Sparkonto

Vad är ett sparkonto?

Ett sparkonto är ett konto där dina pengar ständigt ökar. Du får en större utdelning desto mer pengar du sparat och desto längre tid. Med andra ord växer beloppet mer. Ett sparkonto är ett alternativ med väldigt låg risk. Dessutom kräver det minimalt engagemang från dig som sparar. Till skillnad mot att till exempel investera i fonder och aktier. Där marknaden även kan svänga oförutsägbart. Det finns flera olika typer av sparkonton.

På vissa kan du fritt röra dina pengar och ta ut dem när du vill. Andra kan ha bindningstider. Och några har begränsade antal uttag på år. Om du bestämt dig för att börja spara pengar så är det viktigt att du väljer ett sparkonto som passar för dig. Exempelvis kan det låta väldigt bra att öppna ett sparkonto med hög ränta. Men om ditt konto till exempel har ett begränsat antal fria uttag, så skulle du om du överskrider det antalet kunna få betala 1-2% av den uttagna summan i avgift. Det här gör det väldigt viktigt att du kontrollerar uttagsvillkoren innan du väljer ett sparkonto.

I dagens konstant uppkopplade samhälle är det fler och fler som väljer att starta ett e-sparkonto, eller elektroniskt sparkonto. Ett e-sparkonto öppnar du enkelt själv via din internetbank, och det enda som brukar krävas är ett bankID. Då banken inte behöver hjälpa dig med uttag och insättningar så är det vanligt att du får en något högre ränta på ditt e-sparkonto.

Öppnar sparkonto

Sparkonto med hög ränta

Att hitta det bästa sparkontot är inte alltid enkelt. För att pengarna ska kunna växa på ett konto behöver det finnas en ränta. Många av de stora bankerna erbjuder sparkonton utan ränta. Men det finns banker som erbjuder både låga och höga räntor på sparpengarna. När du bestämt dig för att börja spara är det några saker du behöver kolla upp innan du öppnar ett sparkonto med ränta.

Det första du behöver ha koll på är vilken ränta som kontot har. Det är som sagt innan ingen självklarhet att en bank erbjuder ränta. Att spara pengar på ett konto utan ränta är inget bra beslut om du vill få pengarna att växa. Hur mycket i räntan man kan få varierar. Vanligast är räntor från 0,0% till 10,0%.

Om du låser pengarna en period på 6 månader upp till 5 år får du ofta en högre ränta än på obundna konton. Men då kan du inte använda pengarna om du behöver under tiden. Oftast får du en längre ränta på sparkonton som skyddad av den statliga insättningsgarantin.

Det är inte alla konton som skyddas av statens insättningsgaranti. Vad denna garanti innebär är att staten ger dig ersättning om det institut där du sparar dina pengar skulle gå i konkurs, eller om Finansinspektionen av någon anledning skulle bestämma att insättningsgarantin ska träda in.

Fördelar och nackdelar

På ett sparkonto växer pengarna oftast snabbare ju mer pengar du har på kontot och ju längre pengarna finns där. Dessutom växer de mer om du sällan flyttar eller rör dina pengar. Det finns alltså ingen som helst mening i att vänta och tänka att du ska börja spara senare. Börja spara i god tid så kommer dina pengar växa konstant. Ett sparkonto kan kopplas till ett autogiro, så att du inte ens märker av att det är där förens du gör ett uttag. Ditt sparkonto kommer då automatiskt ta en summa du själv väljer från din inkomst varje månad, spara pengarna och låta dem växa.

Det blir enkelt att glömma bort ditt sparkonto efter en längre tid, och om du sedan skulle få en oväntad utgift, eller kanske har blivit sugen på en semesterresa, så kan det bli en väldigt trevlig överraskning när du tittar in på ditt sparkonto för första gången på länge. Självklart behöver du inte koppla ditt sparkonto till ett autogiro, utan kan själv föra över en summa varje månad om du föredrar det. Ett sparkonto passar alltså väldigt bra som alternativ för buffertsparande.

Låg risk med sparkonto

Sparkonton är som sagt en sparform som har en generellt väldigt låg risk. Det innebär dock också att din avkastning på lång tid är ganska låg jämfört med om du till exempel investerar i och handlar med aktier. Det är inte heller alla sparkonton som omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Öppnar du ett sparkonto hos de stora bankerna behöver du ofta binda dina pengar under 3-5 år. Detta kan kännas som ett stort åtagande, och om det inte låter som något för dig så kan det finnas andra alternativ utanför storbanksfären som kan passa dig bättre, till exempel på internet. En annan nackdel med ett sparkonto skulle kunna vara att det är omöjligt att veta hur börsen kommer se ut om 20 år, men det är troligtvis inte en tillräckligt stor anledning för att du ska behöva oroa dig, och absolut inte en anledning till att inte spara.

Hur väljer jag ett sparkonto?

Det finns många anledningar till att jämföra olika sparkonton mot varandra. Det är klokt att göra innan du bestämmer dig för vilket som passar bäst för dig. Visst kan det vara praktiskt och enkelt att öppna ett sparkonto hos din tidigare bank. Men det är ofta de lite mindre aktörerna på marknaden som erbjuder de bästa sparräntorna. Det finns också en uppsjö av olika sorters sparkonton. Exempelvis så finns det sparkonton med fast eller rörlig ränta, med och utan fria uttag, med bindningstid och många fler.

Innan du bestämmer dig för vilken typ av sparkonto som passar dig bäst kan det också vara bra att fundera på saker som ifall du kommer behöva använda pengarna snart, eller hur mycket du räknar med att kunna spara.