Billån

Ett lån som är benämnt billån är specifikt utformat för att passa konsumenter som behöver låna pengar till en bil. De allra flesta banker tar bilen som säkerhet, för att försäkra sig om att de kan få tillbaks pengarna om du inte skulle återbetala lånet enligt det som avtalats. Det är dock inte alla billån där kreditbolaget tar bilen som säkerhet, vissa lån är s.k blancolån, även kallade privatlån och där krävs ingen säkerhet för lånet.

Om du ska låna pengar till en bil på banken eller om du ska finansiera den genom en bilfirma med ett billån, så krävs det oftast att du själv lägger en kontantinsats på 20% av bilens värde.

Exempel: Om bilen kostar 125.000 kr så måste du betala 25.000 kr kontant och resterande 100.000 kr får du låna till.

Ränteexempel: Billån på 100.000kr, återbetalningstid 5 år, ränta 4,20%, effektiv ränta 5,00%, totalt att betala 112.589kr

Billån

Låna till bil utan kontantinsats med privatlån

Fördelen med att ansöka om ett privatlån när man ska låna pengar till en bil, är att banken eller kreditbolaget inte bryr sig om vad det är för bil eller hur du ska använda pengarna. Ett privatlån har ingen koppling till det du köper utan baseras helt på hur pass kreditvärdig du är som låntagare. Rent processmässigt så är ett privatlån betydligt smidigare än ett billån och du kan ansöka om lånet på nätet för att få besked direkt.

Billån med betalningsanmärkning

Med ett privatlån så kan även banken godta betalningsanmärkningar så länge du kan uppvisa att du har en inkomst och ej några kvarvarande skulder hos Kronofogden. Om du har en betalningsanmärkning så bör du dock vara försiktig, så att du inte hamnar i ekonomiskt obestånd, får fler anmärkningar och ärenden hos Kronofogden.

Om du har ett billån där bilen står som säkerhet så får du inte sälja eller byta bilen utan bankens vetskap och godkännande. Men om du har lånat pengar till bilen med ett privatlån så kan du när som helst byta eller sälja din bil. Den enda nackdelen med ett privatlån är att räntan är något högre än för ett billån, men oftast skiljer det bara någon procent.


Viktigt att tänka på med billån

När du ska låna pengar till en bil så finns det framför allt en mycket viktig sak att tänka på, speciellt om du lånar med ett privatlån. Eftersom du får använda pengarna till vad du vill och själv välja löptid, så är det lätt att du planerar ditt lån fel, att du väljer en lång löptid och låg månadskostnad.


Anpassa löptiden efter värdeminskningen

När man köper en bil så har den ett visst värde, både ny som begagnad. För varje mil man kör och för varje år som går så sjunker bilens värde och om det är en ny eller nästan ny bil så sjunker värdet jättesnabbt. Om du lånar till hela bilens köpeskilling med ett privatlån så ska du inte försöka få en så låg månadskostnad som möjligt, även om det kan vara lockande. Det är mycket viktigare att du betalar så pass mycket att bilens värde alltid är högre än vad din skuld är.

Om du efter ett par år ska sälja bilen eller byta den så blir det genast väldigt jobbigt om du har en högre skuld än vad bilen är värd och för varje nytt bilköp du gör med finansiering så förvärras situationen om du inte betalar en kontantinsats. För ett riktigt tryggt bilägande så bör du titta på värdeminskningen av just det märket och den bilmodell du ska köpa, för att sedan bestämma en månadskostnad som håller skulden lägre än värdeminskningen.