Undvik dåliga krediter i julhandeln: Tips och råd för att undvika skuldfällan

Undvik dåliga krediter i julhandeln

Julen är en tid för festligheter och umgänge, men det kan också vara en tid som belastar din ekonomi. Det är inte ovanligt att man sneglar på olika lån för att kunna bekosta julklappar och matinköp. Men att ta ett lån eller ett avbetalningsköp kan leda till dåliga krediter och höga räntekostnader.

För att undvika att hamna i en ekonomisk knipa efter julen kan det vara klokt att börja planera och spara i förväg. Här är några tips för att undvika dåliga krediter i julhandeln:

  • Sätt en budget för julklappar och matinköp och håll dig till den.
  • Jämför priser och erbjudanden från olika butiker för att hitta de bästa alternativen.
  • Undvik att ta lån eller avbetalningsköp om det inte är absolut nödvändigt.
  • Om du behöver ta ett lån, se till att du har råd att betala tillbaka det i tid för att undvika höga räntekostnader och dåliga krediter.

Genom att planera och vara medveten om dina utgifter kan du undvika att hamna i en ekonomisk knipa efter julen.

par som undvek dåliga krediter julhandeln

Vad är dåliga krediter?

Det är viktigt att förstå att begreppet ”dåliga krediter” inte nödvändigtvis syftar till själva krediten eller lånet i sig. Istället beror det på hur du använder det och om du kan betala tillbaka det i tid.

Om du exempelvis handlar på kreditkort och kan betala tillbaka hela beloppet när räkningen kommer, finns det inga nackdelar med det. Men om du handlar för mer än vad du kan betala tillbaka direkt, blir din kredit av sämre karaktär eftersom den kostar extra i kreditränta.

Det är viktigt att undvika att använda dyra lån för ren konsumtion, det vill säga köp som inte ger något reellt värde. Ett exempel på ett sådant konsumtionslån är ett snabblån, som ger både högre kostnader och en risk för problem för din privatekonomi.

Om du exempelvis saknar pengar för julklappar och julmat, kan det vara frestande att ta ett snabblån. Men om du tecknar ett sådant lån på 5000 kr till en prislapp på 1000 kr för 30 dagar, kommer julfirandet att kosta dig inte bara 5000 kr, utan 6000 kr. Den extra tusenlappen kan vara extra besvärlig att betala tillbaka med de följder som då kan uppkomma.

Att tänka på är också att januari är en månad då många har en mer ansträngd ekonomi även utan lån att betala tillbaka. Därför är det viktigt att vara försiktig med att ta lån och att endast använda dem när det är absolut nödvändigt och när du vet att du kan betala tillbaka det i tid.

Om du finner dig i en situation där ett lån verkar vara den enda utvägen, kan ett tips vara att överväga lån utan UC. Dessa lån kan vara ett alternativ för att minska risken för negativ påverkan på din kreditvärdighet. För att underlätta ditt val har vi sammanställt en topplista där du enkelt kan jämföra alternativ. Där hittar du information som hjälper dig att fatta ett informerat beslut.

Smartare konsumtion i jul – 5 tips

Billigare julklappar

Att köpa julklappar behöver inte vara en dyr historia. En smart strategi för att spara pengar är att köpa billigare julklappar. Det finns flera sätt att spara in på julklapparna. Ett tips är att handla på nätet och särskilt under dagarna kring Black Friday och Cyber Monday då webbutiker brukar erbjuda rabatter och erbjudanden. Ett annat sätt att köpa billigare julklappar är att vara ute i god tid. På så sätt minskar risken för att en julklapp du tänkt köpa tar slut och du måste köpa ett dyrare alternativ.

Färre julklappar

Att köpa färre julklappar kan vara en smart strategi för att spara pengar. Med färre klappar kan du lägga mer omsorg på varje present och ha mer tid att jämföra priser för att på så sätt komma billigare undan. Julen är dessutom så mycket mer än en mängd julklappar under granen. Att rikta mer fokus på umgänget med de nära och kära i stället för att koncentrera sig på att berget av julklappar ska bli så högt som möjligt kan bara vara fördelaktigt.

Gör om julbordet

Julmat är ingen billig mat och ur kostnadssynpunkt finns skäl att fundera på om alla rätter verkligen måste vara med. En smart strategi för att spara pengar är att göra om julbordet och välja bort de dyraste rätterna. Om nu en rätt bara måste finnas med på julbordet kan det vara en idé att köpa små portioner, till exempel i delikatessbutiken.

Sälj av gamla julsaker

Att köpa nytt julpynt kan göra stora hål i plånboken. En smart strategi för att spara pengar är att sälja gammalt pynt för att eventuellt köpa nya julsaker på Tradera, Blocket eller Facebook Marketplace. Detta kan minska kostnaderna och ge dig en möjlighet att göra om hemmet med nytt pynt.

Spara hela året

Ett genomsnittligt julfirande kostar idag uppåt 8000-9000 kr för en barnfamilj. För att undvika att behöva ta krediter och lån för att bekosta julen är det först och främst centralt att skära i utgifterna. För det andra kan det vara klokt att helt enkelt månadsspara till julfirandet. Exempelvis 6000 kr i total kostnad blir 500 kr per månad. Börjar du spara det beloppet i januari och sedan fortsätter hela året är hela julfirandet redan betalt i december. En smart strategi för att undvika att hamna i skuldfällan och ha en stressfri jul.


Niklas har en gedigen bakgrund inom ekonomi. Tack vare sin erfarenhet inom såväl banksektorn som retailbranschen, startups och väletablerade företag så har han skaffat sig en bred kunskapsbas inom ekonomi och finans. Att ha arbetat med såväl privatpersoner som företag har gjort att han fått ett brett perspektiv på hur behovet av finansiella lösningar ser ut från olika kunders perspektiv. Vidare har Niklas ett gediget intresse för värdepappersmarknaden. Att ständigt hålla sig uppdaterad om de senaste nyheterna är en självklarhet för honom. Denna breda kunskapsbas har sedan legat till grund för det Sverigekredit.se är idag.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden