Kreditkort för resan – 5 saker att jämföra

Snabbval
Läser in...
  kreditkort for resan 5 saker att jamfora

  Det är ingen dum idé att ta med ett kreditkort på resan. Förutom att fungera som ett extrakort om det vanliga bankkortet skulle försvinna finns också andra fördelar.

  En stor fördel är att du får ett stärkt konsumentskydd för dina betalningar. Blir du utsatt för ett bedrägeri kan du nämligen begära tillbaka pengarna från kreditkortsföretaget. En annan fördel är givetvis att du har möjlighet att handla på kredit. Skulle något oförutsett hända är det en trygghet att veta att det finns ett extra köputrymme att använda.

  Jämför kreditkort

  De flesta kreditkort har samma grundläggande funktioner. Det finns dock naturligtvis skillnader och det kan vara nyttigt att titta närmare på dem. Här är vår guide till 5 saker du ska jämföra och tänka på när du letar efter det bästa kreditkortet för resor.

  Det handlar om:

  • Förmåner och fördelar före resan
  • Fördelar på resan
  • Avgifter för transaktioner
  • Årsavgifter
  • Räntor och kostnader på utnyttjad kredit

   

  Förmåner före resan

  Alla kreditkort ger dig ett kompletterande konsumentskydd vid resor. Det handlar normalt om en reseförsäkring som kompletterar hemförsäkringen. För att ta del av denna fördel ska resan betalas helt eller till stora delar med kortet.

  Vissa kort, populärt benämnda resekort, ger dig emellertid betydligt mer omfattande försäkringar och andra förmåner.

  Det kan handla om fler ersättningsgrundande händelser och/eller högre ersättningar. Bagageförsening, resestartsskydd, missat anslutningsflyg och självriskskydd är exempel på ersättningsgrundande händelser för resekort.

  Förmåner under resan

  Mer specialiserade resekort ger också den fördelen att man genom användning tjänar poäng som kan användas för köp av resor. Flera av de stora flygbolagen erbjuder sådana kreditkort. Du samlar poäng oavsett vad du köper och i vilket land du gör det.

  Andra förmåner under resan kan handla om tillträde till lounger, rabatter hos hyrbilsfirmor, möjlighet att uppgradera till bättre boenden på hotell och så vidare. Dessa fördelar är kanske inte sådana som gemene man absolut kräver, men den som reser mycket kan med fördel titta närmare på denna typ av specialerbjudanden.

  Avgifter – uttag och valutapåslag

  När du köper saker i utlandet görs alltid valutaväxlingar från svensk krona till den lokala valutan. För denna växling görs normalt valutapåslag på någon eller några procent. Det innebär att varje enskilt köp blir lite dyrare än om du hade betalat med kontanter.

  Flertalet kreditkort speciellt anpassade för resor har låga eller obefintliga valutaväxlingsavgifter. Vill du använda ditt kreditkort som det enda kortet på resan kan det vara mycket fördelaktigt att välja ett sådant kort. Är kreditkortet i stället mer av ett ”extra kort” för säkerhets skull är denna aspekt inte lika viktig.

  En annan kostnad att notera är uttagsavgifter. I många länder är det fortfarande ganska ovanligt att betala med kort och det innebär att man måste bära med sig kontanter. Uttag i bankomater i utlandet kostar normalt en ganska rejäl slant. Det handlar vanligtvis om några procent på hela uttagsbeloppet med en rejält hög minimidebitering. För många resekort är dessa avgifter helt slopade, vilket kan ge ganska stora besparingar.

   

  Jämför kreditkort och förmåner

  Årsavgift

  Årsavgiften är den avgift du betalar för att få möjlighet att använda ett kort. Det finns stora skillnader mellan olika kort i den här aspekten. Vissa kreditkort är gratis medan andra kan kosta 1000 kr eller mer.

  För kreditkort mer inriktade mot dem som reser ofta finns två kategorier. Den ena kategorin rymmer kort utan årsavgift. Användning av dessa kort kan ge en hel del fördelar i form av bonusprogram och extra reseförsäkringar. Normalt får du dock betala både valutaväxlingsavgifter och uttagsavgifter.

  Den andra kategorin handlar om kreditkort med ganska rejäla årsavgifter. Denna avgift kan ses som en betalning för tillgång till mer exklusiva tjänster för resan. Exempel är rabatter på hotell och hyrbilar, concierge-tjänster med mera. Inte sällan är också olika transaktionsavgifter helt slopade. Som tumregel kan man säga att en högre årsavgift ger ett smidigare och billigare användande för flitiga resenärer.

  Ränta på utnyttjad kredit

  Sist men inte minst är det givetvis viktigt att titta på vilken ränta du ska betala på utnyttjad kredit. Spannet för kreditkortsräntor ligger idag på mellan 12-17%. Med en effektiv ränta i den lägre delen av intervallet kan du spara en hel del i räntekostnader i det fall du utnyttjar krediten på kortet. Om du alltid betalar din kreditkortsfaktura i tid är denna parameter dock av mindre betydelse.

  Slutord: Vilket är det bästa kreditkortet för resan?

  Vilket som är det bästa kreditkortet kan du bara bestämma själv. Det är dina preferenser som ska vara styrande. Genom att göra jämförelser utifrån ovan faktorer tror vi att du kan hitta det kort som ger dig störst fördelar.

  Rent generellt kan dock sägas att ett utmärkt resekreditkort är ett som:

  • Ger dig ett mer omfattande konsumentskydd genom kompletterande reseförsäkringar
  • Ger åtminstone vissa rabatter på hyrbil, hotell och liknande
  • Har ett bonus/lojalitetsprogram
  • Erbjuder kostnadsfria uttag i bankomater i utlandet
  • Har en jämförelsevis låg kreditränta
  • Har en förhållandevis låg årsavgift

  Jämför kreditkort

  Niklas har en gedigen bakgrund inom ekonomi. Tack vare sin erfarenhet inom såväl banksektorn som retailbranschen, startups och väletablerade företag så har han skaffat sig en bred kunskapsbas inom ekonomi och finans. Att ha arbetat med såväl privatpersoner som företag har gjort att han fått ett brett perspektiv på hur behovet av finansiella lösningar ser ut från olika kunders perspektiv. Vidare har Niklas ett gediget intresse för värdepappersmarknaden. Att ständigt hålla sig uppdaterad om de senaste nyheterna är en självklarhet för honom. Denna breda kunskapsbas har sedan legat till grund för det Sverigekredit.se är idag.

  Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

  *” anger obligatoriska fält

  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden