Därför bör du ha en buffert sparad

Att lägga undan pengar för sämre dagar istället för att spendera dem på något roligt här och nu kan ju låta oerhört tråkigt, men det kan vara en rejäl trygghet med en buffert när oförutsedda utgifter plötsligt dyker upp och behöver tas om hand. Det kan till exempel röra sig om att din dator går sönder, att kylskåpet börjar fungera mer som ett värmeskåp, eller att bilen drar sin sista suck precis när du behöver den som mest.  

Oförutsedda utgifter har den irriterande lilla egenskapen att vara just oförutsedda, därför kan det vara bra att ha pengar undanlagda och inte stå helt handfallen när de plötsligt dyker upp.  

En buffert kan vara bra till exempel om bilen går sönder

Ett buffertsparande behöver inte vara lika för alla

Det sägs ofta att en buffert bör uppgå till 2-3 månadslöner, men det här är givetvis individuellt och beror helt på hur din lön och din livssituation i övrigt ser ut. Lever du ett relativt sparsamt liv med inte alltför många saker som kan ställa till det så behöver du troligtvis inte lika mycket undanlagt som om du hade haft både hus, barn, bil, husdjur och behändiga små gadgets i överflöd.

Utgå ifrån ditt liv och dina behov när du räknar på hur mycket du skulle behöva lägga undan. Hur ser dina fasta utgifter ut varje månad? Alltså de utgifter du inte kan göra mycket åt utan behöver betala varje månad. Om du multiplicerar denna summa med tre så har du en rätt bra siffra på vad en vettig buffert för dig skulle landa på.

Alltså, om de fasta utgifterna så som hyra, el och försäkringar varje månad hamnar på 10 000 kr, då skulle en buffert på 30 000 kr vara optimal att ha.

Automatisera sparandet till din buffert

Att slänga in summan av dina fasta kostnader för tre månader på ett sparkonto är ju inget man gör i en handvändning dock, så det är bra att komma igång med sparandet så snart som möjligt. Kanske kan du undvara några tusenlappar i månaden tills du kommit upp i en summa du känner dig nöjd med. 

För att vara säker på att inte spendera pengarna på annat kan det vara bra att sätta upp ett automatiskt månadssparande till ett sparkonto som du dedikerar just till bufferten. Se till att pengarna förs över i samband med att du får in lönen och betalar dina räkningar. På så sätt hinner du aldrig bli lockad av att spendera dem på annat. 

Med ett buffertsparande kan du klara oförutsedda utgifter

Spara vidare till roligare saker

När du lyckats spara ihop pengar som skulle kunna täcka om både tvättmaskin och mobiltelefon pajar på en och samma gång så behöver du för den sakens skull inte sluta att månadsspara. Men då kanske oförutsedda utgifter för spontansemestrar och konsertbiljetter kan vara roligare att satsa på. 

Att ha undansparade pengar är helt enkelt aldrig en dålig idé då det både skapar trygghet och ger dig utrymme att vara lite spontan när andan faller på.

Sparar du med en sparhorisont på minst 5-10 år så kan det vara läge att kolla på att investera i aktier eller fonder. Det har historiskt sett gett högre avkastning än att ha pengarna på ett vanligt sparkonto. Du bör dock aldrig riskera några pengar du kan komma att behöva i närtid.

Den som föredrar att ta det som det kommer

Är du av typen som istället för att vara proaktiv för saker som kan hända hellre tar tag i dem när och om de faktiskt inträffar? Då skulle ett kreditkort kunna vara ett alternativ till en hopsparad buffert. Du nyttjar då ditt kreditbelopp när behovet uppstår, och betalar sedan av din skuld i efterhand.

De allra flesta kreditkort kommer med ett antal räntefria dagar vilket innebär att du inte behöver betala något extra så länge du betalar igen pengarna inom den räntefria perioden. Men du kan också dela upp betalningen över tid, och då betala ränta på ditt nyttjade belopp.

Självklart finns även alternativet att ta ett lån. Men då snabba lån på mindre summor i regel kommer med höga räntor så behöver du vara beredd på att kunna betala tillbaka pengarna snabbt igen. Billigast blir såklart om du bara kan låna pengarna från dig själv och den buffert du sparat ihop.

Rebecca har under sina drygt tio år som innehållsansvarig producerat artiklar och bloggposter inom ett flertal branscher, däribland bank och finans. Hon genomför noggrann research och levererar högkvalitativa och lättlästa texter – alltid med kunden i fokus. För oss på Sverigekredit.se är Rebecca en stor tillgång som vi värderar högt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden