6 tips inför julklappshandeln

Snabbval
Läser in...

  Vare sig du är en julfantast som räknat dagarna till julafton sedan midsommar eller inte alls ser charmen med denna högtid så går det inte att förneka – julen närmar sig. Och med julen kommer vanligtvis en del kostnader som i sin tur kan leda till en viss stress. Det som kanske brukar dra iväg mest är förstås julklapparna.  

  Men misströsta inte. Här ger vi några tips på hur du kan spendera dina pengar smartare, men ändå leverera julklappsmys till dina nära och kära.  

  1. Gör en budget 

  Först och främst, gör en budget inför julhandeln. Ta reda på hur mycket du har råd att spendera på julklappar och håll dig till den summan. En tydlig budget gör det lättare att motstå dyra impulsköp och du kan leta efter klappar i den prisklass som passar dig och din ekonomi. 

  Förbered gärna en lista på vad du kan tänkas köpa innan du beger dig ut i den reklamtäta julhandeln. Ju bättre förberedd du är, desto enklare kommer det gå att hålla dig till din plan. Du ska givetvis inte behöva göra avkall på allt som ger julmys, men släng ett extra öga på priserna innan du slår till så att du vet exakt vad du kommer att betala. 

  Med famnen full av julklappar

  2. Handla julklappar på rea 

  Förr fick man lydigt invänta reorna som kom efter jul, men nu för tiden går det alldeles utmärkt att fynda loss till exempel under Black Friday som i år inträffar den 25 november.  

  Från början varade Black Friday-rean endast under de 24 timmar som fredagen varade, men de senaste åren har man kunnat se det skyltas om både Black Weekend och Black Week. Ja, till och med om Pre-sale Black Friday, alltså en rea innan rean.  

  Under dessa reor kan du hitta riktigt bra erbjudanden på allt från leksaker till kläder och elektronik. Planera dina inköp noga så kan du göra riktigt bra fynd utan att för den sakens skull spendera för mycket. 

  3. Jämför priserna på julklappar

  Precis som när du jämför de olika villkoren för ett lån bör du också jämföra priserna på den produkt du tänkt handla. Kostnaden för en och samma vara kan variera kraftigt mellan olika butiker. Har du några favoritbutiker du brukar handla från så kan du givetvis enkelt ta en titt hos dem och se vilken som har det bästa erbjudandet. 

  För en snabb och enkel jämförelse mellan olika butiker online kan du använda dig av tjänster som Prisjakt eller Pricerunner. Tänk på att priserna som visas här är de priser som butikerna själva annonserar på sina hemsidor, alltså de priser som gäller före du applicerat en eventuell rabattkod – något vi kommer till i nästa tips. 

  Julklappsmys med familjen

  4. Använd rabattkoder 

  Rabattkoder är ett bra sätt att spara lite extra pengar när du handlar julklappar, eller när du handlar överhuvudtaget faktiskt. Innan du handlar någonting online, ta en minut till att googla efter en rabattkod till den butik du tänkt handla hos. Det är inte ovanligt att hitta koder som ger 10 % rabatt eller fri frakt till exempel. 

  Det är också ganska vanligt att webbutikerna lockar med olika rabattkoder om du signar upp för deras nyhetsbrev. Eller om de har en kundklubb du kan gå med i. Men kom ihåg, läs alltid villkoren noga innan du går med på något. 

  5. Handla begagnat 

  Om du förutom att spara pengar vill vara lite mer miljömedveten i din julhandel, kan du prova att köpa fler av dina presenter begagnade istället för nya. Sverige är fullt av second hand-butiker med både kläder, prylar och möbler.  

  Online finns flertalet webbplatser som specialiserat sig på just begagnat. Tradera, Sellpy och Blocket är bara några. Letar du efter en särskild bok är det kanske Bookis du bör kolla in. 

  Skapa dina egna julklappar

  6. Skapa dina egna julklappar 

  Det behöver inte vara dyrt att ge bort fina julklappar. Är du duktig på att måla eller fotografera, skapa en personlig tavla. Är du en mästare i köket, baka något riktigt gott och paketera det i fina burkar. Är din grej att skapa smycken, gör ett fint armband eller ett par örhängen att ge bort. Se till dina kreativa styrkor och ta till vara på dem i ditt skapande. Dina julklappar kommer att bli mer personliga än om du bara skulle köpa något färdigt i butik. 

  Oavsett hur du väljer att spendera din jul, så glöm inte bort att det viktigaste är att ha roligt tillsammans med familj och vänner. Då blir julen automatiskt lyckad – utan en massa dyra julklappar! 

  Om det ändå inte skulle gå ihop 

  Känner du, trots dessa tips, att pengarna inte riktigt räcker till? Det kanske rör sig om resan hem till familjen, om maten som ska bjudas på eller något annat som hör julen till. Ja, då rekommenderar vi att du jämför de olika långivarna för sms-lån. Men kom ihåg att återbetalningstiden för dessa lån är kort och att du måste vara beredd på att ha pengarna igen snart, kanske vid nästa löning. 

  Ett annat alternativ kan vara ett kreditkort. Då handlar du med kortet nu, och får en samlad faktura med dina utgifter månaden efter. Du kan jämföra kreditkort här.

  Rebecca har under sina drygt tio år som innehållsansvarig producerat artiklar och bloggposter inom ett flertal branscher, däribland bank och finans. Hon genomför noggrann research och levererar högkvalitativa och lättlästa texter – alltid med kunden i fokus. För oss på Sverigekredit.se är Rebecca en stor tillgång som vi värderar högt.

  Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

  *” anger obligatoriska fält

  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden