Lån med BankID utan UC

Hur mycket vill du låna?

Att låna pengar är idag en enkel process – du kan göra ansökan på nätet med hjälp av ditt BankID och många långivare ger direkta svar på ansökan. Om ansökan också görs utan UC kommer inte ditt kreditbetyg påverkas mer än nödvändigt, eftersom kreditkontrollen görs via någon annan aktör.

Det är kanske framför allt de långivare som tillhandahåller snabblån som också erbjuder lån med BankID utan UC.

Lån anpassade för dig
Lån anpassade för dig

Vad är UC?

UC är en förkortning för Upplysningscentralen. Detta är den största aktör för kreditupplysningar som finns i landet och härifrån hämtas kreditupplysningar bland annat inför större privatlån och bolån. Även uthyrare och liknande hämtar ofta sina kreditupplysningar från UC.

Bortsett från pantlån så måste alla lånetyper i Sverige alltid genomföra en kreditupplysning innan ett lån beviljas eller avslås. Detta är för att minska risken för att en låntagare överskuldsätter sig genom att låna pengar på felaktiga premisser. Till exempel genom att ange att denne har en bättre ekonomi än vad som är fallet.

Lån utan UC

Idag finns flera företag som ger kreditupplysning.

En kreditupplysning kan dock hämtas från fler aktörer än bara UC. Det finns flera exempel på andra kreditupplysningsföretag, de mest använda är Creditsafe och Bisnode. Om kreditupplysningen hämtas från någon av dessa kommer ingen notering angående detta att göras hos UC. På så vis påverkas heller inte ditt kreditbetyg hos dessa.

Något många låntagare inte är tänker på är att varje kreditupplysning som hämtas gör att kreditbetyg sjunker. Varje kreditupplysningsföretag har dock individuella betygsättningar.

Viss information om din ekonomi är likadan hos alla kreditupplysningsföretag. Bland annat din deklarerade årsinkomst, folkbokföringsadress, civilstånd, betalningsanmärkningar och samlade lånesaldo. Detta är saker som påverkar hur ditt kreditbetyg ser ut.

Något som däremot inte syns hos alla aktörer är de kreditupplysningar som hämtats tidigare. Dessa visas endast hos den aktör som upplysningen hämtats från. Det innebär att du i praktiken att du kan ha 20 kreditupplysningar hos Bisnode men noll kreditupplysningar hos UC.

Ansöka om lån med BankID

När man ansöker om ett lån med BankID används detta för att signera låneansökan. På så vis behöver inte banken skicka ut något låneavtal för dig att signera när du gör din ansökan. De har också kopplingen till banken dit lånet ska betalas ut, något som avsevärt förenklar (och förkortar) låneprocessen.

Ett BankID är en elektronisk legitimation som du använder för att verifiera din identitet på nätet. Denna utfärdas av din bank – därav namnet BankID.

Hur går en ansökan om lån med BankID till?

I samband med att du gör en ansökan om lån med BankID kan ansökningsprocessen skilja sig åt något, beroende på hos vilken långivare den genomförs. Det är dock mest detaljer som skiljer ansökningsprocesserna åt, och rent generellt brukar de gå till ungefär såhär:

  1. Du fyller i önskat lånebelopp samt önskad återbetalningstid
  2. Du får därefter besvara ett antal frågor angående din nuvarande ekonomiska situation
  3. Om det är ett snabblån får du vanligen också fylla i ditt kontonummer för direktutbetalning
  4. Ansökan skickas in och signeras med BankID
  5. En kreditupplysning görs
  6. Långivaren handlägger din ansökan och svar ges

Vissa långivare ger omedelbara svar när du ansöker om lån med BankID, medan andra har en viss handläggningstid – ofta får du då svar under de tider som långivaren har sitt kontor öppet. Så snart du fått svar på din ansökan kommer du få ett lånebrev att signera. Du signerar då detta med hjälp av ditt BankID och därefter betalas lånet ut. Om du ansöker om till exempel ett smslån, eller någon annan typ av snabblån brukar du inte behöva signera något lånebrev. Detta inkluderas istället i de villkor för lånet som du signerar vid din låneansökan. På så vis kan lånet betalas ut direkt till ditt konto om din ansökan blir godkänd, utan att du behöver göra något mer.

Vem kan ta ett lån utan UC med BankID?

Så länge du har ett BankID och är över 18 år har du möjlighet att ta ett lån utan UC med BankID. Det är såklart inga garantier för att lånet kommer beviljas. Detta beslutas utifrån din ekonomiska situation i kombination med ditt kreditbetyg.

Däremot brukar ofta lånekraven hos de aktörer som erbjuder lån utan UC ofta vara mer generösa än hos de långivare som hämtar sin kreditupplysning från UC.

Som vanligt när det gäller lån, är det viktigt att du noggrant läser igenom villkoren för det lån du tänkt ta. Du kan med fördel också jämföra dessa mot de villkor som andra långivare ger. På så vis kan du säkerställa att du får det lån som passar just dig och din ekonomiska situation bäst.

Senaste nytt

Utforska Sveriges lånelandskap med oss, din pålitliga jämförelsetjänst. Med 20,000 användare varje månad och över 30 års samlad erfarenhet, hjälper vi dig hitta de bästa lånen och ger insikter om budgetering och investeringar. Starta din väg mot smartare ekonomiska beslut.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden