Swish – en alternativ betalningsmetod

Swish header

År 2012 lanserades Swish, den populära betalningstjänsten som både lyckats revolutionera och förenkla de sedvanliga metoderna för banköverföring. Belopp som överförs via Swish kommer nämligen in på kontot direkt. I dagsläget går det dock ännu inte att ansöka om Swish lån.

Idéen om att utveckla denna smidiga betaltjänst, startade genom ett samarbete med Sveriges sex största banker, därav den snabba överföringen trots olika banker.
Swish gör det möjligt att på ett snabbt och enkelt sätt göra en direktöverföring från ett konto till ett annat, endast med hjälp av tre olika verktyg:

 • Mobilapplikation
 • BankID
 • Telefonnummer

Snabbval
Läser in...

  Hur fungerar Swish?

  Swish i all sin enkelhet, kräver som för de flesta en del nerladdningar och koder. Installering och anslutning av de båda apparna går snabbt och du kan komma igång nästan direkt.


  Hur ansluter jag mig till Swish?

  1. Ladda ner appen Swish
  2. Ladda ner BankID
  3. Logga in på din internetbank (smidigast via dator) och registrera dig för att använda Swish samt BankID.

  Du kommer få en del koder från din bank som ska föras vidare i respektive applikation innan Swish-appen är färdig att användas. (En del koder såsom legtimerings-kod bestämmer du själv!)
  Följ instruktionerna du får från din bank.

  Swish mobil
  Bank ID mobil

  Tänk på! Du kan endast swisha pengar till andra som också har Swish.

  Varför ska jag använda Swish?

  Swish underlättar för människor både privat och yrkesmässigt. För privatpersoner kan det handla om mindre summor för att snabbt återbetala skuld till en vän eller familjemedlem, det kan exempelvis handla om att dela en nota, ett biobesök eller andra vanliga vardagssummor. Ett bra alternativ för att slippa kontanter och långsamma banköverföringar.


  Är Swish en säker tjänst att använda?

  Ja, Swish är en mycket säker tjänst att använda. Tack vare Mobilt BankID är tjänsten lika säker som en banköverföring via din internetbank. Dessutom är Sveriges största banker förvaltare av tjänsten och ser det som en del av människors bankärende.

  OBS! Var noggrann med att skriva in rätt telefonnummer, annars kan pengarna gå till annan mottagare!

  Varför använder så många Swish?

  En av fler anledningar till Swish popularitet sedan lanseringen 2012, är helt enkelt p.g.a det faktum att Sverige går mer och mer till att bli ett kontantlöst samhälle. Man kan tydligt se en fortsatt stor ökning av Swish.


  Hur gammal måste man vara för att använda tjänsten?

  Du måste vara 16 år gammal för att kunna göra betalningar med Swish, men endast 13 år för att ya emot betalningar.


  Kan man avbetala med Swish?

  Nej, tjänsten avser endast engångsbelopp vid vissa tillfällen. Det finns inge avbetalningsplaner som inkluderar betalningstjänsten.


  Hur stora belopp kan jag skicka med Swish?

  Det finns inga generella regler på summor som är godkänt att skicka över. Varje bank bestämmer själv beloppsgränsen. Men vid större summor mellan 10.000 – 150.000 kr kräver din banks godkännande.
  Vi rekommenderar dock att högre summor överförs genom traditionell banköverföring via banken.


  Vilka banker erbjuder Swish som betalningstjänst

  Getswish AB är ett bolag som gemensamt ägs av Sveriges största banker. De banker som tillåter tjänsten Swish är Länsförsäkringar, Danske Bank, Handelsbanken, Swedbank och Sparbankerna, ICA Banken, Nordea, Skandia, Sparbanken Syd samt SEB.


  Kostar det att använda Swish?

  I dagsläget kostar det inte något att använda Swish. Men varje bank har eller kommer ge särskilda erbjudanden till sina kunder, kontakta din handläggare för mer information.


  Fungerar Swish även för företag?

  Swish började som en tjänst för privatpersoner men har sedan 2014 också erbjudit möjligheten att använda Swish till företag som är anslutna till tjänsten.


  Hur använder man Swish genom företaget?

  Tjänsten är möjlig att använda även för juridiska personer, organisationer m.m. för att ta emot betalningar via Swish från privatpersoner.

  Företag får ett eget sjusiffrigt nummer (likt ett telefonnummer) som är kopplat till ett konto. Proceduren att göra en betalning är precis densamma som mellan privatpersoner.


  Vilka banker erbjuder Swish för handel?

  I dagsläget erbjuder endast Handelsbanken, Nordea, Danske Bank samt Swedbank Swish-tjänsten för handel. Men både SEB och Länsförsäkringar har för avsikt att snart introducera tjänsten för företag.


  Visste du att? Sedan starten 2012 har Swish ca 4,7 miljoner användare.

  Sammanfattning

  Swish är en smidig betaltjänst där ditt mobilnummer är kopplat till ditt bankkonto. På detta sätt kan du enkelt göra snabba överföringar till både privatpersoner och företag/organisationer. Pengarna sätts in på mottagarens konto i samma stund som pengarna är skickade.

  För att kunna använda dig av Swish, krävs det att du har ett BankID. Detta ansöker du om hos din bank. BankID är en slags identifiering och har mycket hög säkerhet. Lösenorden skickas chiffrerat och kan inte lagras i telefonen.

  Bolaget Getswish AB ägs av Sveriges sex största banker, men drivs av Bankgirot. Idén bakom Swish uppkom när man förstod att Sverige höll på att bli ett kontantlöst samhälle, och ville således underlätta och uppdatera för människor och deras bankvanor.

  Swish betalning

  Svens bana började inom bank- och försäkringsbranschen. Sin utbildningsbakgrund har han inom såväl juridik som ekonomi vilket ger honom god kunskap om de olika finansiella produkterna vi erbjuder på Sverigekredit.se. Hans juridiska kunskaper har varit högst centrala för att vi på Sverigekredit ska vara säkra på att vi erbjuder så konsumentvänliga lösningar som möjligt.

  Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

  *” anger obligatoriska fält

  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden