Handla med aktier

Aktier är en stor del av vårt samhälle och en stor del i hur våra företag fungerar. Aktier i sig är ingen nyhet och att handla med aktier är idag mycket enklare än för bara 15-20 år sedan. Internet gjorde många saker lättare i vårt samhälle och att handla aktier är en av dem. Det har dock funnit sätt att köpa och sälja aktier sedan många år tillbaka och det fortsätter att fungera på ett snarlikt sätt i dagens samhälle.

Marknadsplatser för handel med värdepapper brukar benämnas börs och i de flesta länder finns en marknadsplats för aktiehandel. I en del större länder som USA så finns det dessutom flera olika börser. Sverige har sin Stockholmsbörs där alla aktiehandel inom Sverige sker.

Du kan själv inte gå till Stockholmsbörsen och köpa eller sälja aktier utan du måste använda dig av en börsmäklare av något slag. En börsmäklare i Sverige måste ha tillstånd av Finansinspektionen för att bedriva värdepappersrörelse. Anledningen till det är att det ska finnas en kontroll över hur värdepapper köps och säljs.

Stockholmsbörsen har ca. 85 medlemmar som kan köpa och sälja aktier där och de har öppet mellan kl. 09:00 och 17:30 under vardagar. Det är under öppettiderna som själva handeln sköts. Du kan i praktiken lägga ett bud vilken tid som helst på dygnet, men om det är efter kl. 17:30 på en vardag kommer din order endast att behandlas vardagen efter.

Se börsen idag på Nordnet

Par handlar aktier på dator

Aktiehandel kräver informerade beslut

Att handla med aktier kan verka krångligt och omständligt med det behöver det inte vara. Att komma igång är egentligen ganska enkelt, men det finns några grundläggande principer om aktiehandel som man bör förstå innan man investerar sina pengar.

För den som vill använda avkastningen från aktier som en extra inkomst eller för ett långsiktigt sparande gäller det att läsa på och förstå vad som påverkar värderingen av ett bolag. Att läsa bokslut, nyheter och söka information blir därför viktigt. Att handla med aktier kan därför vara tidskrävande och många beräkningsmodeller som används för företagsvärderingar inte helt enkla att förstå sig på.

Depåer och konton

Innan du börjar tänka på att köpa och sälja aktier måste du bestämma dig vad för typ av konto eller depå du ska använda dig av. Du kan inte använda vilket konto som helt för detta utan behöver ett specifikt konto hos din bank eller en depå som registrerar dina värdepapper. De tre vanligaste är ett Aktie- eller fondkonto (aktiedepå), investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring. Välj kontotyp efter vad som passar dina investeringsmål.

Aktiedepå

I denna form finns det inte mycket som reglerar dig eller hjälper dig när du handlar med värdepapper. Varje gång du gör vinst måste du deklarera detta och betalar 30 % i skatt på beloppet. Du kan dock deklarera både vinster och förluster och kvitta dem mot varandra vilket gör att du endast betalar skatt för den faktiska vinsten du hade. Alla affärer behöver deklareras i bilaga K4 i deklarationen. Du står som ägare för dessa värdepapper och har rösträtt i bolagsstämmor bland annat. Du kan ha mer än ett sådan konto och föra över värdepapper mellan dem.

Kapitalförsäkring

En av fördelarna med en kapitalförsäkring är att den är schablonbeskattad. Du betalar en procentsats varje år beroende på kontots värde och insättningar. Det är enklare då du inte behöver deklarera varje köp och försäljning separat. När du har en kapitalförsäkring tar det institut du använder dig av hand om skatten och du betalar till dem. Det finns även vissa som ger garantier när det gäller de pengar du har investerat och dessutom sköter handeln åt dig över ett visst antal aktier beroende på det belopp du vill investera.

Investeringssparkonto

Denna form skapades av staten för att underlätta för privatpersoner och stimulera handeln med värdepapper. Ett ISK fungerar snarlikt en kapitalförsäkring men det är du som står som ägare för alla värdepapper. Du har rätt att rösta på bolagsstämmor precis som en vanlig aktieägare. Det som underlättar är att du beskattas enligt en schablon och inte behöver deklarera alla köp och försäljningar individuellt. Du kan även sätta upp ett ISK i en minderårigs namn som ett slags sparkonto. Den bank du har kontot hos deklarerar din eventuella vinst och du betalar sedan på deklarationen. Även som i en aktiedepå kan du ha mer än ett konto och föra över värdepapper mellan dem utan att behöva betala skatt.

Se börsen idag på Avanza

Varför ska du handla med aktier?

Att handla med aktier bör ses som en investering och en långsiktig sådan. Den historiska avkastningen som börsen har haft gör aktiehandel i regel till ett bättre långsiktigt sparalternativ än att ha pengarna på ett sparkonto. Aktiehandel innebär dock en risk att du förlorar, du kan förlora ditt investerade kapital. Många småsparare väljer därför att spara i fonder istället för att sprida riskerna, då det oftast ger justen bättre riskspridning än direkt köp i aktier.

Om du väljer att handla med aktier så bör du förstå sambandet mellan risk och avkastning, samt sätta det i relation till ditt eget investeringsmål. Varför många väljer aktiehandel över fonder är för att det kan ge en mycket hög avkastning om man lyckas placera sina pengar i rätt bolag.

Fördelar med aktier

En av de största fördelarna med aktiehandel är möjligheten till avkastning. Denna har över en längre tidsperiod varit högre än ett räntesparande som många gånger inte är högre än inflationen. Du kan därför med rätt investeringar tjäna betydligt mer på aktier än på ett vanligt räntesparande. Allt beror på hur mycket du investerar och om du gör det på rätt sätt. Förutom en avkastning i och med att du säljer till vinst kan du få en årlig utdelning på aktier.

Under bolagsstämman bestäms aktieutdelningen och en del av vinsten hos ett företag betalas ut till alla aktieinnehavare. Du får då den procentsats som motsvarar dina aktier. Bara det att du kan satsa på ett företag som du tror på är något som många tycker är roligt och du kan och behöver läsa på och studera företaget i sig. Det finns väldigt låga omkostnader med att handla med aktier.

Nackdelar med aktier

Nackdelarna är knutna till hur aktier fungerar, chanserna till hög avkastning finns men risken att förlora pengar är dessutom hög. Du måste ha detta i åtanke när du ger dig in på att handla med aktier. Du bör aldrig satsa pengar som du inte har råd att förlora. Det kan därför blir lättare efter ett tag där du kan investera de vinster du får. Det finns något som kallas för courtage som är den kostnad aktiemäklaren tar ut varje gång du handla med aktier. Det är därför att rekommendera att du inte handlar med väldigt låga belopp då en del av summan försvinner som betalning. Du får inte glömma att du måste skatta alla vinster som en inkomst av kapital. Detta händer alltid på din privata deklaration om du inte använder dig av ett företag.

Hur väljer man aktier?

Det finns tyvärr inte någon magisk formel för hur du ska välja dina aktier. Det kan vara genom en grundläggande studie, för att du känner för det eller väljer helt på måfå. Alla sätt fungerar men om du vill att det ska vara något som faktiskt kan ge avkastning och även ses som ett sparande är det viktigt att du tar det på största allvar. Många använder sig av aktiehandel som ett slags sparande och tjänar mer än ett räntesparande.

Du bör alltid ta hänsyn till marknaden och resultaten från ett företag innan du bestämmer dig för att köpa aktier i ett visst företag. Det finns både bokslut, framtidsplaner och trender att ta i beaktande när du gör dina beslut. Det rekommenderas därför att du har tid till att lägga på ditt aktiesparande om det är något du vill investera i. Du bör dessutom investera i ett område som du tycker om. Det kan då vara lättare att investera den tid som behövs för att välja rätt aktier.

Oavsett varför dig väljer att investera i aktier bör du som alltid ta hänsyn till alla för och nackdelar som finns och att det finns en chans att du förlorar din investering. Risken finns alltid men avkastningen kan dessutom bli desto större.

Svens bana började inom bank- och försäkringsbranschen. Sin utbildningsbakgrund har han inom såväl juridik som ekonomi vilket ger honom god kunskap om de olika finansiella produkterna vi erbjuder på Sverigekredit.se. Hans juridiska kunskaper har varit högst centrala för att vi på Sverigekredit ska vara säkra på att vi erbjuder så konsumentvänliga lösningar som möjligt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden