Livslånga skulder – Såhär gör du för att slippa dem

Att ta ett smslån är oftast inget man gör lättvindigt, men i vissa fall är det den enda utvägen. Idag finns det många bra långivare som erbjuder mycket trygga och flexibla tjänster för att göra det så enkelt som möjligt för dig som låntagare att betala tillbaka.
Men att hamna i en ekonomisk knipa där man inte är kapabel att kunna göra sig skuldfri – kan det bli en börda på livstid.

Man i skuld

Vid smslån är det av största vikt att man betalar rätt belopp, i rätt tid, vid varje avtalat datum. Om en betalning skulle glömmas bort eller helt utebli, kan det resultera i kostsamma följder.


Vad händer om jag inte betalar?

Att missa ett förfallodatum ibland är ingen katastrof. Om det bara handlar om några dagar eller någon veckas försening, är det oftast bara en påminnelseavgift som läggs till på din månadsbetalning. Men om betalningen helt uteblir och trots påminnelser inte betalas – kan inkasso kopplas in med ytterligare kostnader. Inkasso kopplas in direkt vid utebliven betalning av just smslån, du bör därför agera omgående när detta faller på.
Om beloppet fortfarande uteblir kan det leda till en så kallad indrivning, d.v.s. Kronofogden blir inkopplad. När Kronofogden blivit inkopplad har det gått långt, och du kan tvingas till en utmätning.

Utmätning innebär att Kronofogden kräver att dina pengar, eller delar av dem ska användas för att återbetala skulden. De kan besluta att göra direkta avdrag på din lön eller annan inkomst men kan också göra direkta avdrag från din skatteåterbäring eller utmäta dina ägodelar som sedan säljs på auktion.

Nedan följer en prislista på de kostnader som kan tillkomma, vid utebliven betalning.

Påminnelse: Avi sänds från långivare med påminnelse 60 kr.
Inkassokrav: Tar inkassobolag över, tilllkommer en kostnad om 180 kr.
Avbetalningsplan: Ber du om en sådan först efter lånet blivit utbetalt, tillkommer 170 kr.Vid utebliven betalning kan en årlig dröjsmålsränta hos långivaren sträcka sig ända upp till 25-35% på utbetalt belopp.

Inte säker?

Om du anser att det vid något tillfälle är svårt att betala ditt smslån åter, är det av största vikt att så snart som möjligt hitta en lösning. Du måste då kontakta långivare eller inkassobolag för att komma överens om en ny betalningsplan. Du bör heller inte ta smslån med betalningsanmärkningar om du redan har svårt att klara av dina skulder.


Visste du att…

  • I slutet av 2015 var ca 427 000 st personer skuldsatta hos Kronofogden, som då var en ökning på 0,4% från förgående år.
  • Den totala skulden låg vid årsskiftet på drygt 72,4 miljarder, en ökning på 1,6 miljarder.

 

OBS! Det finns en hel del risker med lån, och vet man med sig att man troligen inte kommer kunna betala det lånade beloppet vid förfallodatum, rekommenderar vi att inte ta något lån alls.


 

Niklas har en gedigen bakgrund inom ekonomi. Tack vare sin erfarenhet inom såväl banksektorn som retailbranschen, startups och väletablerade företag så har han skaffat sig en bred kunskapsbas inom ekonomi och finans. Att ha arbetat med såväl privatpersoner som företag har gjort att han fått ett brett perspektiv på hur behovet av finansiella lösningar ser ut från olika kunders perspektiv. Vidare har Niklas ett gediget intresse för värdepappersmarknaden. Att ständigt hålla sig uppdaterad om de senaste nyheterna är en självklarhet för honom. Denna breda kunskapsbas har sedan legat till grund för det Sverigekredit.se är idag.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden