att ladda ned till de allra flesta stora operativsystem och fungerar till både datorer, läsplattor och mobiltelefoner.

  Om du inte redan har det så kan du besöka din banks hemsida för att få mer information om hur du skaffar BankID. Klicka dig sedan vidare till långivarens hemsida för att fylla i ett ansökningsformulär och invänta svar på din ansökan.


  Kreditkontot utbetalning

  När du fått din ansökan beviljad så aktiveras det belopp du ansökt om i ditt kreditkonto. Krediten ligger nu aktiv och du kan när som helst välja att använda det. Utbetalningen från kreditkontot sker genom att du för över hela eller delar av krediten till ditt bankkonto. Det är först då som du bärjar betala ränta och kostnader för krediten.

  Du får vanligtvis en räkning på posten eller till din e-post månaden efter att du utnyttjat krediten. Det vanligaste är att du får en räkning på hela beloppet och att du då kan välja att delbetala krediten, naturligtvis till en räntekostnad. Det förekommer dock att du kan få en eller flera månader räntefritt.

  Kreditexempel

  1. Du får en kredit beviljad på 10 000 kr
  2. Du för över 5 000 kr från ditt kreditkonto till ditt lönekonto
  3. En månad senare får du en räkning där du väljer månadsbelopp, som räknas på den utnyttjade krediten, alltså 5 000 kr
  4. Välj själv hur mycket du vill betala
  5. Under återbetalningstiden kan du utnyttja den resterande krediten som du har på kreditkontot

  Har du exempelvis fått en kredit på 10 000 kronor behöver du inte använda hela beloppet på en gång. Du kan till exempel bara använda 1 000 kronor av kreditkontot. Du för då över 1 000 kronor till ditt konto och har kvar 9 000 i kredit att utnyttja. Du kan förstås använda dig av hela krediten på 10 000 kronor. Om du sen återbetalar 1 000 kr månaden efter, så har du sedan 1 000 kr att utnyttja på ditt kreditkonto igen.

  Ränteexempel

  Belopp: 10 000 kr
  Återbetalningstid: 90 dagar
  Effektiv ränta: 99,83% (årsränta)
  Lånekostnad: 1 960 kr
  Att återbetala: 11 960 kr

  I exemplet ovan redovisas hur stort det totala lånet blir med årsräntan och lånekostnaden inräknad. Den totala summan som du betalar tillbaka är beroende av flera faktorer som räntan, längden på återbetalningstiden och lånekostnaden. Andra faktorer som kan påverka hur stort lånet blir i slutändan är din förmåga att betala tillbaka ett lån, om du en säkerhet och om du har betalningsanmärkningar.


  Ett kreditkonto som är flexibelt

  Som tidigare har nämnts finns det många fördelar med att skaffa sig ett kreditkonto. Ytterligare en fördel är kreditkontots flexibilitet som varken sms-lån eller snabblån kan erbjuda i dagsläget. Du kan till exempel själv bestämma när och vilken summa du vill ta från ditt kreditkonto. Det är smidigt med tanke på att du slipper att fylla i flera formulär eller ringa till någon förutom när du ansöker om kreditkontot.

  Du kan också till en viss del påverka hur lång återbetalningstid du vill ha. Behöver du har åtkomst till det där lilla extra i månaden är kreditkontot ett gott alternativ till flera andra typer av krediter och lån på marknaden. En annan fördel med kreditkonto är att du har större kontroll på hur mycket du gör av med på en månad och får därmed bättre insyn i din vardagsekonomi.


  Hur funkar återbetalningen?

  Återbetalningstiden varierar men är oftast längre än vid snabblån eller sms-lån och börjar gälla först när du har använt hela krediten eller delar av den. Fördelen med kreditkonto är att återbetalningstiden kan sträcka sig upp till 12 månader beroende på villkor och avtal.

  Skulle du mot förmodan råka vara försenad med en återbetalning brukar förseningsavgiften, påminnelseavgiften och dröjsmålsräntan var lägre än hos de kreditföretag som erbjuder snabblån och sms-lån.


  Sammanfattning

  Ett kreditkonto kallas ibland också för kontokredit. Med kontokredit avses dock egentligen det utrymme du har på ditt vanliga bankkonto, som tillåter dig att övertrassera det med några hundra eller några tusen kronor. Även fast namnen är snarlika är det alltså två vitt skilda företeelser. Kreditkontot fungerar som tidigare nämnts snarare som ett kreditkort. Fördelen med ett kreditkonto är att du slipper ha ett kort med dig. Du riskerar inte att få något kort stulet eller borttappat, det enda du behöver göra är att komma ihåg ditt ett lösenord till kreditkontot. Om man jämför med snabblån, även så kallade sms lån, och privatlån så är fördelen att du inte direkt börjar betala av på krediten.

  Det är först när du använder den som du också börjar betala. Ett kreditkonto ger en trygghet i vardagen där du vet att du alltid har ett extra tillskott av pengar som du kan använda om det skulle uppstå oväntade utgifter. För att utnyttja krediten är det enda du behöver göra att göra en överföring från ditt kreditkonto till ditt vanliga konto. Sedan kan du disponera pengarna helt fritt. Ett kreditkonto fungerar också lika bra om du behöver köpa en ny cykel eller en ny dator.


  När ska du söka ett kreditkonto

  När du väl har bestämt dig för att söka ett kreditkonto hos en långivare är det upp till dig att bestämma både lånetak, alltså hur mycket du vill sätta som maxgräns för krediten, och hur lång återbetalningstid du vill ha på lånet. Tänk på att ansöka om en kredit som du vet att du klarar av att betala tillbaka. Det läggs alltid på en avgift där räntan och lånekostnaden är inräknad.

  Läs mer: Hitta de bästa smslånen